Babaszafari

Nyaral a baba!

3. rész

2019. június 22. - Babaszafari Móni

Az 1. részben kitárgyaltuk az autóval való utazást, a 2. részben az egyéb alternatív utazási eszközökről volt szó.

Az utolsó részben beszéljünk egy kicsit arról, hova és mivel induljunk útnak.

ask_6994.jpg

Hova menjünk nyaralni?

A pici baba szempontjából az úti cél gyakorlatilag mindegy, hiszen neki még nincsenek akkora igényei, a lényeg, lesarkítva persze, hogy a szüleivel tölthessen minél több időt és kapjon, enni és inni. Nyilván ez nem teljesen így van, hiszen egy ekkora csöppséghez rengeteg minden kell. Fogadok, ha most neki állnátok összeírni egy listát, kapásból 20 dolog eszetekbe jutna, ami elengedhetetlen kellék, ha útra keltek.

Hogyan válasszunk szálláshelyet?

A szálláshely megfelelő kiválasztása kemény dió, főleg a főszezonban. Az elmúlt években az ún. „bababarát” szállások elterjedésével lényegesen könnyebb lett a családosok élete. Azonban a szolgáltatások mennyisége és minősége itt is nagyon eltérő lehet.

Az biztos, hogy a „jó” helyeket már hónapokkal korábban le kell foglalni, különben hoppon maradtok.

Érdemes elsőként összeírni, mik azok a kritériumok, amik nektek elsődlegesek, és utána választani szálláshelyet.

Nekem két bevett szokásom van a szálláshely kiválasztásakor, mindig elolvasom a véleményeket a különböző portálokon, ezek adnak egy képet, hogy mire számítsak, valamint megfuttatom a kérdést a Facebook-os „mami” csoportokban, és ezek tudatában hozom meg a döntést.

baby-993219_1920.jpg Mivel induljunk útnak?

Nézzük, mik azok az eszközök, amik nélkül el lehet indulni nyaralni, de nem érdemes:

1. Altatáshoz

Ha nincs lehetőség utazóágyat vinni, akkor arra kérdezzetek rá, hogy milyen babaágyra tarthattok igényt. Én vettem egy összetekerhető kb. 5 cm vastag matracot, és ha autóval utaztunk, azt mindig vittük magunkkal, mert sose tudhatjuk, hogy az a matrac, amit adnak (ha adnak egyáltalán) mennyire kényelmes, milyen gyakran tisztítják, hogyan tárolják. Fontos infó az ágy mérete, mi sajnos jártunk már úgy, hogy nem kérdeztünk rá, és a kisebb méretű ágyat használták, amibe nem fért be a saját matracunk, ilyenkor marad a takaró origamizás.

skn_9097.jpg

Ha sokat utaztok autóval, érdemes beszerezni egy jó minőségű, összecsukható utazóágyat, mert az akár 3 évig is jó szolgálatot tesz. Ezekből van már olyan, amihez tartozik pelenkázó alátét, vagy akár lehet állítani a fekvőrész magasságát is. Illetve pár hónapos csecsemőknél a másik opció, ami kis helyen is elfér, könnyű a szállítása és használata, az ún. babafészek. Ezt az egyszerű, mégis nagyszerű eszközt nagyon szeretik az anyukák, mert biztonságot nyújt a leesés ellen, azonban ez csak addig használható, amíg a baba nem forog.

textile_2018.jpg

2. Etetéshez

Ha már szilárdat is eszik a babátok, szükség lesz etetőszékre is, ez általában még a nem kifejezetten bababarát szállodákban is megtalálható, azonban mi már jártunk úgy, hogy babás szálláshelyen összesen 3 db etetőszék volt, így reggelinél gyorsnak kellett lenni, különben elkapkodták. Ha túl későn mentünk az étterembe, két megoldás volt, etettük a gyereket a babakocsiban vagy az ölünkben, hát részemről egyik megoldás sem az igazi. Ugyanakkor mi van, ha nem szállodában, hanem apartmanban laktok? Itt sok esetben nincs lehetőség etetőszéket kérni, ilyen alkalmakra ajánlom a székmagasítót. Ez egy nagyszerű találmány a már ülni tudó babáknak, mert gyakorlatilag bármilyen székre használható, kicsi, könnyű, ellenben praktikus.

 szekmagasito.jpg

Ha már az etetésnél tartunk, a tápszer vagy bébiétel melegítésre is gondolni kell, ekkor a mikrohullámú sütő is lehet opció, de sok szülő van, köztük én is, aki a gyermeke ételét és italát nem szívesen melegíti a mikroban. Ha erre nincs más alternatíva a szálláshelyen, akkor tökéletes megoldás a cumisüveg és bébiétel melegítő. Valamint sok gyártó gondolt az utazó babákra, így számos olyan etetéshez szükséges eszközt fejlesztettek ki, aminél a praktikusság fontos szempont, például etetésre és tárolásra is egyaránt alkalmas étkészletek.

munchkin-lifestyle-images.jpg3. Fürdetéshez

Nálunk a fürdetés mindig sarkallatos pont volt nyaralásnál. Köztudott, hogy a vizes közegben teremnek a leginkább a gombák és bacik. Nézzen ki bármilyen tisztának az a kád vagy zuhanyzó, én akkor is javaslom, hogy a babának vagy vigyünk bőrbarát fertőtlenítő szert, melyet minden fürdetés előtt használunk, vagy ha a saját babakád magunkkal cipelése nem alternatíva, létezik pár szuper eszköz helyette. Ilyen például a kádba vagy zuhanyzóba helyezhető babatartó, ami azért praktikus, mert a fürdetés közben nem kell tartani a babát, így mindkét kezed szabad. Továbbá léteznek babakádak felfújható változatban, ami kicsire összehajtható, így kis helyet foglal, mely szállításkor nem elhanyagolható tényező.

skn_5762.jpg4. Babakocsi vagy hordozó

Korábbi, a Kirándul a baba! illetve a Babahordozás, de hogyan…? című bejegyzéseimben már volt szó a babakocsi és hordozás előnyeiről és hátrányairól, így erre hosszan nem térnék ki még egyszer.

Ami biztos, manapság van már lehetőség sok nyaralóhelyen babakocsit bérelni, tehát, ha nem szeretnéd, vagy nem tudod magaddal vinni, érdemes erről is tájékozódni.

A repülős utazáshoz egyszerű, kicsire összecsukható, könnyű, dönthető háttámlájú sport babakocsit, illetve elől és háton is használható kendőt vagy csatos hordozót ajánlok.

manduca_first_kender_pamut_babahordozo_barna-6.jpg5. Hidratálás és napvédelem

Nyáron fokozottan fontos a hidratálás a gyerekeknél, így még jobban oda kell figyelni a folyadékbevitelre. Az anyatejes babáknál a sűrűbb szoptatás fontos, mert ők az előtejjel tudják a szomjukat oltani. A szükséges folyadékbevitelt általában 150 ml/kg-ban határozzák meg, ami picit soknak tűnik, de mégis erre törekedjünk. Nyilván, ha szoptatsz, ezt nem tudod mérni, ilyenkor az igény szerinti szoptatás ajánlott. Nagyobb gyerkőcöknek az itatáshoz sokféle megoldás létezik, cumisüveg, csőrös- vagy szívószálas pohár, ivópohár, kulacs, stb. Életkora és ízlése válogatja, hogy a csöppségek számára melyik szimpatikus, ki kell tapasztalni, melyikből iszik legszívesebben. Nálunk van többféle verzió is, mert a lányomnak váltakozó az ízlése ezen a téren.

A nagyobb babáknak a víz mellett adható még cukor- és koffeinmentes tea, frissen facsart gyümölcslé vízzel hígítva.

bottles_web_banner_23_4_15.jpgA napvédelem manapság központi téma, hiszen az UV sugárzás ereje évről évre erősebb. A D-vitamin bevitel fontos a kisgyermekeknél, amit a legegyszerűbben a napon tudnak „magukba szívni”. Minden esetre nyáron 11 és 15 óra között inkább a strandolás helyett válasszunk más programot, mert ilyenkor az árnyékban sincsenek biztonságban.

1 éves korig nem ajánlott a napvédő szerek használata, így marad az árnyékolás. Ehhez több eszköz is rendelkezésünkre áll, melyekből minél többet használunk, annál nagyobb az esély a megfelelő védelemre.

Válasszunk olyan babakocsit, aminek kupolája is van, és a legideálisabb, ha egy cipzárral bővíthető. Továbbá a babakocsira helyezhető, forgatható, UV szűrős napernyő minden irányból megfelelő védelmet biztosít. Adjunk a babára minél nagyobb karimájú sapkát, hogy ne csak a fejét, de a nyakát és vállát is védje.

1200-16335349-baby-on-the-beach.jpg

Ez így most iszonyú sok infónak tűnik, sokan úgy gondolhatjátok, hogy inkább el sem indulok, majd jövőre. Keljetek útra, mert ezek az emlékek a gyerekekkel azok, amik soha nem törlődnek ki, és mindig jó érzéssel tölt majd el, ha rágondoltok.

Mindenkinek felhőtlen, szuper nyarat kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkoljátok és osszátok, ha kérdésetek van, írjátok meg kommentben!

Hyvä tapa!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr2814905284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása