Babaszafari

Babahordozás, de hogyan…?

2019. június 07. - Babaszafari Móni

megkotos_indian.jpg

Az már bizonyított tény, hogy a baba fejlődésére nagyon jó hatással van, ha születése után is a lehető legtöbbet élvezheti a szülőkkel való testkontaktust, így kialakítva az erős kötődést a szülő és gyermek között. Erre a legjobb megoldás a hordozás.

Vannak olyan kultúrák, például az afrikai kontinensen, ahol évezredes hagyomány, hogy gyermeküket egy kendővel magukra kötik a nők, így biztosítva számára a 3 legfontosabb dolgot, ami megnyugtatja őket és segíti a szociális fejlődésében. Nézzük, mik is ezek:

  • a bőrkontaktus
  • hallja édesanyja szívverését
  • érzi az anyukája illatát

Európában, az 1800-as években, Viktória királynő uralkodása alatt terjedt el a babakocsi használata, attól kezdve a hordozás a „szegények” eszköze volt, a babakocsi pedig státusz szimbólummá vált.

Azonban a közelmúltban a tudatos szülők és a tudomány közösen rávilágította a társadalmat, hogy a hordozás igen is jó hatással van mind a babára, mind a szülőre egyaránt, így újra teret hódít a babahordozás Magyarországon is!

Ma hazánkban a javasolt gyermekágyi időszak lecsökkent 7-10 napra, az édesapáknak is mindössze 5 nap szabadság jár a baba születése után. Az első pár nap után arra törekszünk, hogy visszaálljon a rend a családban. A háztartást vezetni kell, ha van nagyobb testvér, őt is el kell látni, ezért az édesanya szempontjából is igen praktikus megoldás lehet a hordozás. Hiszen a módszer segítségével a babájukat mindig biztonságban tudhatják, mindkét kezük szabad, és még az igény szerinti szoptatás is megoldott, csak egy mozdulat és a baba már a cicin is van :)

Azt tapasztalom, hogy nagyon sok szülő szeretné hordozni babáját, azonban segítségre van szükségük, hogy a sok lehetőség közül kiválasszák a nekik és gyermeküknek megfelelőt.

A témával kapcsolatosan kérdéseinkre Kósa Kata, a Nandu márka szakértője készséggel válaszolt.

nandu-monapel-cegunkrol-4.jpg

Milyen eszközök közül válogathatunk, ha hordozni szeretnénk babánkat? Melyiket milyen esetben ajánlod?

- Újszülött baba hordozáshoz először megkötős kendőt, rugalmas vagy szövött kendőt javasolt próbálni, használni. Ha szívesen kötsz, szeretsz bíbelődni, akkor a szövött kendő egy hosszútávú és jól kihasználható eszköz a hordozós kor végéig, akár 3-4 éves korig is. A rugalmas kendő ölelős és a kevésbé bátrak is könnyen sikert aratnak vele. A rugalmas kendőnek azonban súlyhatára van, tehát előbb utóbb eszközt kell váltani a jelölt súlyhatár elérése után.

Ha a megkötős kendőknél egyszerűbb, “menetkészebb” eszközt keresel, akkor a karikás kendő vagy hosszabb utakra a kényelmes és párnázott Bébi Tai vagy Mei Tai lehet megoldás.

És ha még ennél is egyszerűbbre, praktikusabbra vágysz, ami nem lóg le a földre és nem kell kötni, akkor a “legapukásabb” eszközt, a csatos hordozót javasoljuk. A karikás kendő nagyon egyszerű, viszont féloldalas eszköz és hátproblémák esetén nem javasolt.  A kendős, állítható csatos hordozó könnyen egy újszülött babára igazítható és egészen 1,5 éves korig használható. Van olyan totyogóknak készült csatos, ami már akár 8 hónapos kortól használható és egy 3 éves gyermeket is könnyedén hordozhatunk benne.

Mindenképp olyan hordozóeszközt érdemes választani, miután tájékozódtál a lehetőségekről, ami tetszik, szimpatikus, amit szívesen viselnél, mert a hordozásban a legeslegfontosabb szempont, hogy szeressétek!

hordozok.jpg

Mire kell figyelni a hordozásnál, hogy ne ártsunk a gyermeknek?

- Mindenképpen olyan eszközt válasszunk, ami mind a babának, mind a hordozó szülő igényeinek egyaránt megfelel.

A baba szempontjából fontos, hogy olyan eszköz legyen ez, amiben a baba a magzati, összegömbölyödött testhelyzetéhez hasonlóan, biztonságosan lehet és kellően szorosan rá lehet igazítani a hordozót.

A mi, szülői szempontunkból az fontos, hogy a kiválasztott eszköz kényelmes legyen, az életstílusunknak és szokásainknak meg tudjon felelni, szívesen viseljük és segítségével jó érzés legyen együtt lenni gyermekünkkel.

Érdemes megfogalmazni, hogy milyen célra keresünk hordozó eszközt, mikor és hol tervezzük használni.

nandu-mei-tai-babahordozo-2.jpg

Azt látom, hogy egyre több apuka hordozza előszeretettel a gyermekét. Te hogy látod ezt, valóban nyitottabbak manapság a férfiak is rá?

- Nehéz erre jól válaszolni, de tény és szívmelengető látni, hogy egyre több apukát érdekel aktívan a hordozás. 5-6 évvel ezelőtt ráhagyták az anyukákra a hordozós dolgot. „Ha akarod, vegyünk ilyet is...” – mondták akkor az apukák. Ma ők is és az édesanya is végigpróbál mindent, kikérdez mindenről. Járnak tanfolyamokra előadásokra, ha nem tudnak részt venni édesanya jegyzetel nekik.

Ma már több kutatás is bebizonyította, hogy egy kisgyereknek minél korábbról van aktív és szeretetteljes emléke, tapasztalata édesapjával, annál stabilabban áll a kötődéseiben a későbbi kapcsolataiban.

Az, hogy van apás szülés, az most teljesen egyértelmű. 10-15 éve nem, hogy természetes nem volt, egyszerűen nem mehettek be a műtőbe a férfiak.  Ha egyszer részesei lettek annak a csodának, ahogy egy gyermek e világra érkezik, egyszerűen nem tudnak nem belefolyni a baba gondozásába.

hordozo_apak.jpg

Hordozhatom-e a babámat, ha gerinc- vagy egyéb mozgásszervi problémám van?

- Nagyon fontos tisztában lennünk szülőként a korlátainkkal és őszintén szembenézni velük. A gyerekek mindent éreznek, hiába mondasz mást, mint amit gondolsz, egyszerűen tudják mi van. Ha tudod, hogy fáj a térded, hátad, gerincferdülésed van, bármi, ami a mozgásodat érinti, az érinti a hordozást is.

Mozgásszegény ez a társadalom, gyakoriak a gerincproblémák. Nagyon fontos, hogy magunkra tekintettel legyünk, mikor hordozót választunk. Persze a megoldások egyéniek, de ha gerinc mentén van probléma, akkor rövidebb és kevesebb terhelés mellett szimmetrikus és mielőbbi háti hordozás ajánlott. Hátra tenni a gyermeket egyedül, segítség nélkül, már 3-4 hónaposan is lehet, amikor már úgy érzed törzsből tartja magát, esetleg már forog vagy fordulni próbál.

nandu-babahordozo-esovedo.jpg

Nagyon megoszlik a vélemény a szülők körében a kenguru használatáról. Eloszlathatjuk a sztereotípiákat a manapság gyártott kengurukkal kapcsolatosan?

- Ma már vannak jó kenguruk. Minden formázott eszközre igaz tud lenni, hogy alkati kérdés, kinek mi a kényelmes.

Fontos, hogy vizsgáljuk meg, ha kenguru mellett döntünk, hogy kellően szorosra tudjuk igazítani-e a babára, hogy ne csússzon bele. Ez a baba gerincének védelmében nagyon fontos kritérium.

A nők gátizma nagyon érzékeny az elől hordott súlyra. Ha a kenguru csak elöl hordozásra alkalmas, akkor túl sokáig nem lesz kényelmes benne a hordozás az anya számára. Apukáknak más a tapasztalatuk, a teherbírásuk még egy kifelé fordított és elöl vitt gyermek esetében is.

Szerintem mindenképpen érdemes kikérni a szakbolti szakértők véleményét és megkérdezni tapasztalatát.

20180702_jane_day_38830.jpg

Jót teszünk-e a gyermekkel, ha 2 éves kora után is hordozzuk?

- A hordozás nem csak a gyermekért van. Egyformán jó a gyermeknek és a szülőknek. Sok praktikussági szempont van, amiben verhetetlen egy jó hordozó. Például, ha elmentek kirándulni, akkor a 2 éves gyermek még nem biztos, hogy lesétál 5 km-t, de ha kézben kell vinned, azt bizony meg fogod érezni. Illetve, ha lázas, beteg, kórházba kerültök vagy egyszerűen csak altatni szeretnéd.

Minél nagyobb egy gyermek annál kevesebbszer és kevesebbet fogtok hordozni, de az igény mindig fent fog állni, ha csak percekre igényli, akkor is jó, ha nem kézben tartod, ringatod, hanem kéznél van egy eszköz.

Nem azzal „kényeztetjük” el a gyermeket, ha megadod, azt, amire valóban szüksége van, arra, hogy testközelben legyen és átélje ezáltal, hogy szereted, hanem ha ehelyett valami mást adsz. Igen szüksége lehet, hogy felvedd, ha elfáradt, ha álmos, ha éhes, ha sok volt az inger és nyüzsgés. Testközelben meg tud nyugodni és el tud aludni.

nandu-csatos-babahordozo-2.jpg

Ha szeretnénk megtanulni a hordozókendők megfelelő használatát és a kötéseket, hogyan tudjuk ezt elsajátítani? Továbbá ha bármilyen kérdésünk van a hordozással kapcsolatosan, hova tudunk fordulni?

- Az alábbi linken megtalálható minden, általunk jónak tartott, kötési videó a különböző típusú eszközök esetén.

Van lehetőség segítséget kérni tőlem is a hordozo@nandu-wrap.com  email címen vagy a 06 30 446 1095 telefonszámon.

Amennyiben kedvet kaptál a hordozáshoz, szeretnél tájékozódni és kipróbálni a Nandu termékeit, kövesd a Babaszafari bababolt facebook eseményeit, és gyere el a következő hordozási workshopra! 

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr8014882830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása