Babaszafari

Kirándul a baba

2019. április 26. - Babaszafari Móni

Itt a jó idő, melegen süt már a nap, csicseregnek a madarak, virágoznak a fák is…, ilyenkor az ember vágyik ki a szabadba.

Természetes, hogy ezer meg egy kérdés kavarog az újdonsült szülő fejében, hogyan, hova, mikor, mivel…????

Először is vegyél egy nagy levegőt és olvasd el ezt a blog bejegyzést, ha már egy kérdést sikerült megválaszolnunk, érdemes volt rá időt szánni!!

spacer-1195591_1920.jpg

Nos, én személy szerint imádom a természetet, sokat vagyok a szabadban, szeretek kirándulni. Ez a lányom születése után annyiban változott, hogy kicsit több logisztikát igényelt a kiruccanás és picit több cuccal indultunk el otthonról. 

Az egy dolog, hogy egy kirándulás alkalmával rengeteg minden kell egy babához, és ha szerencsénk van, az apróságok elférnek egy táskában, no de milyen módon vigyük magunkkal a babát?

Ha hosszabb sétára indulsz a picivel, választhatod a hordozást vagy a babakocsis megoldást. Érdemes számos szempontot figyelembe venni és mérlegelni, hogy számodra melyik az előnyösebb megoldás.

Ebben szeretnék segítséget nyújtani, összeszedtem néhány pontot a témával kapcsolatosan.

1. Amikor meg van az úti cél, mindenképp tájékozódj az alábbiakról:

  • útvonal hossza
  • szintkülönbségek
  • útviszonyok
  • időjárási tényezők (hőmérséklet, páratartalom, szél, csapadék, stb.)

A spontaneitás szuper dolog, ám amikor pici babával indulunk útnak, jobb, ha egy kicsit utánajárunk, megtervezzük a napot, mert számos olyan tényező lehet, ami keresztülhúzhatja a számításainkat.

Az úti célt érdemes úgy megválasztani, hogy a fent felsorolt faktorokat mind figyelembe vegyük, hiszen nem mindegy, hogy a betervezett kilométereket az Alföldön 22 °C fokban, 50%-os páratartalom mellett vagy a Börzsönyben 28 °C fokban, 90%-os páratartalom mellett teszed meg. Ugye-ugye? ;)

next_avenue_4.JPG

Amikor hosszabb túrára indulok, megnézem a várható időjárást, csak hogy ne érjen meglepetés. Esővédő mindig legyen nálunk, mert mint tudjuk, a tavasz szeszélyes, bármikor kaphatunk a nyakunkba egy kis záport. Babakocsik esetében sok modellnél alapfelszereltség az esővédő, ami tökéletesen védi a gyermeket és a babakocsit, azonban úgy van kialakítva, hogy a szellőzése megfelelő.

A jó idővel együtt sajnos az átkozott kis vérszívók is megjelennek, így nem árt, ha egy szúnyogháló is kéznél van, és a kullancsok elleni védelem is megalapozott. Erre nagyszerű találmány a ruhára csíptethető ultrahangos kullancsriasztó.

Ami még nagyon fontos, az a napvédelem!

Léteznek extra nagy kupolával ellátott babakocsik, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, alternatív megoldásként szerezzünk be napvédő tetőt vagy napernyőt, és persze napvédő krémet.

Amennyiben a hordozást választjuk, létezik ehhez is esővédő takaró, mely szél ellen is védelmet nyújt, pl. Nandu esővédő takaróIlletve napsütés ellen UV szűrős babasapkát is választhatunk.

2.  Mindig mérd fel a testi adottságaidat és a kondíciódat.

Amennyiben a testmozgás elmaradt az utóbbi időben - ami teljesen természetes, hiszen pici baba mellett nem minden szülő tudja azt beiktatni a mindennapjaiba – javasoljuk, hogy rövidebb, könnyebb távval kezdd.

Ebben az esetben át kell gondolni a hordozó vagy kenguru használatát, hiszen a gyaloglás már pár kilogrammos plusz súllyal is – annak, aki nincs hozzászokva – megterhelheti a derekat, csípőt, térdet, hátat. Ilyenkor javasoljuk, hogy fokozatosan szoktasd magad hozzá a hordozáshoz, illetve válassz olyan hordozót, ami minél jobban eloszlatja a súlyt és csípőkímélő kialakítással rendelkezik, vagy a 6 hónapos kor feletti gyermekek esetében háti hordozó is praktikus megoldás.

Abban az esetben, ha úgy érzed, hogy a hordozás túl megterhelő lenne neked, javasoljuk a babakocsi használatát. Léteznek már olyan újszülött kortól használható babakocsik, melyek kifejezetten a nehéz terepviszonyokra lettek tervezve. Ezek jellemzője a felfújható, nagy kerék, melyek közül a 3 kerekű babakocsik, akár még kocogáshoz is alkalmasak lehetnek. Valamint a terepnek megfelelően állítható rugózás is praktikus az ilyen esetekre. Kiránduláshoz nagyszerű választás a Jané Crosswalk R babakocsija, mely újszülött kortól 3 éves korig használható, így a babád már egész pici korától élvezheti a kirándulás örömeit.

jane_crosswalkr_vagott.jpg

A baba kora és testsúlya fontos tényező, mert vannak olyan hordozók és babakocsik, amik csak bizonyos kor vagy testsúly felett használhatóak, ennek mindig alaposan járj utána.

3. Mindig a gyermeked igényei legyenek az elsődlegesek

Az otthonról való kimozdulás során a babát eltérítjük a megszokott napi rutinjától, amit nem minden csecsemő visel feltétlenül könnyen. Ilyen esetben javasolt fenntartani, amennyire lehet, a mindennapi menetet, gondolok itt elsősorban az etetésre és altatásra. Mindenféleképpen figyelembe kell venni azt, hogy a gyermek hogyan és milyen körülmények között érzi magát a legkomfortosabban.

Kirándulás során általában gyorsabban elnyomja a gyerekeket az álom, hiszen az oxigéndús levegő és a sok inger hamar kifárasztja az apróságokat. Amennyiben sport babakocsiban toljuk, fontos, hogy dönthető háttámlájú babakocsit válasszunk, hogy a gyermek kényelmes pozícióban tudjon aludni. Illetve ideális, ha a babakocsi rugózása úgy van kifejlesztve, hogy elnyeli a rossz útviszonyok adta zötykölődést.

Amennyiben a baba már önállóan is tud enni és inni, ilyenkor álljatok meg és várjátok meg, amíg a gyermek elfogyasztja az ételt-italt, hiszen a rossz útviszonyokon való közlekedés fokozza a félrenyelés veszélyét.

cool-1563871_1920.jpgÍme néhány tipp, hogy mit érdemes beszerezni a felfedező, kalandvágyó szülőknek, hogy még élvezetesebb legyen az együtt töltött idő:

  • esővédő
  • babakocsira rögzíthető napernyő vagy napellenző
  • szúnyogháló
  • kullancs- és szúnyogriasztó
  • eldobható vagy mosható pelenkázó alátét
  • babakocsira rögzíthető pohártartó
  • cumisüveg melegítő termosz
  • ételtároló termosz
  • termo táska
  • napvédő krém.

Összességében a kirándulás szuper dolog, ami testi és lelki szempontból is pozitív hatással van az anyukára, apukára és a gyermekre is.

Ha jól kiválasztod a számotokra legideálisabb eszközöket, imádni fogod a szabadság és a felfedezés élményét!

Szóval egy szó, mint száz, irány a szabadba!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1614787440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása