Babaszafari

Nyaral a baba!

2. rész

2019. június 21. - Babaszafari Móni

Az előző részben megválaszoltuk, hogy szülés után mikor induljunk útnak a babával, illetve az autós utazás rejtelmeit boncolgattuk.

A bejegyzés 1. részét ITT olvashatjátok.

Ebben a részben a további járművekkel - úgymint repülővel és vonattal - való utazás lesz terítéken.

baba_strandon.png

Utazás repülővel

A repülővel utazás azért bonyolultabb, mert lehet, hogy gyorsabban odaértek, ám a magaddal vihető holmik mennyisége erősen korlátozott, valamint ha már ott vagytok, az ottani közlekedést is meg kell oldani.

A csecsemővel való repülés légitársaságonként eltér, van, ahol 8 van ahol 15 napos kor alatt tilos a repülés. Azonban a jó hír, hogy ha pici babával utazunk megengedett plusz csomag felvitele a repülőre a kézipoggyászon felül, ez általában gyermekenként 1 db pelenkázó táska, illetve 1 db babakocsi.

Mivel ezeket a szabályokat a légitársaságok maguk határozzák meg, érdemes velük pontosítani az infókat.

A csecsemőkort általában 2 éves korig határozzák meg, így addig ölben ülve utazhat a gyerkőc, 24 hónapos kortól viszont már felnőtt jegyet kell a gyermeknek venni. Ebben az esetben lehetőség van saját autósülést felvinni a gépre, amelyet a repülőgép saját rögzítő rendszerével használhattok. Azonban a gyerekülésre vonatkozó szabályokkal kapcsolatosan szintén érdeklődjetek a légitársaságnál. 

play-4072190_1920.jpg 

Ha csak 3 tippet adhatok a repülős utazáshoz, akkor ezek lennének:

  • Az egyik, hogy szerezzetek be egy jó hordozó eszközt, mert több órán keresztül fogni a babát a karodban, főleg, ha még nem tud ülni, nem egy jó kezdet a kikapcsolódáshoz. Kösd magadra egy kendővel vagy csatos hordozóval, így nem csak az utazás, de a várakozás is egyszerűbb.
  • A másik tanácsom, amire nagyon sok anyuka esküszik, a fel- és leszállás alatti szoptatás, vagy cumisüvegből itatás. Így kiküszöbölhetjük a kellemetlen érzést a babánál, ami ráteheti a bélyegét az egész repülőútra.
  • A harmadik fontos dolog pedig, hogy meleg holmikat vigyél a babának a gépre (meleg rugi, takaró, sapka, stb.), és jó alaposan bugyoláld be, mert odakint hiába tombol a kánikula, a gépen sokszor 20 °C fok alatti a hőmérséklet, ami megviselheti a pici szervezetét.

Mikor nem javasolt csecsemővel repülőre ülni?

  • Ha még nem kapta meg az első kötelező oltásait. A repülőgépeken rengeteg náció utazhat, és nem minden nemzetnél kötelező például a kanyaró elleni oltás. Össze lesztek zárva egy légtérbe idegenekkel órákig, ugye érted, miről beszélek?
  • Magas láz, megfázás, fülgyulladás, eldugult orr esetén a fel- és leszállás következtében fellépő nyomásingadozás borzasztóan megviseli a beteg babát, és nagy fájdalmakkal járhat, ezt egyik szülő sem kívánhatja gyermekének.
  • Fertőző betegség esetén. Azt hiszem, ezt nem kell magyaráznom, miért ne.
  • Koraszülött baba esetében pedig mindenképp konzultáljatok az orvossal

Utazás vonattal

A vonatozásnak is meg van a maga szépsége, bár tény, hogy kis hazánk igencsak el van maradva ezen a téren nyugati társainktól.

Ha belföldi utazásra szánjuk el magunkat vonattal, mondjuk a Balatonra, akkor sajnos számolni kell a tömeggel. Vannak speciális járatok, melyeket „elvileg” légkondicionálóval, WIFI-vel és konnektorral is ellátták, vagyis ezt már nevezhetjük komfortosnak. Ami fontos infó, babakocsiban tilos utaztatni a babát, tehát abból mindenképp ki kell venned, viszont a babakocsi tárolása a zsúfolt vonaton elég rizikós, ezt valahogy még nem sikerült a MÁV-nak megoldania, pedig mióta is használnak az emberek babakocsit…?! Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy hazánkban a vonatozás nem fenékig tejfel.

toddler-2009821_1920.jpg

Na de, mi a helyzet a nemzetközi vonatozással?

Ha külföldre utazunk célszerű hálókocsis vonattal nekiindulni, és még célszerűbb ezt este, éjszaka tenni. Ezek a vonatok általában fel vannak szerelve különböző kényelmi funkciókkal, azonban a pakolásnál nagyon észnél kell lenni. Gondolni kell arra, hogy a cuccaitokat le- és fel kell cipelni a vonatra, plusz még ott van a gyerkőc (esetleg több is).  Az állomásról a szállásra való eljutással is számolni kell. Ha nem ismeritek a helyet, inkább a taxit válasszátok, mint a tömegközlekedést. Azonban mindenképp olyan társaságot keressetek, akiknél van lehetőség gyereküléssel felszerelt autót kérni. Ezzel kapcsolatosan javasolt otthon tájékozódni, hogy ne a megérkezéskor menjen el vele az értékes, pihenésre szánt idő.

Akármivel is utaztuk, javaslatom, hogy írjatok listát arról, mit kell magatokkal vinni, mit kell megérdeklődni, mit kell venni, stb. Ez mindig legyen kéznél, hogy ha eszetekbe jut valami, azonnal le tudjátok jegyezni.

Így az utazással kapcsolatos kérdéseket körüljártuk, a 3. részben azt vesszük górcső alá, mik a minőségi nyaralás ismérvei.

Ha további kérdés merülne fel, ne kíméljetek!

Kövessetek, mert hamarosan újra jelentkezem!

Bom Caminho!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr5514903644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása