Babaszafari

Nyaral a baba!

1. rész

2019. június 20. - Babaszafari Móni

Azért mert új tag érkezett a családba, még nem feltétlenül kell feladni a jól megérdemelt vakációt.

Bár pici babával több előkészületet, tervezést igényel a nyaralás, mégis azt gondolom, érdemes belevágni.

Számtalan dolog van, amit ajánlatos körbejárni, mielőtt útnak indultok, hiszen a cél mégis csak a pihenés, kikapcsolódás, és minél felkészültebb az ember, annál kevesebb meglepetés érheti az üdülés során.

Szívem szerint azt mondanám, hogy a legfontosabb dolog, amit ne hagyjatok otthon, az a NAGYMAMA:). Oké, ez csak vicc volt, vagy mégsem?!

Na de komolyra fordítva a szót, csupán a néhány év tapasztalatából merítve szeretnék pár tippet adni, hogyan érdemes útnak indulni.

baby_napozik_vagott_vegleges.jpg

Úgy döntöttem senkit nem fogok sokkolni egyszerre a rengeteg információval, így ez a bejegyzés több részből fog állni, melyben az alábbi 4 kérdésre keressük a választ: Mikor? Hogyan? Hova? Mivel?

Kezdjük is az első kérdéssel.

Mikor?

Először is azt tisztázzuk, hogy a pici megszületése után meddig kell várni az újabb kalandra.

Szándékosan nem írnék konkrét időmeghatározást, mert minden babánál és anyánál egyéni, hogy mikor áll készen a kalandra. Amire mindenképp tekintettel kell lenni:

  1. Legyetek túl a gyermekágyi időszakon. Ezt az időszakot a szakemberek 6 hétben határozták meg. Az orvosok szerint ennyi idő kell, hogy az újdonsült anyuka szervei regenerálódjanak, hormonháztartása helyreálljon. Azért érdemes utazás előtt egy kontrollvizsgálatra is elmenni a nőgyógyászhoz, hogy ne érjen meglepetés.
  2. Anya készen álljon nem csak testileg, de lelkileg is. Csak akkor induljatok neki, ha a pihenést tényleg pihenésnek éled meg, és nem nyűgnek!
  3. A baba kapja meg az első kötelező oltásait. Idegen emberek között soha nem tudhatjuk előre, kivel és mivel találkozunk, ezért ez a pont nagyon fontos. Plusz én mindenképp javasolnám a Rota vírus elleni oltást is, ez a betegség legtöbbször kórházzal végződik, mert nagy a kiszáradás veszélye.
  4. Minden könnyebb, ha már beállt a napi rutin. Érdemes megvárni azt az időszakot, amikor már kialakult az etetés, altatás, fürdetés rendszeressége, és célszerű ezt (már amennyire lehet) fenntartani a nyaralás alatt is. Egy csecsemőnek az állandóság egyenlő a kiegyensúlyozottsággal, általában nem viselik jól, ha ezt megbolygatjuk.

Hogyan?

A hogyan kérdés alatt egész pontosan azt értem, hogy milyen járművel utazzunk, és mire ügyeljünk.

Utazás autóval

Amennyiben autóval utaztok, kicsit egyszerűbb a történet, hiszen így több dolgot tudtok magatokkal vinni, és mobilabbak is vagytok. Én személy szerint mindig túlpakolok, és többnyire a magunkkal vitt dolgok kb. 40%-át nem használjuk (ez főleg a ruhákra vonatkozik). Azonban úgy vagyok vele, ha nem lenne nálunk, tuti arra lenne szükségünk. Szóval, ha befér, miért ne pakolnám be ;)

Azonban az autós utazás elengedhetetlen és legfontosabb kelléke az autósülés, vagy egészen pici babáknál az autóshordozó. Az emberek hajlamosak legyinteni erre, hogy bármilyen megteszi, de én azt gondolom, hogy erre igenis kell energiát és nem mellesleg pénzt fordítani, hiszen gyermekünk biztonsága a legfontosabb.

Hazánkban manapság ezer meg egyféle gyerekülés van a piacon, nehéz tájékozódni, melyik a biztonságos és számunkra megfelelő, ezért az alábbi kritériumokat mindenképpen vegyétek figyelembe, és ez nem csak a hosszú, de a rövidebb utakra is vonatkozik:

  1. Autósülést vagy hordozót csak és kizárólag szakboltban vásároljatok, felejtsétek el a kínai webáruházakat, hipermarketeket, az előbbit azért, mert nem lehet lenyomozni a márka eredetét, tulajdonságait, az utóbbit azért, mert nincs megfelelő szakember segítség.
  2. Amennyiben mégis használtan vásároljátok, nagyon alaposan át kell nézni, hogy nincs-e rajta sérülés, és jó, ha ismeritek az előéletét.
  3. Vigyétek magatokkal a babát vásárláskor, és mindig próbáljátok bele, mert előfordulhat, hogy méretben nem stimmel. Lehet túl kicsi, és akkor kényelmetlen a babának, lehet túl nagy is, akkor pedig nem biztonságos. Éppen ezért az új szabvány szerint már nem kg-ra hanem cm-re határozzák meg az ülés használhatóságát.
  4. Azzal az autóval menjetek ülést vásárolni, amiben használni fogjátok, mert ugyan a legtöbb típusra azt mondják, hogy bármelyik autóba beszerelhető, előfordulhatnak meglepetések. Ez fokozottan javasolt, ha már van 2 gyermek és egy harmadik ülést szeretnénk az autóba tenni.
  5. Nézzetek utána, vagy kérdezzetek rá az üzletben, hogy a kinézett ülés milyen szabványnak felel meg, és milyen teszteredményekkel rendelkezik. Sok ülésre az interneten is találunk ADAC és ÖAMTC által végzett törésteszt eredményeket. A legújabb ülések már oldalirányú ütközésnél is biztonságosak, ún. Side Protection System-mel vannak ellátva.

Ezen kívül rengeteg tulajdonság van még, ami a baba fokozott kényelmét és biztonságát szolgálja, az alábbi linken tudtok tájékozódni: 

https://babaszafari.hu/biztonsagi-gyerekules img_4607_edit.jpg

Ha kiválasztottuk a megfelelő ülést a gyerkőcnek, akkor, súgok még néhány igen hasznos eszközt, mely megkönnyítheti életünket az utazás során:

utazo_eszkozok.jpg

Amire még kitérnék itt az 1. részben, hogy utasbiztosítást minden külföldi nyaralás esetén célszerű kötni még az EU-n belül is. Ha van EU TB kártyád az jó, de az csak a nagyon alapellátást hivatott kiváltani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya amúgy ingyenes, kiválthatod bármelyik járási hivatalban vagy a NEAK ügyfélszolgálati irodájában. 36 hónapig érvényes, utána újra kérelmezni kell.

Az autóval való utazással kapcsolatos kérdéseket körüljártuk, a 2. részben a repülővel és vonattal való utazás kérdéseit fogjuk kivesézni.

Ha kérdésetek van, ne kíméljetek, írjátok meg kommentben!

Kövessetek, mert hamarosan újra jelentkezem a 2. résszel!

Bon Voyage!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr8714901950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása