Babaszafari

Hogyan és mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

2021. október 19. - Babaszafari Móni

funny-baby-eating-little-baby-eating-dinner-making-mess.jpg

A baba hozzátáplálásával kapcsolatosan időről időre változnak az ajánlások és a trendek. Mikor vezessük be a glutént az étrendbe? Mikor adjunk először tejterméket a picinek? Mely összetevőket milyen korban ismertessük meg a babával? A pépes bébiételt vagy a falatkás etetést (BLW) részesítsük előnyben? És még hosszan sorolhatnám a kérdéseket, amit egy kisbabás szülő feltehet magának, amikor eljön az idő, hogy az anyatejen vagy tápszeren kívül mást is megkóstoltasson az aprósággal. 

Azt hiszem a fent említett kérdésekben sosem lesz egyetértés a szülők és szakemberek között, már csak azért sem, mert manapság nagyon sokféle módon állunk a táplálkozás kérdéséhez. Az én véleményem az, hogy hallgassunk a megérzéseinkre, és az alapszabályok tekintetében vegyük figyelembe a gyermek igényeit is. 

Jelen írásomban nem célom senkit semerre sem terelni, csupán a kezdő szülők részére tisztáznék néhány alap dolgot, amit jó, ha megszívlelünk, mielőtt bármilyen módszerrel nekifutnánk a hozzátáplálás időszakának. 

Milyen korban érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? 

A szilárd ételek bevezetésének idejét a szakemberek 5-6 hónapos korban szokták ajánlani, azonban ez az időpont kitolódhat, melynek számos oka lehet:

  • A koraszülött babáknál kicsit máshogy kell számolni a hónapokat, általában nem a születés napját veszik alapul, hanem a szülésre kiírt dátumot, és ehhez igazítják a baba fejlődését is, így a hozzátáplálás megkezdése is kitolódhat.
  • Előfordulhat, hogy a baba ódzkodik az új ízektől, új helyzetektől, és rendre nem akarja lenyelni az ételt, hanem kiköpi. Ilyenkor érdemes egy kis szünetet tartani, és várni pár napot, akár egy hetet, és újra próbálkozni. Ez egy türelemjáték, mely elhúzódhat akár hetekig, hónapokig is.
  • A szájban történt elváltozás (pl. szájpenész, lenőtt nyelvfék vagy fogzás) miatt kellemetlen, esetleg fájdalmas is lehet a babának a hozzátáplálás, így inkább ignorálja azt. Ha fennáll ennek a gyanúja, kérjük ki gyermekorvos véleményét. 

Vitaminok és ásványianyagok, melyekre szüksége van a babának 

Az alábbi táblázatban összeszedtem, hogy mely főbb vitaminok és ásványianyagok fontosak a szervezet fejlődése szempontjából. Illetve néhány ajánlás, hogy mely ételek tartalmazzák ezeket. A Nyári receptötletek hozzátápláláshoz című cikkemben szót ejtettem arról, hogy milyen korban, milyen ételt célszerű bevezetni, ennek tudatában válasszunk változatos étrendet babánknak.

szukseges_vitaminok01.jpg

Az allergiát okozó ételek fokozott figyelmet igényelnek 

Néhány összetevővel érdemes óvatosan bánni, mert egyes gyermekeknél allergiás reakciót válthatnak ki, ezért a bevezetése kis mennyiségben és nagy odafigyeléssel ajánlott. Különösen, ha tudjuk, hogy a családban előfordult már ételallergia. Az ételallergia tünetei lehetnek: bőrpír, duzzanat a bőrön, ekcéma, reflux, hasfájás, ritkább esetekben légzési nehézség. Legtöbbször a tünetek ártalmatlanok, és rövid időn belül megszűnnek. Azonban bármilyen rendellenesség esetén inkább kérjük ki a gyermekorvos véleményét. Nézzük, hogy mely összetevők válthatnak ki ételallergiát vagy -intoleranciát a teljesség igénye nélkül:

  • glutén (búza, rozs, árpa és zab alapú termékek)
  • hal
  • olajos magvak (pl. földimogyoró, mogyoró, dió)
  • bogyós gyümölcsök (pl. eper, málna, cseresznye)
  • tehéntej és tejtermékek
  • tojás
  • méz - ebben az esetben nem allergiáról beszélünk, de megemlítem, mert fontos tudni, hogy a méz botulizmust okozhat, ezért szigorúan csak 1 éves kor után szabad bevezetni az étrendbe! 

***********************************************************

Mi az a rizsnyák?

A rizsnyák nagyon jó alapanyag a bébiételekhez, mely kombinálható bármilyen zöldséggel vagy gyümölccsel.

rizsnyak02.jpgHozzávalók:

  • 3 dkg rizspehely
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl anyatej vagy tápszer

Elkészítés:

A rizspehelyet célszerű otthon elkészíteni. Ehhez egy késes robotgépben őröljük porrá a nyers rizst. (De ha ez nem megoldható, a rizst főzés után is pürésíthetjük, vagy vásárolhatunk a boltban, előre elkészített, lehetőleg bio rizspelyhet is.) A rizspelyhet forrásban lévő vízbe tesszük, és fedő alatt mérsékelt lángon krémesre főzzük (ha egész rizsből készült, akkor botmixerrel pürésítjük), és anyatejjel vagy tápszerrel megfelelő állagúra hígítjuk, majd langyosra hűtjük.

***********************************************************

Lefagyaszthatjuk-e a bébiételt? 

A válasz természetesen: igen. Azonban a bébiétel mélyhűtésének is vannak szabályai. Ezek az alábbiak:

  • Elkészítés után és fagyasztás előtt minél előbb hűtsük le az ételt, hogy a minőségét megőrizzük, és a baktériumok ne verjenek tanyát azon.
  • Mielőtt mélyhűtjük, amennyire lehet, légmentesen zárjuk le az ételt, erre a célra léteznek fagyasztóba is tehető, műanyag tárolóedények. Kis mennyiségű adagok fagyasztására a jégkockatartó is kiváló megoldás. Így a megfagyott kis adagokat kinyomhatjuk a jégkockatartóból, és erre a célra szolgáló zacskóban is tárolhatjuk a mélyhűtőben.
  • Az ételt lehetőleg -18°C-on vagy azalatt tároljuk.
  • Fogyasztás előtt melegítsük fel, és forraljuk át egyszer.
  • Soha ne fagyasszuk újra a felengedett ételt, kivéve, ha fagyasztott zöldségből vagy gyümölcsből főzünk pürét, azt újrafagyaszthatjuk.
  • A fagyasztóból elővett ételt melegítés után rögtön használjuk fel, ne tegyük hűtőbe és ne melegítsük újra.
  • Hűtőben való felengedés után az ételt 24 órán belül ajánlott felhasználni vagy elfogyasztani.
  • A bébiételt 8 hétig tárolhatjuk a fagyasztóban. 

Milyen ételekkel ismertessük meg először a babát? 

Az első hetekben, hónapokban még nem megy a babának a zökkenőmentes evés. Inkább csak barátkozik a helyzettel és az ízekkel, így mindenképpen olyan ételt válasszunk, ami nem okozhat sem allergiás reakciót, sem problémát nyelésnél, és az íze nem túl intenzív. Első gyümölcsnek az alma, körte, banán, barack, papaja ajánlott. A zöldségek közül a burgonya, sárgarépa, paszternák, sütőtök, édesburgonya, zöldborsó szuper tápanyag- és vitaminforrás a babának. A rizs is tökéletes összetevő, mely főzve vagy párolva, pürésítve a fent említett gyümölcsökkel és zöldségekkel nagyon jól variálható. 

happy-child-girl-kitchen-eats-delicious-cottage-cheese-porridge.jpg

7 tipp a sikeres hozzátápláláshoz 

Az új ízek bevezetésének sikere nemcsak az ételen múlik, hanem azon is, hogy mi szülők, hogyan állunk hozzá, hogyan időzítünk, milyen eszközöket hívunk segítségül. Megosztok néhány tippet, amit érdemes megfogadni, hogy zökkenőmentes legyen a hozzátáplálás. 

  1. Az első időszakban legyen minél hígabb állagú a bébiétel, melyet anyatejjel, tápszerrel, forralt vízzel vagy édesítetlen gyümölcslével hígíthatunk. Természetesen a BLW hozzátáplálás esetében ez az információ irreleváns.
  2. A gyermeket minden esetben nyugodt ülőhelyzetben etessük, erre a legalkalmasabb az etetőszék. Ha a babánk még nem tud megtámasztás nélkül ülni, akkor dönthető háttámlájú etetőszék, fixálható pihenőszék vagy autóshordozó is megfelel a célnak. Sose etessük a babát teljesen fekvőhelyzetben vagy mozgó járműben, mert nagyobb a félrenyelés esélye.
  3. Célszerű az új ízeket szoptatás vagy tápszeres etetés után megkóstoltatni a babával, úgy, hogy ne legyen nagyon éhes, és ne is legyen teljesen jóllakott. Ha túl éhes, akkor türelmetlenül áll az új helyzethez, ha pedig jóllakott, nagy az esélye, hogy elutasítja a szilárd ételt.
  4. Az etetéshez válasszunk minél kisebb és laposabb fejű, műanyag kanalat, melyről az ajkaival tudja az étel a szájába juttatni.
  5. Eleinte napi 1 alkalommal 1-2 falatnyi étellel kezdjük, a legideálisabb a déli etetés időpontja. A mennyiséget és az etetések számát fokozatosan növeljük.
  6. Soha ne erőltessük a baba szájába a falatokat, tegyük az ajkai elé a kanalat, és várjuk meg míg kinyitja a száját. Ha nem akarja kitátani, akkor kenjünk az ajkára egy kis ételt, hogy lenyalogathassa, megízlelhesse.
  7. Kössünk a baba nyakába előkét, és etessünk olyan helyen, ahol nem gond, ha a földre is kerül az ételből. Eleinte a babák szeretik kiköpni az ételt, vagy evés közben tüsszentenek, és ilyenkor semmi sincs biztonságban.:)

Próbáljuk meg a baba etetését úgy időzíteni, hogy egy asztalnál ülhessen a család többi tagjával, így sokkal nagyobb élmény lesz neki is a hozzátáplálás, és el tudja lesni a többiektől, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Ez főleg majd a későbbiekben, az önálló evés gyakorlásánál lesz nagy segítség számára. Ellesi a mozdulatokat, és ha elég változatosan étkezik a család, talán a babából sem lesz válogatós gyermek.

***********************************************************

Tipp:

A Nuvita etetőháló és rágóka segít a babának, hogy hozzászokjon a szilárd ételek ízéhez, és a gyermek ehet a segítségével anélkül, hogy nagyobb darab kerülne a szájába. Valamint fogzás idején enyhíti a kellemetlen érzetet.

  • 1417_1080x1080ig.jpgHozzájárul, hogy a gyerek önállóan is megízlelje a szilárd állagú ételeket.
  • Használata egyszerű: az ételt kisebb darabokra kell vágni, belehelyezni a hálóba, feltenni a fogantyú részét és máris biztonságosan csócsálhatja a pici.
  • A kupak felhelyezésével higiénikusan tárolható. 
  • Lehűtött gyümölcsöt is helyezhetünk a hálóba, amely fogzás idején enyhülést hozhat a gyerek gyulladt ínyének.
  • A fogó része puha szilikonnal van bevonva, így, ha épp nincs benne étel, rágókaként is funkcionál.
  • BPA mentes, mérgező anyagot nem tartalmaz.
  • Mosogatógépben is tisztítható. 

***********************************************************

Kapcsolódó cikkek:

 ***********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr2016719416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása