Babaszafari

Geocaching, avagy kirándulás és kincskeresés a családdal

2021. június 01. - Babaszafari Móni

geocaching_girls_web_ready_1400_x_788.jpg

Közeledik a környezetvédelem világnapja! Tudom, hogy már a csapból is az folyik, hogy szépen, lassan tönkretesszük a lakóhelyünket, és itt az ideje látványosan tenni valamit érte.

Sokan úgy gondolják, hogy ugyan mi, „kis” emberek mit is tehetnénk, hiszen ez nem a mi feladatunk. Ez nem igaz, a PÉLDAMUTATÁS az, amivel rengeteget tehetünk a gyermekeink jövőjéért. Mutassuk meg nekik, hogyan vigyázzuk és szeressük a környezetünket. Apró dolgok ezek, de évek múlva megtérülnek, hidd el! 

Az első és legfontosabb lépés, hogy ismertessük meg a csemetéinkkel a környezetünket, a természetet, erre pedig nagyszerű lehetőség a közös családi kirándulás. Plusz, hogy még izgalmasabbá tegyük a kicsik és nagyok számára a természetjárást, kössük össze egy kis kincskereséssel.

Hallottál már a Geocaching-ről (ejtsd: dzsiokesing vagy geokesing)? Ez egy szuper időtöltés családoknak, baráti társaságoknak vagy akárkinek, aki szeret barangolni. Nincs szükséged hozzá másra, csak egy okostelefonra, amely rendelkezik mobilinternettel és GPS alapú térkép applikációval, és már indulhat is a kincskeresés.

gettyimages-182861992-58790e2a5f9b584db31bafa4-700x525.jpg

A játék lényege, hogy egy regisztráció és egy applikációletöltés után hozzáférsz az országban elrejtett „geoládák” helyszíneihez, és némi információhoz, no meg a GPS koordinátáihoz. Ezután nincs más dolgod, csak a nyakadba venni a családot (persze nem szó szerint), és megkeresni a ládát, ami valójában egy doboz, mely méretét, formáját és anyagát tekintve szinte bármilyen lehet. A láda tartalmaz egy logbook-ot - amelybe beírhatod a megtalálás időpontját, és írhatsz rövid üzenetet is, ha szeretnél, - játékleírást és apró ajándékokokat a gyerekeknek. 

Én idén januárban találtam rá erre a szuper dologra, és hatalmas élmény volt megtalálni az első ládát, ami a lakóhelyünktől pár kilométerre volt elrejtve egy fa odvában. Átalában a ládák úgy vannak elhelyezve, hogy valamilyen látnivaló, nevezetesség is legyen a közelben. Igazából ekkor döbbentem rá, hogy mennyire nem ismerem még a környéket sem, ahol élünk, ezért nekiálltunk felkutatni az otthonunk és a környező települések közelében elrejtett ládákat.

A legjobb az egészben, hogy az 5 éves lányom - aki egyébként imádja a természetet, de nem szeret hosszabban sétálni – nagyon jól motiválható ezzel a kincskereső játékkal. Mivel legalább 500 darab Kinder tojás játék és más egyéb mütyür van otthon, így egy-egy ilyen kirándulás alkalmával csak választunk ebből néhányat, amit magunkkal viszünk, így a játékcsere is megoldott. 

Én személy szerint képes vagyok eltévedni az egyenes úton is, ezért nekem nagy élmény, ha a GPS koordináták alapján odatalálok a rejtekhelyhez. J

geocaching-geocaching-gps-geocaching-app-what-is-g.jpg

Sajnos azonban van, hogy csalódnunk kell, mert vagy valaki elviszi a ládát, vagy kifosztják, ezzel az eshetőséggel is számolni kell, de a nagyszámok törvénye alapján azért erre kevesebb esély van. Ilyenkor az applikáción keresztül lehet jelenteni a láda tulajdonosának a problémát, és ő, amint lehet, orvosolja azt.

A cikk megírás pillanatában 4765 db ládát lehet országszerte megkeresni, melynek listája és azokról az infók a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján megtalálhatóak. Habár a honlap kissé elavult, a mobilapplikáció egész jól működik. De ha külföldi nyaralásotok során szeretnétek kincskereső kalandokat, azt is megtehetitek, ehhez a www.geocaching.com oldalt tudjátok használni, a hazai ládák nagyrésze ezen az oldalon is megtalálható. 

geomap_vagott.jpg10 ok, hogy miért próbáljuk ki a geocachinget:

1. Jó levegőn vagyunk

Ez a tevékenység évszaktól függetlenül bármikor űzhető. Legyen tél, nyár, ősz vagy tavasz, a természetnek minden arca csodás, ne fosszuk meg magunkat és családunkat ezektől a csodás élményektől!

2. Minőségű időt töltünk a családunkkal

A mai rohanó világban egyre kevesebb idő marad szeretteinkre, és amikor együtt vagyunk, akkor sem vagyunk együtt igazán. Remek lehetőség arra, hogy olyan közös élményeket szerezzünk, amelyekre jó visszaemlékezni.

3. Megismerkedünk a természet szépségeivel

A gyerekek szeretnek új dolgokat felfedezni, és szinte a levegővel együtt szívják magukba a tudást. Észre sem vesszük, hogy mennyi minden ragad rájuk (a koszon kívül) egy-egy ilyen családi felfedezés alkalmával. Mutassunk példát, hogy hogyan kell viselkedni a természetben, érzékenyítsük gyermekeinket a természet szeretete iránt.

fotomontazs.jpg

4. Mozgunk, sportolunk

Sajnos a népesség - beleértve a gyerekeket is - egyre kevesebbet mozog, ami mozgásszervi betegségekhez, elhízáshoz és még számos problémához vezethet. A rendszeres testmozgásra mindenkinek szüksége van, és utána nincs is jobb, mint kellemesen elfáradni, és megpihenni a rét közepén a pillangókat és méhecskéket figyelve, ahogy virágról virágra szállnak…

5. Gyakoroljuk a tájékozódást

Megismerkedünk a turistajelzésekkel, valamint a GPS alapú tájékozódással, mely manapság már a mindennapunk része, és nem baj, ha a gyerekek is minél előbb elsajátítják ezeket a képességeket.

two-cute-kids-trekking-forest.jpg

6. Új dolgokat fedezünk fel

Mivel az elrejtett ládák általában valamilyen látnivaló közelében leledzenek, lehetőségünk  van arra, hogy megismerjük a helyszín történetét, történelmét, látványosságait, nevezetességeit.

7. Játszunk, mert játszani mindenki szeret

A gyerekek azért élvezik, mert kíváncsiak, mit rejt számukra a „kincsesláda”, a felnőttek meg szeretik a próbatételeket. Abban a pár órában talán megfeledkezünk a fejükben keringő munkahelyi és magánéleti problémákról, és a fókusz az élményszerzésre és a társaságra helyeződik.

8. Egy szuper közösség tagjává válhatunk

A geocaching közösség tagjainak a célja a szórakozás és a szórakoztatás, ami azonban a leginkább összeköt minket, az a természet szeretete. Ezzel jó ügyet is képviselünk, hiszen felhívjuk a figyelmet a természet szépségeire, védelmére, és hogy járjunk mindig nyitott szemmel, bármerre kirándulunk.

crowd-best-friends.jpg

9. Bárkinek elérhető

Ez a játék kortalan, lehetsz totyogó, tinédzser vagy éppen nyugdíjas. Játszhatjuk egyedül, vagy csoportosan, lehet gyalog, lehet kerékpárral is keresni a ládákat, vagy akár magunkkal vihetjük házikedvencünket is. Ebben a kikapcsolódásban biztosan mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének, képességeinek és határainak megfelelő helyszínt.

10. Ingyenes tevékenység

A geocaching közösség tagjának lenni csak elhatározás és néhány kattintás kérdése. Nem kell semmilyen díjat fizetni azért, hogy élményt szerezzünk, hiszen mind a regisztráció, mind az applikáció ingyenes. Nincsenek rejtett fizetési kötelezettségek, egyszerűen csak nekiindulunk, és belevetjük magunkat az új kihívásokba. 

Szóval kedves anyukák és apukák, nagymamák és nagypapák, húzzátok fel, de ne a nyúlcipőt, hanem a túracipőt, és próbáljátok ki a geocaching kincskereső játékot, higgyétek el, nem fogjátok megbánni!

Várom az élménybeszámolókat! J

********************************************************************

Tipp:

jane_termosz.jpgA divatos mintájú és formájú Jané termosz szuper társ kisebb kirándulások és nagyobb túrák alkalmával is.

  • rozsdamentes acélból készült
  • az italt 24 órán keresztül hidegen, 12 órán keresztül melegen tartja
  • ütésálló kialakítás
  • 350 és 500 ml-es kiszerelésben kapható

 ********************************************************************

Kapcsolódó cikkek:

 ********************************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!   

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr2216574396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása