Babaszafari

Hogyan legyen a család kerek egész?

2019. május 15. - Babaszafari Móni

A család fogalma nagyon relatív, sokféleképpen lehet jellemezni, és minden nemzetnek meg van a maga formaisága a családi léttel kapcsolatosan. Egyetlen biztos pont van, ami meghatározza a családot, a GYERMEK.

A Wikipédia meghatározása szerint: "A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családok tagjai általában hasonló tulajdonságokkal rendelkező emberek (általában ugyanazon rasszba tartozóak)."

A família az esetek 99%-ban a gyermek(ek) köré épül. Azért csak 99%, mert vannak olyan emberek, akik a háziállatukat is gyermekükként aposztrofálják, de most nem róluk szól ez a bejegyzés.

Szóval kinek mit jelent a család?

A család egy érdekes közösség, mert folyamatosan változik, formálódik, még akkor is, ha a létszám nem módosul, az emberek egymáshoz való viszonya nem egy konstans dolog.

A család formálja a gyermeket, a gyermek pedig a családot, ez egy végtelen körforgás!

family-2610205_1920.jpg

 

Véleményem szerint a Wikipédia deffiníciója az európai társadalmakra volt jellemző ezelőtt kb. 30-40 évvel. Amíg korábban a család szó fogalma kiterjedt a nagyszülőkre, testvérekre, unokatestvérekre, több generációra, a mai értelemben vett „család” szót inkább a szűkebb körre használjuk, és a kapcsolattartás is felületesebb a kiterjedt famíliára vonatkozóan. Pedig, ha belegondolunk, manapság, amikor a közösségi oldalon még a dédi mama is fent van, mennyivel egyszerűbb lenne…

Azt gondolom, hogy a mai rohanó világban egyszerűen nem fér bele az időnkbe, hogy elmélyítsük a kapcsolatunkat a rokonainkkal. Persze, minden alkalommal lájkoljuk a cuki babás fotóikat a facebookon, instagramon, de lássuk be, ezt megtesszük a legtöbb munkatársunkkal is, még akkor is, ha nem igazán szívleljük az illetőt. A főnökünknél meg szimplán kötelező ;)

Egy biztos, attól, hogy megszületik a baba, még nem kerek a család, az egymáshoz való viszony teszi azzá.

Mindig legyen a szemetek előtt, hogy ti vagytok a tükre a gyermeketeknek. Ha azt látja, hogy boldogtalanok vagytok, ő is azzá válik.

Lássuk a 15 legfontosabb lépést, amin dolgoznunk kell nekünk, családtagoknak, hogy egy kerek egészet alkossunk. 

  1. Ne hanyagoljátok az érintést

Ugyan egy baba fenekestül felforgatja egy pár életét, és hosszú hónapokig is eltart, amíg helyre áll a rend, azért próbáljunk meg mi szülők egymással is foglalkozni. Az intimitás nem feltétlenül a szexualitásban nyilvánul meg. Az természetes, hogy gyermekünket, ölelgetjük, simogatjuk, puszilgatjuk, de mi a helyzet a párunkkal?

Esténként összebújva TV-t nézni vagy egymáshoz bújva elaludni nagyon jót tesz mindkét fél lelkének. Napi pár másodperces ölelés is higgyétek el, csodákra képes! 

romance-1934204_1920.jpg

  1. Mindig ragadjátok meg az alkalmat a pihenésre

Amikor megszületik a pici, az első hetekben, de lehet, hogy hónapokban valószínűleg nem fogja átaludni az éjszakát, így ti sem fogtok 8 órát aludni egyhuzamban.

Próbáljátok meg kihasználni a baba alvásidejét, és ne mosogatással, vasalással, hanem inkább relaxációval töltsétek. A kialvatlanságtól türelmetlenebb, kevésbé megértőbb az ember. Nagyon sok felesleges konfliktus megelőzhető, ha kipihentek vagyunk. 

baby-22194_1920.jpg

  1. Napi egyszer legalább étkezzetek közösen

A közös étkezésnek nagyon sokan nem tulajdonítanak akkora jelentőséget, pedig igen is fontos, hogy a babával együtt, egy asztalnál, egy családként étkezzetek. Még, ha a csöppség még nem is eszik szilárdat, akkor is ültessétek/fektessétek oda az asztalhoz, hogy lássa, ti egy család vagytok!

family_eating_dinner.jpg

  1. Ne veszítsétek el a humorérzéketeket

Ha valami nem sikerül elsőre, ne essetek kétségbe. A humor a legjobb orvosság mindenre. A nevetés nagyon jó hatással van az emberre testileg és lelkileg egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy a nevetés "ragályos". Ha a baba sokat látja a szüleit mosolyogni, ő is jó kedvre derül, és boldog lurkó lesz belőle. 

feet-2358333_1920.jpg

  1. Vonjátok be annyi programba a gyerkőcöt, amennyibe csak lehet

Azért mert született egy babátok, még nem kell begubózni. Lehet vele kirándulni, bevásárolni, stb. Ha már nagyobb, segíthet a takarításban, kocsi mosásban, kertészkedésben. A gyerekek nagyon élvezik, ha azt csinálhatják, amit a felnőttek. Manapság már szinte minden eszközből lehet gyerekméretet kapni. Legyen az porszívózás vagy virágültetés, mindketten hasznosan fogjátok eltölteni. 

child-559407_1920.jpg

  1. Képzeld bele magad a másik helyzetébe mielőtt ítélkezel

Hidd el, sokkal könnyebb megérteni bizonyos helyzeteket, ha megpróbálsz a másik fél fejével gondolkodni, legyen az a párod vagy a gyermeked. Ha csak egy percre leülsz és végig gondolod, te hogyan csinálnád az ő helyzetében, lehet, hogy rengeteg bosszúságtól, felesleges vitáktól kíméled meg magad. Próbáld csak ki!

justice-2060093_1920.jpg

  1. Kérdezd meg, milyen napja volt

Kérdezd meg a párodat, mi volt a munkahelyén, hagy beszélje ki magából a rossz dolgokat is, hallgasd meg, reflektálj. Kérdezd meg a csemetédet, milyen volt a bölcsi, ovi, suli, stb. hagy mesélje el, milyen jó dolgok történtek vele, hogy büszke lehess rá! Neked is jól esik, ha megkérdezik, igaz?


facebook-37a48e.png

  1. Lepd meg a születés- és névnapján

Egy családban a születés- és névnapok azok a napok, amit nem illik elfelejteni. Ha nem tudod megjegyezni, írd be a naptáradba, és lepd meg a párod még akkor is, ha nem szoktatok neki nagy feneket keríteni. 1 szál virág vagy 1 tábla csoki, mindegy mi az, mert nem az ajándék a lényeg, hanem az, hogy gondoltál rá. 

rose-2019692_1920.jpg

  1. Légy egy kicsit újra gyerek, játszatok közösen

Amikor játszóházban vagyunk, szoktam figyelni a szülőket, ahogy fülig érő mosollyal csúsznak-másznak a gyerekkel vagy ugrálnak a trambulinban, mosolygok rajtuk. Aztán azon kapom magam, hogy én is ugyanezt csinálom. A közös játék fontos a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A felnőtt agya kicsit kikapcsol a hétköznapokból, a gyermek agya pedig jobban fejlődik általa. 

water-fight-442257_1920.jpg

  1. Ne hagyd, hogy a rosszindulatú rokonság megmérgezze a család szentségét

A legtöbb családban van legalább egy olyan rokon, akinek az a hobbija, hogy beleszóljon az életetekbe. Nem érdemes rájuk időt és energiát pocsékolni. Az ilyen embereket ignoráljátok, amennyire csak lehet, mert a te családod fogja a végén meginni a levét. Egy emberi kapcsolat sem ér annyit, hogy megmérgezze a családi békét! 

intro-1496691300.jpg

  1. Ne add fel a hobbidat

Habár a családdá válás nagyban megváltoztatja az ember életét, nem feltétlenül kell lemondanod a hobbidról, legyen az sportolás vagy bélyeggyűjtés. Lehet, hogy kicsit több tervezést igényel, főleg pici baba mellett, de kell, hogy legyen az életedben egy olyan tevékenység, ami kizökkent, megnyugtat, amibe el tudsz kicsit menekülni a valóság elől. 

horse-3424877_1920.jpg

  1. Ne kelts feleslegesen bűntudatot a párodban

Az apukáknak sokszor bűntudatuk van, hogy nem tudnak akkora részt vállalni a gyermeknevelésben, különösen az első időszakban, mint ahogy azt szeretnék. Nem megoldás, ha ezt még az orruk alá is dörgölöd, és természetesen fordítva is igaz. Az anyukának sem esik jól, hogy egész nap próbálja gyermekét és magát életben tartani, és felhánytorgatod, hogy nincs meleg vacsora vagy rend a lakásban. Ez nem vezet sehova, csak folytonos feszültséget szül kettőtök között. 

guiltoverplacement690x400.jpg

  1. Iktassatok be kütyümentes órákat a mindennapokba

Hidd el, akkor sem maradsz le semmiről, ha nem csekkolod folyamatosan az új bejegyzéseket, üzeneteket a telefonodon. Ne érezd felesleges időpocsékolásnak, ha csak meredten nézel magad elé 30 percen keresztül, a tested tudja, mire van szükséged, ha épp erre, akkor engedelmeskedj neki. Egyre kevesebb időt tölt együtt a család, becsüljétek meg, beszélgessetek úgy, hogy közben egymás szemébe néztek, és legyetek ott lélekben is, ne csak testben! 

94def6b54ef88b1af428279d814f769a.jpg

  1. Engedjük apát is kibontakozni

Éreztessük apával, hogy igen is szükség van rá. Hagyjuk, hogy megkönnyítse a dolgunkat. A baba körüli teendőkbe is vonjuk be, adjunk neki feladatot, például fürdetés, büfiztetés. A babának szüksége van a bőrkontaktusra az apukájával is, hogy minél szorosabb legyen a kapcsolatuk. Az apa-fia és apa-lánya dolgokat hagyjuk meg nekik, ne akarjunk beleszólni, az csak rájuk tartozik!

best-baby-bath-shampoo-soap-washes-2160x1200_1.jpg

  1. Legyél következetes

Ez a legeslegfontosabb szabály! Legtöbbször itt csúsznak el a dolgok a gyereknevelés terén. Ha például egyszer megtiltasz valamit, másnap pedig megengeded, mert mondjuk túl fáradt vagy szembe menni vele, akkor ez ahhoz vezet, hogy a következetlenségeddel összezavarod a gyerkőcöt. Mint egy lavina, elindul valami, amit, ahogy múlik az idő, egyre nehezebb lesz megállítani. Nagyon nehéz következetesnek lenni, de hidd el, hosszútávon nagyon megéri!

 consistency-1.jpg

Nem azt mondom, hogy ha a fenti pontokat teljesítitek, minden idilli lesz, de, ha ezeket az apróságokat sikerül beilleszteni a mindennapokba, akkor a hullámvölgyeken is sokkal könnyebben átlendültök együtt, egy családként.

Ne feledd, a gyermekednek te vagy a minta, Dr. Belső Nóra nagyon jól megfogalmazta a lényeget:

"A gyerek, aki családban nő fel, minden apró részletet, szavakat és tetteket elraktároz az emlékezetében, mint az apró mozaikdarabkákat, és amikor később már a saját magánéletének képén dolgozik, elő-előveszi az éppen odaillő darabokat, és azokat illeszti be. Lehet, hogy az a darab odaillik, de az is lehet, hogy inkább újat kellett volna alkotni. A lényeg az, hogy mindannyian felhasználjuk azokat az emlékeket, a mintákat, amelyeket magunkkal hozunk a szülői házból."

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1314825536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása