Babaszafari

Védekezz hatékonyan UV fénnyel a kórokozók ellen!

2021. február 02. - Babaszafari Móni

fokep02_1.jpg

A mai helyzetben mi szülők még inkább fontosabbnak tartjuk, hogy gyermekeink tiszta, vírusmentes környezetben éljenek. Igen ám, de mindig nehéz kérdés, hogy milyen szert használjunk sterilizálásra, tisztításra, ami nem káros a gyermek egészségére.

A játékok és egyéb babaeszközök sterilizálása mindig keménydió, hiszen egy baba mindent a szájába vesz, innentől kezdve szinte kizárt, hogy bármilyen vegyszerrel fogjunk neki a dolognak. Léteznek ugyan bio vegyszerek, melyek a gyermekre ártalmatlanok, de vajon a bacikra és vírusokra mennyire hatékonyak? 

Nos, létezik egy 100%-ban biztonságos és természetes megoldás erre a célra, ez pedig az UV-C sugárzás. 

De mit is értünk UV-C sugárzás alatt? 

Bizonyára te is milliószor hallottál már az UV-sugárzás, vagy más néven ultraibolya sugárzás káros és jótékony hatásáról is. Az UV-fény egyfajta mágneses sugárzás, aminek a legnagyobb részét a Nap bocsájtja ki, és gyakorlatilag körülvesz minket itt a Földön. Ez a sugárzás nagyjából 100 és 400 nanométer hullámhossz között mozog. UV sugárzástól barnul a bőrünk, és ez a felelős azért is, ha leégünk a napon. Csakhogy az UV-sugárzásnak több fajtája létezik, az UV-A, UV-B, UV-C. Ezek közül, az első kettő káros, rákkeltő hatással is bírhat. Az UV-C sugárzás azonban ránk nézve ártalmatlan, mert az ózonréteg teljesen elnyeli. Ráadásul van egy szuper tulajdonsága is, mégpedig az, hogy fertőtlenítő hatással bír, és ezáltal képes elpusztítani a kórokozókat. 

feny_spektrumai_hu.jpg

Hogyan fertőtlenít az UV-C sugárzás? 

Tudósok felfedezték, hogy az UV-C sugárzásnak sterilizáló hatása is van, ugyanis számos baktérium-, vírus- és gombafaj az UV-C sugárzás hatására inaktiválódik és lebomlik. Az UV-C sugárzás egész egyszerűen tönkreteszi a kórokozók DNS-ét, ezáltal képtelenek működni és szaporodni.

A legjobb fertőtlenítő hatásfokkal működő UV-C sugarak a 200-280 nanométer közötti sávban mozognak. Az UVC-sugárzást évtizedek óta használják számos országban ipari fertőtlenítésre, például szennyvíztisztítók, egészségügyi létesítmények, kórházak, laboratóriumok, gyárak, élelmiszeripari cégek.

Mára végre a lakosság számára is elérhetőek a különböző UV-C LED lámpákkal működő fertőtlenítő készülékek, a boltok polcain találunk például cumi- vagy játéksterilizálókat is, melyek nagyon jó hatásfokkal pusztítják el a bacikat és vírusokat.

bolti_foto.jpg

Hogyan használjuk az UVC sterilizáló készüléket?

uv_sterilizalo.jpgMivel az UV-C sugárzás ártalmatlan ránk és környezetünkre nézve, ezért szinte minden használati tárgy sterilizálható ezekben a készülékekben. Azonban a tökéletes hatás elérése érdekében érdemes odafigyelni az alábbiakra:

  • Az UV fény a tárgy minden felületét érje, mert csak azok a kórokozók pusztulnak el, amelyek közvetlen érintkeznek az UV-C sugárzással, így ajánlott a készülékben többször megfordítani a tárgyakat.
  • Továbbá, hogy elérjük a megfelelő hatásfokot fertőtlenítés előtt töröljük át az eszközöket száraz vagy nedves ronggyal, hogy a felületét megtisztítsuk a portól, egyéb koszolódástól, hiszen az UV-C fény csak mérsékelten képes áthatolni ezeken.
  • Ha több tárgyat teszünk be egyszerre az UV sterilizáló készülékbe, ügyeljünk arra, hogy azok ne fedjék egymást, ne érjenek össze.
  • Fontos tudni, hogy az UV-C sugárzás nem károsítja a műszaki berendezéseket, így nyugodt szívvel használhatjuk elemes játékok, elektromos eszközök, pl. lázmérő, mellszívó, orrszívó estén is. Továbbá nagyszerűen használható plüssjátékok és egyéb textilfelületek, például ruházat fertőtlenítésére is.

Érdekesség:

Tanulmányok bizonyítják, hogy a SARS-CoV-2, vagyis a COVID-19 koronavírus ellen az UV-C sugárzás hatékonynak bizonyult, azaz mindössze 9 perc alatt képes teljesen inaktiválni a kórokozókat.

forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402275/

 _________________________________________________________________

Tipp:

A gyerekjátékok a piszok és a kórokozók mágnesei, ezért nem árt sűrűn tisztítani őket, főleg a vírusos időszakban. A Munchkin UV sterilizáló doboz professzionális technológiával gyorsan és hatékonyan 99,9 %-ban fertőtleníti a plüss állatokat, játékokat.

  • Hordozhatóságának köszönhetően bárhol, bármikor a segítségedre lesz
  • 21 db kórházi szintű LED UV-C lámpa gondoskodik a 360 fokos tisztaságról
  • Mindössze 5 perc alatt végez a bacikkal
  • Tartós arany LED gyöngyök biztosítják az UV világítást
  • Teljesen higany- és ózonmentes, 100%-ban környezet- és bababarát készülék
  • A világítást az 59S UVC technológia biztosítja

munchkin_sterilizalo.jpg_________________________________________________________________

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr9816405202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása