Babaszafari

Nálatok is többnyire kudarcba fullad az otthoni fejlesztés?

2021. április 06. - Babaszafari Móni

beautiful-little-girl-with-hands-paint.jpg

Amióta először bezárt az ovi, sokszor átfut az agyamon, hogy vajon az a sok óvodamentes nap milyen elmaradást fog eredményezni a lányomnál? Igaz még csak középső csoportos, de már ebben a korban is sok olyan fejlesztőfoglalkozás van az óvodában, ami az iskolára készíti fel a gyermekeket. Ez egy egymásra épülő folyamat, amit - gondolom - nem kellene megszakítani. 

Ha jól sejtem, rajtam kívül még sok pedagógusi tapasztalattal és végzettséggel nem rendelkező szülő küzd azzal az érzéssel, hogy vajon megfelel-e a gyermekre szánt idő és tudás, amit én szülőként tudok nyújtani neki az óvodában töltött napok helyett? Mert lássuk be, hogy nem tudunk úgy és annyit foglalkozni gyermekeinkkel ezekben a nehéz időkben, amely immár 1 éve „fogva tart” minket, ahogy az elvárható lenne. 

Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de emiatt rengetegszer tör rám a lelkiismeret-furdalás. És a legrosszabb az egészben, hogy amikor meg végre odajutok, hogy akkor most fejlesszünk (vagy legalábbis próbálkozzunk), akkor juszt sincs kedve hozzá. Szóval nálunk az óvodai tematika szerinti otthoni fejlesztés inkább kudarcok sorozata, mint sikertörténet.

family_homeoffice.jpg

A legjobb az egészben, hogy az óvónéni minden alkalommal megírja, hogy bátran küldjük el az elkészült alkotásokat, feladatokat emailben, mert szívesen látják. Ez, ha jól sejtem, egy burkolt célzás, hogy szeretnék szemmel tartani, hogyan is működik ez otthon, ami egyrészről tök jó, másrészről meg ciki, hogy a bő 3 hét alatt összesen egyszer sikerült rávennem, hogy az emailben kapott feladatot teljesítsük.

Habár ott sorakoznak a polcain a színező, kifestő és az óvodai foglalkoztató füzetek, akárhányszor felhozom az ötletet, egyszerűen nem fűlik a foga hozzá. Ilyenkor mit tudok tenni? Mi a jó megoldás? Venni egy nagy levegőt, túlélni még ezt az időszakot, és reménykedni, hogy utána minden a régi lesz, vagy igenis megkövetelni a gyerektől a feladatokat? 

Egy biztos, ezekhez a dolgokhoz kell neki a motiváció, kell a kezdő lökés, hogy nekiálljon, aztán talán rájön, hogy ez jó móka, vagy az ellenkezője, de úgy biztosan nem megy, hogy az orra elé tolom, és magára hagyom. Persze ez közösségben azért jóval egyszerűbb, hiszen ott erős motiváló tényező a többi gyerek, és a rutinos pedagógus meggyőző ereje. 

Hogyan motiválhatjuk a gyereket az otthoni fejlesztésre? 

Keltsük fel az érdeklődését

Amikor a lányomnak nincs kedve ahhoz, amit az óvónéni küld, akkor leülünk a gép elé, az ölembe ültetem, és együtt kinézünk egy olyan dolgot az internetről, amihez van itthon alapanyag, és neki is tetszik. Persze sokszor van, hogy közben elveszti az érdeklődését, és a munka oroszlánrésze rám hárul, de már ez is félsiker.

Ha teszi a maga módján, ne gátoljuk benne

Az az igazság, hogy bár az én gyerekem van annyira makacs, hogy csak azért sem azt csinálja, ami a feladat lenne, attól még fejleszti magát a maga módján. Időnként teljesen magától rajzol, kézműveskedik, készít szuper dolgokat. Egyszer csak kipattan a fejéből valami, és megpróbálja megvalósítani. Ilyenkor a legjobb, amit tehetek, hogy nem szólok bele, hadd szárnyaljon a fantáziája, hiszen ez is egyfajta fejlesztés. 

Ne legyen túl bonyolult és hosszantartó feladat

A minap kirándulás közben gyűjtöttünk egy zacskó tobozt, és egyszerűen színesre kifestettük azokat. Mondhatnánk, hogy ez egy ötévesnek egyszerű feladat, de rá kellett jönnöm, hogy egy tobozt kifesteni ecsettel nem is olyan könnyű. Ráadásul szerintem asztali dísznek még jól is néz ki.:)

img_20210328_194440.jpg

Ha bonyolult feladatnak látunk neki, egészen biztos, hogy el fogja veszíteni az érdeklődését, mert nem tudja lekövetni a folyamatot, és ebben a korban még nem tudnak hosszan koncentrálni egy tennivalóra. 

Fejlesszünk azzal, amivel szeret foglalkozni

Az én lányom valamiért nem szeret színezni, viszont festeni igen.  A festésben is azt élvezi legjobban, hogy a színeket keverheti, így nekiláttunk kikísérletezni, hogy adott két színből mit tudunk kikeverni, így nagyon hamar elsajátította, megtapasztalta a színkeverés varázslatát. Szóval ez is pipa!

kid-painting-santa-paper-plate.jpg

A gyurma is egy igazi jolly joker, ha játékról, fejlesztésről van szó. A kicsiknek inkább a Playdoh és hasonló gyurma a megfelelő, mert könnyű gyúrni és jó a tapintása, nem ragad. Viszont a nagyobb gyerekeknek én az egyszerű iskolai gyurmát ajánlom, mert ezekből szuper dolgokat lehet készíteni, mivel összetapadnak a gyúrt elemek, ráadásul, ha véletlenül kinn marad az asztalon, akkor sem szárad ki. Plusz, ha gyurmázásról van szó, a fantáziának csak a csillagos ég szabhat határt.

img_20210322_091853.jpg

Papír papír hátán

Ami a papírt illeti, az mindig jó, ha van a háznál. Legyen színes, mintás, vastagabb és normál rajzpapír is, mert ezekből igazi csodákat lehet készíteni.

5 éves gyerek kezébe már nyugodtan adhatunk papírvágó ollót és papírragasztó stiftet (persze szülői felügyelettel). Lehet, hogy az egész lakás tele lesz papírfecnikkel, és ragadni fog a gyerek tetőtől-talpig, de kit érdekel, hiszen fejlődik a finommotorikája és a képzelőereje.

És akkor az üres WC papír gurigákról még szót sem ejtettünk, ugye-ugye…!? Hihetetlen, mi mindenre jó némelyik háztartási hulladék, és milyen szuper dolgokat lehet belőlük alkotni. 

29a9f6ed267848c08323a47be760c449.jpgIrány a szabad levegő

Végre itt a jó idő, egyre inkább elnyúlnak a nappalok, használjuk ki. OK, értem, ez nem egyszerű, amikor home office-ban püfölöd a gépet, de ha lejárt a munkaidő, csukd le a laptopot, és elő az aszfaltkrétákkal. Jó tudom, megint tetőtől-talpig koszos lesz a gyerek, de mit is mondhatnék, koszos gyerek=boldog gyerek. ;)

Na, most akkor jöhet egy kis retro játék a mi gyermekkorunkból, az ugróiskola, kicsit újragondolva. Egy kis ugróiskola, egy kis "kövesd a vonalat", aztán "lépj a lábnyomokba"..., bárhogy variálhatjuk, akár az utca teljes hosszában. Fogalmam sincs, ennek a játéknak mi a neve, nem is vagyok benne biztos, hogy van neki, de jó fárasztó, szóval biztos fejleszt is. :)

sidewalk-chalk-obstacle-course-7.jpg

A bújócska szintén izgalmas időtöltés ebben a korban, mellyel a számolást is elsajátítják a gyerekek. Hasonló a hideg-meleg játék, amikor egy tárgyat rejtünk el, és a hideg, langyos, meleg, forró vezényszavakkal vezetjük rá a rejtekhelyre a gyerkőcöt. Ez a verzió még a kicsi kertben vagy akár a lakásban is jó móka. 

Arról már nem is beszélve, hogy ébredezik a természet is, így az udvaron és a séták során egyre több élőlényt tudunk megfigyelni. Természetimádó mamik előnyben vannak, de javaslom, hogy ha nagyon nem megy az állat- és növényhatározás, vagy nem vagy elég bátor, hogy közelről is megvizsgáld, akkor fotózzátok le, és a google csodálatos képfelismerő programjával pillanatok alatt kideríthetitek, hogy kivel vagy mivel is álltok szemben. A gyerekek (még) hihetetlen memóriával rendelkeznek, és könnyen megjegyzik a nevét, és legalább azt is megtanulja, hogy kell-e tartani az adott növénytől vagy állattól.

Egy kis segítséggel azért én is szolgálhatok, melyet A gyerekem összehord tücsköt, bogarat című cikkemben megtalálsz.

adobestock_45979821.jpeg

Beszélgessünk az ünnepekről, eseményekről

Az óvodában nagy hangsúlyt fektetnek az egyes ünnepek és neves napok megismertetésére a gyerekekkel. Például, hogy mit ünneplünk húsvétkor, mik a szokások, miért alakult ez ki, stb. Olvassunk picit utána, és leegyszerűsítve, meséljük el neki, hogy megértse. Naná, hogy fel fog tenni olyan kérdést, amire majd nem tudsz válaszolni! Például idézem: „A Mikulás, az igazából egy jelmezbe bújt bácsi, ugye?”. Erre a diplomatikus válaszom: „Ööööö, nem vagy éhes kicsim, kérsz egy kis kekszet?” :)) 

Szóval, a lényeg, hogy rengeteg eszköz van a kezünkben, amiből építkezhetünk, hogy átvészeljük ezt az időszakot, csak meg kell tanulnunk használni azokat. Hidd el, attól, hogy nem megy ez nekünk ösztönösen, segítség nélkül, még nem vagyunk „rossz anyák”! 

Íme néhány oldal, ahonnan én inspirálódok: 

...................................................................................................................

Kapcsolódó cikkek:

................................................................................................................... 

Tipp:

Készíts csodás műalkotásokat a Prima Art termékeivel! A minőségi gyurma, ceruza, zsírkréta, festék és ecsetkészlet segít, hogy szárnyaljon gyermeked képzelete, és szuper kreatív dolgokat alkosson.

prima_art_termekek.jpg

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!   

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr2816485368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása