Babaszafari

Mit okozhat a vashiány a gyermekeknél?

2021. szeptember 07. - Babaszafari Móni

girl-sleeping-class_kicsi.jpgA gyermek nem megfelelő fejlődése vagy viselkedése felkeltheti bennünk a gyanút, hogy esetleg vashiánnyal állunk szemben.

A vashiányos állapot számos tünetet produkálhat a gyermekeknél, és nekünk, szülőknek legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy ez lehet az ok, ha gyermekünk fáradékony, vagy figyelem-, esetleg viselkedészavarral küzd. Azonban ez a helyzet könnyen megelőzhető, ha kicsit odafigyelünk a gyermek étkezésére. 

Dr. Belán Emese, a Panoráma Poliklinika szakorvosa válaszolt kérdéseimre a témában. 

Miért kell a vas a szervezetünknek? Mit értünk krónikus vashiány alatt?

A vas nélkülözhetetlen a szervezetünk oxigénszállításához, a testi növekedéshez, az immunrendszerünk működéséhez, az idegrendszerünk fejlődéséhez, illetve különböző enzimek és hormonok működéséhez.

A vörösvértestekben található fehérje a hemoglobin alkotórésze, így a szervezetünkben az oxigén szállításához elengedhetetlen. Ezenkívül a mioglobinnak is fontos alkotóeleme, mely izomzatunk egészséges működéséhez szükséges.

krónikus vashiány azt jelenti, hogy a szervezet vastartalékai különböző okok miatt fokozatosan, hetek, hónapok alatt kiürülnek. A vashiány tüneteit azonban - általában - csak késleltetve vesszük észre. Amennyiben a vashiány már a vörösvértestek számának csökkenéséhez vezet, vashiányos vérszegénységről beszélünk. Vérszegénység alatt azt értjük, amikor a vörösvértestek száma, illetve a bennük lévő hemoglobin mennyisége csökken

Milyen oka lehet a vashiányos állapotnak, milyen tünetekkel járhat? 

A vasat a szervezet nem képes előállítani, így külső forrásból kell bevinnünk. Vashiány oka lehet a megnőtt vasszükséglet, a kevés bevitel, illetve a fokozott vasvesztés is. A vas felszívódására hatással lehetnek bizonyos gyógyszerek, ételek, ilyenek az antibiotikumok vagy a kalciumban gazdag ételek, pl. tejtermékek. Csecsemő- és serdülőkorban a fokozott növekedés miatt nő a vasszükségletünk, de akár intenzív sportolás vagy műtétek után is szükség lehet nagyobb mennyiségű vasbevitelre.

Ki kell emelni a helytelen, egyoldalú táplálkozást, mely főleg a válogatós kisgyermekeknél merülhet fel, mint probléma. Náluk fokozottabban oda kell figyelni a vastartalmú étrendre. Kamaszlányoknál már fennállhat a menstruáció miatt bekövetkező vashiány is. 

front-view-tired-boy-trying-eat-his-cereals_kicsi.jpg

Mire lehet kihatással a gyermek életében a nem kezelt csecsemőkori vashiány?

Elsőkörben az értelmi fejlődés, illetve a mozgásfejlődés lassulása/megakadása hívhatja fel a figyelmet a problémára. Továbbá a testsúly nem megfelelő ütemben való növekedése, vagy akár csökkenése is előfordulhat. Nagyobb gyerekeknél a fáradékonyság, szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs és tanulási nehézségek, illetve fejfájás, szédülés, sápadt bőrszín, hajhullás jelezheti a vashiányt. Súlyosabb esetben megfigyelhető szapora szívverés, ájulás, szájzug berepedése, nyelési nehézségek. Valamint a vashiányos gyerekek könnyebben kapják el a fertőzéseket is az immunrendszer csökkent működése miatt.

A súlyos vashiány, ha kisgyermekkorban tartósan fennáll, akár maradandó károkat is okozhat, pl. évek múlva írási, számolási nehézségek, figyelemzavar, beilleszkedési nehézség, magatartási problémák fordulhatnak elő. 

Milyen ételek fogyasztásával vagy elhagyásával tudjuk bevinni a megfelelő vasat a szervezetbe?

Érdemes minél több hüvelyest, illetve leveles zöldséget, bogyós gyümölcsöt fogyasztani, teljes kiőrlésű lisztet használni, valamint különböző magvak, pl. pisztácia, szezámmag is igen magas vastartalommal rendelkeznek. Egészséges, változatos étrend mellett nincs szükség vastartalmú készítmények szedésére. A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, így a C-vitaminban gazdag étrend emiatt is javasolt. A tehéntej korai bevezetése a hozzátáplálás során, illetve később a túl sok tehéntej fogyasztása csökkenti a vas felszívódását a szervezetben. Ezenkívül a koffeintartalmú italok - kávé, tea - is nehezíti a felszívódást, bár ezeket amúgy sem javasolt gyermekkorban fogyasztani.

Amennyiben a krónikus vashiány a pótlás ellenére sem javul a helyzet, gondolnunk kell a különböző felszívódási zavarokat okozó betegségekre, pl. gluténérzékenység (másnéven cöliákia), laktózintolerancia, gyulladásos bélbetegségek.

Gluténérzékenységnél a bélbolyhok sérülése miatt nehezebben történik meg a tápanyagok – ebben az esetben a vas - felszívódása. Ilyenkor a gluténérzékenységet kell elkezdeni kezelni diétával, hiszen a vaskészítmények továbbra sem szívódnak fel megfelelő mértékben. Szintén felszívódási zavart okozhat a laktózintolerancia, így diéta nélkül szintén vashiányhoz, majd vashiányos vérszegénység kialakulásához vezethet. Emellett, amennyiben sokáig véres széklet jelentkezik a gyermeknél, a vérzés miatt fokozott vesztéssel is szemben állhatunk. 

vasat_tartalmazo_etelek.jpg

Mi a véleménye a vastartalmú étrendkiegészítők adagolásáról gyermekkorban? Ha nem megfelelően adagoljuk, tudunk vele ártani a gyermeknek?

Az enyhe vashiánnyal járó állapotban elég lehet fokozottan odafigyelni a magas vastartalmú étrendre. Az első félév során erre a legjobb az anyatejes táplálás. Amennyiben ez súlyosabb mértékű, vaskészítménnyel kell pótolni a keletkezett hiányt. A diagnózishoz fontos a megfelelő labor levétele, illetve ennek utánkövetése a pótlás során, valamint a gyerekorvos által választott vaskészítmény szedése pontos adagolással. A felszívódást a C-vitamin segíti, így érdemes ezzel együtt bevenni (pl. gyümölcslé).

A fentiek alapján a gyermekorvossal történő megbeszélés, illetve pontos laboreredmény/diagnózis nélkül a vaskészítmény elkezdése nem javasolt. A vas túladagolásának is lehetnek következményei, sőt a szervezet az enyhe vashiánnyal jobban elbír, mintha túl sok van.

A különböző multivitaminok szedésével sem vagyunk kisegítve, az esetek nagy részében az ezekben lévő vas mennyisége igen kevés, valamint nem feltétlen szívódik fel. A megoldás a megelőzés megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel, illetve amennyiben a vashiány már kialakult, úgy bízzuk a gyermekorvosra a diagnózis felállítását és a kezelést.

doesmychildneedasupplement-585049050.jpg

A cikk a Panoráma Poliklinika közreműködésével készült. Fotó: freepik.com

***********************************************************

Tipp:

Kezdődjön a kulináris utazás! A Munchkin Food Adventure étkészlettel biztosan felkelted majd a gyerkőc érdeklődését az új ízek iránt. A szett praktikus eszközökből áll, mellyel a kicsik felfedezhetik az ételek rejtélyes útját egészen a tányérjukig. 

  • 51875-3.jpgHasználata 1,5 éves kortól ajánlott
  • Az ergonomikus kialakítású, rozsdamentes acél evőeszközökkel könnyedén megtanulhatják a kicsik a helyes használatot.
  • a négyszög alakú tányér alján csúszásgátló réteg van, így nem mozdul el evés közben.
  • A készségfejlesztő eszközök segítségével - úgymint ételtérkép, útlevél és matricák - új ételeket fedezhet fel a gyermek, és játékosan megismerheti és megszeretheti azokat.
  • BPA mentes termék
  • Szett tartalma: 1 db tányér, 1 db kanál, 1 db villa, 1 db kenőkés, 1 db ételtérkép, 1 db útlevél, 1 db matricás lap

***********************************************************

Kapcsolódó cikkek:

***********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr8316680810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása