Babaszafari

Minden, amit a mellszívókról tudnod kell!

2021. július 22. - Babaszafari Móni

1286m_image03.jpg

A babának a legideálisabb az anyatejes táplálás, ez azonban a kezdetekben sok édesanyánál akadályokba ütközhet. Előfordulhat, hogy a kórházban nincs lehetőség mellre tenni a babát, így a tejbelövellés nem tud beindulni. Ilyen esetben fontos minél hamarabb cselekedni, hogy a megfelelő mennyiségű anyatej a kicsi rendelkezésére álljon. Erre a legkézenfekvőbb megoldás, ha már a szülészetre magunkkal visszük a mellszívót.

De vajon milyen mellszívót szerezzünk be, mik azok a tulajdonságok, amik fontosak lehetnek a választáskor? Összegyűjtöttem neked a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban. Lássuk, mik ezek: 

Mire jó a mellszívó?

A mellszívó segítségével lehetőséged van a babádat anyatejjel táplálni abban az esetben is, ha valamilyen oknál fogva a szoptatás nem megoldható. A mellszívó legalább háromféleképpen tud neked segíteni:

  1. Az etetések közötti mellszívás serkenti a tejtermelődést.
  2. Az anyatejet a hűtőben 72 órán keresztül, fagyasztóban (-12°C alatt) akár 6 hónapig eltárolhatjuk. Így, ha éppen nem tudsz a babád mellett lenni valamilyen okból, ebben az esetben is hozzájuthat a lefejt és megfelelően tárolt anyatejhez.
  3. Ha nagyon sok a tejed, lehetőséged van anyatejgyűjtőponton leadni a számotokra felesleges mennyiséget, ezzel lehetőséget adva minél több édesanyának, hogy anyatejjel táplálhassa gyermekét. 

Mikor van szükség mellszívóra?

A mellszívó használata az alábbi esetekben ajánlott:

  • ha nincs lehetőségünk a babánkat mellre tenni a kórházban,
  • a tejbelövellés segítésére,
  • koraszülött baba esetén,
  • a tejtermelődés serkentésére,
  • ha valaki másnak kell megetetni a babát,
  • sok tejed van, és szeretnéd anyatejgyűjtőbe leadni,
  • mellfeszülés, tejcsatorna-elzáródás esetén. 

Mi a különbség a kézi és az elektromos mellszívó között?

Amíg a kézi mellszívót egy fogantyú segítségével manuálisan üzemelteted, addig az elektromos mellszívó elvégzi ezt a munkát helyetted. A kézi mellszívó előnye, hogy minden egyes mozdulatot úgy irányítasz, olyan intenzitással kezeled, ahogy szeretnéd, a hátránya viszont, hogy hosszabb használat esetén elfáradhat a kezünk. Az elektromos mellszívó előnye a kényelmesebb használat, és bár több fokozat is beállítható, a szívás intenzitását és gyorsaságát a mellszívó szabályozza. 

scf395_11-4.jpg

Milyen alkatrészekből áll egy mellszívó, ezek hogyan tisztíthatóak?

kepernyokep_2021-07-22_112111.jpgA kézi mellszívók alapvetően az alábbi részekből állnak, melyek összeszerelése az útmutatót követve nem okoz nehézséget, és nincs szükségünk hozzá szerszámra sem:

  • fogantyú
  • pumpa
  • szívótölcsér vagy szívófej
  • csatlakozó
  • szelep
  • cumisüveg 

A kézi mellszívó egyszerűen szétszedhető, és minden eleme mosószeres vízzel tisztítható, valamint mosogatógépbe vagy sterilizáló-készülékbe is helyezhető.  

scf395_11-3.jpg

Elektromos mellszívó alkatrészei:

  • 5010415236265-2.jpgszívótölcsér vagy szívófej
  • csatlakozó
  • membrán
  • szelep
  • cumisüveg
  • vezérlőegység
  • csővezeték (egyes típusoknál)
  • adapter, akkumulátor vagy elem (típusfüggő)
  • töltő (egyes típusoknál) 

Az elektromos mellszívók alkatrészei – a vezérlőegység és áramellátó egység kivételével - szintén szétszedhetőek és egyszerűen tisztíthatóak. Egyes márkákhoz - pl. Lansinoh - elérhetőek külön alkatrészek, így, ha elhasználódik egy-egy alkotóelem, azt külön megvásárolhatjuk. 

Mit jelent, ha egy mellszívó 2 vagy 3 fázisú?

Amikor a babát mellre tesszük, először kicsi, gyors szívásokkal kiszívja az előtejet, és beindítja a tejleadó reflexet, a tej megindulása után a baba már lassabb, erősebb szívóerőt alkalmazva hozzájut a tápanyagban dús anyatejhez. A 2 fázisú mellszívók ezt a mechanizmust modellezik le a leghatékonyabb mellszívás érdekében.

A 3 fázisú mellszívók a 2 fázis mellett egy harmadik, mellmasszírozó funkcióval is bírnak, mely a mellfeszülés vagy tejcsatorna-elzáródás esetén enyhíti a kellemetlen, feszülő érzést. 

Mit jelent a stimuláló és a fejő üzemmód?

Előny, ha egy mellszívó legalább 2 fázisú, vagyis stimuláló és fejő módban is használható. A stimuláló mód kisebb erejű, gyors szívásokkal stimulálja a tejleadó reflexet. Amennyiben a tejleadás nehezebben indul be, vagy mellfeszülés, túltelítődés esete áll fenn, érdemes először ezt a fázist használni. A fejő/ürítő fázisban nagyobb erejű szívásokkal - mely némely mellszívónál állítható erősségű – tudjuk a tejleadást szabályozni. 

Mi a jelentősége a tölcsér méretének?

A szívótölcsér méretének igazodnia kell a mellmérethez, mivel csak a megfelelő illeszkedés esetén tud a készülék olyan vákuumot képezni, hogy a mellszívás hatékony legyen. Amennyiben a kosárméret „C” vagy afeletti, vagy a mellbimbó és -udvar mérete nagyobb, mint az átlag, érdemes érdeklődni, hogy a kiszemelt típushoz elérhető-e nagyobb méretű tölcsér.  

Milyen kiegészítőre lehet még szükségünk a mellszívóhoz? 

Cumisüveg

A mellszívóhoz a gyártó általában mellékel egy cumisüveget etetőcumifejjel együtt. Fontos azonban, hogy milyen átfolyású az etetőcumi, mert különböző életkorban, különböző nagyságú lyukkal ellátott cumifej a megfelelő:

  • újszülött kortól kb. 3 hónapos korig a lassú átfolyású,
  • 3-6 hónap között közepes átfolyású,
  • majd 6 hónapos kortól gyors átfolyású cumit érdemes beszerezni. 

Anyatejtároló zacskó

Amennyiben szeretnénk eltenni a lefejt tejet későbbre vagy szeretnénk leadni anyatejgyűjtő helyre, úgy érdemes anyatejtároló zacskót is beszerezni, mely 100%-ban steril, szivárgásmentes, erős anyagból készül. Az oldalán méretezés segíti a megfelelő mennyiség adagolását. A zacskó alkalmas fagyasztóban való tárolásra is. Az egyszerhasználatos zacskót kiválthatjuk anyatejtároló pohárral is, melynek előnye, hogy többször is fel tudjuk használni. 

Melltartóbetét

A tej egész nap szivároghat a mellből, ezért javasolt melltartóbetétet használni, így nem a fehérneműnk vagy éppen a felsőnk ázik át. Választhatunk eldobható vagy mosható betétek közül. Amennyiben szimpla mellszívód van, használat közben nagy az esély rá, hogy a másik melledből is szivárogni, ne adj isten spriccelni fog a tej, ilyenkor is jól fog jönni a melltartóbetét. 

Tejfelfogó tégely vagy anyatejgyűjtő kagyló

Ha nem szeretnéd, hogy egy csepp anyatej is kárba vesszen, akkor javaslom, hogy mellszíváskor vagy szoptatáskor a szabadon hagyott melledre használj anyatejgyűjtő tégelyt vagy kagylót, ami - a melltartóbetéttel szemben - összegyűjti az értékes tejet a babádnak. Használata egyszerű, a mellre felhelyezve összenyomjuk, így vákuum keletkezik, ami a helyén tartja a tégelyt, így felfogja a szivárgó tejet. 

Mellpárna

A melegíthető, hűthető mellpárna ideális a tejtermelés adta kellemetlenségek enyhítésére. A mellek melegen tartása fokozza a tejleadó reflexet, illetve segít a tejcsatorna-elzáródás kezelésében. Ilyenkor fontos az emlőt minél előbb kiüríteni, hogy elkerüljük a mellgyulladást. A mellpárna úgy került kialakításra, hogy mellszívás vagy szoptatás közben is használhatjuk, ezzel fokozva a megfelelő tejleadást. 

kiegeszitok.jpg

Mi az előnye a dupla mellszívónak?

A dupla mellszívó használata abban az esetben ajánlott, ha ikreket szoptatunk vagy esetleg annyi teje van az édesanyának, hogy nagyobb mennyiséget kell rövid idő alatt lefejni. Előnye, hogy ugyanannyi idő alatt akár dupla annyi tejet is leszívhatunk, így időt és energiát spórolhatunk meg. 

1288m-6.jpg

Tudtad?

Ha nagyon sok tejed van, és szeretnél segíteni más édesanyáknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak szoptatni, akkor lehetőséged van anyatejgyűjtő állomáson a számotokra felesleges anyatejet leadni. Ráadásul ezzel még némi jövedelemre is szert tehetsz, 1 liter leadott anyatejjel 2700 Ft-ot kereshetsz adómentesen. További információt a http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/ weboldalon találsz.

A válaszokból kiderül, hogy szinte minden szituációban jó, ha kéznél van a mellszívó a szoptatás időszakában. Amennyiben nehézségeid támadnak a szoptatást illetően, kérj segítséget a védőnőtől vagy szoptatási tanácsadótól!

***********************************************************

Kapcsolódó cikkek:

***********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1016634242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása