Babaszafari

8 tévhit a porallergiával kapcsolatosan

2021. július 19. - Babaszafari Móni

house-dust-allergy.jpg

Amikor azt a szót halljuk, hogy "porallergia", az esetek többségében az ember elkönyveli magában, hogy az illető allergiás a porra. Nos, aki így gondolja, nagyon is téved. 

Az alábbi cikkben ismertetem a porallergia tulajdonságait, okozóját, tüneteit, és hogy hogyan védekezhetünk ellene. Létezik pár tévhit ezen allergiás megbetegedéssel kapcsolatban, amelyet most szeretnék eloszlatni. Lássuk, mik ezek: 

1. Akinek “porallergiája” van, az a háziporra allergiás

Ez a feltételezés hibás, ugyanis helyesen ennek a betegségnek a neve poratka-allergia. Az allergiás reakciót a poratka ürüléke és elhalt részei váltják ki, mely apró mikroszkópikus darabokra bomolva, belélegezve bejut a légutakba. Ez az arra érzékeny emberek esetében allergiás reakciót vált ki, mely hasonló a szénanátha tüneteihez. Súlyosabb esetben az asztma jelei is tapasztalhatóak, például zihálás, nehézlégzés. 

Milyen tünetekkel járhat a porallergia:

  • orrfolyás
  • tüsszögés
  • asztmás tünetek
  • kiütések, ekcéma
  • nem múló náthás tünetek
  • szemviszketés vagy -pirosodás
  • bőrviszketés
  • alvási problémák, fáradtság 

2. A poratka a porban található

A házipor többnyire elhalt hámsejtekből, hajból áll, valamint ha a lakásban tartunk háziállatot, akkor nagyobb mennyiségű állati szőrt is tartalmazhatnak. A poratkák időnként fellelhetőek a lakás poros felületein, de nem élnek ott meg sokáig. A párás helyeket kedvelik, mint például az ágy, kanapé, különböző szövetekkel letakart helyek, például székek, függönyök vagy szőnyegek. De nagyon szeretik például a plüssállatokat is a gyermek ágyában. Ezek ideális felületek a szaporodására is. 

house-dust-mites.jpg

dust-mite-clouds-hill-imaging-ltd.jpgA háziporatka (Dermatophagoides Pteronyssinus) világszerte elterjedt, szabad szemmel nem látható, 0,3 mm hosszúságú, ovális alakú, átlátszó testű pókszabású állat. Emberi környezetben fő táplálékuk a bőrről leváló elszarusodott hámsejtek, valamint az azokon megtelepedő mikroszkopikus gombák. A nőstény atka egyesével, vagy 3-5-ös csoportokban rakja le petéit, összesen kb. 40-80 darabot. Az atkák túlélése és elszaporodása elsősorban a relatív páratartalomtól függ, amely fontos limitáló tényező. A háziporatka sötét, meleg, párás helyre szereti befészkelni magát, éppen ezért legnagyobb számban az ágyban, ágyneműben, valamint a kárpitozott bútorokban és lakberendezési tárgyakban található. Számuk télen a legalacsonyabb, és a tavasz-nyár, valamint a nyár-ősz forduló időszakában a legmagasabb. Ürülékük, váladékuk, testtörmelékük és az elpusztult atka is antigén természetű fehérjéket tartalmaz, amelyek az arra hajlamos embereknél allergiás reakciót válthat ki.

3. Az asztmás embereknek nem kell tartaniuk a poratkáktól

A poratka akkor is veszélyt jelenthet az asztmás emberekre, ha nem allergiásak rá. Az ürülékük nagy mennyiségben növeli a beltéri levegő szennyezettségét, mely belélegezve irritálhatja az amúgy is gyulladt tüdőt. 

4. A poratkák csak az ágyban élnek

A poratka a párás és meleg környezetet kedveli, ilyen az ágy, matrac, párna, szőnyeg, függöny, plüssállatok és a kanapé. Számos kutatás bebizonyította azonban, hogy a poratka koncentrációja magasabb a kanapén, mint az ágyon, mivel az utcai ruhánkra, hajunkra tapadt poratkák nagyobb arányban találkoznak a kanapéval, mint az ágyunkkal. 

dust_mite.jpg

5. A poratka megharapja az embert

Ezeknek a mikroszkopikus állatoknak nincsen foga, így harapni sem tudnak. A táplálékát rágás helyett speciális enzimmel bontja le. Szóval, bizton állíthatjuk, hogy mivel nincs foguk, nem rágnak, így nem is harapnak! 

6. A portörlés a legjobb megoldás a poratkák eltávolítására

Mivel a poratkák nem a kemény felületeken élnek, hanem inkább a szövetekkel borított helyeken, ahol a páratartalom megfelelő számukra, így a portalanítás nem megoldás az eltávolításukra. Természetesen a rendszeres portörlés segít, hiszen a táplálékul szolgáló por egy részét kiiktatjuk, de a győzelemhez sajnos édeskevés. 

porallergia_image.jpg

7. A porszívóval megszabadulhatunk a poratkáktól

Habár a HEPA szűrős porszívó sokat segít a poratkátlanításban, sajnos ez sem jelent tökéletes megoldást a problémára, mivel a poratka a szövetek belsejében rejtőzik, és horgas lábával erőteljesen kapaszkodik, így nem biztos, hogy sikerrel járunk. A táplálékául szolgáló por egy részétől így megszabadulhatunk, de nem az összestől. 

8. A házban vagy lakásban élő állatoknak nem lehet porallergiájuk

Ez tévedés, ugyanis a kutyák is lehetnek allergiások a poratkára! A poratka-allergiában szenvedő kutyákat sokszor tévesen diagnosztizálják az állatorvosok, mert a tünetek nagyon hasonlítanak más jelenségre. A vakarásnyomok és gyulladások a bőrön általában bolhákra, száraz bőrre vagy krónikus dermatitisre utalhatnak, azonban nem ritkán a poratka is okozhatja ezeket a tüneteket.

dog-scratching-939214106-5c1aa10746e0fb000161db7e.jpg

Hogyan kerül a lakásba a poratka?

Az atkák már csak a méretük miatt sem tudnak nagy távolságokat megtenni, így az egyáltalán nem jellemző, hogy csak úgy besétálnak a lakásunkba. De akkor mégis hogyan jut be? A képlet egyszerű, a ruhánkhoz, hajunkhoz vagy a kis kedvencünk szőréhez tapadva mi magunk hurcoljuk be a házunkba, ahol is például az utcai ruhánkkal leülünk a kanapéra, vagy a levetett ruhát ledobjuk a szőnyegre. Azután a „piszkos” hajunkkal befekszünk az ágyikónkba, és már bent is van a kéretlen látogató, és bizony, ha jól érzi magát, sokáig marad.

Hogyan védekezhetünk a poratkák ellen?

Ha van poratka-allergiás a családban, akkor tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket:

  • tartsuk a lakást 50%-os páratartalom alatt
  • mossuk az ágyneműt, ruhákat minimum 60°C-on
  • mosás után szárítógépben szárítsuk ki az ágyneműt, huzatot
  • tegyük ki a textileket (ágynemű, huzat, szőnyeg, függöny) szellőzni télen a fagyba vagy nyáron a meleg napra
  • a plüssállatokat 20 percre a fagyasztóba tehetjük, ugyanis kb. -20°C -on az atkák elpusztulnak
  • amennyire lehet, mellőzzük a műszálas anyagokat a lakásban
  • léteznek speciális textíliák, melyeket nem szeretnek az atkák
  • léteznek vegyszeres és vegyszermentes poratkairtók és -riasztók is

Ha már bent van az atka a lakásban, és szaporodik sokkal nehezebb tőle megszabadulni, így a legkézenfekvőbb megoldás ebben az esetben is a megelőzés. A védekezéshez léteznek vegyszeres megoldások is, viszont, ha vegyszermentesen szeretnél megszabadulni a poratkáktól, érdemes beszerezni egy ultrahangos poratkariasztót is.

***********************************************************

Tipp:

Hatékonyan segít a porallergia elleni védelemben a Miteless® Home ultrahangos poratkariasztó.

  • Miteless® Home olyan frekvenciájú ultrahangot bocsát ki, amely emberek és állatok számára érzékelhetetlen, de zavarja a poratkákat.
  • 100%-ban vegyszermentes megoldás a poratkák koncentrációjának csökkentésére, ezért biztonságosan használható gyermekek, újszülöttek, felnőttek és házi kedvencek védelmére is.
  • Néhány héten belül csökkenti a poratka koncentrációt otthonodban, ezzel enyhítve a porallergia tüneteit.
  • A Miteless éjjel-nappal a konnektorban maradhat, fogyasztása rendkívül alacsony (szinte észrevehetetlen).
  • A készüléket abban a szobában helyezzük el, ahol a porallergiás személy a legtöbbet tartózkodik (például hálószoba, nappali).
  • Hatótávolsága: kb. 30 m2.

miteless_kreativ_magyar_5.jpg

***********************************************************

Kapcsolódó cikkek:

***********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!   

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr9616607940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása