Babaszafari

Eper, a mennyei manna

2021. május 18. - Babaszafari Móni

strawberries-6071676_1920.jpg

A te gyerkőcöd is imádja az epret? Az én lányom él-hal az eperért, bármekkora mennyiséget képes egyszerre megenni belőle. Mindenféle formában imádjuk, már alig várjuk, hogy beinduljon itthon is az eperszezon, és mindenféle finomságot készíthessünk belőle.:)

De miért is jó, ha epret fogyasztunk? 

strawberries-5210753_1920.jpgEz a lédús, édes bogyós gyümölcs - amit igazából hivatalosan szamócának hívnak - foszforban, kalciumban, folsavban, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. Jótékony hatása többek között az alábbi területekre is kiterjed:

  • immunerősítés
  • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
  • vércukorszint szabályozása
  • csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
  • segíti a kognitív és motorikus funkciók megfelelő működését
  • gyulladáscsökkentő hatású 

Tudtad, hogy...

az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint? Nagyjából 20%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!

Édes és zamatos íze ellenére kalóriaszegény gyümölcs, így nagyobb mennyiség fogyasztása sem terheli a szervezetet. Kb. 1 éves kortól javasolt az eper bevezetése az étrendbe. Az első alkalommal csak kis mennyiségben (1-2 szem) adjuk, megfigyelés mellett, mert heves allergiás reakciót is kiválthat! Amennyiben a családban előfordult már eperallergia, bevezetés előtt mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal! 

Csak úgy magában tízóraira vagy desszertként is ízletes, azonban ezer meg egyféle módon felhasználhatjuk ezt a nagyszerű gyümölcsöt. Íme néhány egyszerű finomság a nyári napokra, amit akár a gyermekkel közösen is elkészíthettek, és garantáltan mind a 10 ujjatokat megnyaljátok utána: 

ice_pops_042.JPGEpres-vaníliás jégkrém 

Hozzávalók:

  • 30 dkg görög joghurt
  • 10 dkg méz
  • ½ dl víz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 dkg eper
  • 5 dkg barnacukor 

Elkészítés: Az epret megmossuk, kiszedjük a csumáját, hozzáadjuk a cukrot, és turmixgépben pépesítjük. A görög joghurtot a mézzel, vaníliakivonattal és vízzel szintén összemixeljük. Ezután jégkrémformába öntjük a kétféle keveréket – vagy ha az nincs, akkor pohárba, melynek a közepébe pálcikát szúrunk –, és a fagyasztóba téve tároljuk. Kb. 6 óra múlva fogyasztható. 

forrás: www.cookta.hu 

epres_muffin.jpgEpres muffin 

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 18 dkg eper
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor 

Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a lágy vajat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, és a tojásos keverékkel óvatosan összeforgatjuk. Utána hozzáadjuk a mosott, kicsumázott, feldarabolt epret. A muffinsütőt kibéleljük muffinpapírral és ¾-ig töltjük a tésztával. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tejszínhabbal vagy vanília fagylalttal is kínálhatjuk. 

forrás: www.femina.hu 

epres_csokirolad03.jpgCsokirolád eperrel 

Hozzávalók:

Csokiroládhoz:

  • 4 db tojás
  • 125 g porcukor
  • 60 g őrölt mandula (elhagyható)
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 1 kiskanál sütőpor

Töltelékhez:

  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg eper 

Elkészítés: A tojássárgákat válasszuk szét a fehérjétől. A tojássárgákat a porcukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az őrölt mandulát, kakaót és a sütőport. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és forgassuk óvatosan a tojásos krémbe, dolgozzuk össze, és öntsük egy sütőpapírral kibélelt, 35x25 cm-es tepsibe. Süssük 20-25 percig, a sütőből kivéve hagyjuk hűlni 10 percet a tepsiben, aztán takarjuk le sütőpapírral és konyharuhával, majd kb. 2 órát pihentessük a hűtőben. Eközben a tejszínt egy tálban verjük fel keményre. A tortalapot vegyük ki a hűtőből, vágjuk le a széleit, és egy porcukrozott sütőpapírra borítsuk rá, a tetején lévő sütőpapírt szedjük le, majd simítsuk rá a felvert tejszínt, és szórjuk rá a szeletekre vágott epret. A tortalapot a rövidebb felétől óvatosan tekerjük fel, és tegyük be a hűtőbe, amíg picit megszilárdul a tejszín, utána szeletekre vágva tálaljuk. Szeletelés előtt meghinthetjük porcukorral.

epres_poharas_desszert.jpgEpres pohárdesszert 

Hozzávalók (4 kispohárhoz):

  • 10 dkg eper
  • 175 g görög joghurt
  • 2 ek. méz
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg vajas vagy zabkeksz 

Elkészítés: A kekszet morzsára törjük, a krémhez kikeverjük habverővel a joghurtot, mézet és a vaníliás cukrot. Az epret pici darabokra vágjuk. Kanállal a pohárba rétegeljük a hozzávalókat: alulra krém, utána keksz, megint krém és a tetejére az eper. Legalább 1 órára betesszük a hűtőbe, utána kanállal fogyasztható. 

forrás: www.sutitakarok.cafeblog.hu 

epermisu-2.jpegEpermisu 

Hozzávalók:

  • 40 dkg fagyasztott eper
  • 6 ek. nádcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 40 db babapiskóta
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tasak vanília puding
  • 5 dl tej
  • 5 dkg fehér csokoládé vagy darabolt mandula (elhagyható)

Elkészítés: Olvasszuk ki az epret, és tegyük külön edénybe a leszűrt levét és a gyümölcsöt. A lébe tegyünk 1-2 ek. cukrot és a vaníliás cukrot, és kevergessük, amíg felolvad (ez lesz a mártogató lé). A leírás szerint főzzük meg a pudingot, és tegyük félre hűlni. A gyümölcsöt turmixoljuk le, adjuk hozzá a mascarpone-t, és a pudingot (ne legyen meleg, mert összerántja a krémet), keverjük össze alaposan. A babapiskótákat egyesével nyomjuk a mártogató lébe (fedje el) 2-3 másodpercre (ne áztassuk túl), és egymás mellé sorakoztatva tegyük a tál aljába. Felezzük el a krémet, és terítsük el egyenletesen az alsó piskótarétegre. A második sor piskótát ugyanúgy mártsuk a lébe, és tegyük egymás mellé, majd fedjük be egyenletesen a maradék krémmel. A tetejére szórhatunk csokiforgácsot vagy darabolt mandulát.

forrás: www.nosalty.hu 

epres_smoothie_ok.jpgEpres-banános smoothie 

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss eper
  • 1 db fagyasztott, szeletelt banán
  • 4 dl tej
  • 1 kis pohár görög joghurt 

Elkészítés: Turmixojuk az összetevőket kb. 1 percig, amíg krémes állagú nem lesz, ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk még hozzá tejet. 

**********************************************************

Tipp: 

A Nuvita Pappasana robotgép és cumisüveg melegítő tökéletes választás újszülött kortól egészen a hozzátáplálás időszakáig, és azon túl. Rendkívül sokoldalú, mert melegít, főz, aprít, turmixol és sterilizál!

  • A cumisüveg melegítővel akár a fagyasztott ital is felmelegíthető.
  • A robotgéppel bármilyen ételt finom, pépes, krémes állagú bébiételként elkészíthetünk.
  • sterilizáló kupak segítségével pedig egy gombnyomással sterilizálhatjuk a cumisüveget.
  • A digitális kijelzőn könnyedén beállíthatjuk a kívánt funkciót. 
  • 5 és 30 perc közötti főzési időt állíthatunk be attól függően, hogy az étel mennyi idő alatt fő készre, illetve milyen állagúra szeretnénk azt elkészíteni.
  • A robotgép alkalmas zöldségek, gyümölcsök, húsok és halak feldolgozására.
  • tartályrész levehető, így a tisztítása egyszerű.
  • Blend and Cook funkciót használva időt takaríthatunk meg, ugyanis csak bele kell önteni a tartályba az összetevőket, és a gép készre főzi az ételt. 

pappasana.jpg

**********************************************************

Kapcsolódó cikkek: 

**********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr116559246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása