Babaszafari

Hogyan készítsük fel a babát a téli sétákra?

2020. december 21. - Babaszafari Móni

kids-4377465_1920.jpg

A friss levegőre télen is szüksége van a babának, sőt régen bevett szokás volt, és vidéken még manapság is dívik, hogy a szabad levegőn altatják a csecsemőket napközben. Ez nagyon egészséges a pici szervezetének, persze csak akkor, ha a levegő szennyezettsége a normál határokon belül van.

Azonban, bennünk, aggódó anyukákban felmerül a kérdés, hogy hogyan öltöztessük fel, mit adjunk rá, mitől és hogyan kell óvni, stb.

A télen született babákkal kicsit nehezebb dolga van a szülőnek, mert kb. 2-3 hétig nem ajánlott kivinni a szabadba, utána is fokozatosan kell szoktatni őket a hideg levegőhöz. Először 10-10 percekre, aztán növelhetjük az időt. Persze ez nagyban függ a kinti hőmérséklettől is, hiszen egy 0 vagy mínusz pár fok körüli, enyhe időben gyorsabban megy a szoktatás, mint a mínusz 10 fok alatti fagyokban.

Azt mondják, a babát mindig eggyel több rétegbe kell öltöztetni, mint magunkat. Ez a csecsemőkre valóban igaz, hiszen ők nem mozognak séta közben, így csak a ruha és takaró az, ami melegen tartja. Azonban egy totyogónál már ez meggondolandó, két okból is, ők már járnak, mozgásban vannak, valamint a vérkeringésük is jobb, így, ha nem a babakocsiban ülnek végig, nem feltétlenül indokolt a plusz réteg. A fázós anyukák – köztük én is - hajlamosak túlöltöztetni a gyerkőcöt, ami azért nem jó, mert ha beizzad, akkor könnyebben megfázhat.

A babák hőérzete is eltér, ezért érdemes megfigyelni, hogy az adott öltözék megfelelő-e, ezt a legkönnyebben a baba nyakánál tudjuk megnézni, ha hideg, akkor kell még néhány ruhadarab, ha meleg és nyirkos, akkor túlöltöztettük. Az újszülötteknél fokozottan kell figyelni a túlmelegedésre is, mert ők még nem izzadnak, így a hőleadás ebben a formában még nem megy nekik. 

Hány fokig lehet szabadlevegőn altatni a babát télen?

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a -10°C alatt, már nem ajánlják. Természetesen az e feletti hőmérsékletnél is nagyon körültekintőnek kell lennünk. 

Mikor ne altassuk kint a babát?

  • ha forgalmas út mellett lakunk
  • ha nem tudjuk védett helyen altatni, ahol tudunk rá figyelni (pl. erkély vagy zárt privát kert)
  • ha csapadékos az időjárás
  • ha nagyon fúj a szél
  • ha magas a légszennyezettség
  • ha a baba megfázás vagy influenza tüneteit mutatja (orrfolyás, köhögés, láz esetén) 

Hogyan öltöztessük fel a babát?

Hideg időben a legcélszerűbb a réteges öltözködés, mert így a két réteg közötti levegő szigetelő hatással bír. Fontos még a gyulladásra hajlamos szervek melegen tartása, ilyen a torok, fül, homlok. Valamint a hőleadás a végtagokon keresztül a legintenzívebb, így a lábfejek és kézfejek megfelelő szigetelése szintén nagyon lényeges.

Ruhadarabok télre a csecsemőnek:

  • hosszú ujjú body
  • plüss vagy egyéb belül bolyhos rugdalózó
  • ha szükség van rá, plusz pulcsi
  • bélelt overál
  • kocsicipő, ha nincs az overálnak talpa
  • bélelt kesztyű
  • sál
  • bélelt sapka
  • babakocsis sétákhoz vagy kinti altatáshoz szuper kiegészítő a bundazsák 

Milyen a jó bundazsák? 

Az univerzális bundazsákokat úgy alakítják ki, hogy valamennyi babakocsihoz használhatóak, de léteznek kifejezetten autóshordozóhoz gyártott bundazsákok is. A méretét tekintve létezik újszülött kortól 6 hónapos korig használható, illetve junior, amely 6 és 36 hónapos kor között ajánlott.

A Nuvita bundazsákjai minden korosztálynak, rengeteg variációban kínál minőségi darabokat a téli hónapokra. Valamennyi modell teljesen szétcipzározható, így könnyebb a babát beletenni és kivenni. A legtöbb modell kapucnija összehúzható a még nagyobb védelem érdekében. A kínálatban megtalálunk vastagabb, akár -13°C-ig bátran használható bundazsákokat is. Az újszülött bundazsákokat használhatjuk autóshordozóba is, valamint az Ovetto és Junior bundazsákok minden babakocsi típussal kompatibilisek. Légáteresztő, szél- és vízálló képességüknek köszönhetően maximálisan komfortosak a babának.

Készítettem egy összehasonlító táblázatot, amelyben megtalálod az egyes jellemzőket a Nuvita bundazsákjairól.

Nuvita bundazsákok újszülött kortól 6 hónapos korig:ovetto_bundazsak_jellemzok_jo.jpg

 Nuvita bundazsákok 6 hónapos kortól: junior_bundazsak_jellemzok_jo.jpg

A babakocsi tolókarjára rögzíthető kézmelegítő nem a babának, hanem a szülőnek nyújt komfortérzetet a hideg téli sétákon. A kézmelegítők között találunk olyat, amely külön kesztyűszerűen helyezhető fel a tolókarra, illetve, amely egyrészből áll. Kialakításuknak köszönhetően bármilyen egybefüggő tolókarra használhatjuk. Tépőzárral vagy patenttal egyszerűen rögzíthetjük. Külső anyaga légáteresztő, víz- és szélálló, belső anyaga melegen tartja a kezet. 

kezmelegito.jpg 

nuvita_gyapju_szukito.jpgTudtad?

A gyapjúból készült babakocsi betét vagy takaró segítheti a baba immunrendszerének megfelelő működését. Egy Németországban végzett tanulmány szerint az első három hónapban az állati szőrzetben alvó csecsemők majdnem 80%-kal kevesebb eséllyel lesznek asztmásak.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr316340182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása