Babaszafari

Egy aprócska élet kezdete - 2. rész

2020. november 24. - Babaszafari Móni

premature-births1.jpg

A koraszülöttek fejlesztésének fontosságáról szóló cikkünk első részében Cs. Balogh Rékával, a Gézengúz Alapítvány gyógypedagógusával, beszélgettünk arról, hogy hogyan indul az élete egy korababának, milyen vizsgálatok és fejlesztések lehetnek szükségesek ahhoz, hogy utolérjék az időre született társaikat.

A mostani részben pedig arról beszélgetünk Rékával, hogy milyen komplex ellátást nyújt a korababák részére a Gézengúz Alapítvány. Mitől különleges és egyedi az alapítvány ténykedése a korai fejlesztésben immár 3 évtizede.

Milyen komplex ellátást biztosít a koraszülöttek részére a Gézengúz Alapítvány? 

Pontosan 30 évvel ezelőtt dr. Schultheisz Judit hozta létre a Gézengúz Alapítványt, azzal a céllal, hogy a hozzánk forduló családok egy helyen megkaphassák a számukra szükséges ellátási formákat. Ezidő alatt számos terápiás eljárás, technika, fejlesztési módszer belekerült az Alapítvány által kínált lehetőségekbe, de emellett több saját innovatív módszert is kifejlesztett a koraszülött, eltérő fejlődésmenetű babák számára úgy, mint a Huple®-program vagy a Neuro-hidroterápia.

nht_2_kicsi.jpgfotó: Neuro-hidroterápia 2. a Gézengúz Alapítványnál

A komplexitás két alappillére a diagnosztika és a terápiás ellátások biztosítása. A diagnosztikai team tagjai gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvosok, gyógytornász, gyógypedagógus szakemberek, a terápiás munkában rajtuk kívül gyógytestnevelő, konduktor, pszichológus és védőnő is részt vesz. Ellátásainkban egyaránt alkalmazunk passzív (masszázs) és aktív eljárásokat egyéni és csoportos formában, nagyobb gyermekeknél a terápiák mellett pedagógiai fejlesztést biztosítunk.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek mellett az egész család számára elérhetővé váljon a segítségnyújtás, ezért több éve pszichológus kíséri szükség szerint a hozzánk járó családokat.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy csoportjaink integrációban működnek, melynek segítségével például a preventív ellátást is biztosítani tudjuk a koraszülött gyermekek számára. Munkánkban nagyon fontos hangsúlyt kap a fokozatosság, a gyengédség, a finom érintés egy-egy technika alkalmazásában, hiszen a koraszülött csecsemők olyan durva ingereknek, traumatikus élményeknek vannak kitéve életük első szakaszában, hogy vissza kell adni azt „bizalmat” a fejlődésükhöz, amit a sokszor elkerülhetetlen korai beavatkozások okoztak.

Másrészről nagyon érzékenyen kell jelen lennünk a szülő-gyerek kapcsolatban, a fokozatos tudás átadásban, mindig annyi „feladatot” adni, amiben még az anya, apa és a baba is jól érzi magát. Így tudjuk fokozatosan felépíteni, meggyógyítani, visszabillenteni azt az egyensúlyt, amit a koraszülöttség sokszor felborít. 

Milyen jelentőséggel bír az Alapítvány által alkalmazott két saját innováció: a Neuro-hidroterápia és a Huple®-program?  

A Neuro-hidroterápia és a Huple®- program is dr. Schultheisz Judit által kidolgozott és a Gézengúz Alapítvány szakemberei által továbbfejlesztett program. Mindkét eljárást újszülött kortól alkalmazzuk, különös jelentőséggel bír a koraszülött ellátásban

A Neuro-hidroterápia 1. (NHT 1.) - vagyis első része - otthoni körülmények között kádban végzett gyakorlatsor, mely kihasználja a víz kémiai, fizikai és pszichés hatását. A vízben a felhajtó erő miatt a mozgások könnyebben, harmónikusabban kivitelezhetőbbek, mint a szárazföldön. Egészen korai életszakaszban foglalkozhatunk a test szimmetriájával, a megfelelő izomállapot létrehozásával, alapvető csecsemőkori velünk született mozdulatok harmonikus kidolgozásával, melyek a későbbi mozgásfejlődés szempontjából elengedhetetlenül szükségesek.

A koraszülött babáknak egy olyan biztonságos közeget jelent, ami emlékeztet a magzati létük biztonságához.

nht_1.jpgfotó: Neuro-hidroterápia 1. a Gézengúz Alapítványnál

A fejlődéssel ezeket az élményeket a Neuro-hidroterápia második részében (NHT 2.), a medencében csoportos formában folytatjuk, mely nemcsak az optimális mozgásfejlődést segíti, hanem az utánzás és tanulási folyamatok valamint a szociális kapcsolatok kialakítását is támogatja.

Bár a vízben való foglalkozásoknak is fontos része az egyensúly és koordináció fejlesztése, kimondottan erre a területre fókuszál a Huple®-program, melyet nemcsak terápiás, hanem diagnosztikus céllal is sikeresen alkalmazunk. A Huple® (ejtsd: huple - a szerk.) egy olyan félgömb alakú eszköz, melyben a csecsemő megtapasztalhatja az anyaméh formáját, a mozgások által olyan ingerekhez jut, amit a magzati élet során tapasztalt.

Ebben a közegben a pszichés biztonság megteremtésével könnyebben fogadja el az egyensúly változását, mozgásait harmonikusabban, figyelmét könnyebben összpontosítva tanulja meg a korának megfelelő célirányos mozdulatokat.

huple_csop_vagott.jpgfotó: csoportos fejlesztés a Huple® segítségével

Mindkét módszer előnye, hogy a gyerekek természetes közegben, kellemes ingerekkel körülvéve játékosan sajátítják el a fejlődéshez szükséges alapokat és a terápiás eredményt. 

Megosztanál velünk egy sikertörténetet az alapítvány életéből, amelyből a korababás szülők tudnak erőt meríteni?

Mici 2016-ban született a 24. hétre mindössze 370 grammal, akinek HELLP szindróma következtében kellett ilyen korán a világra jönnie. Mici élete első 100 napját kórházban töltötte, viszont nagyszerű példa arra, hogy milyen jó esélyei vannak a koraszülött babáknak Magyarországon. 2017 márciusa óta jár hozzánk korai fejlesztésre, és mára már rengeteg dolgot elsajátított, akárcsak időre született társai.

Mici anyukája is szívesen megosztotta velem tapasztalatait az elmúlt évekről - a szerk.:

Fontosnak tartottuk, hogy amint lehet elkezdjük vele a fejlesztéseket. Így kerültünk a Gézengúz Alapítványhoz, ahol főként korai fejlesztéssel foglalkoznak. Minden nap tornáztattam őt itthon is a kapott gyakorlatsorral. Ahogy haladtunk előre a gyakorlatokkal, egy idő után már minden héten mehettünk tornázni. 

Nekik köszönhetően Mici önállóan jár, és a beszéde is beindult. Szívesen játszik más gyermekekkel, szeret a szabadban lenni, trambulinozni, labdázni, motorozni, egyszóval teljes életet él. Minden szülőt - aki hasonló helyzetben van, mint mi voltunk - arra bíztatunk, hogy fontos minél előbb megkezdeni a fejlesztéseket. Vannak nehezebb időszakok, de minden apró fejlődési sikernek, ami más gyereknél természetes, nagyon kell örülni. Mici megtanította nekünk, hogy szeretettel, kitartással és akarattal bármilyen akadály legyőzhető!

micike_foto_kicsi.jpgfotó: Mici 24. hétre, 370 grammal született

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7916289686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása