Babaszafari

Egy aprócska élet kezdete - 1. rész

2020. november 17. - Babaszafari Móni

korababa01.jpg

A KSH adatai szerint a koraszülöttek aránya 1990 óta nemigen változott, ami azt jelenti, hogy az élveszületett babáknak kb. 9%-a születik idő előtt hazánkban. Ez a szám a 2016-os adatok ismeretében valamivel több, mint 8000 pici életet jelent.

Azonban az életben maradási esélyeik mára már sokkal jobbak, mint akár 10 évvel ezelőtt voltak, amely nagyrészben köszönhető az orvostudomány és a technika fejlődésének, valamint a PIC-en (Perinatális Intenzív Centrum) dolgozó szakemberek odaadásának. 

Fontos tudni, hogy koraszülött babának az a csecsemő számít, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra. Jelenleg a világ legkisebb súlyú koraszülött babája 2018-ban született Japánban a 24. hétre, mindössze 268 grammal. A kisfiú ezzel a teljesítménnyel valóságos csodának számít. 

Megható, hogy mekkora küzdelem és élni akarás van ezekben az aprócska emberkékben, és milyen hihetetlen munkát végeznek a PIC-en dolgozó szakemberek. Azonban sokszor ezeknek a gyermekeknek a kórházból kikerülve nem ér véget a megpróbáltatásuk. Mivel idő előtt jönnek a világra, jellemzően mozgásszervi, érzékszervi vagy idegrendszeri fejletlenség figyelhető meg náluk, amit megfelelő fejlesztéssel kell kezelni, ebben az erre specializálódott intézmények segítik a szülőket. 

A koraszülöttek fejlesztésének fontosságáról Cs. Balogh Rékával, a Gézengúz Alapítvány gyógypedagógusával beszélgettünk. 

***************************************************************************************************************

balogh_reka_foto.jpgCs. Balogh Réka

Gyógypedagógusként végzett 1999-ben Budapesten, munkája kezdetétől a korai fejlesztés területén foglalkozott a fejlődésükben érintett csecsemőkkel, kisgyermekekkel.

1999-től dolgozik a Gézengúz Alapítványnál, ahol kiemelt területként a koraszülöttek, kis súlyú újszülöttek komplex ellátását végzi egyéni és csoportos formában. Terápiás munkájában többek között helyet kap a Neuro-hidroterápia 1. és a Huple®-program mozgáskoordináció- és egyensúlyfejlesztő módszere egyaránt. A 2017/18-as tanévben elvégezte a „Katarzis” Komplex Művészetterápia 1. képzést, mellyel a terápiás szemléletének kiegészítéseként, a gyerekek számára a művészet eszközeivel való önkifejezés lehetőségét próbálja segíteni.

2012-től vezeti a Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézetét, ahol munkatársaival együtt kiemelt figyelmet fordítanak a fejlesztő, terápiás munka mellett az egyéni életutak kísérésére, a családokkal való harmonikus, segítő együttműködésre, ami ebben a legkorábbi időszakban kiemelten érzékeny terület.

***************************************************************************************************************

Milyen okai lehetnek annak, ha egy baba idő előtt jön a világra? 

A koraszülés megindulásának számos oka lehetséges. De sokszor nem is tudjuk mire visszavezetni a szülés korai megindulását. Leggyakrabban valamilyen fertőzés áll a háttérben, ami az anyaméhet vagy a magzatvizet támadja meg. Gyakran beszélünk a méhszáj korai kitágulásáról vagy elégtelen működéséről illetve bizonyos kötőszöveti gyengeségről, pl. ikerterhességnél vagy felszaporodott magzatvíz esetében. Az anyai okokon kívül természetesen a magzatfejlődés lelassulása vagy nem megfelelő állapota is indokolhatja a terhesség idő előtti befejezését. A koraszülések több, mint a fele burokrepedéssel kezdődik, melyet legtöbb esetben valamiféle belső gyulladás okoz. Ezért is nagyon fontos a rendszeres terhesgondozás, mert az ilyenkor megállapított gyulladások hatékonyan kezelhetőek antibiotikummal, ami csökkenti a koraszülés kockázatát. 

Mit jelent a korrigált életkor, miért fontos ez a koraszülött babáknál? 

A korrigált kor legegyszerűbben megfogalmazva az az életkor, ami a kiírt születési időponthoz képest van kiszámítva és nem a valós-korábbi-születéshez képest. Minél korábban született egy kisbaba a várt időponthoz viszonyítva, annál később éri el várhatóan a „tényleges” életkorát, vagyis annál tovább kell szem előtt tartani a korrigált életkort. A fejlődési útmutatók egyezményes szabályok szerint a gyermek 2 éves koráig veszik figyelembe ezt a számítást. Azok a babák, akik csak pár héttel jönnek korábban a világra lényegesen hamarabb érhetik utol, időre született társaikat, mint azok az éretlen csecsemők, akik több hónap hátránnyal indulnak az életbe. Számukra az éretlenség vagy fejlődési elakadás leküzdése hosszú hónapokat vagy éveket is igénybe vehet. 

pexels-vidal-balielo-jr-4005601.jpg

Milyen eljárással mérhető fel, hogy egy koraszülött babának milyen fejlesztésre van szüksége, és mikor kell azt elkezdeni? 

Mivel a koraszülés önmagában is orvosi jelenlétet igényel, amely a szakemberek részéről fokozatos figyelmet és utánkövetést is jelent, a terminus előtt érkezett babák a lehető legkorábban kerülnek a diagnosztikus és terápiás rendszer látókörébe. Már a kórházi újszülött osztályokon, a PIC-eken és az utógondozó helyszíneken biztosítva van a legtöbb vizsgálat, akár manuális, akár műszeres vagy egyéb képalkotó eljárás tekintetében. Hosszútávon a gyermekneurológiai vizsgálatok biztosítják a fejlődés nyomonkövetését. Évek óta egyre több helyen vált gyakorlattá, hogy a gyermekneurológiai vizsgálat mellett team munkában más szakemberek is szerepet kapnak a koraszülött babák felmérésében úgy, mint a gyógytornászok, gyógypedagógusok vagy konduktorok. Minél összetettebb a diagnosztikus eljárás, annál pontosabban és korábban lehet elkezdeni a csecsemők egyénre szabott célzott terápiáját. Természetesen az időfaktor nagyon fontos a koraszülött babák életében, hiszen számos olyan finom ingert, élményt kell megtapasztalniuk a „külvilágban”, amiből ők kimaradtak a magzati élet utolsó hónapjaiban/heteiben. Az ún. ”fejlesztést” tehát a lehető legkorábbi időszakban el tudjuk kezdeni, fokozatosan bevezetve a szükséges terápiás gyakorlatokba. 

uh1_kicsi.jpgfotó: ultrahang vizsgálat a Gézengúz Alapítványnál

Melyek azok a koraszülöttségből adódó problémák, amin a korai fejlesztés segít? 

Először is megkülönböztetném azokat a csecsemőket, akik a koraszülöttségből adódóan éretlenebb idegrendszerrel jöttek a világra, de a születés és az adaptációs időszakban semmi olyan probléma nem állt fenn, ami bármilyen terápiás ellátás megkezdését indokolná. Ők azok a babák, akik „jó, ha szem előtt” maradnak a szakemberek számára, ha fejlődés során bármilyen elakadást tapasztalható azonnali segítséget lehessen nyújtani. Ez az ún. prevenciós szemlélet. Azonban a koraszülöttség számos esetben nemcsak éretlenséggel jár, hanem előfordulhat az idegrendszer különböző mértékű sérülése, mely mozgás, értelmi, beszédfejlődési elakadásokat, érzékszervi sérüléseket, magatartásbeli problémákat, de nem ritka esetben pszichés eltéréseket is mutathat. Ezek azok a területek, ahol a korai felismerés után alkalmazott terápiák és a pedagógiai szempontú fejlesztések elengedhetetlenül szükségesek a gyermekek fejlődéséhez. A korai fejlesztés értéke abban is rejlik, hogy a gyermekek érési folyamatát folyamatosan felülvizsgálva komplex segítségnyújtást ad mind a gyermekek, mind a család számára.

terapia_1.jpgfotó: fejlesztés a Gézengúz Alapítványnál

Cikkünk 2. részében a Gézengúz Alapítvány innovatív terápiás módszereiről beszélgettünk, melyet ITT tudsz elolvasni.

_____________________________________________________________

Tipp:

A puha anyagból készült, praktikus Jané Cocoon hordozókendővel már újszülött kortól hordozhatod babádat.

  • jane_cocoon_hordozokendo.jpgIdeális választás koraszülött vagy kisebb súlyú babák számára is, hiszen a hordozókendő használatával, a baba folyamatos testkontaktban van az édesanyjával, mely nagyon jól stimulálja a fejletlen idegrendszert
  • Teljes kényelem mellett használható egészen 18 kg-os testsúlyig
  • A kendőt használhatjuk elől, oldalt és a hátunkra kötve is többféle kötési variációval
  • Puha és rugalmas anyaga légáteresztő, így hosszabb használat során sem izzad úgy bele a baba vagy a szülő mint egy mesterséges anyagból készült kendőbe
  • Zsebébe elrejthetjük a kisebb dolgokat, hogy kéznél legyen, valamint kialakítása révén, amikor nem használjuk, belehajtogathatjuk a kendőt, így kis helyet foglalva elfér a kistáskánkban is
  • Minőségi, bababarát anyagból készült
  • Mérete: 510x48 cm

_____________________________________________________________

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr2116282916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása