Babaszafari

Mindent megadnál egy átaludt éjszakáért?

2020. november 03. - Babaszafari Móni

80272_s58mod3_copia.jpg

A Miért is olyan kialvatlanok a kisgyerekes anyukák? című cikkemben már szó volt a csecsemők és kisgyermekek alvási szokásairól és az ezzel kapcsolatos problémákról. Ezúttal viszont azt szeretném megosztani veletek, hogy milyen lehetőségek vannak a babák fekhelyére, és ezeknek milyen előnyei vannak.

Úgy ahogy a felnőttek, a csecsemők is sokfélék, minden gyerek más, így az alváshoz való viszonyuk is nagyban eltérhet. Míg az egyik baba a kezdetektől a saját kiságyában átalussza az éjszakát (sajnos ez a ritkább), addig a másik hasonló korú gyermeknek csak az édesanyja közelsége hoz megnyugvást, és persze a kettő között rengeteg átmenet is van. Éppen ez az oka, hogy a csecsemők altatására a kiságy mellett számos lehetőség van még. Nézzük is, mik ezek.

Rácsos kiságy

A kicsik altatására szolgáló kiságynak is számos fajtája létezik, amellyel jó, ha tisztában vagyunk a vásárláskor.

klups_radekvii_biala-2.jpg

  1. Méretét tekintve a legelterjedtebb a 60x120 cm-es illetve a 70x140 cm-es rácsos ágy. Nyilván a 70x140-es mellett az szól, hogy tovább tudjuk használni, azonban aki helyszűkében van, vagy a kiságyat a szülői hálószobában szeretné elhelyezni, annak a 60x120-as méret ajánlott.
  2. Léteznek fix és emelhető fekvőfelületű kiságyak. Az állítható magasságú ágy előnye, hogy amíg a baba nem forog, a matracot meg tudjuk emelni, így a gyermek ki- és beemelésénél nem kell mélyre hajolni, ami nagyon hasznos és kényelmes, főleg a derékfájós szülőknek. Manapság már a legtöbb kiságy rendelkezik ezzel a funkcióval.
  3. Azonban, ha hosszútávban gondolkodunk, vagyis, szeretnénk, ha a gyermek több évig is ki tudná használni az ágyat, akkor érdemes az átalakítható vagy kombiágy felé kacsintgatni. Ezek között sokféle variáció létezik. Akad olyan, amelyik kiságy később átalakítva íróasztalként funkcionál. Vagy a beépített pelenkázó komóddal és ágyneműtartóval megvásárolható rácsos ágyból néhány mozdulattal egy ifjúsági ágyat, komódot és íróasztalt kapunk. 

kombiagy.jpgBölcső

Azt gondolnánk, hogy a bölcső már rég kiment a divatból, hiszen dédnagyanyáink is ezt használták, de ez nem így van! Ugyan a bölcsőt a baba nagyjából 4 hónapos koráig használhatod, azonban vannak előnyei is a kisággyal szemben.

first_dreams_3d_room.jpg

  • kis helyet foglal
  • a kerekekkel felszerelt bölcső mozgatása egyszerű a lakásban
  • akár az ágy mellé is elhelyezhető, így a közeledben van a baba
  • ringatható
  • a szűkebb tér jobban emlékezteti a babát az anyaméhre, ami nyugtatólag hathat rá
  • könnyebb a babát ki- és beemelni 

Babaöböl vagy szülői ágyhoz csatlakoztatható kiságy

A bölcső egy továbbfejlesztett változata a babaöböl. Az egyik oldala lehajtható, így teljesen a szülői ágyhoz csatlakoztathatod, melynek rengeteg előnye van.

lifestyle_close-to-me_2.jpg

  • a baba elérhető közelségben van hozzád
  • érzi az édesanyja illatát, ami megnyugtatja
  • az éjszakai ébredésekhez, szoptatáshoz nem kell felkelni az ágyból
  • baba és anya is nyugodtabban alszik
  • kis helyet foglal
  • bölcsőként is használható
  • könnyen mozgatható
  • utazáshoz is kiváló
  • használata kb. 6 hónapos korig ajánlott

Mózeskosár

Akár az újszülött babakocsi részeként emlegetett mózesről, akár a hordozható mózeskosárról beszélünk. Az elsődleges előnye mindenképpen a könnyű mozgathatóság és a kis helyigény. Sok baba akkor alszik a legjobban, ha mozgásban van, így a délutáni alváshoz kitűnő választás egy babakocsira helyezhető mózes feltét, mely nemcsak, hogy elringatja a kicsit, de még a friss levegőn altatás is pozitívan hat rá. Mózeskosárban a babát kb. 6 hónapos koráig - vagy amíg a baba nem tud felülni – altathatjuk. 

espiro_una.jpgBabafészek

Egy picike újszülött szinte elveszik egy kiságyban, és a nagy térben nem is érzi magát biztonságban. A megszokott szűk hely, ami az anyaméhre emlékezteti, megnyugtatja, így hasznos, ha a kiságyba vagy a szülői ágyba helyezett babafészekbe fektetjük a babát. A babafészket nemcsak otthon, hanem akár utazások során is magunkkal vihetjük. Nagy előnye még, hogy oldalfekvésben is beletehetjük a picit, illetve refluxos babáknál akár egy összehajtogatott takaróval megemelhetjük a hát- és fejrészt, így a lenyelt tejci nehezebben tud visszaáramolni, kvázi kevesebbet bukik a baba. A babafészket addig használhatjuk, ameddig a baba nem tud átfordulni.

growingbabynest_u_c_1.jpg

Pólya/pocaklakó pólya

Nagyanyáink idejében divat volt pólyába „csomagolni” a csecsemőt, ennek több oka is van. Az egyik, amit már korábban leírtam, hogy a szűk hely emlékezteti az anyaméhre, így könnyebben megnyugszik, a másik, hogy a pólyával könnyebb felemelni, mozgatni a csöppséget, megtartja a testét és a fejét a baba kézbevételekor, így egy kezdő anyuka vagy apuka is magabiztosabban tudja megfogni az újszülött gyermekét.

104869358_2574804872780261_146424550484515696_o.jpg

Amire nagyon oda kell figyelni a pólyázáskor, hogy a csípőnél és lábnál ne legyen leszorítva, kvázi legyen elég hely annak, hogy a baba fel tudja húzni a lábait, mert a kinyújtott helyzetben tartott lábak akár csípőficamhoz is vezethetnek! Használata kb. 3 hónapos korig ajánlott.

A pocaklakó pólya egy viszonylag újkeletű dolog, mely tulajdonképpen egy puha, lélegző, rugalmas anyag, mely kifejezetten az anyaméh érzetet hivatott utánozni. Nekünk felnőtteknek kicsit furinak tűnik a látvány, hogy a pici így be van bugyolálva, azonban a babának nagyon komfortos a használata. Sok kórházban előszeretettel alkalmazzák a technikát. Itt is nagyon kell figyelni, hogy a csípő és a lábak szabadon mozoghassanak. Szintén 3 hónapos korig ajánlott a használata.

pocaklako_polya_000.jpg

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr8116262664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása