Babaszafari

Mire jó a szülésfelkészítő tanfolyam?

2020. szeptember 01. - Babaszafari Móni

dsc_8935.JPG

A várandósság tipikusan egy olyan állapot, melyre nem lehet előre felkészülni. Minden nő másképpen éli meg, van akinek meg se kottyan, van akit a folyamatos rosszullétek, vizesedés, terhességi cukorbetegség - és még hosszan sorolhatnám - kínoznak. Általában ez úgy néz ki, hogy elképzeled, milyen jó lesz, a terhességed alatt, majd megtervezed a babaszobát, beszerzed a babakelengyét, és csak élvezed ezeket a hónapokat, de valahogy az élet mindig átírja a terveinket.

A szülés és a szoptatás időszaka viszont már más tészta. Jó, ha a leendő anyuka és apuka is ott van fejben is, amikor eljön az idő, és nemcsak testileg, de lelkiekben is felkészülnek az új családtag érkezésére. Ebben segítenek a szülésfelkészítő tanfolyamok.

De miért is fontos ez, hogyan befolyásolhatja a kórházi és gyermekágyi időszakot? A kérdéseimre Rados Katalin, szülésznő és Varga-Szabó Barbara, gyermekápoló, a Dana Stúdió és Szülőklub vezetője válaszoltak.

Bemutatkozás

"Rados Katalin vagyok, két gyermek édesanyja, szülésznő és jelenleg perinatális szaktanácsadó hallgató az ELTE-n. Egy fővárosi intézmény szülészeti osztályán dolgozom, jelenleg GYED-en vagyok a kislányommal. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban szülésfelkészítő tanfolyamokat tartok Varga-Szabó Barbara gyermekápoló kolléganőmmel."

"Varga-Szabó Barbara vagyok, egy csodálatos kislány édesanyja és gyermekápoló. Jelenleg az egyik fővárosi nagy forgalmú szülészeten dolgozom és készülök a laktációs szaktanácsadói vizsgámra. 3 éve álmodtam meg a Dana Stúdió és Szülőklubot másodmagammal, majd egyedül viszem tovább a célkitűzéseket. Büszke vagyok, hogy jó ideje az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szülésfelkészítő tanfolyamait is Rados Kata szülésznő kolléganőmmel karöltve tarthatom."

dsc_8725.JPG

Varga-Szabó Barbara (balra) és Rados Katalin (jobbra) 

Miért van szüksége egy kismamának szülésfelkészítésre? Miben nyújt segítséget?

Rados Katalin: Szülésznőként nagyon sokszor találkozom azzal, hogy a várandósok a várandósság legapróbb részleteivel is tisztában vannak, de magával a szülés mivoltjával és az azután következő gyermekágyas időszakkal nem. Persze olyan is van,  hogy semmiről sincs információjuk. Manapság a lányok, nők nem látnak a szűkebb családi körben várandósokat, gyermekágyasokat, így nem igazán tudják mi is történik ilyenkor. Ezért is tartom fontosnak, hogy a leendő édesanyák és édesapák is el legyenek látva olyan információkkal és készségekkel, amik segíthetik őket a szülés körüli időszakban. Optimálisan a szülésfelkészítés már a várandósság előtt el kellene kezdődjön, de többségében az utolsó trimeszterben találkozunk a várandós párokkal.

Varga-Szabó Barbara: Sokszor látom azt, hogy egy kismama szorong, mert nem mer kérdezni akár a saját orvosától sem. Aki lehet, hogy időhiány miatt nem tud vele eleget foglalkozni. Viszont egy olyan csoportban, ahol többen vannak, az ismeretlenség homályában fesztelenebbek és könnyebben megkérdezik az őket foglalkoztató dolgokat. Sokszor voltunk tanúi annak, hogy a pár saját magán is meglepődve kérdezett intim dolgokat is. És a szüléssel csak a babavárás időszaka zárul le. Az utána következő dolgokról már kevesebb szó esik. Tapasztalataink szerint nyugalommal tölt el egy kismamát, ha tudja mi vár rá a „nagy nap” után is.

Tud-e lelki, pszichés segítséget is nyújtani a szülésfelkészítés?

dsc_8743.JPGRK: A várandósság időszaka egy lelkileg igen megterhelő időszak a várandósok számára, hiszen egy új élet növekszik bennük, változik a testük, a testükhöz való viszonyuk, változnak a kapcsolataik mind a párkapcsolatban, mind a munkahelyen, és a felsorolás még nem teljes. Ezeket a változásokat kísérhetik félelmek a szüléssel kapcsolatban, de ezek teljesen helyénvaló, hogy jelentkeznek. A tanfolyamok során, ahogy haladunk a szülés folyamatán, ezeket igyekszünk a legjobb szakmai tudásunk szerint oldani, amennyire ez lehetséges.

V-SZB: Igen. Az, hogy tudja a pár mire számíthat a szülés előtt/alatt és után, kik lesznek körülöttük és mit fognak csinálni, erőt is ad. Kevésbé érzik elveszettnek magukat. A kispapa is hasznosnak érzi magát és próbál nagyobb szerepet vállani már a vajúdás alatt is, hiszen tisztában van vele, hogy melyek azok a pontok, ahol még jobban kell figyelnie.

Milyen témákat érint egy ilyen tanfolyam?

RK: Minden szülésfelkészítő tanfolyam más és más, hiszen más szellemiségű szakember, szakmacsoport képviselője tart. Mi közösen a Barbarával  szülésznői-gyermekápolói vonalon próbáljuk segíteni a várandós párokat. Én a vajúdás kezdetétől a szülésen át a gyermekágyas időszakig, és még azon túl is igyekszem gyakorlati tanácsokkal ellátni az édesanyákat és édesapákat.

V-SZB: Gyermekápolóként a kitolási szakban csatlakozom a team-hez, így az én feladatom felkészíteni őket a babával kapcsolatos teendőkre, majd átbeszéljük, hogy a gyermekágyas időszakban mire kell figyelni, illetve a babaápolás minden csínját-bínját próbálom átadni a szoptatástól a pelenkázáson át a fürdetésig, köldökcsonk ápolásig és azon túl is.

Miben tud segíteni az apuka a szülés során? Mire készíti fel őt ez a képzés?

dsc_8875.JPGRK: Az édesapák valahogy mindig a háttérbe szorulnak, hiszen a szülés "aktívabb" résztvevői a születendő gyermek és az édesanya. De azzal, hogy ott vannak a szülőszobán és támogatják a párjukat, a lehető legtöbb jót teszik, hiszen ilyenkor a szervezet természetes oxitocin hormonnal látja el az édesanyát, ezáltal segítve a szülés előrehaladását. A tanfolyamon elmondjuk, hogyan segíthetik párjukat a vajúdás és a szülés alatt, pl. egy pozíció felvételénél, amely az előrehaladást segíti. Én speciel nagyon szeretem, ha az édesapa vágja el a köldökzsinórt, olyankor átszellemülnek, elindul bennük is az a bizonyos "valami".

V-SZB: A szülés kiszolgáltatottságában az apa az, aki híd a család és a kórház között. Kihelyezett őrszem, aki a családi energiát képviseli, ami lelkileg feltölti az édesanyát, önbizalmat ad. A többit pedig Kata zseniálisan írta le.

Melyik terhességi szakaszban érdemes részt venni az oktatáson?

RK: Én azt szoktam javasolni, hogy ha lehet, ne hagyják az utolsó pillanatra a tanfolyamon való részvételt. Véleményem szerint, a második trimeszterben érdemes elmenni egy szülésfelkészítő tanfolyamra. De minél előbb, annál jobb.

V-SZB: Azt szoktam én is javasolni, hogy a második trimeszterben, mert a harmadikban már az a bizonyos fészekrakó ösztön is munkálkodik, a befelé fordulás és a szülésre hangolódás időszaka. Éppen ezért az információk egy korai szakaszban jobban bevésődnek.

Manapság milyen szülést könnyítő technikák, módszerek léteznek? Ti melyeket részesítitek előnyben és miért?

RK: Többféle technika, eszköz létezik a vajúdók támogatására a szülés során. Bár nem minden szakembernek ugyanaz a tudástár van a kezében, és nem is egyformán felszereltek az intézmények, de ez nem kell, hogy akadályt jelentsen egy várandós számára. Hiszen legnagyobb szüléskönnyítő egy támogató társ jelenléte, aki lehet a társ, szülő, dúla, akik a szakemberekkel karöltve megteremtik a biztonságos környezetet az édesanyának és gyermekének.

Természetesen vannak olyan technikák, amit bárhol tudunk alkalmazni, pl. a vajúdás alatt felvett pozíciók, illetve a vajúdó szabad mozgása már fájdalomcsillapító hatással bír, vagy egy melegvizes borogatás, halk zene, megfelelő fényviszonyok. Ha ezeket kiegészítjük egy fit labdával, bordásfallal, vagy éppen csak egy zsámollyal vagy székkel, már megint tudtunk egy szintet lépni.

Az aromaterápia akár önmagában, akár egy masszázzsal kiegészítve szintén remek segítség lehet az ellazulásban, az összehúzódások könnyebbé tételében.

Egyes intézményekben elérhető a vízben történő vajúdás, ami szintén nagyon jó hatással van a vajúdás előrehaladására. Ha éppen ez nem elérhető, orvosolható meleg vizes zuhanyozással is, vagy például egy fitlabdával. Ezeken felül még jó pár technika ismeretes, tehát a felsorolás még bőven nem teljes.

Tipp:

A Nuvita Feedfriend szoptatós párna a kismama terhessége alatt is kényelmet nyújt, hiszen a fokozott terhelésnek kitett derék megtámasztására és lábak felpolcolására is kitűnően alkalmas. 

A kisbaba születése után rátehetjük a kisbabát, szoptatós párnaként is funkcionálhat és amikor már tud ülni a baba, a hátát is megtámaszthatjuk vele. Egy rejtett zseb található a párnában, ami ideális a cumisüveg és az etetési kiegészítők tárolásához.
  
A szoptatós párna kényelmes fekvést biztosít a csecsemőnek, a mikrogolyós töltetnek köszönhetően pedig minden testhelyzethez tökéletesen idomul, követi a test formáját, így a gerincnek és a végtagoknak nyugodt, kényelmes tartást biztosít.

nuvita_feedfriend.jpg

A Dana Stúdió és Szülőklub milyen pluszt tud nyújtani a kismamáknak és kispapáknak?

dsc_8945.JPGV-SZB: Szlogenünkké vált az elmúlt években a „Tabuk nélkül őszintén” jelmondat, mert nem egy átlagos tanfolyamot nyújtunk. Értem ezalatt azt, hogy nálunk nincs reklám, hanem a tudás átadása a fontos és az pedig minél őszintébben, nyíltan és szélesebb körben. Minden más a tanfolyam után vagy a szünetben, akár a virtuális platformon zajlik. Rengetegszer tapasztaltuk és jelenleg is, hogy egy-egy rendezvény olykor lefest egy rózsaszín világot, mely darabokra törhet a szülőszobán. Hamis képzetet ad, és elindít egy olyan negatív lelki folyamatot, amely a család minden tagjára kihatással lesz. Szeretnénk biztonságot adni azzal, hogy pontosan tudják, mi történhet a kórházban és az otthonukban, elmondjuk, mire kell figyelni, hol van egy-egy nagyobb buktató és ismertetjük azt is, hogy mikor melyik szakember tud a leghatékonyabban segítségükre lenni. Persze nem megijesztve őket, hanem amolyan stand up comedy stílusban, néha saját magunkat is kifigurázva. Erre miért van szükség? Hogy tudják a jelenlevők, hogy mi is emberek vagyunk, hibázunk, és sokszor újratervezünk, akár szakemberként is, ezért ne érezzék frusztrálva magukat, ha néha nem úgy jön össze egy-egy dolog, ahogy megálmodták. 

A cikk Varga-Szabó Barbara és Rados Katalin közreműködésével készült.

Fotó: Bartos Elvira

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1616167728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása