A receptötletek hozzátápláláshoz blogbejegyzés sorozat ebben a részében megosztok veletek néhány újabb változatos, vitaminokban gazdag receptet Havas Dóra: Születéstől születésnapig c. könyvéből.
A korábbi recepteket itt találjátok:
- Nyári receptötletek hozzátápláláshoz
- Őszi receptötletek hozzátápláláshoz
- Újabb tavaszi-nyári receptötletek hozzátápláláshoz
A blogsorozat 1. részében azt is megtaláljátok, hogy milyen ételeket mikor ajánlott bevezetni.
Receptek 5-6 hónapos babáknak
Rizs almával és körtével
Hozzávalók:
- 1 édes alma
- 1 édes, puha körte
- 3 dkg rizspehely
Elkészítés: A rizspehelyből rizsnyákot készítünk, úgy hogy 1,5 dl forrásban lévő vízbe öntjük, és fedő alatt, mérsékelt lángon puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, és annyi anyatejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük. A rizsnyákot összekeverjük fél adag alma-körte szósszal. Készíthetjük nyers gyümölccsel is: ehhez reszeljük le az almát és a körtét almareszelőn, a körtét passzírozzuk át sűrű lyukú szűrőn, hogy a kis köveket kiszűrjük. Keverjük össze a rizst a gyümölcspéppel.
Cékla-burgonya püré
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű cékla
- 1 közepes méretű burgonya
- 1/2 dl anyatej vagy tápszer
Elkészítés: A céklát és a burgonyát megmossuk. Héjastul, külön-külön alufóliába csomagoljuk, majd 180° fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 40 perc alatt puhára sütjük. Kettévágjuk, húsukat kikanalazzuk, összekeverjük, pürésítjük, és annyi tejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának jó állagú lesz. Langyosra hűtjük.
Receptek 7-8 hónapos babáknak
Téli zöldségek petrezselymes rizzsel
Hozzávalók:
- 1 kisebb fehérrépa
- 1 szelet zellergumó (kb. 3 dkg)
- 1 közepes sárgarépa
- 1 szelet sütőtök (10-12 dkg)
- 2 ek rizspehely
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 tk vaj
- kb. 1/2 dl anyatej vagy tápszer
Elkészítés: A fehér- és sárgarépát meghámozzuk, karikákra vágjuk. A zellert és a sütőtököt meghámozzuk, kockákra vágjuk. A rizspelyhet forrásban lévő vízben puhára főzzük. A zöldségeket feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt, közepes lángon 12-15 perc alatt puhára főzzük. Összekeverjük a rizzsel és a felaprított petrezselyemmel, majd a vajat is hozzáadva anyatejjel vagy tápszerrel pürésítjük.
Mazsolás, banános gabonapép
Hozzávalók:
- 2,5 dkg tetszés szerinti gabonapehely (rizs, zab, köles, stb.)
- 1 marék mazsola
- 1/2 banán
Elkészítés: A pelyhesített gabonát a mazsolával együtt kb. 2 dl forrásban lévő vízzel puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a villával összenyomkodott banánt.
Receptek 9-10 hónapos babáknak
Barna rizs paradicsommal és kelbimbóval
Hozzávalók:
- 5 dkg barna rizs
- 1 nagy paradicsom
- 10 dkg kelbimbó
- 1 csipet római kömény
Elkészítés: A paradicsom héját lehúzzuk (ha forróvízbe mártjuk 1 percre, úgy könnyebben lejön), kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A kelbimbót feldaraboljuk.
Tűzhelyen készítve: A rizst 1,5 dl vízben, fedő alatt, mérsékelt lángon félpuhára főzzük. A rizshez hozzáadjuk a paradicsomot, kelbimbót, római köményt, és addig főzzük, amíg a rizs és a zöldségek teljesen megpuhulnak. Pürésítjük és langyosra hűtjük.
Gőzpárolóban készítve: A rizst a tűzhelyen 1,5 dl vízben, fedő alatt, mérsékelt lángon félpuhára főzzük. A paradicsomot és a kelbimbót a gőzpárolóba tesszük, és 5-7 perc alatt puhára gőzöljük, majd a rizzsel együtt pürésítjük, és langyosra hűtjük.
Sült padlizsán burgonyával, joghurttal
Hozzávalók:
- 1 közepes padlizsán
- 2 közepes burgonya
- 1 tk semleges ízű olaj
- 1 ek joghurt
- kis ág kakukkfű
Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük és megszurkáljuk. A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A sütőt 180° fokra előmelegítjük. A padlizsánt hőálló tálban a forró sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul, összeesik. Kivesszük a sütőből, kettévágjuk, magjait kidobjuk, húsát egy kis tálba kaparjuk. A burgonyát a kakukkfűvel együtt kevés vízben puhára főzzük, és a padlizsánhoz adjuk. Hozzákeverjük a joghurtot és az olajat, botmixerrel pürésítjük.
Receptek 11-12 hónapos babáknak
Penne spenóttal és ricottával
Hozzávalók:
- 5 dkg száraztészta (penne, farfalle)
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg finomra vágott spenót
- 1 ek ricotta vagy félzsíros túró
Elkészítés: Egy kis lábosban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra vágott fokhagymát és a spenótot. Fedő alatt 7-8 perc alatt puhára főzzük. Levét leöntjük, a spenótot kinyomkodjuk, és összeforgatjuk a ricottával. Puhára főtt tésztával összekeverjük, így kínáljuk a babának.
Paradicsomos-sárgarépás rizottó pulykával
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 ág kakukkfű
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg darált pulykahús
- 2 dl darabos paradicsomkonzerv
- 5 dkg kerekszemű rizs
- 2 dl víz
Elkészítés: A répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagyma gerezdet apróra vágjuk. Egy kis lábosban felhevítjük az olajat, majd 5 percig pirítjuk a répát, a hagymát, a fokhagymagerezdet és a kakukkfű leveleit. Hozzákeverjük a húst, nagy lángon 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vizet és a rizst. Fedő alatt, néha megkevergetve, mérsékelt lángon 1/2 óra alatt készre főzzük.
forrás: Havas Dóra: Születéstől születésnapig
Tipp:
A Chipolino Maxi multifunkciós etetőszék etetéshez és játékhoz egyaránt ideális.
- 6 hónapos kortól 15 kg-ig (kb. 3 éves korig) használható
- magassága 6 pozícióban állítható
- egyszerűen összecsukható, így tárolása is egyszerűbb
- puha, ergonomikus ülőrésze 3 pozícióban dönthető
- ülőrésze egészen a földig leengedhető, így a már járni tudó kisbaba magától is bele tud ülni
- az 5 pontos biztonsági öv és a tálcába épített kicsúszásgátló teljes biztonságot nyújt
- a dupla tálca távolsága 3 fokozatban állítható
- a lábtartó is több fokozatban állítható
- az ülőrész alatt nagyméretű tároló kosár is található
- a szék 2 kerékkel rendelkezik a könnyebb mozgatásért
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!