Babaszafari

Játszva fejlődik a baba - 3. rész

A bőrérzékelés fejlődése

2020. június 08. - Babaszafari Móni

baby-587921_1920.jpg

Az 1. részben már szó volt a baba látásról, a 2. részben pedig a hallás fejlesztéséről. Ebben a részben pedig a bőrérzékelés, vagy más néven taktilis érzékelés kerül fókuszba. 

Ezen érzékszervünk legalább olyan fontos, mint a látás és a hallás. A bőrérzékelésnek 4 fajtáját szoktuk megkülönböztetni:

  1. tapintás-, nyomásérzés
  2. meleg (hő)érzés
  3. hidegérzés
  4. fájdalomérzés 

Azt megtanultuk biológia órán, hogy testünket idegek hálózzák be, és a bőrben lévő idegvégződésektől jut el az információ az agyba (nagyon leegyszerűsítve így néz ki a dolog, a részletekbe most inkább nem mennék bele). Ezek az idegvégződések, a nyelv után, az ujjbegyekben a legsűrűbbekEz az oka annak, hogy a babák úgy ismerkednek a tárgyakkal, hogy a kezükbe, majd a szájukba veszik azokat. Tulajdonképpen a nyelvükkel tapintanak.

Érdekesség:

A nyelven annyira közel vannak az idegvégződések egymáshoz, hogy a szájban a tárgyak érzete 5-6-szorosára felnagyítódnak. Biztosan észrevetted már, hogy ha érzel például egy sebet vagy aftát a szádban, a nyelvvel kitapintva az jóval nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. 

A bőrérzékelés már az anyaméhben kialakul, és a csecsemő születése után úgy tudjuk ezt legjobban stimulálni, ha minél többet ölelgetjük, simogatjuk babánkat. A védőnők és szoptatási tanácsadók gyakran ajánlják a bőr-bőr kontaktust anya és babája között, ami szoptatási nehézségek esetén is sokat tud segíteni. A kicsi érzi az anyukája bőrét, testmelegét és illatát, ami megnyugtatja és ellazítja őt, és persze ez fordítva is igaz. 

A csecsemő már egészen pici korától nagyon érdeklődő és szívesen megragadja, szájába veszi a dolgokat. Ezért fontos, hogy csak olyan dolgok legyenek elérhetőek a számára, ami nem balesetveszélyes, és nem okozhat fulladást! Erre a lakásban található használati tárgyak egy része is alkalmas, de a legbiztonságosabb a kifejezetten babák részére - életkor szerint - kifejlesztett játékok. 

Amiről még nem beszéltünk, az a talpakon lévő idegek szerepe, mely akkor kerül reflektorfénybe, amikor a baba elindul. Nem véletlen, hogy 100-ból 99 szakember ajánlja a mezítlábas járást, ezzel nemcsak az idegrendszere fejlődik, de a láb boltozata is természetesen alakul.

A gyermek az érintésekkel tanulja meg a hideg-meleg fogalmát, a felületek sokszínűségét, a kemény-puha ellentéteket. Minél több tárggyal, érzettel érintkezik, annál több információt raktároz el az agya. 

A taktilis érzékelés fejlesztésére gyakorlatilag mindenhol találunk lehetőséget. Akár bent a lakásban, akár kint a kertben, sőt a játékon kívüli tevékenységek közben is tudjuk azt fejleszteni, pl. evés, fürdés, babamasszázs alkalmával. 

Csecsemőkorban a különböző felületű fa, műanyag vagy plüss játékokkal megtanulja megkülönböztetni a sima, rücskös, puha, kemény érzeteket. 

Hónapról hónapra 

1. hónap

A csecsemő első heteiben az öklei szinte egész idő alatt zárva vannak, de amikor mégis kinyitja, és hozzáérintjük az ujjunkat a tenyeréhez, azt azonnal megragadja, ilyenkor olyan erővel tudja szorítani, hogy meg is tudnánk emelni ezzel a módszerrel. (Azért légyszi ezt inkább ne próbáld ki!) Ezt hívjuk fogó reflexnek, ez a talpakon is, a maga módján, jelen van. A kezek esetében kb. 3 hónapos korban, a lábakon pedig 10 hónapos kor körül hagyja el a baba. 

2-3. hónap

A kicsik nyelvén és szájpadlásán jóval több érzékelőbimbó van, mint a felnőttekekén, így a szájukkal könnyebben tudják azt beazonosítani, mint mi felnőttek. Ezért a különböző felületű, keménységű rágókák stimulálják a taktilis érzékelését. 

bebijatek_tapintas_2.jpg4-5. hónap

A baba izmai már elég erősek ahhoz, hogy a tárgyak után nyúljon, képes mindkét kezével egyszerre megtenni ezt. A korábban a fürdetést nem kedvelő babák is élvezni kezdik a meleg víz érzetét és a pancsolást. 

bebijatek_tapintas_4.jpg

6. hónap

Féléves korban a babák már tudják a két kezüket külön koordinálni, és egyik kezükből a másikba átadni a tárgyakat. Az interaktív játékokat megtanulják kezelni, például megnyomni a gombot, forgatni a részeit. A taktilis érzékelése sokat fejlődik ebben az időszakban, és már egyre többet használja erre a célra a kezét a szája helyett. 

bebijatek_tapintas_6.jpg7-8. hónap

Kifejlődik a baba térbeli tudatossága, ami azt jelenti, hogy tapintással már 3 dimenzióban is érzékeli és felfogja a tárgyak alakját, ekkor már próbálkozik az összeillesztős játékokkal is.

Elérkezik az eszközhasználat korszaka is, amikor megragadható tárgyakkal érinti, ütögeti a másik tárgyat, játékot, megpróbálja azokat egymásra pakolni. 

bebijatek_tapintas_7.jpg 9-10. hónap

A baba elkezd mászni, ami azt jelenti, hogy mindent meg akar tapintani a kezével, ami a látókörébe kerül. A keze ügyébe kerülő tárgyakat még mindig szívesen veszi a szájába, habár sokszor ez nem a tapintás, hanem a fogzás miatt van. Az első fogak kibújása sokszor kellemetlen, fájdalmas a babának, ilyenkor mindent rágna, hogy enyhítse a kellemetlen érzést. 

bebijatek_tapintas_9.jpg

11-12. hónap

Már jóval kevesebbszer használja a száját a taktilis érzékelésre. Valószínűleg a baba 1 éves korára már találkozott a bőrérzékelés mind a 4 fajtájával, így már többnyire tudja, hogy melyek kellemesek és melyek azok, amiket jobb elkerülni. Tisztában van a hideg-meleg, puha-kemény, sima-rücskös és hasonló érzetek jelentésével.

Ebben a korban a baba szívesen eszik önállóan, ami eleinte lehet, hogy nagyobb gonddal és piszokkal jár, azonban így nemcsak a taktilis érzékelése, de a finommotorikus képessége is nagyon jól fejlődik. 

A különféle babákat és plüssöket érdeklődve forgatják, ölelgetik, babanyelven kommunikálnak vele. A játékfigurák segítségével - a felnőtteket utánozva - a társas interakciót és a szerepjátékot is gyakorolják. Legtöbbször van egy kedvenc, ami napközben és alvásnál is jó, ha kéznél van, ez nyugtatólag hat az apróságokra.

bebijatek_tapintas_12.jpgEgy biztos, az ölelést, puszi osztogatást nem lehet túladagolni, úgyhogy alkalmazzuk bátran gyermekünknél, ráadásul ami jó ezekben, hogy mindig „kéznél vannak”!

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr3715742182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása