Babaszafari

TOP 5 isofixes autós gyerekülés 2019-ben

2020. április 07. - Babaszafari Móni

aladin.jpg

Az, hogy szükség van gyerekülésre autós utazásaink során, nem kétséges. Rengeteg tesztet és statisztikát találhatunk az interneten arról, hogy milyen sérüléseket okozhat egy csecsemőnek vagy gyermeknek egy esetleges ütközés, ha nincs megfelelő eszköz a védelmére. 

Az autós gyerekülések között találunk olyat, amit hagyományosan, az autó biztonsági övével köthetünk be az autóba, és létezik olyan, amit isofix rendszerrel rögzíthetünk, valamint vannak olyan ülések, amelyek mindkét megoldást lehetővé teszik. 

De mi az az isofix?

Az isofix az egész világon szabadalmaztatott rögzítési rendszer, mellyel a gyerekülést, két speciális kampó segítségével, az autó vázához tudjuk fixálni abban az esetben, ha ez az autóban kiépítésre került a gyártás során. 

isofix_kar.jpg

Vajon van az autómban isofix rögzítési lehetőség?

Általánosságban elmondható, hogy a 2013. február után gyártott, kettőnél több üléssel rendelkező autókban megtalálhatóak az isofix és top-tether (felsőheveder) rögzítési pontok, azonban ezt érdemes akár a saját szemünkkel leellenőrizni, vagy az autó kezelési kézikönyvében megnézni. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő isofixes gyerekülést?

Autósülést célszerű szakboltokban vásárolni, mert ott a szakeladók tudják az üzletben forgalmazott ülések miden csínját-bínját. Itt van arra is lehetőségünk, hogy belepróbáljuk az autónkba, ugyanis sajnos előfordulhat, hogy bizonyos ülések nem kompatibilisek egyes autótípusokkal. 

Mi az az i-Size?

i-size01.jpgAz i-Size a legújabb, 2013-ban bevezetett isofix szabvány, más néven ECE R129. Az ezen szabvánnyal rendelkező üléseket szigorúbb teszteknek vetik alá, mint a korábbi ECE R44/03 és 04 szabványú termékeket.

Hogy mik azok a szigorú előírások, amelyeknek meg kell felelni az i-Size minősítésért? Erről bővebb információt a A nagy dilemma, milyen gyerekülést válasszunk az autóba? című bejegyzésemben olvashattok. 

Mi az előnye az isofix bekötésnek a biztonsági övvel való rögzítéssel szemben?

Ennek a megoldásnak a legfontosabb előnye, hogy nem tudjuk rosszul bekötni. Amíg a hagyományos, nem isofix-es autósüléseknél sokszor bonyolult módon kell átvezetni az autó biztonsági övét, addig az isofix-szel ellátott üléseknél 1 kattintással áthidaljuk ezt a problémát. Továbbá, mivel az autó alvázához rögzül, egy esetleges ütközésnél jóval kisebb az esélye, hogy az ülés kimozdul a helyéről. 

Számos gyerekülésben gyakorlatilag nullára csökkentették az isofix bekötés hibázási lehetőségét azzal, hogy visszajelző panelt szereltek bele. Illetve léteznek automata isofix-szel felszerelt ülések, melyek egy gomb megnyomásával beállítják helyettünk az optimális helyzetet. 

Az isofix mellett találhatunk még egyéb biztonsági rendszerrel felszerelt autós gyereküléseket is, erről információt szintén a A nagy dilemma, milyen gyerekülést válasszunk az autóba? című bejegyzésemben találhattok. 

Végül, de nem utolsó sorban pedig összeállítottam nektek egy videót az 5 legkedveltebb isofixes autósülésről, melyet a Babaszafari Bababolt 2019-es év eladásai és vásárlói visszajelzései alapján válogattam össze.

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr6115596826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása