Babaszafari

A nagy dilemma, milyen gyerekülést válasszunk az autóba?

2019. július 08. - Babaszafari Móni

A Nyaral a baba! című bejegyzés 1. részében már röviden érintettük az autósülés kérdését.

5 pontban kifejtettem, mik azok a legfontosabb dolgok, melyeket autósülés vásárláskor mindenképpen figyelembe kell venni.

Manapság számos autósülés gyártó terméke elérhető Magyarországon, de közel sem mindegy, hogy biztonsági és kényelmi szempontból melyiket választjuk.

A fenti cikkben leírtam, hol és milyen módon vásároljunk ülést. Azonban ebben a bejegyzésben szeretném részletesen bemutatni az egyes funkciókat, előnyöket, valamint igyekszem tisztázni a szakkifejezéseket, melyek felmerülhetnek a gyerekülésekkel kapcsolatban.

img_4678_edit.jpg

Szabványok

 

Először is kezdjük azzal, hogy az Európában forgalmazott autósüléseket a gyártónak minden esetben be kell vizsgáltatni, és bizonyos szabványnak meg kell feleltetni.

ECE R44/03, ECE R44/04 és ECE R129 (i-Size)

Csak és kizárólag az ECE normának megfelelt autósülést szabad használni, mert ezek különböző kritériumok alapján tesztelt ülések. Hogy megfelel-e az előírásnak, azt nagyon könnyű kideríteni, ugyanis, ezekre az ülésekre egy narancssárga címke van ráragasztva, melyen a következő információk állnak:

ece_cimke_jelmagyarazat.jpg

  1. Az ECE norma száma

  2. Az ülés használhatóságaUniversal = bármilyen autótípushoz használhatjuk; Semi-universal = csak bizonyos típusokhoz; Specific = meghatározott típushoz

  3. Testsúly vagy testhossz meghatározása (attól függően, mely ECE norma szerint lett bevizsgálva) 

  4. Az "E" betű=megfelelt, a mellette lévő szám az ország kódja, amely a minősítést kiadta

  5. Azonosító számsor

Az ECE R129 vagy más néven i-Size szabvány

Az ECE norma 2013-ban bevezetett új szabványa, mely annyiban tér el az ECE R44/03 és 04 jelzésűtől, hogy:

  • a gyereküléseket nem súly szerint, hanem cm-ben meghatározott testmagasság szerint csoportosítják
  • előírás, hogy a 15 hónapnál fiatalabb gyermekeket csak és kizárólag menetiránynak háttal szabad bekötni
  • oldalirányú, dinamikus ütközési tesztet is megkövetel
  • isofix rendszerrel ellátott autóban használható

Az új norma bevezetésének oka a még mindig sok halálos kimenetelű balesetek száma, melyben gyermekek legtöbbször a helytelenül bekötött ülés miatt sérülnek meg. Többek között ezt hivatott kiváltani az isofix rendszer. Valamint a korábbi vizsgálati normák nem követelték meg az oldalirányú ütközés elleni védelmet, mely szintén nagy rizikó faktor a baleseteknél. Továbbá a magasság szerinti besorolás egyértelműbbé és pontosabbá teszi a megfelelő ülés kiválasztását.

Milyen tesztnek vetik alá az üléseket?

 

Európában a legelterjedtebb teszteket az ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) illetve az ÖAMTC (Österreichische Automobil-, Motorrad- und Touring Club) végzi.

A gyereküléseket komplex vizsgálatoknak vetik alá, melyen az alábbiakat vizsgálják:

  • frontális- és oldalütközés esetén mennyire biztonságos
  • biztonsági öv nyomvonalát, méretre igazíthatóságát
  • stabil elhelyezkedést
  • fejvédelmet
  • beszerelhetőséget
  • hibás használati lehetőségeket
  • gyermek be- és kicsatolását
  • használati utasítást
  • kényelmi funkciókat: lábak elhelyezkedése, ülőrész, gyermek látótere
  • tisztítást, megmunkálást
  • káros anyagok jelenlétét 

12965130_493797924144769_216848637_n.jpg

Gyerekülések méret besorolása

 

A korábbi ECE R44 normák esetében a testsúly alapján csoportosítjuk a gyereküléseket:  

Korcsoport besorolás

Testsúly

Körülbelüli életkor

0

0-10 kg

0-9 hónap

0+

0-13 kg

0-15 hónap

I.

9-18 kg

9-48 hónap

II.

15-25 kg

3-7 éves

III.

22-36 kg

6-12 éves

 

A legfrissebb ECE R129 (i-Size) norma a testmagasságot veszi alapul, mely azonban az egyes gyártóknál eltérő lehet, nézzünk egy példát a Jané autósülésekre: 

Korcsoport besorolás

     Magasság

Körülbelüli életkor

0+

40-83 cm

0-15 hónapos

I.

75-105 cm

1-4 éves

II./III.

100-150 cm

3-12 éves

Azonban léteznek olyan ülések is, melyek több korcsoportot is lefednek, ezek az úgy nevezett gyermekkel együtt növő ülések, melyeknek általában a fejtámla és biztonsági öv magassága, esetleg az ülés szélessége is több fokozatban állítható, így például akár 1 éves kortól, egészen 12 éves korig használhatóak.

dsc_3616-v1-web.jpg

Mielőtt beleveted magad a vásárlásba, tedd fel az alábbi kérdéseket magadnak:

  • Mik a gyermek paraméterei (életkor, testsúly, testmagasság)?
  • Milyen hosszú időre keresek ülést (egy vagy több korcsoporton keresztül szeretném használni)?
  • Milyen lehetőségeket kínál az autóm? (kikapcsolható légzsák, biztonsági öv hossza, isofix és top-tether csatlakoztatás, stb. Javasolt átfutni a gépjármű használati utasítását)
  • Milyen színvilágban gondolkodjak (fiú, lány, unisex, az autó színeivel harmonizáló, stb.)?
  • Milyen biztonsági és kényelmi funkciók fontosak számomra? (lásd alább a lehetőségeket)

Nézzük azon biztonsági funkciókat, amelyek meghatározóak lehetnek a választásnál.

 

montecarlo3415s90detisofix_copia.jpg

Az isofix az egész világon szabadalmaztatott rögzítési rendszer, melyet az autó vázához rögzített kampókkal is be tudunk installálni. Ennek a megoldásnak a legfontosabb előnye, hogy nem tudjuk rosszul bekötni. Amíg a hagyományos, nem isofix-es autósüléseknél sokszor bonyolult módon kell átvezetni az autó biztonsági övét, addig az isofix-szel ellátott üléseknél 1 kattintással áthidaljuk ezt a problémát. Továbbá, mivel az autó alvázához rögzül, egy esetleges ütközés esetén jóval kisebb az esélye, hogy az ülés kimozdul a helyéről.

besafe_izi_plus.jpg 

A biztonságot tovább fokozhatjuk az Isofix bázistalp használatával, melyet egy állítható magasságú támasztó lábbal is felszereltek, így ütközés esetén megakadályozza, hogy az ülés vagy babahordozó előre bukjon.

 

 idriveperfiltoptet34_copia.jpg

A Top Tether Anchoring System szintén az előrebukás veszélyét hivatott kiküszöbölni, mégpedig úgy, hogy a gyerekülés tetején lévő hevedert az autó megfelelő pontjához csatlakoztatjuk. Ez a Top-Tether pont, autótípustól függően, lehet a hátsó ülés alján, plafonon, csomagtartóban. Erről érdemes az autó használati utasításában tájékozódni.

 mars_sps_izofix_side_protection_system_2018.jpg

 A SPS (Side Protection System), azaz megerősített oldalvédelem esetén a gyerekülés 2 oldalán energiaelnyelő anyag került beépítésre, ezáltal oldalirányú ütközés esetén fokozottabban védi a gyermeket.

 

cabriofix_ovterelo.jpg

A gyermek ki-és beültetését segítő szétnyitva maradó, belső biztonsági övek lehetővé teszik, hogy ne kelljen a gyermek alól kirángatni az öveket, amikor már beültettük. A fenti problémát némelyik gyártó ún. övkampókkal hidalta át, mely az ülés oldalán helyezkedik el, és kicsatoláskor ezen kampókba tudjuk az övet beakasztani. 

growsafe.jpg

 

GrowSafe biztonsági fejtámlaha a belső biztonsági öv már eltávolítható a gyerekülésből, a biztonsági övpántokat és az övcsatot az övtároló rekeszekbe kell eltárolni az ülőrész textilhuzata alatt, és csak ezután lehet a GrowSafe fejtámlát a 2/3-as korcsoport számára magasabbra emelni. 

 oldalso_fejvedelem.JPG

AirProtect oldalvédelmi technológiaaz ütődésre keményedő szivacsos-levegős fóliakapszulák kifejezetten a fej és nyak védelmére szolgálnak.

   23172.jpg

 

 védőpajzs tulajdonképpen a biztonsági övet hivatott kiváltani, ami a nevéhez hűen pajzsként védi a gyermeket.

 

 

A biztonságon túl a komfort is fontos tényező a babánknak, lássuk, milyen kényelmi funkciókkal rendelkezhetnek az autósülések.

procomfort.JPG

A Procomfort rendszer az ülőfelület és fejtámla beállítását egy ún. pneumatikus (sűrített levegővel működő) gombbal teszi lehetővé, mellyel fokozatmentesen pozícionálhatjuk azt.

 

twinfix.JPG

 

A Twinfix rendszer egyszerűbb isofix csatlakoztatást tesz lehetővé, mivel a karok egy gombnyomással vezérelhetők.

 

recaro-zero1-lifestyle-788x634_1024x1024.jpg

HERO biztonsági rendszer megakadályozza az övek elcsavarodását, elmozdulását, megkönnyítve a bekötést.

 

 

 
visszajelzo_panel.JPG

Bizonyos típusoknál az isofix bekötést segíti egy visszajelző panel, mely zölddel jelzi a helyes bekötést, pirossal, ha nem megfelelő. Ezzel még inkább kiküszöbölve a hibázási lehetőséget.

 

air_circulation_system.JPG

 

Air Circulation System: az ülés hátfalába épített szellőzőrácsok biztosítják a levegőkeringést, ezzel növelve a baba komfortérzetét.

 

janedrive-ls.jpg

 

Néhány autósülés típusnak nem csak a magassága, hanem a szélessége is állítható, kialakítása révén a biztonsági övek pedig automatikusan igazodnak hozzá.

 skn_0519.JPG

A 360° fokban forgatható ülés jó szolgálatot tesz a baba be- és kiemelésénél, illetve, ha menet közben szeretnénk átfordítani, azt egy mozdulattal megtehetjük.

 kiemelkedo_fejvedelem.jpg

A memóriahabos szivaccsal ellátott ülések a baba kényelmét hivatott még inkább fokozni.

 

 

A mózessé alakítható hordozók praktikussága nem kérdés, hiszen nem kell külön mózest venni, valamint hordozóként és mózesként is szabályosan beköthető az autóba.

jane_matrix_light.jpg

lorelli_easy_travel_gerinckiemelo.jpg

 

A gerinckiemelő szűkítőpárnának köszönhetően a baba kényelmes, a számára megfelelő pozícióban fekhet, mely hasznos lehet a hosszú utazások során.

chipolino_toledo_kupola.jpg

 

Az autós hordozókra gyárilag felszerelt napvédő kupola megakadályozza, hogy a baba szemébe süssön a nap. Ezek között vannak felhajtható és levehető verziók.

  

maxi-cosi_labtarto.jpg

 

A lábtartóval felszerelt ülések is a komfortérzetet hivatottak fokozni, mely egy hosszabb utazás során kényelmesebb elhelyezkedést biztosít a gyerkőcnek.  

maxi-cosi-axissfix-air-airbag.jpg

 

Létezik már beépített légzsákkal felszerelt gyerekülés is, bár ennek az ára még igen borsos.

 

Az egyszerűen levehető, mosható huzat az ülés tisztán tartását nagyban megkönnyíti. A minél több fokozatban állítható fejtámla magasság a gyermekkel együtt növő, vagyis a több korcsoportot lefedő üléseknél fontos kritérium. Az ülés több fokozatban dönthető funkciója leginkább a hosszabb utakon lehet nélkülözhetetlen tényező, amikor is a gyermek elalszik, olyankor ülő pozícióban a feje előre bukhat, nem kényelmes és nem is biztonságos neki. Erre megoldás az ülés megdöntése, így kiküszöbölhető a fent említett probléma.

Kiegészítők

 

Az autós utazások során számos további kiegészítő áll rendelkezésre, melyek mind kényelemben, mind biztonságban hasznosak lehetnek az útra kelő szülőnek és csemetének.

20180702_jane_day_17591_1.jpgautósülés huzatvédő

autóülés védő

nyakpárna

bázistalp

autóstükör

autósülés háttámlavédő

biztonsági öv párna

szűkítőbetét  

Az autósülés vásárlása ne impulzus alapján történjen! Át kell gondolni, körbe kell járni a témát, és ne ezen spórolj, mert akármennyire is megfontoltan és jól vezetsz, ez sajnos nem mindenkiről mondható el az utakon!

Balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek!

Ha tetszett a bejegyzés, like-olj és kövess, mert hamarosan újabb témával jelentkezem.

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1914925326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása