Babaszafari

Miért ajánlott a csecsemő ultrahangvizsgálat?

2021. augusztus 10. - Babaszafari Móni

h_ftdysplasie.jpg

Amikor megszületik a babánk, még a kórházban elvégeznek számos szűrővizsgálatot az újszülötten, azonban van olyan vizsgálat, amit a kórházból való távozás után néhány héttel célszerű megejteni, ilyen az átfogó csecsemőultrahang-vizsgálat. A komplett ultrahang-szűrővizsgálat nem kötelező (kivéve a csípőszűrést), azonban ajánlatos elvégeztetni, mert olyan nem látható elváltozásokat lehet vele kiszűrni, aminek kezelését jobb minél előbb elkezdeni. 

A csecsemőkori ultrahangos vizsgálat fontosságáról Dr. Vančo Ildikóval, a Panoráma Poliklinika gyermekradiológusával beszélgettem. 

***********************************************************************************

Dr. Vančo Ildikó

profile_vanczo_ildiko.jpg“Általános orvosi diplomámat a Semmelweis Egyetemen szereztem. Az egyetem elvégzése után gyermekgyógyászati képzésemet a SE, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kezdtem meg, csecsemő- és gyermekgyógyászatból 2016-ban szakvizsgáztam. 2016 óta vagyok a Klinika Radiológia osztályának munkatársa, 2019 óta gyermekradiológus szakorvosként dolgozom. Gyermekradiológiai munkám során gyermekgyógyászati tudásomat rendszeresen kamatoztatom, így pácienseim egy széles látókörű szemlélet előnyeit élvezhetik.”

***********************************************************************************

Miért javasolt a csecsemőknél az ultrahang-szűrővizsgálat elvégzése? Mik azok a kockázati tényezők, ahol a gyermekorvos kifejezetten ajánlja a szűrést?

20210506_172131.jpgA csecsemőultrahang-szűrés egyrészt a különböző fejlődési és veleszületett rendellenességek minél korábbi felismerésére, másrészt a születés közben esetlegesen bekövetkező sérülések - mint pl. agyvérzés - kizárására szolgál. Mivel a szűrővizsgálatok célja azon elváltozások megtalálása, amik még tünetmentesek, de már jelen vannak, minden újszülött számára javasolható az elvégzésük.

Különösen fontos a korai ultrahangvizsgálat koraszülötteknél, vagy amennyiben az anyaméhen belül bármilyen rendellenesség már felmerült, vagy ha a megszületés után derült fény bármilyen egészségügyi problémára. Eesetleg, ha a szülőknél, vagy a csecsemő nagyobb testvérénél örökletes betegség áll fenn.

A csípőficam (dysplasia) szűrése szintén minden csecsemőnek ajánlott. Egyes családokban halmozódva fordul elő ez a probléma. A lányok lényegesen többször érintettek, mint a fiúk és medencevégi fekvés esetén is gyakoribb. 

Milyen területet vizsgálnak a szűrésen, milyen betegségekre, rendellenességekre deríthet fényt egy ilyen vizsgálat a csecsemők esetében?

Csecsemőkorban ultrahangos szűrővizsgálat gyanánt a koponya, has és csípő vizsgálatát érdemes elvégezni.

Ultrahanggal tudjuk vizsgálni a csecsemő agyát a fejtetőn lévő kutacson keresztül, így bizonyos fejlődési rendellenességek, vagy a születés során keletkezett koponyán belüli vérzések egy része és egyéb eltérések - például agykamrai tágulatok - kimutathatóak, nyomon követhetőek. Az esetlegesen talált eltérések egy része további neurológiai vagy képalkotó vizsgálatokat (MR vizsgálat) igényel, mások esetében elegendő az ultrahangos követés.

A hasban elsősorban a hasi szervek (máj, lép, hasnyálmirigy, epehólyag, vesék, mellékvesék, húgyhólyag, belek) bizonyos fejlődési rendellenességeit kutatjuk. Leggyakoribb eltérésként a vese üregrendszeri tágulatával találkozunk, melynek egy része csak követést igényel és a csecsemő “kinövi” azt. Súlyosabb formájánál azonban további nefrológiai kivizsgálás szükséges.

A csípőszűrésnél a csípőficamot (dysplasiát) szükséges kiszűrni, hiszen akár kisfokú dysplasia esetén a nagyobb ízületi terhelés miatt korai artrózis, ízületi kopásos betegség fog kialakulni. A korai (már a második élethónapban elkezdett) terápiával ezeket a későbbi szövődményeket tudjuk megszüntetni vagy minimálisra csökkenteni. 

Összességében ez a felfogás a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban:

célunk, hogy megtaláljuk azokat az eltéréseket, amelyek a későbbiekben, kezeletlenül problémát okoznának, de korán felfedezve gyógyíthatóak, karbantarthatóak. 

doctor-little-boy-patient-ultrasound-equipment-diagnostics-sonography.jpg

Mennyi idősen javasolt elvinni a babát a szűrővizsgálatra, és miért?

A csecsemőkori szűrővizsgálatok elvégzésének optimális ideje a 6-8 hetes életkor. Ekkorra a csecsemőnél már lezajlottak az adaptációs folyamatok, és elég érett lesz a szűrővizsgálatok elvégzéséhez. Későbbi életkorban néhány vizsgálat viszont már korlátozott értékű lehet, pl. a koponya vizsgálatakor a kutacs csontosodásával egyre kevesebb területet látunk az agyállományból. Másrészt minél hamarabb fény derül esetleges fejlődési rendellenességre, betegségre, annál hamarabb lehet elkezdeni a kezelést. 

Milyen arányban derül fény bármilyen rendellenességre a csecsemő ultrahang-szűrővizsgálat folyamán?

A gyakorlatunk azt mutatja, hogy kb. minden tizedik babánál valamilyen kisebb eltérés kimutatható. Ezek egy részénél csak további követés elegendő.  Komolyabb megbetegedések kiszűrése ritkán, de előfordul a vizsgálatok alkalmával.  Ez egyben fontos állomás, hiszen minél korábban fedezzük fel a betegséget, annál gyorsabban deríthető ki a pontos diagnózis, és kezdhető el a kezelés a baba egészsége érdekében. 

Melyek azok a leggyakoribb rendellenességek, amelyeket az ultrahang-szűrővizsgálat kimutat, és jó eséllyel korrigálható még csecsemő- vagy gyermekkorban?

Ez leggyakrabban a csípő különböző fokú dysplasiája, amely a csecsemők 2-4 százalékát érinti

A hasban veseüregrendszeri tágulatok, májban előforduló jóindulatú érdaganatok (haemangiomák), esetleg mellékvese eltérések kerülhetnek felfedezésre. Az agyban apró ciszták, kamratágulatok jelenlétére derülhet fény.  Ahogy már említettem ezen eltérések egy része csak követést igényel, például a vese üregrendszeri tágulatot a csecsemők gyakran "kinövik", illetve ezen elváltozások másik része további, az adott szakterület szakorvosának kivizsgálását teszi szükségessé. 

csipoficam_vesetagulat.jpg

Fáj vagy kellemetlen-e a babának a vizsgálat? Lehet-e egészségkárosító hatása az UH szűrésnek a babára nézve?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és az ultrahangnak nincs ismert egészségkárosító hatása a fiatal, fejlődő szervezet esetén sem. A vizsgálat során a babák csak az egyéb rossz érzéseik miatt szoktak nyugtalankodni, sírni, pl. leteszik őket a vizsgálóágyra, éhesek, fáj a pocakjuk. Viszont a vizsgálat során a babák cumizhatnak, zenét hallgathatnak, a szülők simogathatják, nyugtathatják őket. 

Meddig tart a szűrővizsgálat? Mit szükséges magunkkal vinni? Ehet-e a baba közvetlen a vizsgálat előtt?

Maga a vizsgálat, mindhárom (koponya, has és csípő) terület vizsgálata esetén kb. 10-15 percig tart. Csak annyit célszerű a szülőknek magukkal hozni, amit egyébként is egy délutáni séta alkalmával vinnének a baba szükségleteinek megfelelően, ezenfelül semmi különleges dologra nincs szükség a vizsgálathoz. A baba nyugodtabb, ha tele a pocakja, ezért érdemes a vizsgálat előtt nem sokkal megetetni őt. 

Melyik típusú UH vizsgálaton szükséges rendszeresen részt venni, miért, illetve milyen esetben?

Amennyiben a szűrővizsgálat eltérést nem talált, további szűrések nem szükségesek. Vizsgálatra akkor érdemes menni, ha bármilyen panasz felmerül.

Ha a szűrővizsgálaton eltérést találunk, az eltérés súlyosságától függően javasoljuk a további vizsgálatokat és kontrollokat. 

Én, mint édesanya fontosnak tartottam, hogy megcsináltassam a csecsemőultrahang-szűrővizsgálatot a gyermekemnél, gondolom ezzel a legtöbb szülő így van, azonban ez a kiadás sok családnak megterhelő lehet. Lát arra esélyt, hogy a jövőben ez a vizsgálat TB által finanszírozottan, térítésmentesen elérhető legyen a szülők részére? Esetleg van tervben ilyen törekvés?

A TB az ortopédiai csípőszűrést finanszírozza. Azonban nem minden ortopédiai vizsgálat alkalmával végeznek ultrahangos szűrést is. Az ultrahang pontosabban, érzékenyebben tudja kimutatni az eltéréseket. OEP által finanszírozott helyen csípőszűrés esetén, hogy a szűrővizsgálat a csecsemő 6-8 hetes kora között tudjon megtörténni, érdemes még a baba megszületése előtt időpontot foglalni, és arról is érdeklődni, hogy a vizsgálat magában foglalja-e az ultrahangos szűrést is.

A has és koponya ultrahangos szűrővizsgálata TB által nem finanszírozott, egyelőre nem tudok róla, hogy a jövőben ezt terveznék bevezetni.

******************************************************************

Töltsd le most a Babaszafari Bababolt kuponját, mellyel kedvezményesen foglalhatsz időpontot a Panoráma Poliklinikába csecsemő- és gyermek ultrahangvizsgálatra! Kattints az alábbi gombra a részletekért!

letoltes_gomb_kicsi.jpg

******************************************************************

A cikk a Panoráma Poliklinika közreműködésével készült.

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr4716647998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása