Babaszafari

Nem fogadja el a gyerkőc az innivalót, lehet, hogy az itatópohár az oka?

2021. július 13. - Babaszafari Móni

skn_0848.jpg

Minden gyermek életében eljön az a pillanat, amikor a szopizást vagy a cumisüvegből ivást felváltja valamilyen alternatív megoldás, így a hozzátáplálással együtt a megfelelő folyadékpótlásról is gondoskodnunk kell.

Ilyenkor célszerű odafigyelni, főleg a meleg nyári napokon, hogy az ivás lehetősége mindig ott legyen a gyerkőcnek, és az sem mindegy, hogy mit adunk neki a szomjoltásra.

Erről a témáról már bővebben írtam a Vajon eleget iszik a gyerekem? című cikkemben, amelyben - táblázatos formában - azt is megtaláljátok, hogy hogyan kell kiszámolni a megfelelő folyadékigényt a testtömeg tekintetében. 

Szóval, eljött az idő, hogy megismertessük a babánkkal, hogy a cicin és a cumisüvegen túl is van lehetőség a szomjoltásra. Igen ám, de melyik itatópoharat válasszuk, amelyből a gyermek szívesen iszik?

Igyekeztem összeszedni a lehetőségeket, és végigvenni azok előnyeit, valamint, hogy melyiknek mely életkortól ajánlott a használata. Lássuk! 

1. Csőrös itatópohár

Talán ez az első itatópohár, melyre a llegtöbb szülő választása esik a cumisüveg vagy szoptatás időszaka után. Ennek az az oka, hogy a csőrös itatópohár kialakítása hasonlít leginkább a cumisüvegre. A szívófej formája olyan, hogy a baba hasonló mozdulattal tudja szívni belőle az innivalót, azonban a nyílása nagyobb, így gyorsabban jön belőle az ital.

Használata 6 hónapos kortól ajánlott, vagy amikor a baba már megtámasztás nélkül tud ülni. A kisebbek részére léteznek fogantyúval ellátott típusok is, mely megkönnyíti a használatát. 

Két fajtája létezik:

  • puha, szilikon fejes itatópohár nem sérti fel a baba érzékeny ínyét, még akkor sem, ha éppen kibújóban vannak a tejfogacskák.
  • A kemény, műanyag fejjel ellátott itatópoharak tartósabbak, ha már kibújtak a baba fogai, mivel a kicsik előszeretettel rágcsálják az itatópohár csőrét ivás közben. Ennek a műanyag jobban ellenáll a szilikonfejjel ellentétben. 

csoros_itatopohar.jpg

2. 360°-os itatópohár

Ennek a „varázspohárnak” a lényege, hogy már igencsak hajaz a hagyományos értelemben vett pohárra annyi különbséggel, hogy van teteje, ami úgy van kialakítva, hogy csak akkor folyik belőle az ital, ha a gyerek megnyomja a szájával. Azért 360°-os, mert minden oldaláról lehet belőle inni, akárcsak a rendes pohárból. Alapállapotban nem szivárog, mivel, amint megszűnik a nyomás a tetején, a pohár automatikusan bezárja magát.

Akár 6 hónapos kortól használható, vagy, ha a baba tud már ülni. Fekvő- vagy félig fekvő helyzetben ne használjuk. A kisebbek részére léteznek fogantyúval ellátott típusok is, melyek a kicsi kezeknek kényelmesebbek. 

360_fokos_itatopohar.jpg

3. Szívószálas itatópohár

A szívószállal rendelkező itatópoharak már a gyakorlottabb gyerkőcöknek ajánlottak kb. 1 éves kortól. Előnye, hogy nem kell megdönteni a poharat, és a gyereknek sem kell hátra dönteni a fejét, ha inni szeretne. Nagyon praktikus megoldás, hiszen, ha becsukjuk a pohár fedelét, úgy helyezkedik el benne a szívószál, hogy nem folyik ki az innivaló.

Léteznek belőle hőtartós típusok is, ami annyit tesz, hogy dupla fala van, így a két fal között lévő levegő tovább tartja az ital hőmérsékletét, vagyis hosszabb idő múlva hűl ki a hidegben, vagy éppen melegszik fel a nyári hőségben. 

szivoszalas_itatopohar.jpg

4. (Sport)kulacs

A mai értelemben vett kulacsokat leginkább sportoláshoz, kiránduláshoz szoktuk használni. A lényege, hogy a szívószelepet fel kell húzni ahhoz, hogy inni tudjunk belőle. Ez néhány modellnél kissé nehézkes lehet egy totyogónak, ezért ezeket a fajta itatókat inkább nagyobb gyerekeknek, kb. 3-4 éves kortól ajánlom. Már csak azért is, mert, ha kézzel nem sikerül nekik kezelni, akkor a kis fogaikkal fogják nyitogatni, ami nem biztos, hogy szerencsés megoldás. Ráadásul a kulacs szelepét nem elég kinyitni, ahhoz, hogy jöjjön belőle a szomjoltó nedű. Erőteljesebben szívni kell, így az egészen piciknek ez még fárasztó lehet, ezért előfordulhat, hogy épp csak néhány kortyot iszik, hogy a pillanatnyi szomját oltsa, ami hosszú távon dehidratáltsághoz vezethet.

sportkulacs.jpg

5. Műanyag pohár

A műanyagból készült pohár előnye, hogy nem törékeny, szinte elnyűhetetlen és könnyű a súlya. A pici kezeknek sokszor gondot okoz az innivalóval teli pohár megemelése, megtartása, ezért 2-3 éves korban, amikor átszoktatjuk őket a cumiról vagy itatópohárról a hagyományos pohárra, érdemes beszerezni pár műanyag darabot. Amire érdemes odafigyelni, hogy maximum 1,5-2 dl űrtartalmú legyen, és az sem hátrány, ha mosogatógépben mosható, illetve mikrózható is. Van olyan modell, amely tetővel együtt kapható, melyet a gyerkőc is könnyedén tud kezelni, így ivás után a tetejét rátéve a kiborulás veszélyétől sem kell tartani.

muanyagpohar.jpg6. Felboríthatatlan pohár

A speciális talpnak köszönhetően a pohár alja odatapad a sima felülethez, így a gyerkőc nem tudja véletlenül felborítani az innivalóját, azonban a poharat mégis könnyedén meg tudja emelni, ha inni szeretne belőle. Szuper lehetőség a pohárból ivás elsajátítására, úgy, hogy ne ússzon naponta többször a lakás és a gyerek ruhája a vízben, vagy ne adj isten a málnaszörpben. Használatát 2 éves kor felett ajánlom, amikor már a szem-kéz koordinációja megfelelően fejlett, és két kézzel biztosan meg tudja fogni a poharat. 

felborithatatlan_pohar.jpg

7. Termosz

termosz.jpgA termosz kicsit kilóg a sorból, mert inkább az ital tárolására szolgál, hiszen a legfontosabb tulajdonsága, hogy kiválóan tartja az ital hőmérsékletét. Általában rozsdamentes acélból készül, és vákuumszigetelt, valamint duplafalú, így megőrzi a folyadék hőmérsékletét 6-12 vagy akár 24 órán keresztül.

Léteznek olyan típusok, melyek hőmérséklet-kijelzővel is rendelkeznek, sőt egy hozzávaló filter segítségével akár a teánkat is elkészíthetjük benne. Előnye még, hogy a kupakja pohárként is funkcionál, így nem kell közvetlen a termoszból innunk.

A termosz nem alkalmas arra, hogy a kisebb gyermekek egyedül használják, így az nem ajánlott az önálló ivás elsajátításának gyakorlására. Azonban nagyon hasznos kirándulások, utazások során, ha azt szeretnénk, hogy a gyermek itala megfelelő hőmérsékletű maradjon, vagy tárolhatjuk benne a tápszerhez szükséges felforralt vizet is.

Nem véletlen, hogy ennyiféle itatópohár és kulacs érhető el a piacon, ugyanis a rutinszerű ivás elsajátítása nagyon fontos már kisgyermekkorban, és számukra egyáltalán nem mindegy, hogy miből teszik ezt. A gyerekkori dehidratáltság megelőzésében segít, hogy a gyerkőcnek olyan kulacsot vagy poharat adjunk a kezébe, amiből számára izgalmas és kényelmes a kortyolgatás.

Szomjoltásra ne adjunk a kicsiknek cukros üdítőket vagy gyümölcslevet! A hidratálásra leghatékonyabb megoldás, ha vízzel kínáljuk őket. Ha magában nem szívesen issza meg, facsarhatunk bele citromot, vagy használjunk gyümölcstartóval ellátott itatópoharat, így a gyümölcsíz segít a megfelelő folyadékbevitelben. 

***********************************************************

Tipp:

Képzelj el egy poharat, amely nem szivárog, nem borul ki! Ráadásul most adunk hozzá egy másikat is, amely segítségével gyümölccsel ízesítheted a vizet, hogy a kicsi szívesebben igyon, és még egészséges is legyen az innivalója. Szerezd be a Munchkin Miracle itatópohár szettet, amely segíti gyermekedet a megfelelő hidratálásban.

  • Használata 1,5 éves kortól ajánlott.
  • A 2 db Miracle® 360°-os poharat innovatív, kifolyásmentes kialakítással látták el, melyből még akkor sem folyik ki az ital ivás közben, ha véletlenül felborul.
  • Puha szilikonból készült a teteje, így nem sérti a növésben lévő fogakat és az ínyt, biztonságos a használata.
  • 360°-os kialakítása által a szivárgás teljesen megszüntetett, és a kicsi bármelyik oldalról tud inni.
  • A pohár automatikusan bezárja magát amikor a gyerek ivott belőle.
  • gyümölcsöt átitató pohár működése egyszerű: csak tedd bele a gyümölcsöt a tartó részbe, tekerd rá a pohár részt, és önts rá vizet. A csésze akár gyümölcs nélkül is használható.
  • A poharak fogantyú nélküliek, azonban a kialakítása révén a kicsi kezek is biztonsággal meg tudják tartani.
  • Könnyen tisztán tartható, nem kell apró alkatrészeket tisztogatni hozzá.
  • BPA és Ftalát mentes.
  • Mosogatógépben is tisztítható.

munchkin_miracle_szett.jpg

***********************************************************

Kapcsolódó cikkek:

***********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr3616614136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása