Babaszafari

Guruljunk a nyárba felhőtlenül!

2021. június 08. - Babaszafari Móni

happy-kids-looking-out-car-window.jpg

Idén, érthető okokból, sokan választják a belföldi nyaralást vagy a szomszédos ország tengerparti üdülőhelyeit, melyek autóval is kényelmesen megközelíthetőek a gyerekekkel. 

Nyilván, ha hosszabb autóútra indulunk, a legfontosabb, hogy a jármű műszakilag fel legyen készítve az utazásra, ez az alap. A következő lépés pedig, hogy - a gyerekek biztonsága érdekében - megfelelő autósülést válasszunk. 

De mit értünk biztonságos autósülés alatt? 

Európában az ECE norma szerint készült és tesztelt autósülések kerülnek forgalomba, melyek bizonyos biztonsági és kényelmi szempontokat figyelembe véve, többféle szabvány szerint készülhetnek.

Nagyon leegyszerűsítve, léteznek olyan ülések, melyek csak az autó 5 pontos biztonsági övével köthetőek be a járműbe, vannak csak isofix rendszerrel rögzíthető biztonsági ülések, és léteznek olyanok, melyek mindkettő módon beköthetőek. A legújabb, i-Size szabványnak megfelelő gyerekülések pedig már mind rendelkeznek isofix bekötési lehetőséggel, valamint számos szigorúbb biztonsági előírásnak felelnek meg. Erről a témáról A nagy dilemma, milyen gyerekülést válasszunk az autóba? című cikkemből minden fontos dolgot megtudhatsz, így most ezt nem részletezném.

Inkább arról írnék, hogy a biztonsági autósülésen kívül melyek azok az eszközök, amelyek hasznosak mind a szülőnek, mind a gyermeknek egy hosszabb út során. Lássuk!

Az autóülés háttámlavédő és -rendezőnek 2 funkciója is van. Az egyik, hogy megvédi az autóülés hátulját attól, hogy a biztonsági ülésben ülő gyermek a cipőjével összekoszolja. A másik pedig, hogy a különböző zsebekben tárolhatjuk a gyerkőc utazáshoz szükséges dolgait, hogy mindig kéznél legyen. Ilyen például a cumisüveg, itatópohár, nasi, utazójátékok, vagy akár a tablettartós változat esetében mesét is nézhet a csöppség. Ezek az ülésvédők általában könnyen tisztítható, vízlepergető anyagból készülnek, így akár egy nedves ronggyal is pikkpakk lemoshatjuk. Rögzítésük egyszerű, így bármilyen autótípushoz használhatóak. 

autoules_rendezo.jpgAz autós babafigyelő tükör nagyon hasznos, ha egyedül utazunk a kicsivel, és szeretnénk menetközben is szemmel tartani. Ha vezetés közben hátrafordulunk az balesetveszélyes lehet, ezért a babafigyelő tükör használatát mindenképpen ajánlom, így a kicsiket is biztonságosan szemmel tarthatjuk. 

babatukor.jpg

A kényelmes mesenézéshez érdemes beszerezni egy tablettartót is. Azt hiszem nem kell bemutatni, hogy a hosszú utak során milyen áldás tud lenni egy tablet, amelyen a gyermek a kedvenc meséit nézheti. Én alapvetően nem vagyok tabletpárti, ha kisgyermekekről van szó, de hosszú utak esetén még én is szembe megyek az elveimmel, és bizony viszünk magunkkal táblagépet is. Hosszan, egyhelyben ülni nem könnyű egy felnőttnek sem, nemhogy egy gyereknek, és a több órás út alatt képtelenség és nagyon fárasztó is lenne szórakoztatni őket, így azt gondolom, hogy egyáltalán nem ördögtől való, ha beépítjük a mesenézést is az utazásba. Persze azért, mint mindent, ezt is mértékkel ajánlott használni. 

tablettarto.jpg

A nyakpárna szuper találmány, ha az ember gyereke ülve szeretne aludni, márpedig egy autós utazás közben ez gyakran előfordul. Megeshet, hogy az autósülés nem vagy csak kismértékben dönthető, így alvás közben előre vagy oldalra bukik a gyerkőc feje, ami nem túl kényelmes alvópozíció. A nyakpárna segít abban, hogy megtartsa a kicsi fejét, így az nem lóg, ha elszundikál. 

nyakparna.jpg

Az oldalsó- és hátsóablakra szerelhető árnyékolók védenek a napsütés ellen, így egyrészt menetközben nem süt a gyermek szemébe a nap, másrészt, ha a napon parkolunk, kevésbé melegszik fel a jármű. Az autós árnyékolók egyszerűen felhelyezhetőek és levehetőek, ha nincs rájuk szükség. Létezik tapadókoronggal rögzíthető összehajtható vagy rolós, illetve az ablakra simítható szilikonos kivitelben is.

arnyekolo.jpgA gyerekülés alá helyezhető autóülésvédő a jármű üléskárpítját hivatott megóvni a koszolódástól és sérüléstől. Használata egyszerű, csak a gyerekülés alá kell helyezni, így az nem hagy nyomot a kárpiton, plusz az ételmaradékok és a sáros cipőnyomok sem kötnek ki az autó ülésén. 

ulesvedo.jpg

Egyes autósülés modellekhez külön gyártanak védőhuzatot, mely tökéletesen illeszkedik az adott gyerekülésre. Ezek között létezik olyan is, amit kifejezetten a nyári utazásokhoz ajánlott használni, vagyis extra nedvszívó képességgel rendelkezik, és légáteresztő anyaga biztosítja a megfelelő szellőzést. 

vedohuzat.jpg

A biztonsági öv párna komfortosabbá teszi a nagyobb gyermeknek az utazást azáltal, hogy a puha anyagot ráhúzva az autó 3 pontos övére kevésbé zavarja esetleg szorítja az öv. 

ovparna_1.jpg

A kismamáknak szánt övterelő hihetetlen nagy segítség a pocakos időszakban, hiszen lehetővé teszi, hogy az autó biztonsági öve, ne a hasi résznél fusson, hanem elvezeti azt a has alá, így egy esetleges ütközés esetén a magzat védve van. Valamint az előrehaladott terhesség időszakában bármilyen minimális nyomás a hason zavaró és akár fájdalmas is tud lenni. Az övterelőnek köszönhetően hosszabb utat is megtehetünk kényelmesen a babánkkal a szívünk alatt. Néhány gyártó már gondolt a szoknyát viselő kismamákra is, így léteznek olyan típusok, amelyekkel a nyári melegben sem kell nélkülözni a lenge ruhát autózás közben. 

ovterelo.jpgPici babák esetében nagy szükség lehet egy autós cumisüveg melegítőre, mellyel útközben is el tudjuk készíteni a csöppség ennivalóját. Segítségével a szivargyújtóra csatlakoztatva pár perc alatt megfelelő hőfokra melegíthetjük a baba tápszerét vagy tejét. 

Azonban az etetéshez mindenképp javaslom, hogy álljunk meg, mert a mozgó autóban való cumiztatás közben félrenyelhet a baba!

Utazáshoz elengedhetetlen az ételek és italok tárolására alkalmas eszközök beszerzése. Az étel- vagy italtároló termosz előnye, hogy a légmentesen zárható, rozsdamentes acél tartály több órán keresztül frissen és melegen tartja annak tartalmát. A kis műanyag ételtároló dobozokban pedig gyümölcsöt, nasit vagy bármilyen szilárd, nem romlandó ételt magunkkal vihetünk. Plusz a különböző méretű és kialakítású tápszertárolók lehetővé teszik, hogy adagonként kimérve vigyük magunkkal a babánk ennivalóját. 

etetesi_termekek.jpg

Rengeteg féle játék létezik, amivel leköthetjük a kicsik figyelmét a hosszú autókázás során. A legkisebbeket lenyűgözhetjük az autóshordozó fogókarjára rögzíthető játékokkal, melyek miközben lekötik a baba figyelmét, fejlesztik az érzékszerveit is. Azonban érdemes a játékot csak időnként odaadni a kicsinek vagy cserélgetni, és ha megunja, vegyük le, hogy amikor később újra elővesszük ismét felkeltse az érdeklődését. 

jatek.jpg+1 Tipp:

Az autósülésekhez használható Jané biztonsági párna és okoskulcstartó, a hozzá tartozó mobilapplikációval segíti a szülőket, hogy gyermekük teljes biztonságban utazhasson az autóban.

A nyomásérzékelővel ellátott, autósülésbe helyzhető ülőpárna riaszt, ha a szülő eltávolodik az autótól 10-15 méterre, és egy üzenetet küld a telefonra, miközben hang és fényjelzéssel, valamint rezgéssel is figyelmeztet. A mobiltelefonra letölthető Jané Guard App applikáción keresztül jelez a telefon, ha a gyermeket az autóban hagyjuk. Amennyiben a gyermeket 30 mp-en belül nem veszik ki az ülésből, a rendszer üzenetet küld a GPS koordinátákkal minden kontaktnak. Az univerzális párna kompatibilis a legtöbb autósülés modellelAz applikáció kompatibilis az IOS és Android operációs rendszerrel ellátott telefonokkal. A kommunikáció bluetooth-on keresztül történik.

Az okos kulcstartó riaszt, ha a szülő eltávolodik a telefonjától 12-15 méterre, és a mobiltelefonra letölthető Jané Guard App applikáción keresztül jelez, ha a telefont az autóban hagyjuk. A kulcstartó kiegészítőként is használható a Jané biztonsági párnával, így közvetlenül kommunikál azzal, ebben az esetben nincs szükség az applikációra.

jane_kulcstarto_parna.jpg

*********************************************************

Kapcsolódó cikkek:

*********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!   

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr4716581762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása