Babaszafari

Mi van a gyermekkori asztma hátterében?

2021. május 04. - Babaszafari Móni

35217071270_c8f6c19087_o.jpg

A gyermekkori asztma sajnos növekvő tendenciát mutat hazánkban is. Az alábbi diagram is jól szemlélteti, hogy 2005 és 2017 között az asztmás megbetegedések száma a 18 év alattiak körében közel 2,5-szeresére nőtt Magyarországon.

asztma_ksh_adatok_jo.jpg

forrás: www.ksh.hu 

Az okok valószínűsíthetően a növekvő allergiás megbetegedések és a légszennyezettséghez köthetőek. De vajon tehetünk-e ellene? Meg tudjuk-e előzni a betegség kialakulását? Ha már kialakult, jó eséllyel kinövi-e a gyermek? Erről a témáról beszélgettem Dr. Kövér Annával, a Panoráma Poliklinika gyermekgyógyászával.

******************************************************************

kover_anna_foto.jpgDr. Kövér Anna

2013-ban végeztem a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. 2018-ban szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból és az évtől a Semmelweis Egyetem II. sz Gyermekgyógyászati Klinikájának Haematológiai osztályán dolgoztam.

Az általános csecsemő- és gyermekgyógyászat mellett foglalkozom haematológiai betegségben szenvedő gyermekekkel, figyelemmel kísérve a betegségük testi és lelki oldalát. Ezzel a holisztikus szemlélettel igyekszem segíteni a beteg gyerekek gyógyulását. 

******************************************************************

Mi az az asztma?

Az asztma a légutak különböző ingerekkel szembeni túlérzékenységi reakciója, mely nem végleges, visszafordítható légúti szűkülettel, és emellett igen jellegzetes tünetekkel jár. Ilyenek például a légzés megrövidülése, fulladó jellegű légzés, sípoló légvétel, zihálás. Ezek gyakran fizikai terhelés, aktuálisan zajló fertőzés, füst, vagy akár érzelmi megterhelés hatására jelentkezhetnek, vagy rosszabbodhatnak. Gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegség.

Mi befolyásolhatja a gyermekkori asztma kialakulását?

A gyermekkori asztma kialakulását több tényező befolyásolhatja. Ezek lehetnek például környezeti hatások, úgy mint allergének jelenléte (pollen, por), dohányfüst, kémiai irritáció, légúti fertőzések, de a genetikának is jelentős szerepe van. Emellett az asztma klasszikus képviselője az úgynevezett pszichoszomatikus betegségeknek.

13378502115_db902369e1_o.jpg

Melyek azok a tünetek, amelynél a gyermekorvos asztmás megbetegedésre gyanakszik?

Amennyiben zihálás, éjszaka rosszabbodó köhögés, visszatérő nehézlégzés, mellkasi szorítás panaszával jelentkezik egy gyermek, az asztma lehetőségének mindenképp fel kell merülnie. Megerősítheti a gyanút, ha a családban más is küzd asztmával, illetve, ha a tüneteket a már fent is leírt tényezők (fizikai aktivitás, füst, hőmérsékletváltozás, emocionális hatások) súlyosbítják.

Mivel enyhítheti a szülő otthoni környezetben az asztmás rohamot?

Erős gyanú esetén első körben mindenképp érdemes pulmonológus szakorvos segítségét kérni, aki különböző - főként fájdalmatlan - vizsgálatokkal felállítja a diagnózist, és segít annak eldöntésében, hogy eseti vagy rendszeres kezelésre van-e szükség a rohamok megelőzése érdekében. Gyógyszerszedéssel és belélegezhető, spray formájában rendelkezésre álló-, úgynevezett inhalatív kezeléssel minimalizálható a rohamok kialakulása.
Emellett természetesen a szülő is tehet azért, hogy csökkentse a roham kialakulásának kockázatát. A rendszeres portalanítás elengedhetetlen! Győződjünk meg róla, hogy lakásunkban/házunkban nincs penész, vagy igyekezzünk megszabadulni tőle! A szülő ne dohányozzon gyermeke közelében, sem egy légtérben, sem nyílt téren! Amennyiben a kivizsgálás során állatszőr allergia igazolódna, próbáljuk meg az állatot és a gyermeket elkülöníteni.

mother-with-her-illnes-daughter-bedroom_1.jpg

Mekkora eséllyel növi ki a gyermek a betegséget?

Amennyiben az asztma allergiás eredethez köthető, illetve a családi genetika is támogatja, akkor nem beszélhetünk kinövésről. Természetesen felnőtt korban a tünetek enyhülhetnek, a rohamok ritkulhatnak, párhuzamosan akár a légutak átmérőjének növekedésével vagy a már gyermekkortól alkalmazott megelőző módszerekkel, környezeti változtatásokkal. Ha az asztmára jellemző tünetek, kisdedkori hörghurut részeként főként légúti vírusfertőzésekhez köthetők és annak kapcsán jelentkeznek, akkor iskoláskorban az esetek felében megszűnhetnek.

Sportolhat-e az asztmás gyermek?

Sportolhat, mi több, sportoljon!

Az egészséges élet elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás, emellett az elhízás megelőzése ebben a betegcsoportban is kifejezetten fontos, hiszen túlsúlyos gyermek esetében a betegség kontrollálása is nehezebb feladat! 

A sok futással járó sportokkal szemben inkább a statikusabb testmozgást igénylő sportok javasoltak. Ilyenek például a küzdősportok, vívás, evezés, ping-pong. Az úszás is jó alternatíva lehet, amennyiben az uszoda vizének klórtartalma nem irritálja a gyermeket. Nagyon fontos emellett a gyermek és az edzők megfelelő edukációja és felkészítése egy esetleges roham ellátásra, hogy az ettől való szorongás ne akadályozza az önfeledt játékot!

Lehet-e az asztmás betegségnek lelki oka?

Provokálhat rohamot erős érzelmi megterhelés, többnyire asztmára eleve hajlamos betegeknél. Így érdemes bevonni gyermekpszichológust a gondozásba, főként, ha a kórtörténet alapján nyilvánvaló, hogy a betegség megjelenése, romlása emocionális hatásokhoz köthető. 

Klasszikus pszichoszomatikus kórképként az asztma esetében is a testünk beszél helyettünk egy számunkra nehezen megfogalmazható helyzetben. Hogy ezek a kommunikációs utak megváltozhassanak, professzionális segítségre lehet szükség. 

Miben különbözik a krupp az asztmától?

A krupp vírusfertőzés kapcsán kialakuló heveny gégegyulladás, átmeneti, - az asztmával szemben - felsőlégúti szűkülettel járó kórkép, melyet jellegzetes köhögési mintázat, úgynevezett kutyaugatás-szerű, fulladó jellegű köhögés kísér. A vírusfertőzés gyógyulásával párhuzamosan szűnnek a tünetek, és nem alakul ki idült betegség. És bár egy újabb vírusfertőzés alkalmával ismétlődhet a tünettan, nem igényel rendszeres gondozást és terápiát, csak eseti ellátást. A betegség kinőhető.

A cikk a Panoráma Poliklinika közreműködésével készült.

Tipp:

5076_ambientata_2.jpgA Nuvita rezgőmembrános inhalátor alkalmas gyulladt felső légutak (megfázás és eldugult orr) és alsó légutak (hörgők és tüdő) kezelésére. A Nuvita inhalátor készülék gyorsan és hatékonyan porlasztja el az olaj alapú, illetve vízbázisú gyógyszeres oldatot.

  • Használata 3 hónapos kortól ajánlott
  • készülék 2 db AA elemmel és hálózati adapterről is működtethető, így akár utazások során is praktikus a használata
  • 20 perces időzítővel rendelkezik
  • A készülék maximális kapacitása 8 ml
  • Minőségi, tartós anyagokból készült
  • Könnyen szétszedhető és tisztítható

...................................................................................................................

Kapcsolódó cikkek:

................................................................................................................... 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7416517860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása