Babaszafari

Milyen járgány kell a gyereknek?

2021. április 13. - Babaszafari Móni

nkp_9076.JPG

Ha megérkezik a tavasz és vele együtt a jó idő, végre elővehetjük a kültéri játékokat, hogy minél több időt tölthessünk a szabadban a gyerekekkel.

Minden korosztálynak szüksége van az aktív időtöltésre, testmozgásra, ez vonatkozik a totyogókra is. Hogyan vehetjük rá a legegyszerűbben a gyerkőcöt a mozgásos fejlesztésre? A válasz: szerezzünk be egy menő járgányt neki! A különböző ráülős és lábbal hajtós járgányok használata - közvetlenül vagy közvetve – rengeteg készség erősítésére alkalmasak. 

Lássuk, milyen képességek fejlődnek a járgányok által:

  • nagymotoros képesség
  • izomzat és állóképesség
  • testtudat
  • egyensúlyérzék
  • szem-kéz koordináció
  • koncentráció
  • térbeli tájékozódás
  • szabályok elfogadása és betartása 

A fenti készségek fejlődése az alábbiakra is kihat:

  • beszédfejlődés
  • vizuális készség
  • kreativitás
  • memória
  • önbizalom 
  • énkép

Melyik járgány a tökéletes választás? 

Minden gyermek eltérően fejlődik, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy pontosan hány hónapos vagy éves kortól mit toljunk a gyermek popója alá. Egy biztos, sose hasonlítgassuk azonos korú gyerekekhez, és ne kövessük el azt a hibát, hogy ráerőltetjük, amire még nem áll készen, csak azért, mert a szomszéd Gyurika már kétkeréken teker! A gyerekeknél a testi és mentális képességek fejlődése nem működik párhuzamosan. Hol az egyik, hol a másik fejlődik, ezért is lehetnek akkora eltérések azonos korú gyermekeknél. Így lehet, hogy a Te gyermeked még bizonytalan a nagymozgásos képességek terén, viszont 2 évesen már folyékonyan és tisztán beszél, míg ez másnál fordítva van. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekek igénye, érdeklődési köre is nagyon változatos, nem véletlen, hogy ennyiféle járgány érhető el a piacon. Lássuk, melyek ezek: 

Lábbal hajtós kismotor

Amikor a csöppség már biztosan jár, akkor jöhet a 3-kerekű kismotor. Azonban ebben a korban még nem szabad túlzásba vinni a „motorozást”, bőven elég, ha naponta maximum 5-10 percet használja, hiszen az izomzata és csontozata még nagyon fejletlen.

Ezekből az elnyűhetetlen kismotorokból több méret is létezik, mindenképpen úgy válasszuk ki a megfelelőt, hogy ültessük rá a gyereket. A méret akkor optimális, ha a lábát telitalppal kényelmesen le tudja tenni a földre, és eközben a térdei is be vannak hajlítva.

Ne használjuk a kismotort, ha

  • a kicsi még nem tud biztonságosan, segítség nélkül járni
  • a motoron ülve csak lábujjhegyen ér le a lába
  • meredek utcán közlekedünk
  • gyalog- és kerékpárúton haladunk

lena_kismotor.jpg

Bébitaxi

A másik szuper lehetőség a kicsik számára a bébitaxi. Használata – mérettől függően – 1-2 éves kortól ajánlott. A bébitaxi legfőképpen abban különbözik a kismotortól, hogy 4 kereke van, így stabilabb, ezért a bátortalanabb gyerekek is szívesebben ráülnek. Valamint nem elhanyagolható tény, hogy az igazi autót mintázó jármű vagány megjelenést nyújt minden kicsinek.

Egyes modellek rendelkeznek körbeölelő karfával, lábtartóval, háttámlával és szülőkarral is, melyek segítségével – ha épp a gyerkőc nem akarja lábbal hajtani vagy elfárad – tolhatjuk is őt a bébitaxiban ülve. Később, ha felbátorodik, ezeket leszerelve, hagyományos bébitaxivá alakíthatjuk a járgányunkat. Sőt, léteznek olyan típusok is, amelyeknél van lehetőség zenelejátszásra is MP3 vagy Bluetooth-csatlakozáson keresztül. 

nkp_1917.JPG

Futóbicikli

A futóbicikli használata 2 éves kortól ajánlott, de van olyan gyermek, aki már 1,5 évesen ügyesen közlekedik vele. Szuper találmány, hiszen használata után sokkal könnyebben sajátítják el a támasztókerék nélküli, pedálos biciklizés fortélyait.

Amire viszont fokozottan figyelni kell, hogy a futóbiciklivel rendkívül hamar fel tud gyorsulni a gyerkőc, szóval, ha rövidtávfutó vagy, nincs miért aggódnod, viszont, ha nem, érdemes a használata előtt lefektetni a gyerekkel néhány szabályt! Ugyan vannak már kézifékkel ellátott modellek is, azonban az a tapasztalat, hogy az egész kicsik még nem tudják azt kezelni, így marad a lábfék, és a rongyosra koptatott cipők. Vagy, ha nem szeretnél havonta cipőt venni a csemetédnek, akkor ajánlom a gumiból készült cipővédőt, mely a lábbelire húzva, megvédi azt a kopástól, és nem mellesleg jól tapad, így könnyebb is a fékezés vele. Egyes modellekhez kiegészítésként kapunk pedálokat és kitámasztókereket, így átalakíthatjuk egyfajta triciklivé is.

nkp_0851.jpg

Pedálos bicikli

Azt hiszem, nem kell hosszan ecsetelnem, hogy a pedállal hajtható, kétkerekű kerékpár milyen hasznos eszköz a gyermekek (sőt a felnőttek) mozgásának fejlesztésében. Szinte minden képességünkre hatást gyakorol a használata, azonban a gyerekeknek idő kell (kinek rövidebb, kinek hosszabb), hogy elsajátítsák a vele való közlekedést. Akinek még nem megy a kétkeréken biciklizés, lehetőség van pótkerék felszerelésére. Azonban, nekem az a tapasztalatom, hogy azokat maximum addig érdemes használni, amíg megismerkedik a gyerkőc a kerékpárral, a fékezéssel, kanyarodással. Ha azt szeretnénk, hogy a gyermek könnyedén elsajátítsa a biciklizést, én a kitámasztókerék helyett a tanulást segítő rúd használatát javaslom. Tudom, kicsit melósabb a szülőnek, viszont ezzel sokkal hamarabb rá fog érezni az egyensúlyozásra, elindulásra, megállásra, kanyarodásra.

tulhallas.jpgTudod, mi az a túlhallás és mi mindenre van hatással?

Ez tulajdonképpen az idegrendszer túlműködését jelenti, mely a gyermekeknél kihathat az egyensúlyérzékre is.

A túlhallástól szenvedő emberek számára minden zaj fokozottabban jelentkezik, minden, ami körül veszi őket, erős és zavaró hangnak hallatszik. Az olyan hétköznapi hangok, amik másnak fel sem tűnnek, bántóan hangosak: egy megszólaló telefon, a háztartási gépek vagy a víz zúgása, de akár a beszélgetés is okozhat elviselhetetlen zajokat.

A tüneteket az agy hallásközpontjának érzékelési zavara okozza: a hallás normális, ám az agy máshogy reagál a hangokra, felnagyítja a rezgések erejét, így hangosabbnak érződnek. Ráadásul gyakran fülzúgás, fülfájás és fejfájás kíséri, ami csak fokozza az érintettek szenvedését. Nemcsak akkor állhat fenn a hallási túlérzékenység, ha azt látjuk, hogy egy gyermek befogja a fülét, hanem ha gyakran visszakérdez, illetve, ha tömegben, zajban nyugtalanná, hiperaktívvá válik, szétszórt lesz, elterelődik a figyelme.

Mivel a hallószervünk összefüggésben áll az egyensúlyközpontunkkal, előfordulhat, hogy a túlhallásban szenvedő gyermeknek nem vagy nehezebben sikerül elsajátítani a kétkeréken való biciklizést. Szerencsére 4-5 éves korban terápiás kezeléssel a túlhallás tünetei megszüntethetőek.

Forrás: www.babamentes.hu

Roller

A rollerekről érdemes tudni, hogy mivel egy lábbal kell hajtani, ezért a gyermek többnyire csak az egyik lábát használja, hacsak nem tanítjuk meg neki, hogy cserélgesse a lábait. Ezáltal kiválóan tudjuk fejleszteni a gyengébb oldalát is, mellyel mind fizikai, mind mentális téren nagy előnyökre tehet szert. A rollereket leginkább a kerekeik száma alapján különböztetjük meg, mely szerint létezik:

  • 3-kerekű roller: legtöbbször elöl 2, hátul 1 kerékkel rendelkezik. Mivel a rollerezés már fejlettebb egyensúlyérzéket, stabilitást és mozgáskoordinációt kíván, így a három kerekű roller használata is 3 éves kortól ajánlott. Amit fontos tudni ezekről a rollerekről, hogy nem a kormánnyal kell irányítani, hanem testsúlyáthelyezéssel, így nem annyira fordulékonyak, mint a kétkerekű társaik, viszont ezáltal nagyszerűen fejlesztik a kicsik egyensúlyérzékét.
  • 2-kerekű roller: A hagyományos két kerékkel rendelkező rollereket a kormány magassága és kerekeinek méretétől függően 3-6 éves kortól ajánljuk. A kisebbeknek a kiskerekű, hátsó fékkel, 6-7 éves kortól pedig a nagyobb kerekű, hátsó és kézifékkel is felszerelt rollerek ajánlottak.
  • Többfunkciós roller: és akkor itt tárgyaljuk az összes olyan hibrid járgányt, amely leginkább a rollerre hajaz, de mégsem teljesen az. A futóbiciklivé alakítható rollerek nagyszerűsége abban rejlik, hogy egy plusz ülés ráhelyezésével pillanatok alatt átalakítható - ezt a terméket nevezhetjük a roller és a futóbicikli szerelemgyerekének is. Sőt, létezik olyan is, amely még több funkcióval rendelkezik, például a hátsó kerekeit szét lehet húzni és össze lehet tolni, így olyan 3 kerekű rollert kapunk, melynek hátul 2, elöl 1 kereke van. Ez azért előnyös, mert stabilabb, de mégis fordulékony a járgányunk. És ez még mindig nem minden, mert egy pár pedállal, ripsz-ropsz készen is van a triciklink. 

skn_0812.JPG

Tricikli

Léteznek hagyományos és átalakítható triciklik, melyeknek működéséről és jótékony hatásáról oldalakat lehetne írni. Ezeket korábbi cikkeimben már részletesen bemutattam. Ha mindent szeretnél megtudni a triciklikről, olvasd el az alábbi cikkeimet:

skn_7424.JPG

Elektromos járgányok

Azt gondolnánk, hogy az elemmel vezérelhető járművek nem fejlesztenek, hiszen csak megnyomunk egy gombot, és az magától megy. Azonban ez nem teljesen igaz. Lehet, hogy a gyerkőc nem fizikailag hajtja azt, viszont a kormányzás, a fékezés, a rengeteg funkció működtetése egyszerre haladás közben segít neki a szem-kéz koordináció, a finommotorikus és koncentrációs képességek valamint a különböző érzékszervek fejlődésében is. Ezeket a járgányokat a szülő is tudja vezérelni egy távirányító segítségével. Azonkívül, hogy megszólalásig hasonlítanak az igazi autókra, számos olyan funkcióval is rendelkeznek, amellyel valódi társaik. A gyermekeknek igazi élmény és jó móka egy ilyen vagány verdát vezetni.

bmw_elektromos_auto.jpg

Kormány mozgatásával hajtható járművek

Ebben a kategóriában hazánkban a legismertebb márka a Bobocar. A forradalmi járgány sikere abban rejlik, hogy nem lábbal vagy pedállal hajtjuk a járgányt, hanem a kormány jobbra-balra forgatásával lehet vele előre haladni. Így nem is kérdés, hogy a Bobocar a testi fejlesztés szempontjából a karokra fekteti a hangsúlyt. Ami még nagyszerű ebben a járgányban, hogy 120 kg a teherbírása, így apa és anya is kipróbálhatja :)). 

A különböző járművek különféleképpen fejlesztik a kicsik készségeit, azonban fontos, hogy mindig a gyermek életkorának megfelelő eszközt válasszunk, és vásárlásnál győződjünk meg arról, hogy a gyerkőc méreteinek és képességeinek megfelel-e az adott típus. A Babaszafari üzleteiben lehetőség van ráülni, kipróbálni ezeket. Az eladó kollégák pedig készséggel segítenek megtalálni a megfelelő járgányt csemetéd számára. 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr5716498554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása