Babaszafari

Mire figyelj, ha biciklizni indulsz a családdal!

2021. március 23. - Babaszafari Móni

pepe_01-lifestyle.jpg

Itt a tavasz, már mindenki szeretne kiszabadulni a bezártságból. Márciusra kimerülnek a D-vitamin tartalékaink is, így nem is csoda, ha az ember vágyik arra, hogy több időt töltsön a napsütésben. Lehet nagyokat kirándulni, azonban kerékpárra pattanva még izgalmasabb élményben lehet részünk, nemcsak nekünk, hanem a gyerekeknek is. 

Ahogy kirándulni is nekiindulhatunk pici gyermekkel, úgy a biciklizés is pofonegyszerű lesz vele. Nincs más dolgunk, csak beszerezni hozzá egy jó szállítóeszközt és néhány biztonsági felszerelést, valamint tájékozódni a KRESZ szabályairól, és már indulhat is a kaland. 

Ha szeretnéd tesztelni magad - mielőtt tovább olvasod a cikket -, és szeretnéd tudni, mennyire vagy naprakész a közúti kerékpározásból, kattints az alábbi gombra, és TÖLTSD KI KVÍZÜNKET! A helyes válaszokat alább a cikkben megtalálod, de nem ér csalni!!!:))

take-the-quiz.png

Mire lesz szükségünk a gyermekkel való kerékpározáshoz? 

Az elsődleges dolog mindig a gyermekünk és saját magunk biztonsága, így nagyon fontos, hogy aki kerékpározni indul, tisztában legyen a szabályokkal és a biztonsági előírásokkal. Ebben a cikkben összeszedtem neked ezeket. 

A gyermekek szállítására a legkézenfekvőbb eszköz a biciklis gyerekülés. Azonban ebből is nagy a kínálat a piacon, ezért fontos tájékozódni arról, hogy az előírt biztonsági szempontoknak megfeleljen. Bővebben erről a Család két keréken c. cikkben írtam, melyben kifejtettem a biciklis gyerekülés tulajdonságait, azok előnyeit és hátrányait is.

Alapvető szempont a kerékpáros gyerekülés kiválasztásakor, hogy milyen a bicikli vázkialakítása. A legtöbb gyerekülés felszerelhető a legtöbb kerékpárra, de azért vannak kivételek, szóval ezt jó szem előtt tartani.

Van még néhány alternatívája is annak, hogy a gyermekünket kerékpárral szállítsuk. Ilyen például a biciklis utánfutó vagy a vontatórúd használata. Az utánfutó előnye, hogy akár 2 gyermeket is szállíthatunk, melyben olyan kényelmesen el tudnak helyezkedni, mint egy fotelben. Ebben a gyermekek napsugárzástól, széltől és esőtől védetten utazhatnak. Nagyobb a mozgásszabadságuk, azonban a szűkebb, egysávos kerékpárutakon kicsit nehézkesebb vele a közlekedés. A biciklis vontató- vagy összekötőrúd lényege, hogy a gyermek kerékpárját hozzá tudod kötni a sajátodéhoz, kvázi, mintha ő is tekerne veletek. Ez természetesen csak a nagyobb gyermekeknél alkalmazható, és inkább csak rövidebb távokra ajánlom. 

___________________________________________________________

Tipp:

Ha gyerkőccel indultok biciklizni, akkor a Bellelli B-Travel biciklis utánfutó szuper választás. Ideális hosszú vagy rövid, városi, tengerparti vagy országúti kirándulásokhoz.

  • 21_1_allo.jpgHasználata 9 hónapos kortól ajánlott, és 2 gyermek szállítására is alkalmas
  • Maximális szállítható összsúly: 32 kg
  • Vízálló előtetővelszúnyoghálóval, valamint nyitható, átlátszó ablakos elülső és oldalsó résszel ellátott
  • 20"-os kerekek gyorskioldóval
  • Elöl, oldalt és hátul is fényvisszaverőkkel szerelték fel a tökéletes láthatóságért
  • Akkumulátorról működtethető hátsó világítás, valamint jelzőzászló gondoskodik a biztonságról.
  • Gyorsan és egyszerűen összecsukható
  • Futóbabakocsivá alakítható
  • 26/28" méretű kerékpárokhoz használható

 ___________________________________________________________

A szállítóeszköz mellett az egyéb biztonsági kiegészítőkről is ejtenék néhány szót. A legfontosabb a sisak használata. Bár a KRESZ nem teszi kötelezővé a gyermekek esetében sem, én azt mondom mindig és mindenhol viselje azt a gyermek, és ha van rá mód a szülők is. Sajnos sokszor látom azt, hogy a sisak szinte csak dísz a gyerek fején. Lóg, ide-oda csúszkál, vagy éppen csak a feje búbjára van ráhúzva. Fordítsunk kellő időt arra, hogy megfelelően állítsuk be a sisakot a kicsik fején. Íme néhány instrukció:

  • sisakhasznalat.jpgA sisak feküdjön rá a fejtetőre, takarja a gyermek homlokát, de ne lógjon bele a szemébe. Kb. két ujjszélesség maradjon a gyermek szemöldöke és a sisak elülső része között
  • Az állítható fejkörméretű sisakot úgy adjuk rá, hogy elég szoros legyen, hogyha a gyermek előrehajol, ne essen le a fejéről, de ne is szorítsa azt
  • Az áll alatti szíj annyira legyen szoros, hogyha a gyermek kitátja a száját, ne szorítsa a torkát, azonban, ha hátrahajtja a fejét, ne csússzon hátra a sisak
  • Az oldalsó szíjak a gyermek füle előtt és mögött fussanak, akkor van jól beállítva, ha a szíjak feszesek, nem gyűrődnek meg
  • Ne húzzunk sapkát a sisak alá! Ha hűvösebb az idő, inkább egy vékony fülvédőt használjunk
  • Hosszú hajú gyermeknél a copf ne legyen a sisak alatt! Célszerű egészen a nyak tövénél összegumizni, vagy befonni a haját. 

___________________________________________________________

Tipp:

A biztonságos közlekedéshez válaszd a különböző divatos színekben és mintákban kapható Bellelli gyerek biciklis sisakjait.

  • Polisztirol habból készült védőhéj
  • Szellőzőnyílások a sisak tetején
  • Állítható fejkörméret
  • Gyorsan oldható csatok a gyors és kényelmes rögzítéshez
  • Beépített világítás a sisak hátulján (egyes modelleknél)

biciklis_sisakok.jpg

___________________________________________________________

A védelem mellett a megfelelő műszaki felszereltség is fontos, ezért nézzük meg, milyen kötelező elemekkel kell rendelkeznie egy kerékpárnak a közúti közlekedéshez.

A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek szerint a kerékpárt fel kell szerelni:

  • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését,
  • két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
  • hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,
  • egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,
  • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
  • elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és
  • legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon. 

Forrás: police.hu 

Hogyan szabad kerékpárral közlekedni? 

Ha beszereztünk minden kötelező és fontos kelléket, akkor mélyedjünk el picit a kerékpározás szabályaiban is. A KRESZ szabályai a kerékpárosokra is vonatkoznak, lássuk, mik is ezek:

  1. Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
  2. Lakott területen belül abban az esetben használhatjuk a járdát, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan vagy tábla tiltja a behajtást, ebben az esetben a járdán maximum 10 km/h sebességgel haladhatunk.
  3. Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
  4. Lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.
  5. A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.
  6. A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.
  7. Tilos:
  • főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;
  • elengedett kormánnyal kerékpározni;
  • kerékpárhoz oldalkocsit, valamint - kerékpárutánfutót kivéve - egyéb vontatmányt kapcsolni;
  • kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;
  • kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;
  • kerékpárral állatot vezetni.
  1. A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.
  2. Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog-és kerékpárutat jelöltek ki, akkor a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog-és kerékpárúton kell közlekedni.

Kerékpárosokra vonatkozó KRESZ változás 2019. júliustól:

  1. Gyalog- és kerékpárút: a gyalogos, a kerekesszék és a kétkerekű kerékpár közlekedésére kijelölt út. Ha a gyalogos- és a kerékpáros-forgalmat burkolati jel választja el, a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak a részére kijelölt részén közlekedhet
  2. parking.jpgVárakozóhely: a tábla a járművek kijelölt várakozóhelyét jelzi, a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a várakozó helyen kötelező elhelyezkedés módját (pl. a jobb oldali kerekekkel a járdára állva kell várakozni), vagy azt, hogy a várakozóhely kizárólag bizonyos járművek (pl. csak személygépkocsik, csak kerékpárok, mozgáskorlátozott személyt szállító jármű) részére van fenntartva.
  3. Az egyes járművekkel – ha e rendelet másként nem rendelkezik – legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:
    • lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít, 50 km/óra
    • lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel, 40 km/óra
    • a kerékpárúton közlekedő járművel 30 km/óra
    • a gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel 20 km/óra
  4. Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából - kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
    • az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
    • az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.
  5. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője, így a kerékpáros menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.
  6. A kerékpárt vezető személy szervezetében azzal a feltétellel lehet szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, ha a kerékpár biztonságos vezetésére képes állapotban van.
  7. behajtani_tilos.jpgAbban az esetben, ha „behajtani tilos” jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő táblán kerékpárt mutató ábra van, a jelzőtáblával jelzett tilalom a kerékpárra nem vonatkozik.
  8. Abban az esetben, ha a „mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtábla alatt olyan kiegészítő táblát helyeztek el, amelyen a „kivéve …” (taxi, engedéllyel, közlekedési vállalat stb.) felirat van, a kiegészítő táblán feltüntetett járművel és kerékpárral szabad behajtani.

Forrás: kreszvaltozas.hu

Kiránduljatok nagyokat biztonságosan és balesetmentesen a Bellelli megbízható, törésteszttel rendelkező biciklis gyereküléseivel, nézd meg a gyártó kínálatát.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr4116469364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása