Babaszafari

Te vajon tudod, mi a teendő, ha a babád nem lélegzik?

2021. február 09. - Babaszafari Móni

263151092-h-696x476.jpg

Manapság már egyre könnyebben elérhetőek a babaelsősegély tanfolyamok a szülők és leendő szülők számára.

Hogy miért ajánlott elvégezni a babaelsősegély tanfolyamot?

Az egyik nyomós érv a bölcsőhalál jelenléte a csecsemőknél, melyre a mai napig nem találtak magyarázatot az orvosok. Azonban kellő körültekintéssel mi szülők is sokat tehetünk ellene azzal, ha megfelelő készülékkel figyeljük a baba légzését, illetve, ha ne adj isten bekövetkezik a légzés leállás, tudjuk, hogy mit kell tennünk. A csecsemő újraélesztésénél minden perc számít, hogy a baba ne szenvedjen maradandó károsodást. 

dana_studio01.jpgA kép szerzői jogvédelem alatt áll. Fotó: Bartos Elvira

Mi az a bölcsőhalál (SIDS)?

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma leginkább a 2-4 hónapos kor közötti babákat veszélyezteti. A bölcsőhalál minden előzmény nélküli, egészséges babák légzés leállását, majd halálát jelenti. Általában a babát alvás közben éri. A hirtelen csecsemőhalál Közép-Európában kb. 10 ezer gyermekből 3-at érint.

Pontosan az orvosok sem tudják az okát, azonban azt igen, hogy mik azok a kockázati tényezők, melyek növelhetik a bölcsőhalál bekövetkeztét, ezek az alábbiak:

  • koraszülés
  • dohányzás
  • hason altatás
  • szülői ágyban altatás
  • túlöltöztetés vagy túl magas szobahőmérséklet (ideális: 18-20°C)
  • puha párnák, takarók és plüss állatok a kiságyban

Létezik egy másik szintén nagyon fontos, és sokkal gyakrabban előforduló kockázati tényező is a babák körében, amire nem árt a szülőknek felkészülni! Egészen biztos vagyok benne, hogy a legtöbb anyuka átélte már, hogy a gyermeke például evés közben félrenyelt. Az esetek többségében nem kell nagyobb beavatkozás egy-két hátba veregetésnél, de sajnos az is előfordul, hogy szükség van az idegen test eltávolítására, ahhoz, hogy a gyermek levegőhöz jusson. Ez nemcsak evés, hanem játék közben is megtörténhet, hiszen egy baba mindent a szájába vesz.

Vajon te tudod, hogyan fogj hozzá a fent említett, életmentő mozdulatokhoz? 

Hogy mit is sajátíthatunk el egy babaelsősegély tanfolyamon, arról Varga-Szabó Barbara csecsemő- és gyermekápoló, a Dana Stúdió és Szülőklub vezetőjével beszélgettem. 

Miért ajánlott elvégezni a babaelsősegély tanfolyamot?

A kelengyelista összeállítása során a legelső, amit a párok a kosarukba tesznek, az a légzésfigyelő. Nagyon hasznos eszköznek tartom. De csak akkor használhatjuk biztosan, ha némi tudás is van mögötte. Hiszen, ha megszólal a légzésfigyelő, akkor tudom-e majd, hogy mit kell figyelnem a babámon és ha ne adj isten komoly a baj, akkor tudom-e az újraélesztés menetét? Aki járt tanfolyamon legalább egyszer annak maradnak emlékképek a “hogyan”-nal kapcsolatban. És ez merőben más megvilágításba helyezi az amúgy is feszült pillanatokat annál a bizonyos csipogásnál.

Milyen veszélyhelyzetekre és hogyan készít fel az oktatás?

ambu_baba.jpgA tanfolyam elméleti részében átbeszélik a résztvevők a szakértővel az újszülött újraélesztés menetét, valamint azokat a kórállapotokat, amikor használnunk kell. A gyakorlati részben pedig gyakoroljuk azokat. Oktatóink kitérnek az idegentest eltávolítására is, és átbeszélnek olyan eseményeket, amik az első egy évben fontosak lehetnek. Az újraélesztést és az idegentest eltávolítását is az erre a célra készített ambu csecsemő babán gyakorolják a tanfolyamosok.

A gyermek mennyi idős koráig alkalmazható a tanfolyamon elsajátított elsősegély protokoll?

Az első egy évben mindenképpen, azonban folyamatosan bővítjük a tanfolyamot, így 2021-ben kitekintünk majd a nagyobb gyermekek ellátására is. 

A gyakorlati rész mellett mentálisan is segít a szülőknek éles helyzetben egy ilyen tanfolyam?

Igen. A várandós párok tudatossága, már a jelentkezéskor nyilvánvaló. Ennek nagyon örülünk, hiszen ezért született ez a tanfolyam is. Az, hogy tabuk nélkül őszintén készítjük a hozzánk látogatókat, nem egy hamis valóság képét mutatja, így tudják azt, hogy a való életben mi várható. Illetve olyan elméleti tudást kapnak, ami magabiztosságot ad. Továbbá szülés után is velük maradunk, így bármikor kérhetnek segítséget tőlünk. 

horvath_eva.jpgA kép szerzői jogvédelem alatt áll. Fotó: Bartos Elvira

Milyen pluszt ad a Dana Stúdió és Szülőklub a szülőknek?

Ahogy az imént említettem, mi a valóságra készítjük a szülőket, persze nem megijesztve őket. Ettől egyedülálló az összes eseményünk immár 4 éve. Az interaktivitás mellett kényesen ügyelünk arra, hogy a kompetencia határokat betartsuk. Ezért is kiemelkedően fontos, hogy az elsősegély tanfolyamot gyakorlattal rendelkező gyermekgyógyász tartsa.

A cikk a Dana Stúdió és Szülőklub közreműködésével készült. 

_________________________________________________________________

Tipp:

A Chipolino Close To Me szülöi ágyhoz csatlakoztatható kiságy a legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja annak, hogy az ágyadat a babáddal megoszd.

  • Újszülött kortól 6 hónapos korig használható, vagy amíg a baba el nem éri a 9 kg-ot
  • Az 5 magassági pozíció révén könnyedén bármilyen ágyhoz illeszthető
  • Az anti-reflux pozícióval enyhén megemelhető a fejrész
  • Ágykerethez külön rögzítő pánttal fixálható, ha a szülői ágy kialakítása megengedi, így alvás közben nem tudod eltolni a bölcsőt
  • Lenyitható oldala szúnyoghálós, hogy ha felcipzározod akkor is láthasd a babát és ő is téged
  • Nyugodtan aludhatsz a tudattal, hogy a baba élvezheti saját helyét
  • A Close To Me babaöböl külön ágyként is használható, az egyik oldal felcipzározásával
  • négy kerék segítségével könnyedén mozgatható, és a megfelelő helyen fixálható

close_to_me.jpg_________________________________________________________________

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!   

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr9116415440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása