Babaszafari

Hogyan rendezzük be a babaszobát?

2020. december 01. - Babaszafari Móni

klups_babaszoba05.jpg

Amikor egy nő megtudja, hogy babát vár, szinte azonnal beindul nála a „fészekrakó ösztön”, ami annyit tesz, hogy minden porcikájával azon van, hogy a baba számára biztonságossá és otthonossá tegye a lakást.

Mindig kardinális kérdés a babaszoba berendezése. Milyen bútorokkal töltsük meg a szobát? Milyen kiegészítőkre lesz szükség? Mivel és hogyan dekoráljunk? A felmerülő kérdésekkel kapcsolatosan szeretnék segíteni, mi az, amire érdemes odafigyelni bababútorok és kiegészítők vásárlásakor. 

A Mindent megadnál egy átaludt éjszakáért? című blogbejegyzésben már írtam arról, hogy milyen lehetőségek vannak a baba altatására, most nézzük azt, hogy a fekvőhely mellett milyen berendezéseket, bútorokat érdemes még beszerezni  a babaszobába. 

Hogyan válasszuk ki a színt és a stílust?

A gyermek neme fontos szempont lehet a babaszoba megálmodásában, azonban érdemes jól átgondolni, esetleg előre tekinteni, hogy ne kelljen a kelleténél többször hozzányúlni, átrendezni a szobát. Gondolok itt akár egy kistesó érkezésére. De arra is gondolnunk kell, hogy kettőt pislogunk, aztán a baba már nem is baba többé, hanem egy önálló akarattal rendelkező kisemberke, aki többé már nem akar majd „babás” szobában lakni.

Szóval, ha nem szeretnél kétévente bútort cserélni és festeni, akkor érdemes úgy választani, hogy az alapbútorok legyenek uniszex stílusúak és színűek, és a kiegészítőkkel próbáljuk meg a szobát a gyermek személyiségéhez, igényeihez igazítani. 

Mi kerüljön a babaszobába? 

Én személy szerint a letisztult, egyszerű bútorok híve vagyok, mert ezekhez sokkal könnyebb akár szőnyeget, függönyt választani, mint a színes, mintás darabokhoz.

A legkézenfekvőbb a fehér, natúr vagy a barna különböző árnyalataiban gondolkozni, mert ezekkel könnyedén lányos vagy fiús vagy akár uniszex (vagy ahogy most szokás hívni „gendersemleges”) szobát varázsolhatunk. 

_zestaw03.jpg

Fekvőhely

Attól függően, hogy mekkora helyünk van és mennyi ideig szeretnénk kihasználni az ágyat, választhatjuk a klasszikus rácsos kiságyat 60x120-as vagy 70x140-es méretben. De ha több évig nem szeretnénk ágyat cserélni, akkor erre megoldás az ifjúsági ággyá alakítható kiságy, illetve a kombiágyak, melyből átalakítással több bútorkérdést is megoldhatunk (erről részletesebben ITT írtam).

littlesky_klups_meble_20201125_114721.jpgTárolók

Ha van helyünk, érdemes a kiságy végébe egy pelenkázó komódot is beszerezni, ami annyit tesz, hogy a tetején egy pelenkázó lap tartó van kialakítva, melyet, később, ha már nincs rá szükségünk, eltávolíthatunk. Ezek a komódok általában több fiókkal rendelkeznek, így a pelenkázáshoz, öltöztetéshez szükséges dolgok mindig kéznél vannak. 

komod.jpg

A kétajtós szekrény tökéletes megoldás az olyan dolgok tárolására, amit nem feltétlenül szeretnénk láttatni, és nem baj, ha a baba nem fér hozzá. A polcos, akasztós és fiókos megoldás a babaruhák és egyéb textil kiegészítők tárolására alkalmas. Ezt a bútordarabot nagyon sokáig tudjuk használni, és egy kis kreativitással, pl. matricákkal, akár a kamaszkorban is szolgálhatja a szoba lakóját.

littlesky_klups_meble_20201125_114225.jpgA nyitott állószekrények pedig alkalmasak a könyvek, játékok rendszerezésére. A polcos, fiókos variációkba az apróbb játékokat, kellékeket is bepakolhatjuk. 

lydia_szafa_biasos_nyitott_allo_szekreny-02.jpg

Fontos! A szekrényeket minden esetben rögzítsük a falhoz is az esetleges balesetek elkerülése végett.

A játéktároló is hasznos lehet a nagyobb játékok, plüssük tárolására, vagy azoknak a gyerekeknek illetve szülőknek, akik szeretik csak egy helyre bedobálni a nap végén a játékokat. 

0010015_dtsk_box_klups_little_bunny.jpg

Kiegészítők

A kiegészítők tárháza végtelen, amit azonban ajánlok, hogy ha van hely a szobában, teremtsük meg a gyereknek a lehetőséget a pihenésre, vagyis mai szóval élve, a „chillezésre”. Egy nyugodt sarok egy hintával, párnákkal, babzsákfotellel, babafotellel vagy sátorral, ahol fekve vagy ülve olvasgathat, amit a saját kis kuckójának érezhet, ahova elvonulhat egyedül vagy a kis pajtásokkal.

babafotel_vagott.jpgHa már a hintáknál tartunk, szerencsére ebből a játékból minden korosztály számára találunk megfelelőt, és szuper időtöltés a gyereknek, nem mellesleg hihetetlen jó fejlesztőeszköz. 

Tudtad?

A hintázás már újszülött korban nagyszerűen fejleszti a baba idegrendszerét, megnyugtatja a csecsemőt. A totyogóknál fejleszti az egyensúlyérzéket valamint a ritmusérzéket is. A kreativitásra is nagyon jó hatással van azáltal, hogy dolgoztatja mindkét agyféltekét, és azok kapcsolatát. És a fent említettek a későbbi beszéd- és íráskészségre, koncentrációra, memóriára, lelki fejlődésre is kihatnak.

hintak.jpgÁgymatrac

Már egészen pici baba korban fontos, hogy milyen matracon altatjuk a kicsiket. Nemcsak a gerinc és csípő szempontjából van szükség a jó minőségű matracra, hanem gondoskodnunk kell a megfelelő szellőzésről is, mert annak hiányában megjelenhetnek a gombák és atkák, melyek igen károsak lehetnek a baba egészségére.

A legjobb választás számukra egy jó kókuszmatrac, mely megfelelő keménységgel és szellőzéssel rendelkezik. 

Dekoráció

A szoba dekoráción rengeteg múlik, hiszen ezekkel a kiegészítőkkel tudjuk leginkább az ízlésünket kifejezni. A dekorálás tárháza végtelen, ami manapság nagyon divatos, az a különböző égősorok, világító füzérek használata, ami nemcsak hangulatos, de éjjeli fényként is funkcionál. 

rozsaszin-szurke-gomblampa-fuzer-1_kicsi.jpeg

Nagyon otthonos és egyedi szobát varázsolhatunk gyermekünknek a dekorációs falfestéssel is, mely közkedvelt a szülők körében. Egy kedvenc mesefigurával vagy meserészlettel igazán barátságossá tehetjük a szobát, mely évekig ékesítheti azt.

falfestes.jpgHa a dekorfestésnél egyszerűbb megoldást keresünk, szuper falimatricákat lehet már kapni, melyet variálhatunk fából vagy habkartonból készült betűkkel is. Csak a fantáziánk szab határt, hogy hogyan használjuk ki ezeket a lehetőségeket, de vigyázzunk, nehogy túlzásba essünk! 

Sarkallatos pont még a dekorálásnál a függöny és szőnyeg kiválasztása, melyek szintén sokat dobnak a szoba hangulatán. szonyeg.jpgMi szülők nem is biztos, hogy érzékeljük, hogy a babának milyen fontosak ezek az apró dolgok. Azt gondolnánk, hogy egy csecsemőnek úgyis mindegy, milyen a szobája, de ez nem így van. A kicsiknek - akik még csak nézelődnek, és ismerkednek az új világgal - a színes látnivalók, világító, mozgó, zenélő ingerek által fejlődnek az érzékszerveik és az idegrendszerük. Minél több kellemes inger éri őket, annál jobban kinyílik számárukra a világ, és a komfortérzetük is kialakul, ha egy ilyen szobában térhetnek nyugovóra. 

Inspirációnak összegyűjtöttem egy képgalériát, melyben szuper ötletek és megoldások vannak a gyerekszoba kialakítására. Megnyitáshoz kattints a lenti képre.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr3716300820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása