Babaszafari

Vajon eleget iszik a gyerekem?

2020. augusztus 07. - Babaszafari Móni

munchkin-social-assets.jpg

Meleg van! Olvad az aszfalt is, a gyerek meg szinte egész nap kint van a kertben, de miért is ne lenne, hiszen nyár van, jó idő, no meg ezért költözik az ember családi házba, igaz?

Igen ám, de mindig úgy belefeledkezik a játékba, hogy néha órákig elfelejt inni, amikor szólok neki, akkor is szippant 1-2 kortyot, aztán megy tovább.

Arról meg, hogy az oviban mennyit ihat, fogalmam sincs. Amikor rákérdeztem, hogy mégis hogy van az itatás, azt mondták az étkezéseken kívül is mindig ott van a lehetőségük inni, ha szomjasak. Igen ám, de mi van, ha a gyerek nem érzi, hogy szomjas? Hogyan vezessük rá, hogy rutinná váljon az, hogy igyon bizonyos időközönként, még ha nem is érzi, hogy szomjas? 

Azt hiszem a hidratálással kapcsolatos kérdéseim igencsak aktuálisak most, így bátorkodtam azokat feltenni dr. Kovács Tibornak, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekgyógyászának.

Egy gyermeknek 0-3 éves kora között milyen mértékű folyadék-szükséglete van?

A napi folyadékszügségletet az alábbi táblázat alapján könnyedén ki tudjuk számolni:

folyadekszukseglet_tablazat.jpg

Láz esetén ehhez még fokonként 10% plusz folyadékbevitel szükséges naponta. Természetesen fokozott folyadék veszteség esetén (izzadás, hányás, hasmenés) a fentieknél nagyobb a gyermek folyadékigénye, és ne feledkezzünk meg a sópótlásról sem!

Kell-e a babának vizet adni, ha szoptatjuk? 

Alapállapotban nem kell, a csecsemő a folyadékszükségletét is fedezi az anyatejjel. Természetesen abban az esetben, ha a külső hőmérséklet magasabb, és ezáltal növekszik a párolgással elvesztett folyadék, akkor ezt pótolni kell. Amennyiben a folyadékmínusz jeleit észleljük, akkor elsősorban gyakoribb szoptatással fedezhető az igény. Amennyiben nincs elegendő anyatej ehhez, akkor lehet természetesen vízzel kínálni a picit.

Milyen jelei vannak a dehidratáltságnak babáknál, kisgyermekeknél? Milyen hatásai lehetnek a kevés folyadékbevitelnek csecsemő- illetve gyermekkorban? 

A folyadékellátottság megítélésére a legjobb indikátor a nyelv megtekintése és a vizeletürítés gyakorisága és mennyisége. A nedves nyelv jó folyadékellátottságról tanúskodik, a kissé száraz, fénye vesztett nyelv mérsékelt, a lepedékkel bevont, száraz nyelv nagyfokú folyadékhiányról árulkodik. Ebben az esetben a gyermek lehelete is kellemetlen szagú.

Ha annyi vizelete van a gyermeknek, mint amennyi egészséges állapotban szokott lenni (ugyanannyira nedves a pelenka, ugyanannyiszor kell tisztába tenni, ugyanolyan gyakran megy el WC-re), akkor jó a folyadékellátottsága. A szokatlanul száraz pelenka, a ritka pisilés mindenképpen figyelem felhívó jel, csak úgy, mint a könnyen ráncolható bőr, a beesett szem, a testsúly hirtelen csökkenése és csecsemőkorban a fentiekkel együtt (!) észlelt beesett kutacs. 

A szervezet számára a folyadék egyensúly nagyon lényeges, ezért ameddig lehet, megpróbálja a kevesebb folyadékbevitelt kompenzálni a bélből történő felszívás növelésével és a veséken keresztüli kiválasztás csökkentésével. Amennyiben kóros mértékű a folyadékmínusz, akkor bágyadtság, kedvetlenség, fejfájás, aluszékonyság, tudatzavar léphet fel a korábban már említett tünetek mellett.

Milyen jellegű italokat ajánl, ha a gyerek nem szívesen fogyaszt tiszta vizet? Adhatunk-e az 1 évesnél fiatalabb gyermeknek a nyári melegben cukros gyümölcslét?

Meglátásom szerint mi rontjuk el csecsemő- és kisgyermek korban az itatási szokásokat. A változatosságra való törekvés jegyében feleslegesen kínáljuk különböző gyümölcslevekkel, gyümölcsteákkal a gyermekeket. Persze ők megszokják azok kellemes ízét, és ehhez ragaszkodva szomjoltásra már ehhez fognak ragaszkodni egyfajta „élvezeti szerként”. Persze az életkori sajátosságok miatt nem vagyunk abban a helyzetben, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy a víz sokkal jobb alternatíva. Így viszont „kierőszakolják” az ízesített italokat, és ez épül be a mindennapjaikba, amit később már nehezen lehet visszafordítani. Éppen ezért szerencsésebb már a kezdetektől vízzel kínálni őket. A szomjúságérzet erősebb az éhségérzetnél, emiatt, ha egy csecsemő szomjas, akkor minden további nélkül el fogja fogadni.

Ha már nehézségbe ütközik a víz elfogadása, akkor semmiképpen sem cukrozott, kalóriadús italokban gondolkodjunk, hanem pár csepp citromlé vagy egyéb gyümölcs levével próbáljunk diszkrét ízélményt adni. 

Egy-egy alkalommal nem tragédia, ha kap gyümölcslevet, de ahhoz, hogy az étvágyát ne befolyásolja negatívan, célszerű étkezést követően kínálni. 

Tipp:

A Munchkin Miracle 360 Itatópohár tökéletes választás a kicsik első poharának, könnyen megtanulják segítségével az önálló ivás folyamatát. 

  • A teteje puha szilikonból készült, így nem sérti a növésben lévő fogakat és az ínyt, biztonságos a használata. 
  • 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült a csomagolás, mely a továbbiakban is újrahasznosítható. 
  • 360°-os kialakítása által nincs szivárgás, és a kicsi bármelyik oldaláról tud inni.
  • A pohár automatikusan bezárja magát amikor a gyerek ivott belőle.
  • Könnyen tisztán tarthatónem kell apró alkatrészeket tisztogatni hozzá. 
  • BPA és Ftalát mentes.
  • Mosogatógépben is tisztítható. 
  • Űrtartalom: 266 ml (9 oz)
  • Használata 1 éves kortól ajánlott!

munchkin_miracle.jpg

Mi a helyzet a hideg italokkal? Árthat-e a nagy melegben a jéghideg ital, milyen hatása van a gyermek szervezetére?

A túlzottan hideg ital a nagy hőmérséklet különbség miatt érzékennyé teheti a garat nyálkahártyáját, mely garatgyulladást okozó kórokozóknak kedvezhet.

Segít-e a hidratálásban a különböző gyümölcsök fogyasztása nyáron? Melyek azok a gyümölcsök, amivel a legjobban érdemes ilyen esetben kínálni a kicsiket?

Folyadékot természetesen az ételeinkkel is magunkhoz veszünk, így a gyümölcsök fogyasztása is hozzájárul ehhez, minél inkább lédúsabb egy gyümölcs, annál inkább. Persze ez szezonalitástól is függ. Citrusféléket fél éves kor felett kaphatnak, aprómagvas gyümölcsöket 2 éves kor felett.

people-2596979_1920.jpg

Mit csináljunk, ha a gyerek nem iszik elég folyadékot? Hogyan vegyük rá, hogy többet fogyasszon?

Ahogy említettem a szomjúságérzet igen heves érzet, ezért attól nem kell tartanunk, hogy egy egyébként egészséges gyermek ne igyon annyit, amennyire a folyadékháztartása egyensúlyának fenntartásához kell. Meg lehet próbálni kis üvegben kikészíteni számára a folyadékot, akár be is jelölhetjük a folyadékszinteket, hogy bizonyos idő alatt mennyi fogyjon el. 

A cikk a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet közreműködésével készült.

Tipp:

j11ab_image.jpgÓvd az egészséged és a Földet a Laica Clear Line vízszűrőkancsó mindennapos használatával!

A  LAICA vízszűrőkancsó kulcs eleme a cserélhető Bi-flux szűrőbetétAz aktív szenet és ioncserélő gyantát tartalmazó szűrőbetét 5 lépcsőben szűri meg a csapvizet, aminek eredménye képpen egészségesebb és ízletesebb vizet fogyaszthatunk.

Az aktív szén megköti a klórt  és származékait a növényvédő szereket, valamint szerves szennyeződéseket, javítja a víz ízét, eltávolítja a rossz szagú és színű elemeket. Az ioncserélő gyanta pedig csökkenti a víz változó keménységét, amely a vízkövesedést okozza, és jelentősen csökkenti a vízben a nehézfémek tartalmát.

Egy adag, kb. 1 liter  csapvíz szűrése csak 4 percet vesz igénybe. A LAICA kancsóban használatos bi-flux szűrőbetétet 30 naponta vagy 150 liter csapvíz szűrését követőn (amelyiket hamarabb eléri) kell cserélni.

A termék 5 féle színben kapható.

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7616103350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása