Babaszafari

7 érv a triciklizés mellett

2020. március 09. - Babaszafari Móni

tricycle-691587_1920.jpg

Amikor végre itt a tavasz, süt a nap, egyre később sötétedik, és a hőmérő higanyszála 10 °C fölé kúszik, akkor a kisgyermekek és szüleik, mint a nyíló virágok a mezőn előbújnak, és ellepik a játszótereket, parkokat.

Hogy minél több időt töltsünk a gyerekkel a szabadlevegőn, gyalog indulunk el a bölcsibe, oviba, a boltba. Ilyenkor nagy dilemma, hogy egy 2 évessel - aki már utálja a babakocsit, de sétálni még nem tud hosszabb távokat - hogyan jussunk el A-ból B-be. Erre tuti megoldás valamilyen gyerekjárgány.

A triciklik előnye, hogy kicsik és nagyok egyaránt tudják használni, ki-ki a maga módján. Hosszú évekig kiszolgálja a gazdáját.

Arról már írtam egy korábbi bejegyzésemben, hogy milyen felszereltségekkel elérhetőek ezek a járgányok, erről a Praktikum 3 keréken c. cikkben olvashattok.

Most inkább arra térnék ki, hogy milyen jótékony hatásai vannak a triciklizésnek. 

Lássuk azt a 7 érvet, ami mindenképp mellette szól: 

1. Mozgásszervek és érzékszervek fejlesztése

A gyermek teste 2 és 6 éves kora között hatalmas fejlődésen megy keresztül, mind fizikai mind neurológia szempontból. Ebben az életkorban akár 7-8 cm-t is nőhetnek évente, és a nagymotoros és finommotoros készségük is sokat változik ebben az időszakban.

A tricikli használata közben a gyermeknek össze kell koordinálnia a mozgásszerveit és érzékszerveit (ami néha még felnőttként is kihívás) ezáltal nagyon jó fejlesztő eszköz is. Hogy csak néhányat említsek: a kormányzás és pedálozás együttes használata, egyensúlyozás, szem-kéz koordinálása.

2. Megkésett beszédfejlődés elősegítése

A gyermek fejlődésében minden mindennel összefügg. Ezt nagyon jól mutatja az a tény is, hogy például bizonyos mozgásszervi fejlesztésekkel beindítható a megkésett beszédfejlődés is. Ilyenkor a szakemberek javaslata többek között a nagymozgások fejlesztése is, amire a tricikli tökéletes eszköz lehet.

3. Szabadlevegőn tartózkodás

Amikor megkérdezzük a gyerekorvost, hogy hogyan tudnánk a gyermek immunrendszerét erősíteni, biztos, hogy a végtelenségig sulykolt praktikák közt megemlíti a minél több szabadlevegőn tartózkodást. Ennyi orvos nem tévedhet, így még egy szavazat a triciklire.

img_9747_sq.jpg

4. Felesleges energiák levezetése

Van, hogy az apróság egy energiabomba és nem elég neki a néhány órás játszótéri móka, akkor a megoldás: menjünk mindenhova triciklivel, mondván, hagy tekerjen csak, attól majd jól meg is erősödik. Ha (végre) elfáradt, a tolókar segítségével átvehetjük az irányítást, és imádkozzunk, hogy mire hazaérünk, ne pörögjön fel újra.

5. Az önállóság

Én, mint egy igen makacs 4 éves lány anyukája tanúsíthatom, hogy ha egy lurkó önállóan szeretne valamit csinálni, akkor nem ajánlatos az útjába állni! Előbb-utóbb eljön az az életkor, hogy próbálkozni szeretnének, és isten irgalmazzon annak a szülőnek, aki megpróbálja ebben korlátozni. Erre ugyancsak szuper megoldás a tricikli, amit, ha megtanul hajtani, akkor öröm-bódogság van a családban. A gyerek örül, mert van sikerélménye, a szülő pedig boldog, mert végre szabad, mind a két keze.

6. Szabályok követése

Amikor engedjük szemünk fényét triciklire pattanni, jó, ha előtte tisztázzuk vele a szabályokat, amiket folyamatosan nyomatékosítani kell, mert hát ugye van az a mondás, hogy "Ismétlés a gyerek anyja!"

...jó, lehet, hogy nem pont így van, ez az én átdolgozott változatom, és akár a hitvallásom is lehetne, gondolom, nem vagyok ezzel egyedül ;).

Szóval, tudjuk, hogy a félelemérzet még nem mindenkiben alakult ki 3-4 éves korban, így az önálló triciklizés, járgányozás jó ok arra, hogy lefektessük a szabályokat, és ösztönözzük a kicsiket arra, hogy bármi is történik, betartsa azokat. Pl. úttest előtt mindig álljon meg, figyeljen előre, csengő helyes használata, megfelelő sebesség megválasztása, mit és hogyan kerüljön ki, stb.

skn_7418.jpg

7. A gyermekkel együtt nő

Az átalakítható triciklik általában 1,5 éves kortól egészen 25 kg testsúlyig (kb. 6 éves korig) használhatók. Kezdetben szülőkormánnyal, kvázi mint egy babakocsit tudja tolni anya vagy apa. Azonban a szülőkormány, lábtartó, háttámla, kupola leszerelhető, és egy menő pedálos tricikli lesz belőle.

Tipp:

A Chipolino Bolide szuper járgány kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  • trkbld02103la.jpgmár 1,5 éves kortól használható. Első időkben a szülő tudja az erre kialakított tolókormánnyal irányítani miközben a pici nézelődhet, majd amikor már nagyobb saját maga is hajthatja. Egészen 25 kg-os súlyig használható, így éveken át a gyermek kedvence lesz!
  • A gyermek számára kényelmes lábtartóval szerelték fel, így ha nem ő hajtja a triciklit, a lába biztonságosan pihenhet. Ez a lábtartó felhajtható vagy leszerelhető ha már nincs szükségetek rá.
  • A teljes biztonságot garantálja a körbeölelő karfa és biztonsági öv, amely meggátolja a gyermek kiesését.
  • Nagyméretű kupolával szerelték fel, hogy a napsütés se legyen akadály a játékban, amely állítható méretű és le is vehető.
  • Tolókarja állítható, így kényelmes minden szülőnek.
  • Helyet kapott még hátul egy tárolókosár az apró kincseknek.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, és kövess minket, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr2615507242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása