Babaszafari

Lazamamik vs. paramamik és ami közötte van

2019. május 03. - Babaszafari Móni

mom-2010524_1920.pngManapság nagy divat pontokba szedni, csoportosítani, rangsorolni mindent, legyen az étel, film vagy bármilyen tulajdonság.

Nyilván az anyukákra vonatkozóan is született számos ilyen lista, és hála a közösségi oldalaknak, hip-hop elterjedtek.

Néhány típusra még új szót is alkottak a „szakértők”.

Bátorkodtam összeszedni 20 kifejezést, legtöbbjük angol nyelven terjedt el és sokszor szójáték, így nem mindig lehet szó szerint lefordítani, azért megpróbálom.

És hogy mi a célom ezzel?

Először is szeretném eloszlatni a sztereotípiákat, hiszen olyan jó, hogy különbözőek vagyunk, hogy máshogy látunk dolgokat és mi anyukák rengeteget tanulhatunk egymástól.

Másodszor van bennük némi igazság, de nem gondolom, hogy ezeket a jellemzőket egy az egyben bármelyik anyukára rá lehetne húzni és sosem tudhatjuk, mi van az álarc mögött.

 

A teljesség igénye nélkül, lássuk a mamik 20 típusát:

  1.  ever-worrying mom

A folyton aggódó mami vagy más néven paramami, akinek valószínűleg nagyon jó a fantáziája, így bármilyen helyzetbe bele tudja képzelni a katasztrófát. Mivel átlagon felüli a képzelőereje, próbálkozhatna könyvírással, filmrendezéssel, tuti bestseller lenne! 

  1. helicopter/guardian mom

A helikopter vagy oltalmazó mami túlzottan szeretné gyermekét megóvni, életét a (szerinte) jó irányba terelgetni. A baba mindig baba marad, még akkor is, ha már megházasodott. Ő a „minek vegyek mosógépet a lakásba, majd átviszem anyához a szennyest kimosatni” férfiak anyukája. 

n-helicopter-parenting-628x314.jpg

  1. foremother

Ez az ősanya angol jelentése. Azt hiszem, ezt a kategóriát nem kell nagyon magyarázni. Valahogy úgy fogalmaznám meg röviden, hogy neki a baba a legtermészetesebb dolog a világon, gyerek nélkül az élet értelmetlen számára. Egy nő dolga az, hogy gyerekeket szüljön. Ja és ha nem tud egy anya szoptatni, akkor mindennek vége, kudarcot vallott. Ez is egy életforma. Azt gondolom, mivel ő a gyereknevelésre született, csakis ezzel kellene foglalkoznia. Az ősanya az, akiből jó pedagógus válik vagy nevelőszülőként rengeteg gyermek életét teheti szebbé. 

  1. workout mom/fitmom

A fitt mamik csoportja átlagon felüli akaraterővel és teherbírással rendelkezik. Ha ők nem lennének, nem ismernénk a baba-mama torna fogalmát sem. A babamamin tornáról meg ne is beszéljünk, amikor a gyereket magadra kötve ugrabugrálsz, nincs is ennél idillibb dolog a világon. Minden elismerésem az övék, nekem mindig is vágyam volt a kockás has, de megtudtam, hogy a férfiaknak az nem is vonzó, szóval nekem csak ezért nincs. 

workout_mom.jpg

  1. ezomami

Ő az, aki mindent feltesz egy lapra! Bocs, ez magas labda volt! Szóval az ezomami hisz a kártyavetésben, a karmában, hisz a horoszkóp erejében, és még egy csomó mindenben, aminek mi a létezéséről sem tudunk. Megtervezi a születendő gyermek horoszkópját, oszt-szoroz, és gondosan odafigyel a számmisztikára is. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy mi van, ha a baba mindezt átírja, vajon van „B” terve is? 

  1. crunchy-granola mom

A „ropogós granola” tulajdonképpen a müzli hihetetlenül egészséges változata. Azokra az anyukákra húzták rá ezt a kifejezést, akik ultra-egészséges életet élnek. A crunchy-granola mami arra tette fel az életét, hogy egészségesen étkezzen, óvja a Földet, és a gyermekét is ebben a milliőben neveli. Ha egy termék nem „Bio”, akkor az rákkeltő, isten irgalmazzon annak, aki elfogyassza. Ha módja van rá, saját farmján igyekszik mindent megtermelni, amit csak lehet. Olyan összetevőket használ az ételekbe, amit még életemben nem hallottam. Tudom ez vér ciki, van min elgondolkodnom.

De most komolyan, mi vele a probléma?? 

  1. competitive mom

A versengő anyukák a maximalizmus megtestesítői, ha a gyermekükről van szó. A tökéletességre törekvés önmagában nem rossz erény, ha közben tekintettel vagy a környezetedre, és nem párosul egoizmussal. A gyermeke fejlődését is versenynek tekinti. Ha a másik anyukának 11 hónaposan elindult a babája, az övé tuti 10 hónaposan tette ugyanezt. Lássuk be, legbelül mind kicsit ilyenek vagyunk, és amíg át nem lépjük az egészséges határt, ez így van rendjén. 

  1. hot mess mom

A szétszórt anyuci az, akik nem játssza meg magát, ő pont olyan, mint amilyennek látjuk. Habár neki nehezebben megy a tervezés gyerekekkel, de felteszem, nála a gyerek születése előtt is fennállt a „Bridget Jones” effektus. Én személy szerint imádom őket, szórakoztatóak és őszinték, nem akarnak mások lenni, mint akik. Szerintem minden ilyen anyukának blogot kellene indítania, hiszen a saját életéből merítve biztosan érdekes lenne a tartalom. 

  1. perfect mom

A tökéletes anyuka és gyermekei mindig úgy néznek ki, mint ha most léptek volna ki egy magazin fotózásról. Tökéletes ruha és smink még akkor is, ha csak leugrik a sarki boltba kenyérért. Ő az, aki tartja a lelket azokban az anyukákban, akik keresik az útmutatást. Mottója valami ilyesmi lehet: attól hogy anya lettél, még nő is maradtál. Ha kicsit nem figyel oda, még a végén influencer válik belőle! 

perfectmom.jpg

  1. frenemy mom

A frenemy egy szójáték az angol „friend”, azaz barát és „enemy”, vagyis ellenség szóból gyúrták össze. Gondolom, így nagyjából sejtitek, mit is jelenthet, szó szerint nem tudom lefordítani. Egy közmondás jut eszembe róla: Nem mind barátod, aki rád mosolyog! Lételeme a pletykálkodás, így ha lehet, ne neki meséld el a hálószoba titkaidat, mert úgysem tudja magában tartani. Honnan tudod, hogy vele hozott össze a sors? Akkor kezdj el gyanakodni, amikor összejöveteleken mindig éppen az van terítéken, aki nincs bent a szobában. Szóval jajj neked, ha kimered tenni a lábad, jobban teszed, ha egész idő alatt szorosan mellette maradsz! 

  1. career mom

A karrierista anya kifejezés manapság egy teljesen elfogadott paradigma. Lássuk be, hogy egy nő sok-sok évig küzd azért, hogy elismerjék, pozícióba kerüljön a munkahelyén, érthető, hogy azalatt az idő alatt, amíg babázik, nem szeretné ezt elveszíteni. A karrierista anya szereti a munkáját és bár a gyermeknevelés kicsit több logisztikát igényel, megoldható munka mellett is. Az utóbbi években sokkal kompromisszumképesebbek a munkáltatók is a gyermeket nevelő nőkkel, talán ez köszönhető a munkaerőhiánynak is, de meg kell ragadni az alkalmat, aki dolgozni szeretne, most megteheti! 

career_mom.jpg

  1. social mom

A facebook és instagram világa beszippant minket, mamikat is. Mire is jó egy közösségi oldal? A válaszom, MINDENRE IS. De nagyon vigyázzunk, mert könnyen addikciót okozhat. Sok mamit behálóz a közösségi média és gyakorlatilag ott élik az életüket, ami egészen addig rendben van, amíg nem megy a gyerek rovására. Vigyázat, a facebook mami csoportokban rengeteg az önjelölt gyerekorvos, gyerekpszichológus, dietetikus, stb. Javaslom, hogy ne hagyatkozz csak a social média információkra a gyermekeddel kapcsolatos kérdésekben. 

  1. shopaholic mom

Ismét egy rémes szójáték, mely a „shopping=vásárlás és alcoholic=alkohol függő” angol szavak zabigyereke, amit magyarra úgy fordítanék, hogy „vásárlásfüggő”. Vannak olyan nők, akik, ha szomorúak azért, ha boldogok azért, ha egyik sem, akkor azért vásárolnak, és ez nem változik a gyermek születése után sem, sőt… még eggyel több ok, hogy rákattintson a „megrendelem” gombra. Hiszen a gyereknek ruha kell, meg pelenka, meg cuki ágynemű, meg játékok, és ezt még folytathatnám oldalakon keresztül. Általában a közösségi oldalak adok-veszek csoportjaiban szembejövő „eladó márkás, egyszer sem hordott gyermekruhák…” hirdetés mögött egy shopaholic mami áll. 

baby-1296409_1280.png

  1. artisan mom

A kézműves mami képes bármiből bármi mást létrehozni. Átlagon felüli a kézügyessége, és még örömét is leli az alkotásban. Az újrahasznosítás mestere ő, legyen az egy régi, kinyúlt ruha, egy kavics vagy WC papír guriga. A babáknak, gyerekeknek készült kézműves dolgok nagyon kelendők az anyukák körében, ha van egy jó ötleted és némi értékesítési vénád, kösd össze a jót hasznossal, és hozz létre egy webáruházat. 

  1. idealist mom

Az idealista anyára 3 tulajdonság jellemző, romantikus, intuitív és lelkes. Ő az aki, sosem emeli fel a hangját, mindig türelmes a gyerekeivel, megbízható, mindig ugrásra kész, ha szükség van rá, mindig, minden helyzetben megértő… Egyszóval tökéletes, tehát nem létezik! 

  1. go-with-the-flow mom

A „go with the flow” angol kifejezés annyit tesz, „sodródni az árral”. Ő nem tervez előre egy napon túl, nem tervezi meg a terhességét, a szülést, és azt, hogy hogy fogja csinálni, egyszerűen csak megéli azt. Tulajdonképpen tök igaza van. Hiába tervezed el, hogy hogyan fogod csinálni, hiába olvasol el egy csomó szakkönyvet a babázásról. A gyerkőc úgy is mindent felülír. Szóval Carpe Diem!! 

  1. martyr mom

A mártír anya mindent háttérbe szorít a gyermek érdekében. Sokszor hangoztatja szeretteinek azt, amit egyébként minden újdonsült anyuka megél. Panaszkodik, mert keveset alszik, mert nem tud kikapcsolódni, mert nem tud egy jót enni, mert nem tud nyugodtan WC-re menni, stb. A legtöbb apukának éppen elég bűntudat jutott így is, hogy nem tudják levenni a terhet az anya válláról, nem gondolom, hogy ezt még tetézni kellene szavakkal is. 

martyr-complex.jpg

  1. guilt-free mom

A bűntudatmentes mami pont az ellentéte a mártírnak, azért mert gyermeke született, nem adja fel teljesen a korábbi életét. Lehet, hogy már nem baszcsizik be minden péntek este, de a fáradt gőzt ki kell engedni időnként. Van, aki egy jó bulizással teszi ezt, másoknak elég, ha a kispárnába üvöltenek. A lényeg, ha a babád jó kezekben van, akkor igenis használd ki az „én időt”, mert attól, hogy anya vagy még nem kell vegetálnod.

Vekerdy Tamás megmondta a tutit: „Boldog gyereket csak boldog anya tud nevelni” 

  1. hipster mom

A hipszter anyuci ultra cool, nem követi a mainstream vonalat, mégis egyedi és divatos a megjelenése. Az tuti, hogy a gyereknek van egy fekete kombidressze, amin „Rock’n Roll Baby” vagy valami hasonló felirat van. Szereti az old-time dolgokat, és a legnagyobb vágya, hogy visszautazhasson az időben és ott legyen Woodstockban azon a bizonyos fesztiválon. Ő az, aki szó szerint megszínesíti a társasági összejöveteleket, és a családja egy teljes egészet képez. 

  1. free-range mom

A free-range azt jelenti, hogy „szabadtartású”, ezt általában a haszonállatokra szokták használni, kicsit morbid a mi kontextusunkban, de tény, hogy jól szemlélteti az anyukák ezen típusát. Maradjunk annyiban, hogy ők a lazamamik, a paramamik totál ellentéte. Nem pánikol be, ha leesett a cumi a földre, talán megfújkálja, és hisz a „3 másodperces” szabályban. Ha nyakig sáros a gyerek, csak nevetve előveszi a telefonját és már meg is van a hét posztja a facebookra. És képzeljétek, ezek a gyerekek is felnőnek, sőt… Erre a típusra születni kell, elhatározásból nem megy, bármennyire is szeretnénk. 

free-range.gif

Azt gondolom ezzel a 20 típussal lefedtük az összes édesanya attitűdöt. Ha esetleg magadra ismersz bármelyik pontban, az nem a véletlen műve! Gyakorló anyukaként én is felfedezni véltem magam több pontban is.

Nagyon különbözőek vagyunk, de valamiben mégis egyetértünk:

„Egy kisbaba erősíti a szerelmet, megrövidíti a napokat, meghosszabbítja az éjszakát, zsugorítja a bankszámlát, boldogabbá teszi az otthont, viseltebbé a ruhákat, elfelejteti a múltat, és érdemessé teszi a jövőt”

(Ismeretlen szerző)

Vállaljuk fel, ezek vagyunk mi, anyucik!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr8114799600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása