Babaszafari

Hogyan állítsuk össze a kelengyelistánkat? – 1. rész

Kórházi csomag

2020. szeptember 15. - Babaszafari Móni

image_kep_babakelengye.jpg

Köztudott, hogy amikor egy nő várandós, megerősödik benne a fészekrakó ösztön, ami nagyjából annyit tesz, hogy szeretné az otthonát a lehető legjobban felkészíteni a baba érkezésére. Takarít, átrendezi a lakást, és nem mellesleg beszerez minden, a babához szükséges eszközt, talán néha kicsit túlzásba esve, amivel a párját időnként az őrületbe kergeti. Hát nem csodálatos, hogy a babavárás mi mindent kihoz az emberből?!

Sajnos azonban ilyenkor a hormonok gondolkodnak helyettünk, így hajlamosak vagyunk kicsit (vagy inkább nagyon) túlzásba esni, és irtózatos módon leterhelni a családi kasszát, ez különösen igaz az első baba esetében. 

Mivel ezt én is végig éltem anno, és a mai napig őrizgetem a soha nem használt cuccokat, ezért szeretnék egy kis útmutatást adni nektek, hogy mik azok a dolgok a kelengye listáról, amit érdemes már a baba születése előtt beszerezni, mérlegelve a lehetőségeket. 

Ebben a részben elsősorban arról lesz szó, hogy mire lesz szükségünk a kórházban. Lássuk:

Édesanyának:

  • higiéniai termékek: törölköző, köntös, papucs, egészségügyi betét (nagy nedvszívó képességgel), intim törlőkendő, kézfertőtlenítő, folyékony szappan, gátsebápoló krém, WC-papír, tusfürdő
  • bugyi, minden mennyiségben: mondhatnám, hogy bugyiból sosem elég, de ez elég furán hangzik, szóval inkább azt mondom, hogy számolj azzal, hogy ezt sűrűbben kell cserélni, mint normál napokon, illetve arra is fel kell készülni, hogy ha például besárgul a baba, akkor nem 3 napot fogsz eltölteni a kórházban, szóval pakolj be bátran belőle. És ha lehet, ne a Victoria Secret-ben vásárolt selyem alsóneműt használd erre a célra, hanem inkább leharcoltabb példányokat, vagy eldobható változatot.
  • kényelmes hálóing vagy pizsama: mivel a babát sokszor fogod mellre tenni a kórházi időszak alatt, ezért praktikus, ha a felsőrésze gombos, vagy átlapolós, így nem kell sokat bíbelődni a szoptatásnál.
  • szoptatós melltartó: ebből érdemes többet és jóminőségűt beszerezni, mert sokáig szükséged lesz rá, és szinte egész nap hordanod kell majd, így javaslom, hogy ne ezen spórolj.
  • melltartóbetét: a kórházba érdemes az eldobható verziót választani, és mindenképpen alul és felül is rögzíthető legyen a melltartóba. A jó melltartóbetét kellőképpen szellőzik, viszont jó nedvszívóképességgel is rendelkezik.

Tipp

nuvita_melltartobetet_image.jpgA Nuvita melltartóbetét nappali és éjszakai használatra kifejlesztet, extra vékony és puha anyagból készült. Ragasztószalagjai által tökéletes illeszkedést biztosít a fehérneműn, és kellemes érzetet nyújt a szoptatás miatt érzékeny bőr számára. Diszkréten viselhető bármilyen ruhanemű alatt. Egyesével van csomagolva, így könnyen használható otthon és utazások során is. Erős nedvszívó-képességének köszönhetően éjszaka is viselhető.

  •  szoptatós párna: nagyban megkönnyíti a kismama dolgát. Segít elsajátítani a helyes szoptatási technikákat, valamint alvásnál is hasznát veszed, ha fáj a gátseb vagy császármetszés helye.

Tipp:

nuvita_feedfriend_image.jpgA Nuvita Feedfriend szoptatós párna a kismama terhessége alatt is kényelmet nyújt, hiszen a fokozott terhelésnek kitett derék megtámasztására és a lábak felpolcolására is szolgál. A kisbaba születése után rátehetjük a kisbabát, szoptatós párnaként is funkcionálhat és amikor már tud ülni a baba, a hátát is megtámaszthatjuk vele. Egy rejtett zseb található a párnában, ami ideális a cumisüveg és az etetési kiegészítők tárolásához. A szoptatós párna kényelmes fekvést biztosít a csecsemőnek, a mikrogolyós töltetnek köszönhetően pedig minden testhelyzethez tökéletesen idomul.

  • kézi mellszívó: mivel a tejbelövellés nem feltétlenül megy mindenkinél zökkenőmentesen, ajánlott beszerezni egy mellszívót. Ez később is jószolgálatot tesz majd, ha anyatejes lesz a baba. Mindenképp olyat válassz, aminek több fázisa van, és lehet állítani az erősséget.

Tipp:

uj_kezi_mellszivo.jpgA Lansinoh 2 fázisú kézi mellszívó stimuláló és fejő üzemmódban is használható. Az Easy Express ergonomikus, könnyed karral használata kevésbé fárasztó. A csomag tartalmaz természetes hullámvonalú etetőcumit, ami segít fenntartani a bevált szoptatási módot. Állítható 2 fázisú technológia: 1. Stimuláló fázis  - gyors, rövid, kis szívóerejű szívás, hogy beindítsa a tejleadó reflexet. 2. Fejő fázis – lassabb, mélyebb, ürítő szívások a maximális tejleadás érdekében. Csendes, kicsi és könnyű, így diszkréten használható, és hordozható is. ComfortFit szívófeje jobban illeszkedik, ezért hatékonyabb a használata.

  • bimbókiemelő: előfordulhat, hogy a szoptatás során szembesülsz azzal, hogy a baba nem tud úgy rácuppanni a mellre, ahogy kellene, ennek több oka is lehet, az egyik ezek közül a befelé fordult mellbimbó, mely ezzel a kis eszközzel könnyedén kezelhető.

Tipp:

bimbokiemelo_2_meretu_tolcserrel.jpgA Lansinoh bimbókiemelő a szoptatás kezdeti időszakában előforduló lapos vagy befelé forduló mellbimbó kiemelésére szolgáló termék, mely nagyon hasznos minden kismamának! Könnyen kiválaszthatod a megfelelő méretű tölcsért, hiszen a dobozban 2 különféle méretű is található! Használata segít a nehezen beinduló anyatej esetében is. Kicsi, könnyű, akár egy kézzel is használható a szoptatás előtt. 

  • Innivaló: a vajúdás és a szülés kimerítő dolog, és sok vérveszteséggel is jár. A te egészséged, és a szoptatás szempontjából is fontos a folyadékpótlás, erre a legalkalmasabb a szénsavmentes víz, amiből legyen nálad bőven utánpótlás, és figyelj is rá, hogy igyál eleget ebben az időszakban is. 

Babának:

  • textilpelenka: ne fukarkodj vele, mert sokat fogsz belőle használni. A nevével ellentétben sokmindenre használod majd, kivéve a pelenkázásra. Erre fogod fektetni a babát, ha pelenkázod, ha leteszed valahova, ezt használod a büfizéstetéshez, ha bukik a baba, és még ki tudja mire nem jó ez a kis textildarab. Minimum 5 darabot javaslok a kórházba, otthonra meg, ha nem akarsz naponta textilpelenkát mosni (márpedig nem fogsz akarni), akkor 10-15 darab a minimum… Legyen jó nedvszívó képességű, puha anyagból, amely 90 fokon, gépben mosható.
  • ruha: sok kórházban az intézmény saját ruháiba öltöztetik az újszülöttet, ezt az információt érdemes megtudni szülés előtt, mert ebben az esetben, csak a hazautazáshoz kell a babának ruhaneműt bevinni magunkkal. Ez lehet az évszaknak megfelelő body, rugdalózó, a hazautazáshoz overál, kesztyű, sapka, zokni (ha szükséges).
  • pelenkázáshoz: 1 kiscsomag 1-es vagy 2-es méretű (függ a baba születési súlyától) eldobható pelenka, popsikrém, popsitörlő kendő
  • cumisüveg lassú átfolyású cumifejjel (ha szükség van a tápszeres tápláláshoz vagy vizet adni a babának)
  • autóshordozó: érdemes olyan újszülött babakocsi szettet vásárolni, amihez van autóshordozó is, melyek általában 0-13 kg-ig használhatóak, és menetiránynak háttal kell bekötni az autóba. Ha azonban már meg van a babakocsi, olyan hordozót keressetek, ami rögzíthető a babakocsira. Előny, ha rá tudjuk tenni a vázra, mert mondjuk egy bevásárlás alkalmával, kényelmesebb csak kiemelni az autóból, és egy kattintással ráhelyezni a babakocsi vázra, így több hely lesz a csomagtartóban is a vásárláshoz.

Tipp:

lifestyle01.jpgAz Avionaut Pixel autóshordozó 0-13 kg közötti testsúly (40-86 cm testhossz) esetén  használható.

  • 3 pontos biztonsági övvel felszerelt hordozó.
  • A Pixel hordozóban a védelem hatékonyságát számos európai kutatólaboratóriumban végzett teszt igazolja.
  • Egy egyedülálló PIXEL ülőbetéttel van felszerelve, amely stabilizálja a medence, törzs, lábak és fej helyes tartását
  • Az oldalsó és alsó kiegészítő betétek kivehetőek, ha a baba eléri a megfelelő méretet.
  • Speciális adapter csatlakozási lehetőségeinek köszönhetően szinte bármilyen babakocsira rögzíthető.
  • Magas minőségű kárpitja többféle színben elérhető, így tökéletesen kielégítik a vásárlók igényeit. Anyaga megfelel az Eko-tex 100 szabványnak, mely garantálja, hogy nem tartalmaz a gyermek egészségére vagy biztonságára káros anyagokat.
  • Levehető kupolája óvja a gyermeket a napsütéstől az utazás közben.
  • Az innovatív technológának köszönhetően az Avionaut Pixel a világ legkönnyeb autós babahordozója, súlya mindössze 2,5 kilogramm
  • Merevítőanyaga az ún. EPP nagy ellenálló képességet mutat a fizikai és kémiai tényezőkkel szemben. Kiváló a szilárdságanem deformálódik, még ütközés esetén fellépő nagy ütésterhelések esetén sem. 

A 2. részben átnézzük az otthonra beszerzendő kelengyelistát is, és nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ez lesz a keményebb dió. Érdemes átgondolni a lehetőségeket és az igényeket, mert egy kicsit nem figyelsz oda, és már tele is a kosár.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1616195358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása