Babaszafari

Gyermekünk, a szemünk fénye - 2. rész

2019. október 11. - Babaszafari Móni

A cikk 1. részében bemutattuk, hogyan fejlődik a látás csecsemő- és gyermekkorban, valamint milyen szembetegségek jelentkezhetnek, és mik ezeknek a tünetei. 

A témát tovább taglalva, szó esik a napszemüveg használatáról, illetve egy nagyon aktuális kérdésről, hogy az "okos eszközök" használata hogyan hat a gyermekek szemére.

A cikk 2. részének megírásában továbbra is segítségünkre volt dr. Reischl Mária, az Optokid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum szemész adjunktusa.

_m7b1816_2.jpgfotó: Optokid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum

Ártalmas vagy jótékony hatású a napszemüveg használata baba, illetve kisgyermek esetén? 

Általánosságban elmondható, hogy átlagos fényviszonyok között a napszemüveg viselésére nincs feltétlenül szükség. A baba, kisgyermek szemének védelmére elegendő egy árnyékoló sapka, kendő, kalapka viselése, a szem fénytől való védelmét a pupilla beszűkülése, a szemrés tágasságának csökkentése biztosítja. Ha a napszemüveg nem megfelelő minőségű és formájú, a kitágult pupilla mellett több káros fénysugár juthat be a szembe. Legtöbbször, ha a gyermek nem érzi erősnek a fényt, nincs szüksége a szemüvegre, nem is tűri meg magán

Más a helyzet, ha a gyermek hosszabb időt tölt nyáron a szabadban, különösen vízpart mellett, vagy télen hóban, ahol a szóródó fények mennyisége jelentős (a hó 80%-ban, a vízfelszín 30-40%-ban veri vissza az UV-sugárzást). Ilyen helyzetekben a szem védelme érdekében szükséges a napszemüveg viselése a káros UV-B sugarak kiszűrésére. 

Szintén más elbírálás alá esik az extrán fényérzékeny szemű gyermek, aki az átlagos fényviszonyok között is szenved a fénytől, könnyezik, káprázásról panaszkodik, nem szívesen megy ki a szabadba. Leggyakrabban a világos (kék, zöld) szemek között akad ilyen, de a barna szemű gyermekek körében is előfordulhat. Az ő számukra is megoldást jelent a napszemüveg viselése.

A jó napszemüveg alapvető tulajdonságai:

  • szűrje ki a teljes UV spektrumot 400 nm-ig
  • szűrje ki a látható fény 75-80%-át
  • egyenletesen legyen színezve, ne torzítson. A különböző színű lencsék másként hatnak a kontrasztérzékenység, csillogás, színlátás tekintetében
  • formája anatómiailag kövesse az arcot, fedje le a teljes látóteret, és oldalt is árnyékoljon a hátulról, oldalról érkező sugarak ellen.

baby-4386052_1920.jpg

Tipp:

Az Espiro Sonic sport babakocsi a szülők elvárásainak megfelelő fordulékonysággal és könnyű vázszerkezettel rendelkező sport babakocsi, rugós felfüggesztésű kerekekkel, amely még megbízhatóbbá teszi a közlekedés során.

  • 6 hónapos kortól 15 kg-os súlyhatárig használható, körülbelül a kicsi 3 éves koráig.
  • Kupolája extra nagyméretű, UV szűrős anyagból készült, cipzáros résszel bővíthető, így védve a gyermek fejét, szemét a szelesebb vagy naposabb időben. Kémlelő nyílás található rajta, így alvás közben is mindig meglesheted a kicsit. A kupola hátsó részén egy zseb található, ahova egyszerűen elrejthető a telefon, kulcs vagy bármi ami jobb ha kéznél van.
  • Könnyen, két mozdulattal lapra csukható és összezárt állapotban felállítható, ezzel is egyszerűsítve a tárolást.
  • Háttámlája fokozatmentesen dönthető egészen fekvő helyzetig, így ha a gyermek a nagy séták során elaludna, csak egyszerűen hátra kell dönteni és kényelmes lesz számára.
  • Lábtartója is állítható a még komfortosabb fekvőhelyzet kialakításához!
  • Első kerekei bolygósíthatóak, hátsók pedig fékezhetőek. Minden kerék rugós felfüggesztésű a kényelmes utazások érdekében, hogy a nehéz terepeket és a kisebb akadályokat is könnyedén vegye.
  • Nagyon praktikus a tömegközlekedésnél a tolókarra szerelt fék, amellyel hajolgatás vagy különösebb erőlködés nélkül fékezhető le a babakocsi, vagy oldható fel.
  • Tolókarja állítható magasságú, így mindenki a saját kényelme szerint állíthatja be, magasabb szülőknek is kényelmes!
  • 5 pontos biztonsági öv puha váll- és ágyékpárnákkal nem csak megvédi a gyermeket a kieséstől, de még nagyobb kényelmet biztosít számára. 

Hogyan hat az okos kütyük használata a kisgyermekek szemére?

Manapság egyre korábbi időpontban kerül a gyermekek kezébe „okos kütyü”, leggyakrabban tablet, de sokszor telefon is. 

A szülők többsége saját bevallása szerint nem a gyerek fejlődésében várható pozitív hatások miatt adja gyermeke kezébe ezeket az eszközöket, hanem így tudja biztosítani saját maga számára a nyugodt időt, vagy nyilvános helyen, autóban lekötni a gyermek figyelmét. 

Érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni, milyen hatásai vannak a képernyőnek gyerekkorban. Természetesen nem kizárólag negatív hatásokkal bírnak ezek az eszközök, de csak akkor járhat a géphasználat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia. A nevelés során meg kell tanítanunk gyermekeinket az eszközök jó használatára. De ez semmiképpen nem történhet úgy, hogy óvodás, vagy még korábbi korban elkezdjük a „barátkozást"!

A fejletlen idegrendszer és a képernyő találkozása komoly veszélyt jelent! A vibráló kép, a gyors, egyre erősödő ingerek, a feldolgozhatatlan mennyiségű információ pontosan olyan hatást váltanak ki az agyban, mint a droghasználat. Az okos eszközök visszafordíthatatlan, maradandó károsodást okozhatnak a fejlődő idegrendszerben. Az életkornak nem megfelelő géphasználat pontosan az egészséges fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges képességek fejlődését zavarja, akadályozza, sok esetben károsítja. 

Ezen általános idegrendszeri hatások mellett vannak kifejezetten a szemet károsító hatások. Egyik ilyen a tartós, szünet nélküli közelrenézés eredményeként fellépő kancsalság, amely később igen nehezen gyógyítható. 

Másik nagy veszély a rövidlátás kialakulása ugyanezen okok miatt. Nem elhanyagolható a koponyát és ezáltal a szemet érő sugárzás sem (elektroszmog).

Sajnos egyre több gyermek jelentkezik rendelőnkben szempirossággal, szúró fájdalommal, idegentestérzéssel, ami a fent említett eszközhasználathoz köthetően lép fel. Ilyenkor a vizsgálat olyan mértékű szemszárazságot derít fel, amilyet korábban a 40-50 éves korosztálynál tapasztaltunk!

Az életkornak megfelelő géphasználatot a fentiek miatt a következőkben javasolják: 

  • 0-3 éves korig egyáltalán nem javasolt
  • utána maximum 20-30 perc ellenőrzött használat naponta
  • kisiskolás korban 12 éves korig napi max. 1 óra ellenőrzött, szűrt használat
  • ezután is a használati idő lassú, korlátozott növelése.

„Érdekes” tény, hogy az eszközök fejlesztői, akik legjobban ismerik ezeket a termékeket, saját gyermekeik kezébe 14 éves korig nem adnak okoseszközt!

2_marci.jpgfotó: Optokid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum

Milyen időközönként érdemes a gyermek szemét szakorvossal megvizsgáltatni?

Amennyiben akár a szülők, hozzátartozók, akár a védőnő vagy a gyermekorvos eltérést lát a gyermeknél, mielőbbi vizsgálat szükséges. (lehet kancsalság, látható fejlődési rendellenesség, a szem használatának zavara, stb.). Ezt követően a szakorvos a talált eltérés függvényében állapítja meg a további kontrollvizsgálatok időpontját, gyakoriságát.

Ha a gyermeknél nem vesznek észre semmilyen eltérést, de

  • koraszülött volt, kis súllyal született, oxygént kapott, súlyos fertőző betegsége volt,
  • az anya a terhesség alatt valamilyen fertőző betegségben szenvedett,
  • a családban kancsalság, tompalátás, állandó szemüvegviselés állt fenn, 

akkor érdemes 6 hónapos kora körül, de 1 éves koráig mindenképpen felkeresni a szemészeti rendelőt.

A továbbiakban évente javasolt az ellenőrzés.

Ha a gyermek panaszmentes, a családban sincs szembetegség, akkor is ideális lenne 1 éves kora körül szűrővizsgálatra vinni, de 2-2 és fél éves korában mindenképpen, amikor már beszél, a látásélessége is vizsgálható. A beiskolázás előtti vizsgálat, illetve ezen két időpont között egy alkalom tanácsos lenne.

_m7b2448.jpgfotó: Optokid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum

A cikk az Optokid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum közreműködésével készült.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, és kövess minket, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezünk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr4015213390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása