Babaszafari

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának - 2. rész

Mit tehetsz várandósan a sikeres szoptatásért?

2019. augusztus 05. - Babaszafari Móni

A szoptatásról szóló cikksorozatunk 1. részében Csetneki Julianna, szülésznő, szakértő adott iránymutatást az anyatejes táplálás sikerességéhez.

Ebben a bejegyzésben pedig kitérünk arra, hogy mik azok a dolgok, amiket jó, ha megteszel, hogy elkerüld a mellbimbó kisebesedését, ezáltal a szoptatás ne legyen fájdalmas élmény.

Olvasd el Csetneki Julianna ajánlását:

web3-mom-baby-newborn-breastfeeding-breastfed-nursing-bond-motherhood-shutterstock.jpg

Kérlek, ne gondold azt, hogy bonyolult dolgokat kell elsajátítanod ahhoz, hogy tartósan szoptatni tudd kisbabádat.

Hozd meg a döntést, tehát határozd el magad, hogy a semmivel nem pótolható anyatejedet adod picidnek és ezt a világ legtermészetesebb módszerével a szoptatással teszed!

Olyan anyukákkal beszélgess, akiknek sikeres volt a szoptatásuk. Ne hidd el, hogy ha kicsi a melled nem lesz tejed. Akkor, ha anyukád nem tudott téged szoptatni, akkor te sem fogsz tudni. Az sem igaz, ha várandósan nincs előtejed, akkor nem lesz a szülés után sem. Sok sok egyéb tévhit is kering a mamák között, de Te bízz magadban és kisbabádban. Pozitív gondolkodással, segítő, támogató családi háttérrel, némi ismeret elsajátításával meglátod menni fog a szoptatás, mégpedig akár babád 1-2 éves koráig is.

A mellbimbó felkészítése a várandós időszakban

Lehet, hogy hallottál nagymamádtól, idősebb asszonytól, hogy régen az volt a gyakorlat, hogy a mellbimbót és környékét a várandós anyák fürdés után frottír törölközővel, körkörös mozdulatokkal dörzsölve edzették. No, ez egy fájdalmas és nagyon helytelen gyakorlat volt. Ezt ma már nem ajánljuk, sőt bizonyított, hogy abortuszt, koraszülést indíthat be! A mellbimbó mechanikai ingerlésére oxitocin hormon szabadul fel az agyalapi mirigybe, és ez méh-összehúzódásokat okozhat. A mellbimbó bőre idegvégződésekkel sűrűn ellátott terület, ezért szoptatáskor keletkező apró sérülések is fájdalmasak lehetnek.

Ahogy telnek a várandósság hetei csodálkozva nézed, hogy a pocakod mellett egyre nő melled mérete is. Ezzel egyidőben gyakran előfordul, hogy száraz lesz a bimbód és bimbóudvarod bőre. Ezt az állapotot meg kell szüntetni, ha lehet meg kell előzni, mert a száraz, repedezett bőr nehezebben bírja a szopás közbeni hatásokat.

A babád szopás során 2-3-szorosára nyújtja a bimbód, összepréseli és hullámmozgással egészen hátra, a lágy szájpadlásáig juttatja el a bimbót a bimbóudvar egy részével együtt. Ezzel a mozdulattal, de döntően a szájában lévő vákuummal üríti ki a tejet. Ezek a mozdulatok és a nyelvecskéjén lévő ízlelőbimbók úgy érhetik - az eddig finom, puha melltartóba „bugyolált” - melled, mintha finom smirglivel dörgölgetnéd.

A régi kor asszonyai durva szövésű anyagból készült ruhában jártak, amihez számtalanszor dörzsölődött hozzá mellbimbójuk, ezért mire eljött a szoptatás időszaka az semmilyen plusz terhelést nem rótt a mellre. Szóval nem vagy „nyafka”, ha az első napokban érzékeny szoptatáskor a melled, hiszen a szoptatás lesz az első olyan mechanikai hatás, amivel eddig még nem találkozott a bimbód.

A későbbiekben majd olvashatsz a szoptatási testhelyzetről és a babád helyes mellre tapadásáról, ezekre okvetlen figyelned kell a bimbód sérülésének megelőzése érdekében.

Várandós időszakban a bimbó sérülésének megelőzésére már 35 éve javasoljuk a bőrszövet puhítását, hidratálását már akár a várandósság félidejétől. Különösen igaz ez, ha bimbód száraz, érzékeny. A szülés előtt néhány héttel egyszer-egyszer jó hatású, ha zuhanyzás után bekened a bimbód 100% tiszta lanolinnal. Pucérkodj pár percig, majd tegyél rá átlélegző tulajdonságú melltartóbetétet, amit a melltartódba fixálsz. A következő zuhany előtt vedd csak le, meglepődve látod, hogy kevésbé érzékeny, puhább és hidratáltabb lesz a bimbód.

A szoptatás időszakában, annak végén mindig préselj 1-2 csepp anyatejet a bimbódra, kend el rajta és hagyd rászáradni. A csodás anyatejben lévő immunanyagok, zsírok védik a bimbót és nem engedik a nyitott tejcsatornán feljutni a kórokozókat a melledbe. Abban az esetben, ha érzékeny, fáj a bimbód akkor használj lanolint.

Saját, több éves tapasztalatom alapján állíthatom, hogy azoknál, akik a várandós időszakban használták a 100% tiszta lanolint jóval ritkábban és kisebb mértékben fordult elő mellbimbó sérülés a szoptatási időszakban.

Kérlek, ne használj színes, szagos vagy olyan bimbókrémet, aminek íze van, mert azt mindenképpen szoptatás előtt el kell távolítani. A bimbó apró vájataiból csak dörzsöléssel tudod a kenőcsöket, színes krémeket kitörölni, amivel több sérülést okozol, mintha nem használsz semmit.

A lanolin elzárja a levegőt az érzékeny bimbó felől, és a bőr mélyebb rétegeiben lévő folyadékkal hidratálja, gyógyítja a bimbót. Olyan környezetet hoz létre, amelyet a szakmai nyelv nedves sebgyógyulásnak nevez.

A nedves sebgyógyulás előnyei

  • A bőr megtartja a benne lévő nedvességet és ezzel felgyorsítja a gyógyulást.
  • A sejtnövekedés nedves körülmények között a leggyorsabb, a bőr megújítja magát.
  • Nem jöhet létre kérges var. Azok a sebek, amelyek száraz levegőnek vannak kitéve, mindig varasodnak. A var nem az egészséges gyógyulás jele, hanem akadálya annak, hogy a bőr újra ép legyen.
  • Növeli a sérült mellbimbó rugalmasságát, ami fontos feltétele a szoptatás folytatásának.
  • Hegesedés nélkül gyógyul a bimbó, ami esztétikailag is előnyös.

Egyes krémek tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek a babára nézve, például alkohol, ásványi olajok, mogyoró olaj, stb.

nedves-sebgyogyulas3.jpg

Tipp:

bimbokrem.jpgA Lansinoh HPA lanolinja a legtisztább bimbókrém. Az egyetlen, ami elnyerte az Angol Allergia Alapítvány támogatását. Egyedülálló tisztítási technológiájának köszönhetően, a bimbókrém érezhetően különbözik bármely más lanolin bimbókrémtől hatékonyságát illetően.

Tulajdonságai:

  • 100% ultra tiszta HPA lanolin,
  • szagtalan és íztelen ezért a babád nem zavarja,
  • színtelen, ezért nem zavar téged sem,
  • adalékanyag-mentes, nem tartalmaz tartósítószert,
  • segít megnyugtatni és megvédeni az érzékeny, repedezett mellbimbót,
  • azonnali fájdalomcsökkentő hatású,
  • a bimbó varasodás, hegesedés nélkül gyógyul,
  • nem kell szoptatás előtt eltávolítani.

Szerző: Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is!

Kövess minket, mert hamarosan jelentkezünk cikksorozatunk 3. részével, melyben arról lesz, szó, mire kell odafigyelni melltartóbetét választáskor! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1114991786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása