Babaszafari

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának - 1. rész

Hogyan legyen a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga

2019. július 31. - Babaszafari Móni

Azt mondják a világ legtermészetesebb dolga a szoptatás, mégis nagyon sok újdonsült anyuka küzd problémákkal ezen a téren.

Amikor közeleg a szülés időpontja gyakran a kismama legfőbb aggodalma, hogy legyen elég teje, és sokáig tudjon szoptatni.

Amíg a középkorban a szoptatás és a gyermek táplálása az alacsonyabb osztályba tartozó nők feladata volt, akik dajkaként dolgoztak az arisztokrata családoknál, addig a mai világban az anyatejes táplálás minden nő kiváltsága és törekvése függetlenül attól, milyen társadalmi osztályba tartozik. A szoptatás nem pénz kérdése többé, hanem alanyi jogon jár minden kisbabának.

A szoptatásról szóló bejegyzés sorozatunkban Csetneki Julianna, szülésznő, szakértőt kérdeztük az anyatejes táplálásról, és annak pozitív hatásairól:

breastfeeding_pillowlifestyle.jpg

Szeretettel köszöntöm a szoptató Édesanyákat és Családjukat!

Világszerte a szoptatás világnapja augusztus elseje, és ez olyan fontosságú ünnep, mintha második anyák napja lenne.

A szoptatás, az anyatej az életet jelentette régen és napjainkban is. Különböző kultúrákban évezredeken keresztül tudatosult, hogy a természet az anyatejjel csodálatos módon gondoskodik az önellátásra képtelen újszülöttekről. Köszöntsük, ünnepeljük, védjük, segítsük együtt a szoptató édesanyákat az év minden napján, kiemelten a Szoptatás Világnapján!

Az anyatej olyan egyedülálló csodálatos táplálék, mely a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik összetételében és mennyiségében egyaránt. A koraszülöttet világra hozó édesanya teje különleges összetételű, mert a kis fejletlen szervezetű baba speciális igényeinek megfelelő. Védelmet nyújt a külvilág ártalmaival szemben. Elősegíti az ideális fejlődést és növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. Tehát a szoptatás nem egy életstílus, hanem nagyon fontos közegészségügyi kérdés is!

Az a csoda, ami a szoptatás, soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életébe, ezért is javasoljuk egészségügyi szakemberek is a tartós szoptatást. A kutatások és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy az egy-két éves kor utáni szoptatás is számtalan előnnyel jár úgy a gyermek, mind az anya számára is. Ezek közül leglényegesebb a gyermek immunológiai védelme, a későbbi krónikus betegségek megelőzése és az anya védelme az emlőrák, a csontritkulás ellen, de nem utolsó sorban az anya-gyermek kapcsolat elmélyítése.

A párkapcsolatok stabilitását, a további szülések számát, a gyermekek tanulási készségét, intelligenciáját, valamint mindezek társadalmi költségeit is pozitívan befolyásolja.

A mai kor édesanyáinak számos elvárásnak kell megfelelniük, ennek ellenére az anyák saját maguktól gyakran a tökéletességet várják el.

bmc-500x500-carousel5.jpgHazánkban a szakmai ajánlások szerint a csecsemőket lehetőleg 1 éves koráig szoptassák, természetesen nem kizárólagosan. Ehhez képest a 6-12 hónapos magyar babák több mint 60%-át már nem szoptatják. „Az édesanyák jelentős részénél a pszichés nyugalom az alapfeltétele annak, hogy legyen elegendő teje. Az ő esetükben a szoptatás kudarcának leggyakoribb oka a teljesítményszorongás” állítja Dr Kovács Dóra pszichiáter. A köztudatba beívódott a „szoptatási kudarc” jelenség, miszerint aki nem szoptat az rossz anya! Sokszor okoz problémát, hogy különböző szoptatási tanácsot kapnak ugyanarra a kérdésükre a szoptató édesanyák a gyermekorvostól, védőnőtől, a laktációs tanácsadótól, a szülésznőtől vagy a barátnőtől. Higgyék el, hogy nem csak az igaz, hogy nincs két egyforma ember, hanem az is, hogy minden baba önálló személyiség és másként szopik. Nincsenek mindenkire egyformán igaz, kőbe vésett szoptatási szabályok.

Sokkal eredményesebb és nyugodtabb leszel, ha az ismeretszerzés mellett a szoptatás és csecsemőtáplálás gyönyörű és felejthetetlen időszakában is hagyod érvényesülni csodás anyai ösztönödet.

Az igény szerinti szoptatás a várandósság meghosszabbításaként fogható fel, mert olyan egységben él tovább a mama és a baba.

Bizonyos kor elérése után a gyermekek már mindenki számára érthetően közlik, hogy szopni szeretnének. Vannak olyan édesanyák, akik ezt természetesnek veszik, míg mások kellemetlenül érzik magukat. Sajnos nem ritka, hogy honfitársaink buta megjegyzéseket tesznek a nyilvános helyen szoptatókra, ez nagyon elítélendő és inkorrekt viselkedés részükről, hiszen a csecsemőknek a legfontosabb, hogy akkor szopjanak és ott, ahol éhesek. Nincs miért szégyenkezniük, sőt ellenkezőleg, legyenek nagyon büszkék, hiszen a legtöbbet adják gyermeküknek, amit csak az édesanya adhat!

A tartós szoptatás megvalósulásában jelentős szerep jut az azt segítő és támogató édesapáknak, valamint a nagyszülőknek is.

baby-84639_1920.jpgKedves Apuka!

Érezd fontosnak, hogy párod babátoknak a világon a legfontosabb, legjobb, semmivel nem helyettesíthető táplálékot, az anyatejet minél hosszabb ideig adja. Az is fontos, hogy ez a leghigiénikusabb, legesztétikusabb, de főleg az összetartozás legelső zálogát bizonyító szoptatással történjen.

A várandósság alatt a „mami” adja az all-inclusive ellátást babátoknak az anyaméhben. Amikor megszületik kicsitek, párodnak szüksége lesz a finom „anyatejserkentő” ételekre, a tiszta lakásra és ruhára, de nem utolsó sorban a nyugodt családi légkörre. A szoptatás alatt is dübörögnek az újdonsült anyában a hormonok, aminek hatására gyakori hangulatváltozások nehezíthetik mindennapjaitokat, ezért legyél türelmes és megértő.

Gondold át és ha lehet tedd meg:

  • Kísérd el társadat a szoptatásra felkészítő tanácsadásokra.
  • Közvetlen szülés után, ha nincs arra lehetőség, hogy a pároddal legyen a baba közvetlen bőrkontaktusban, akkor kérd, hogy a Te mellkasodon tölthesse életének első óráját. Bevett szokás a kórházakban a „szőrkontaktus” biztosítása, akár császármetszés után is. Pici újszülöttetek a Te mellkasodon is meg fog nyugodni, hiszen a papa hangját is ismeri.
  • Legyél türelmes, megértő és gyengéd, segíts minél többet a pici ellátásában is.
  • Biztasd párod, éreztesd vele feltétlen szeretetedet, bizalmadat babátok ellátásával kapcsolatban is. 

A szoptatásban a természet csodával határos módon egyesítette a semmivel nem összehasonlítható táplálást és a lelki szükségletek kielégítését. Ezt fogalmazta meg Granthy Dick Read a háborítatlan szülés „apostola”, aki az Egyesült Királyságban volt szülész-nőgyógyász szakorvos.

 1db2e1e2e65def22_177446245_xxxlarge_2x_allo.jpg

„Az újszülöttnek igénye van:

az anya karjainak melegére,

emlőjének táplálékára,

biztonságra, amit az édesanya jelenléte nyújt.

A szoptatás mindhármat egyszerre elégíti ki.”

 

A háborítatlan szülés lényege, hogy beavatkozások nélküli, tiszteletteljes környezetben a mama kéréseit figyelembe véve születik meg a baba. Napjainkban ezen elvek szerint tevékenykedő szakemberek által kísért szüléseknél csak annyi és olyan beavatkozás történik, ami feltétlenül szükséges.

Szívből kívánom minden Édesanyának és Családjának, hogy a szoptatás tartós és örömteli élmény legyen.

Szerző: Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Kövessetek, mert hamarosan újra jelentkezem a cikksorozat 2. részével, melyben a sikeres szoptatáshoz olvashattok tippeket Csetneki Juliannától!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7414988616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása