Babaszafari

Nyári receptötletek hozzátápláláshoz

2019. július 15. - Babaszafari Móni

Egy baba életében nagyjából 5-6 hónapos korában érkezik el az idő, hogy az anyatejen vagy a tápszeren kívül mást is megízleljen. A szerencsésebbeknél ez az időszak nyáron jön el, amikor a friss gyümölcsök és zöldségek közül válogathatunk, így biztosítva a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot a kis fejlődő szervezetnek.

Azonban oda kell figyelni, hogy milyen korban, mely ételeket vezethetjük be biztonsággal az étrendjébe.

Ehhez egy kis segítséget és néhány receptötletet találsz a bejegyzésben.

011454_6_multi-coloured_forks_spoons-ll1.jpg

Én annak idején, amikor a lányomnál elkezdtük a hozzátáplálást, Havas Dóra Születéstől Születésnapig című könyvéből „kotyvasztottam” neki. Ez a könyv nagy segítség volt számomra, mert előtte se voltam kimondottan konyhatündér, csak, hogy szemléltessem, a „paszternák” szót is a Két pasi meg egy kicsi c. sorozatban hallottam életemben először :)

Elhatároztam, hogy én „jó anya” leszek, és főzök a gyerekre, ami így visszagondolva már nem egy nagy ördöngösség (legalábbis az elején!).

Íme, a sorstársaimnak egy-két iránymutatás és ötlet.

Mikor mit vezessünk be?

  • 5-6 hónapos korban: rizs, alma, körte, meggy, barack, burgonya, sárgarépa, sütőtök, nyári tökfélék, cékla, zab, árpa, zöldborsó, banán, avokádó
  • 7-8 hónapos korban: brokkoli, karfiol, fehérrépa, paszternák, zeller, spárga, zöldbab, csirke, pulyka, vaj, olaj, gesztenye, sárgabarack, szilva, aszalt gyümölcsök (szilva, sárgabarack, mazsola), kukoricadara, kuszkusz, lencse, vörös lencse
  • 9-10 hónapos korban: káposzta, padlizsán, paradicsom, paprika, mángold, spenót, sóska, fejtett bab, tojás (sárgája), tejtermékek (joghurt, kefír, túró, sajt), marhahús, sertéshús, bárány, hal, fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, borsmenta, citromfű, rozmaring, koriander)
  • 11-12 hónaposan: tésztafélék durumlisztből, olajos magvak darálva, ananász, mangó

bebietel.jpgReceptek 5-6 hónapos babáknak

pumpkin_puree.jpgPatiszon sárgarépával és rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 kisebb méretű patiszon
  • 1 közepes méretű sárgarépa
  • 3 dkg rizspehely
  • ½ dl anyatej vagy tápszer

Elkészítés:

A patiszont meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk. A húsát kockára vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, karikára vágjuk. A zöldségeket feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, majd fedő alatt közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A rizspelyhet forrásban lévő vízbe öntjük, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Összekeverjük a párolt zöldségekkel, pürésítjük, és annyi anyatejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.

cukkini_koles.jpgCukkini kölessel

Hozzávalók:

  • 3 dkg kölespehely
  • 1 kisebb méretű cukkini
  • 1,5 dl víz

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kölest egy kis lábosban felöntjük vízzel, hozzáadjuk a reszelt cukkinit, és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik és megpuhul. Pürésítjük, és annyi tejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.

Tipp a hozzátápláláshoz

nuvita_robotgep.jpgA Nuvita Pappasana robotgépe minden funkcióval bír, ami fontos lehet egy kisbabás anyuka életében. A cumisüveg melegítővel akár a fagyasztott ital is felmelegíthető. A robotgéppel pedig bármilyen ételt a babának megfelelő állagúra készíthetünk el. A sterilizáló segítségével pedig egy gombnyomással sterilizálhatjuk a termékben található üveget. A digitális kijelzőn 5 és 30 perc közötti főzési időt állíthatunk be. A robotgép alkalmas: zöldségek, gyümölcsök, húsok és halak feldolgozására is. A Blend and Cook funkcióra lépve  időt takaríthatunk meg, ugyanis csak bele kell önteni a  tartályba az összetevőket és a gép készre főzi az ételt.

Receptek 7-8 hónapos babáknak

sparga_pure.jpgSpárgás babarizottó

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg rizspehely
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1 ek vaj
  • 4 szál spárga (zöld vagy fehér)
  • ½ dl anyatej vagy tápszer

Elkészítés:

A rizspelyhet forrásban lévő vízben puhára főzzük. A zöldhagymát megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk. A spárgát alaposan meghámozzuk, hogy ne maradjon fás része, majd feldaraboljuk.

Tűzhelyen készítve:

Egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymát, és 1 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a spárgát és 3 evőkanál vizet. Fedő alatt 5 percig főzzük, amíg a spárga megpuhul. Összekeverjük a rizzsel, majd a vajjal együtt pürésítjük, és annyi anyatejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.

Gőzpárolóban készítve:

A spárgát és a hagymát a párolóedénybe tesszük, és 10 perc alatt puhára pároljuk. Összekeverjük a rizzsel, majd a vajjal együtt pürésítjük, és annyi anyatejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.

kuszkusz_zoldseg.jpgKuszkusz nyári zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 7 dkg kuszkusz
  • 1 tk vaj
  • 1 közepes cukkini
  • ¼ kisebb tök
  • 1 közepes sárgarépa

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk és felszeleteljük. A tököt meghámozzuk, magjait kidobjuk, a tök húsát feldaraboljuk. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk.

A kuszkuszt felöntjük 2 dl forrásban lévő vízzel, és azonnal lefedjük. 10 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és villával jól átkeverjük (szétpergetjük) a kuszkuszt, hogy a szemek ne ragadjanak össze.

Tűzhelyen készítve:

A zöldségeket ½ dl vízzel, lefedve, mérsékelt lángon egy kisebb lábosban, kb. 10 percig főzzük, amíg megpuhulnak. Összekeverjük a kuszkusszal, pürésítjük, és langyosra hűtjük.

Gőzpárolóban készítve:

A zöldségeket a párolóedénybe tesszük, és 10 perc alatt puhára gőzöljük. Összekeverjük a kuszkusszal, pürésítjük, és langyosra hűtjük.

 Receptek 9-10 hónapos babáknak

marharagu.jpgKéső nyári zöldséges marharagu

Hozzávalók:

  • 10 dkg marhahús
  • ½ padlizsán és cukkini
  • 1 kisfej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk, húsát felkockázzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A húst apró kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, 3 percig dinszteljük az olajon, majd rádobjuk a húst, és közepes lángon további 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Rizzsel vagy főtt burgonyával kínáljuk a babának.

lazac_spenot_rizs.jpgLazac spenóttal és rizzsel

Hozzávalók:

  • 15 dkg lazacfilé
  • 5 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
  • 5 dkg rizs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk vaj

Elkészítés:

A spenótot megmossuk, majd finomra vágjuk. Ha fagyasztottat használunk, felengedjük, és alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk. A rizst 1,5 dl vízben puhára főzzük.

Tűzhelyen készítve:

A vajat felolvasztjuk, beletesszük a lazacfilét, közepes lángon mindkét oldalán 2-2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, lefedjük, és 5 perc alatt puhára pároljuk. Összekeverjük a rizzsel, langyosra hűtjük, és pürésítjük vagy apróra vágjuk.

Gőzpárolóban készítve:

A hozzávalókat 15 perc alatt puhára pároljuk. Végül hozzákeverjük a vajat, és vagy leturmixoljuk vagy kis falatokban kínáljuk a babának.

Tipp a hozzátápláláshoz

nuvita_etkeszlet.jpgA Nuvita utazó evőeszközkészlet egy ételtárolót tartalmaz fedővel és kanállal. A fedél lehetővé teszi, hogy biztonságosan szállítható legyen az étel. Praktikus kialakításának köszönhetően a kanál a tálka tetején helyezhető el, így nem koszolódik és nem tudjuk elhagyni. Higiéniai szempontból a legjobb megoldás. A tálka alja tapadókoronggal van ellátva, így a csúszásmentesség biztosított, hogy az etetés is könnyebb legyen. 

Receptek 11-12 hónapos babáknak

penne_tonhal.jpgPenne tonhallal és zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 5 dkg száraztészta (penne, farfalle)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 5 dkg zöldborsó
  • 1 ökölnyi karfiol rózsáira szedve
  • ½ cukkini
  • ½ tonhalkonzerv
  • 1 ág kakukkfű

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a zöldségeket egyforma méretű darabokra vágjuk. Egy kis lábosban felhevítjük az olajat. Megdinszteljük rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket és a kakukkfű leveleit. Alacsony lángon, fedő alatt 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Hozzákeverjük a tonhalat, és összemelegítjük, majd összeforgatjuk a puhára főzött tésztával. 

cukkini_fasirt.jpgCukkinifasírt mozzarellával

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini
  • 5 dkg mozzarella sajt
  • 1 szál újhagyma
  • 3 mentalevél
  • 3 bazsalikomlevél
  • 1 tojás
  • 30 g liszt
  • ½ tk sütőpor
  • kevés semleges ízű olaj a sütéshez

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A menta- és bazsalikomleveleket apróra vágjuk, a hagymát is felaprítjuk. A sót lemossuk, a cukkinit alaposan kinyomkodjuk. A mozzarellát lereszeljük, és a többi hozzávalóval együtt a cukkinivel összegyúrjuk. Egy serpenyőbe annyi olajat öntünk, hogy egészen vékonyan bevonja az alját. A masszából kis labdákat formázunk, kilapítjuk őket, és oldalanként 4 perc alatt kisütjük. 6-8 db lesz belőle. 

 Tortareceptek 1. születésnapra

elso_szulinap03.jpg

repatorta02.jpgRépatorta aszalt gyümölcsökkel

(tojás-, cukor- és tejmentes)

Hozzávalók:

  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt cseresznye
  • 5 dkg aszalt meggy
  • 3 dl víz
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 dl cukrozatlan almapüré

Elkészítés:

A répát meghámozzuk és finomra reszeljük. Az aszalt gyümölcsöket feldaraboljuk, a fűszerekkel együtt egy kis lábosba tesszük, és felöntjük vízzel. Közepes lángon felforraljuk, és 5 percig főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, de nem veszik fel az összes vizet. Lehúzzuk a vízről, és hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük az almapürét és a répát. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. A két keveréket összeforgatjuk, jól összedolgozzuk, és sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk. 180 °C fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Akkor jó, ha nem tapad a villára a tészta, ha megszúrjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tálalnánk!

joghurt_torta02.jpgJoghurtos-citromos torta

Hozzávalók:

  • 2,5 dl joghurt
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • ½ vaníliarúd
  • 2 tojás
  • 2 ek olaj
  • 1 kezeletlen citrom frissen reszelt héja és facsart leve

A mázhoz:

  • 3 dl joghurt lecsepegtetve
  • ½ vaníliarúd
  • 1 ek juharszirup vagy porcukor
  • 5 dkg áfonya

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és sóval. A vaníliarúd magjait a cukorba kaparjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és fehéredésig keverjük őket. A masszához adjuk a joghurtot és az olajat, valamint a citrom levét és reszelt héját. Alaposan elkeverjük, majd összeforgatjuk a lisztes keverékkel, jól összedolgozzuk, és sütőpapírral kibélelt formába töltjük. 180 °C fokra előmelegített sütőben 55 percig sütjük. Akkor jó, ha nem tapad a villára a tészta, ha megszúrjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A mázhoz a lecsepegtetett joghurtot kikeverjük a ½ vaníliarúd kikapart magjaival és a tetszés szerinti édesítővel, majd a tortára kenjük. A tetejét áfonyával díszítjük.

A lecsepegtetett joghurtot úgy készítjük, hogy 3 dl joghurtot anyagpelenkával bélelt szűrőbe teszünk. A szűrőt egy tál fölé illesztjük, és az egészet a hűtőbe tesszük legalább 3 órára. Így a joghurt lecsepeg és krémesen sűrű lesz. 

vanilias_turotorta.jpgVaníliás krémtúrótorta (sütés nélkül)

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg babapiskóta
  • 1-2 dl almalé
  • 60 dkg sovány túró
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek cukor
  • 2 marék mazsola
  • 1 csomag porzselatin

Elkészítés:

Egy 20 cm kapcsos tortaforma gyűrűjét tortatálra helyezzük. A babapiskótákat megforgatjuk az almalében, és körberakjuk vele a tortaforma gyűrűjét és alját.

A túrót turmixgépben krémesre keverjük (vagy szitán áttörjük). A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a meleg vízben feloldott, majd lehűtött zselatint (a zselatint a csomagon található utasítás szerint készítsük el). A túróhoz finom mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínhabot, cukrot, mazsolát. Az előkészített formába öntjük, letakarjuk, és legalább 5 órára, de ha lehet, egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt levesszük a tortagyűrűt, tetejét friss vagy aszalt gyümölccsel díszítjük.

Tipp a hozzátápláláshoz:

20058_altpic_1.jpgFriss ételek, új ízek és mindez biztonságosan! A Munchkin etetőhálójávalhozzátáplálás egyszerű és veszélytelen lesz, nem fog a baba véletlenül nagyobb falatokat lenyelni. Használata könnyű, csak egy darab gyümölcsöt, zöldséget, vagy akár húst helyezzen a zacskóba és zárja rá a végét. Ezután a gyermek a hálón keresztül átszívhatja az élelmiszereket. Akár fél éves kortól használható önállóan.

Védő kupakja révén mindig tisztán tartható és higiénikus, ha éppen nem használjátok akár a táskába is elrakható, szállítható.

(forrás: Havas Dóra: Születéstől születésnapig)

Jó étvágyat kívánok a legifjabb szafaristáknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr8514947282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása