Egy baba életében nagyjából 5-6 hónapos korában érkezik el az idő, hogy az anyatejen vagy a tápszeren kívül mást is megízleljen. A szerencsésebbeknél ez az időszak nyáron jön el, amikor a friss gyümölcsök és zöldségek közül válogathatunk, így biztosítva a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot a kis fejlődő szervezetnek.
Azonban oda kell figyelni, hogy milyen korban, mely ételeket vezethetjük be biztonsággal az étrendjébe.
Ehhez egy kis segítséget és néhány receptötletet találsz a bejegyzésben.
Én annak idején, amikor a lányomnál elkezdtük a hozzátáplálást, Havas Dóra Születéstől Születésnapig című könyvéből „kotyvasztottam” neki. Ez a könyv nagy segítség volt számomra, mert előtte se voltam kimondottan konyhatündér, csak, hogy szemléltessem, a „paszternák” szót is a Két pasi meg egy kicsi c. sorozatban hallottam életemben először :)
Elhatároztam, hogy én „jó anya” leszek, és főzök a gyerekre, ami így visszagondolva már nem egy nagy ördöngösség (legalábbis az elején!).
Íme, a sorstársaimnak egy-két iránymutatás és ötlet.
Mikor mit vezessünk be?
- 5-6 hónapos korban: rizs, alma, körte, meggy, barack, burgonya, sárgarépa, sütőtök, nyári tökfélék, cékla, zab, árpa, zöldborsó, banán, avokádó
- 7-8 hónapos korban: brokkoli, karfiol, fehérrépa, paszternák, zeller, spárga, zöldbab, csirke, pulyka, vaj, olaj, gesztenye, sárgabarack, szilva, aszalt gyümölcsök (szilva, sárgabarack, mazsola), kukoricadara, kuszkusz, lencse, vörös lencse
- 9-10 hónapos korban: káposzta, padlizsán, paradicsom, paprika, mángold, spenót, sóska, fejtett bab, tojás (sárgája), tejtermékek (joghurt, kefír, túró, sajt), marhahús, sertéshús, bárány, hal, fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, borsmenta, citromfű, rozmaring, koriander)
- 11-12 hónaposan: tésztafélék durumlisztből, olajos magvak darálva, ananász, mangó
Receptek 5-6 hónapos babáknak
Patiszon sárgarépával és rizzsel
Hozzávalók:
- 1 kisebb méretű patiszon
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 3 dkg rizspehely
- ½ dl anyatej vagy tápszer
Elkészítés:
A patiszont meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk. A húsát kockára vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, karikára vágjuk. A zöldségeket feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, majd fedő alatt közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A rizspelyhet forrásban lévő vízbe öntjük, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Összekeverjük a párolt zöldségekkel, pürésítjük, és annyi anyatejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.
Cukkini kölessel
Hozzávalók:
- 3 dkg kölespehely
- 1 kisebb méretű cukkini
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kölest egy kis lábosban felöntjük vízzel, hozzáadjuk a reszelt cukkinit, és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik és megpuhul. Pürésítjük, és annyi tejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.
Tipp a hozzátápláláshoz
A Nuvita Pappasana robotgépe minden funkcióval bír, ami fontos lehet egy kisbabás anyuka életében. A cumisüveg melegítővel akár a fagyasztott ital is felmelegíthető. A robotgéppel pedig bármilyen ételt a babának megfelelő állagúra készíthetünk el. A sterilizáló segítségével pedig egy gombnyomással sterilizálhatjuk a termékben található üveget. A digitális kijelzőn 5 és 30 perc közötti főzési időt állíthatunk be. A robotgép alkalmas: zöldségek, gyümölcsök, húsok és halak feldolgozására is. A Blend and Cook funkcióra lépve időt takaríthatunk meg, ugyanis csak bele kell önteni a tartályba az összetevőket és a gép készre főzi az ételt.
Receptek 7-8 hónapos babáknak
Spárgás babarizottó
Hozzávalók:
- 2,5 dkg rizspehely
- 2 szál zöldhagyma
- 1 ek vaj
- 4 szál spárga (zöld vagy fehér)
- ½ dl anyatej vagy tápszer
Elkészítés:
A rizspelyhet forrásban lévő vízben puhára főzzük. A zöldhagymát megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk. A spárgát alaposan meghámozzuk, hogy ne maradjon fás része, majd feldaraboljuk.
Tűzhelyen készítve:
Egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymát, és 1 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a spárgát és 3 evőkanál vizet. Fedő alatt 5 percig főzzük, amíg a spárga megpuhul. Összekeverjük a rizzsel, majd a vajjal együtt pürésítjük, és annyi anyatejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.
Gőzpárolóban készítve:
A spárgát és a hagymát a párolóedénybe tesszük, és 10 perc alatt puhára pároljuk. Összekeverjük a rizzsel, majd a vajjal együtt pürésítjük, és annyi anyatejet vagy tápszert adunk hozzá, amennyitől a babának megfelelő állagú lesz. Langyosra hűtjük.
Kuszkusz nyári zöldségekkel
Hozzávalók:
- 7 dkg kuszkusz
- 1 tk vaj
- 1 közepes cukkini
- ¼ kisebb tök
- 1 közepes sárgarépa
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk és felszeleteljük. A tököt meghámozzuk, magjait kidobjuk, a tök húsát feldaraboljuk. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk.
A kuszkuszt felöntjük 2 dl forrásban lévő vízzel, és azonnal lefedjük. 10 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és villával jól átkeverjük (szétpergetjük) a kuszkuszt, hogy a szemek ne ragadjanak össze.
Tűzhelyen készítve:
A zöldségeket ½ dl vízzel, lefedve, mérsékelt lángon egy kisebb lábosban, kb. 10 percig főzzük, amíg megpuhulnak. Összekeverjük a kuszkusszal, pürésítjük, és langyosra hűtjük.
Gőzpárolóban készítve:
A zöldségeket a párolóedénybe tesszük, és 10 perc alatt puhára gőzöljük. Összekeverjük a kuszkusszal, pürésítjük, és langyosra hűtjük.
Receptek 9-10 hónapos babáknak
Késő nyári zöldséges marharagu
Hozzávalók:
- 10 dkg marhahús
- ½ padlizsán és cukkini
- 1 kisfej hagyma
- 1 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk, húsát felkockázzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A húst apró kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, 3 percig dinszteljük az olajon, majd rádobjuk a húst, és közepes lángon további 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Rizzsel vagy főtt burgonyával kínáljuk a babának.
Lazac spenóttal és rizzsel
Hozzávalók:
- 15 dkg lazacfilé
- 5 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
- 5 dkg rizs
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk vaj
Elkészítés:
A spenótot megmossuk, majd finomra vágjuk. Ha fagyasztottat használunk, felengedjük, és alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk. A rizst 1,5 dl vízben puhára főzzük.
Tűzhelyen készítve:
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a lazacfilét, közepes lángon mindkét oldalán 2-2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, lefedjük, és 5 perc alatt puhára pároljuk. Összekeverjük a rizzsel, langyosra hűtjük, és pürésítjük vagy apróra vágjuk.
Gőzpárolóban készítve:
A hozzávalókat 15 perc alatt puhára pároljuk. Végül hozzákeverjük a vajat, és vagy leturmixoljuk vagy kis falatokban kínáljuk a babának.
Tipp a hozzátápláláshoz
A Nuvita utazó evőeszközkészlet egy ételtárolót tartalmaz fedővel és kanállal. A fedél lehetővé teszi, hogy biztonságosan szállítható legyen az étel. Praktikus kialakításának köszönhetően a kanál a tálka tetején helyezhető el, így nem koszolódik és nem tudjuk elhagyni. Higiéniai szempontból a legjobb megoldás. A tálka alja tapadókoronggal van ellátva, így a csúszásmentesség biztosított, hogy az etetés is könnyebb legyen.
Receptek 11-12 hónapos babáknak
Penne tonhallal és zöldségekkel
Hozzávalók:
- 5 dkg száraztészta (penne, farfalle)
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 kisebb sárgarépa
- 5 dkg zöldborsó
- 1 ökölnyi karfiol rózsáira szedve
- ½ cukkini
- ½ tonhalkonzerv
- 1 ág kakukkfű
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a zöldségeket egyforma méretű darabokra vágjuk. Egy kis lábosban felhevítjük az olajat. Megdinszteljük rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket és a kakukkfű leveleit. Alacsony lángon, fedő alatt 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Hozzákeverjük a tonhalat, és összemelegítjük, majd összeforgatjuk a puhára főzött tésztával.
Cukkinifasírt mozzarellával
Hozzávalók:
- 1 közepes cukkini
- 5 dkg mozzarella sajt
- 1 szál újhagyma
- 3 mentalevél
- 3 bazsalikomlevél
- 1 tojás
- 30 g liszt
- ½ tk sütőpor
- kevés semleges ízű olaj a sütéshez
- só
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A menta- és bazsalikomleveleket apróra vágjuk, a hagymát is felaprítjuk. A sót lemossuk, a cukkinit alaposan kinyomkodjuk. A mozzarellát lereszeljük, és a többi hozzávalóval együtt a cukkinivel összegyúrjuk. Egy serpenyőbe annyi olajat öntünk, hogy egészen vékonyan bevonja az alját. A masszából kis labdákat formázunk, kilapítjuk őket, és oldalanként 4 perc alatt kisütjük. 6-8 db lesz belőle.
Tortareceptek 1. születésnapra
Répatorta aszalt gyümölcsökkel
(tojás-, cukor- és tejmentes)
Hozzávalók:
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg aszalt cseresznye
- 5 dkg aszalt meggy
- 3 dl víz
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 25 dkg sárgarépa
- 1 dl cukrozatlan almapüré
Elkészítés:
A répát meghámozzuk és finomra reszeljük. Az aszalt gyümölcsöket feldaraboljuk, a fűszerekkel együtt egy kis lábosba tesszük, és felöntjük vízzel. Közepes lángon felforraljuk, és 5 percig főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, de nem veszik fel az összes vizet. Lehúzzuk a vízről, és hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük az almapürét és a répát. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. A két keveréket összeforgatjuk, jól összedolgozzuk, és sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk. 180 °C fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Akkor jó, ha nem tapad a villára a tészta, ha megszúrjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tálalnánk!
Joghurtos-citromos torta
Hozzávalók:
- 2,5 dl joghurt
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- ½ vaníliarúd
- 2 tojás
- 2 ek olaj
- 1 kezeletlen citrom frissen reszelt héja és facsart leve
A mázhoz:
- 3 dl joghurt lecsepegtetve
- ½ vaníliarúd
- 1 ek juharszirup vagy porcukor
- 5 dkg áfonya
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és sóval. A vaníliarúd magjait a cukorba kaparjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és fehéredésig keverjük őket. A masszához adjuk a joghurtot és az olajat, valamint a citrom levét és reszelt héját. Alaposan elkeverjük, majd összeforgatjuk a lisztes keverékkel, jól összedolgozzuk, és sütőpapírral kibélelt formába töltjük. 180 °C fokra előmelegített sütőben 55 percig sütjük. Akkor jó, ha nem tapad a villára a tészta, ha megszúrjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz a lecsepegtetett joghurtot kikeverjük a ½ vaníliarúd kikapart magjaival és a tetszés szerinti édesítővel, majd a tortára kenjük. A tetejét áfonyával díszítjük.
A lecsepegtetett joghurtot úgy készítjük, hogy 3 dl joghurtot anyagpelenkával bélelt szűrőbe teszünk. A szűrőt egy tál fölé illesztjük, és az egészet a hűtőbe tesszük legalább 3 órára. Így a joghurt lecsepeg és krémesen sűrű lesz.
Vaníliás krémtúrótorta (sütés nélkül)
Hozzávalók:
- 20-25 dkg babapiskóta
- 1-2 dl almalé
- 60 dkg sovány túró
- 3 dl tejszín
- 2 ek cukor
- 2 marék mazsola
- 1 csomag porzselatin
Elkészítés:
Egy 20 cm kapcsos tortaforma gyűrűjét tortatálra helyezzük. A babapiskótákat megforgatjuk az almalében, és körberakjuk vele a tortaforma gyűrűjét és alját.
A túrót turmixgépben krémesre keverjük (vagy szitán áttörjük). A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a meleg vízben feloldott, majd lehűtött zselatint (a zselatint a csomagon található utasítás szerint készítsük el). A túróhoz finom mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínhabot, cukrot, mazsolát. Az előkészített formába öntjük, letakarjuk, és legalább 5 órára, de ha lehet, egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt levesszük a tortagyűrűt, tetejét friss vagy aszalt gyümölccsel díszítjük.
Tipp a hozzátápláláshoz:
Friss ételek, új ízek és mindez biztonságosan! A Munchkin etetőhálójával a hozzátáplálás egyszerű és veszélytelen lesz, nem fog a baba véletlenül nagyobb falatokat lenyelni. Használata könnyű, csak egy darab gyümölcsöt, zöldséget, vagy akár húst helyezzen a zacskóba és zárja rá a végét. Ezután a gyermek a hálón keresztül átszívhatja az élelmiszereket. Akár fél éves kortól használható önállóan.
Védő kupakja révén mindig tisztán tartható és higiénikus, ha éppen nem használjátok akár a táskába is elrakható, szállítható.
(forrás: Havas Dóra: Születéstől születésnapig)
Jó étvágyat kívánok a legifjabb szafaristáknak!