Babaszafari

Mi vár ránk a szülészeten? - 1. rész

2021. június 29. - Babaszafari Móni

man-comforting-pregnant-woman-during-labor_1.jpg

Amikor az első babádat várod, rengeteg kérdés merül fel benned mind a szüléssel, a szoptatással, a gyermek ellátásával kapcsolatosan.

Bevallom, amikor a lányommal voltam terhes, viszonylag későn választottam szülészorvost, és sajnos sem szülésfelkészítésen, sem szoptatási tanácsadáson nem volt lehetőségem részt venni. Amit azért bánok, mert sokkal jobban is felkészülhettem volna a nagy napra, és a szoptatással kapcsolatos akadályokat is könnyebben vettem volna. Ami viszont meglepett, hogy – ami a szülészeti protokollt illeti – igencsak nagy eltérések vannak az állami kórházak körében.

Azt azért szögezzük le, hogy sokat változott jó irányban a szülészetek és ott dolgozók hozzáállása az elmúlt években, köszönhető ez a 2019-ben megfogalmazott és közzétett szülészeti és újszülött ellátásról szóló szakmai irányelvnek, mely olyan ajánlásokat fogalmaz meg, mely a babára, édesanyára és édesapára nézve pozitív hatással van, és bár laikus szemmel apróságnak és jelentéktelennek tűnhetnek, valójában megalapozzák a baba és szülő kapcsolatát. 

Érdekelt a téma, hogy melyek azok a dolgok, amiket pozitív vagy negatív élményként éltek meg a kismamák az állami kórházak tekintetében, ezért feltettem a kérdést egy nagy tagszámmal rendelkező mamicsoportban, ahol „sorstársaim” készséggel megosztották velem a nagyon vegyes emlékeiket. Íme néhány a teljesség igénye nélkül: 

...nem gondoltam volna, hogy a szülés végén a folyóson töltöm huzatban az aranyórát, mert annyira nincsen hely a szülészeten...

...ami engem meglepett és pozitív volt, hogy amikor bármit akartak csinálni velem, a beleegyezésemet kérték a vajúdásnál... 

...két szülésem volt, novemberben készülök a harmadikra, és eddig csak és kizárólag pozitív élményeim vannak... 

...a csecsemős nővérek mindent megtettek a sikeres szoptatás érdekében, mindent megmutattak akár többször is...

...az orvos szakmailag jó, emberileg csapnivaló, természetes dolgok semmi, szülés után kitoltak egyedül a folyosóra egy órára...

...A beleegyezésem nélkül nem történt semmilyen beavatkozás, mindenről tájékoztattak, az osztályon pedig segítettek a babával...

...én felkészültem, sokat olvastam, jártunk felkészítésre stb., mégis meglepetésként ért pl. hogy a doki kinyomta belőlem a kisfiamat. Nekem a szoptatást ketten is megmutatták, de a büfiztetést a szobatársamtól lestem el, mert senki sem mondta, holott fontos lenne!...

...fizikailag figyelnek mindenre, csak a lelki dolgokra nem fektetnek hangsúlyt. Ha valami miatt lelassul a dolog, nem a lelki nyugalmat próbálják megteremteni, hanem besegítenek...

...a vajúdás alatt kaptam egy hatalmas nagy fitness labdát. Nekem ez teljesen új volt, és imádtam, nagyon sokat segített...

...roppant segítőkészek voltak mindenben az ügyeletes szülésznők, megmutatták a pelenkázást, volt szoptatási tanácsadó, segítettek bármiben, amit kérdeztünk...

...abban az időszakban amig egy császáros anya partra vetett halként fekszik, addig a kórházi dolgozók közül nincs akinek az a feladata lenne, hogy a gyermek igénye szerint az anya gyermek kapcsolatot megoldja. Minden 2-3. anya-gyermek páros szétszakítva tengődik 6-12 órán át a gyerekbarát rooming in rendszer vakfoltjában...

...a PIC-es orvosok, csecsemősök fantasztikusak voltak, egyetlen nővér kivételével, aki nem tudott lépést tartani a korral, idegesítette, hogy kenguruzhattunk (kivehettük már a pici babákat és a mellkasunkon lehettek órákon át, közben halk zene szólt), egészen a baba-mama szobába kerülésig. A babák anyatejet kaptak első perctől, akinek később indult be, addig más, bevizsgált anyatejet. 0-24-ben figyeltek ránk és a babáinkra is...

Megkérdeztem Varga-Szabó Barbara gyermekápolót, a Dana Stúdió és Szülőklub vezetőjét, ő hogyan látja ezt a gyakorlatban. 

Neked mi a tapasztalatod, mennyire jellemző, hogy az állami kórházakban figyelembe veszik és betartják a 2019-ben kiadott, a szülészeti és újszülött ellátásról szóló szakmai irányelvet?

Az utóbbi két év sok változást hozott, és elindult a magyar újszülött- és koraszülött-ellátás egy nagyon ígéretes úton. Akadnak olyan intézmények, melyek az elmúlt legalább egy évtizedben is eszerint munkálkodtak. De - sajnos - még nagyon hosszú az út egy egységes ellátás megvalósulásához és fenntartásához. És az sem mindegy, hogy fővárosi vagy vidéki kórházról beszélünk. Más a felszereltség, a szülésszám és még sorolhatnám hosszan. Reménykedem egy szebb jövőben! 

Általánosságban mit takar a családbarát szülészeti ellátás fogalma az állami kórházak tekintetében?

A Családbarát Szülészeti Pályázati Program elindulása óta jelentős beruházások történtek azon intézményekben, ahol igényelték és meg is nyerték a pályázatot. Például növelték az eszközparkot, lehetőség nyílt a szakdolgozók számára olyan oktatáson való részvételre, melyre nem biztos, hogy egyébként futotta volna a dolgozói bérből. De mindez nem elég a sikerhez! Hiába alakítunk ki új osztályrészt, veszünk drága eszközöket, küldjük a szakdolgozót továbbképzésre, ha a gyakorlatba nincs jól átültetve a megszerzett tudás, akkor az mit sem ér sajnos.

Örülök, hogy az általam ismert intézményekben törekednek a Zéró Szeparációra, vagyis az anya-baba egységbe nem vagy kevésbé nyúlnak bele, nem szakítják szét őket a szülőszobán. Megvalósul az aranyóra, és az elhelyezésnél törekednek a rooming-in rendszerre, vagyis anya a gyermekével együtt lehet a nap 24 órájában. És itt újra csak azt mondom, hogy nem általánosíthatunk, mert nem ismerem az ország összes szülészetét, így fenti mondataim nem minden kórházra igazak, sajnos. Azt se feledjük el, hogy a legtöbb esetben a kísérő a kispapa, leendő édesapa. Az lenne a legjobb, ha a családi egység is háborítatlan maradhatna!

Egy választott hozzátartozó lehet a szülőnővel vajúdás és szülés alatt is. Jelenleg ez védettségi igazolvány vagy negatív PCR teszt mellett engedélyezik. És a látogatást is újra megnyitották, egy felnőtt személy egy kismamánál egy órát tartózkodhat egy nap az arra kijelölt helyen.

A szülés alatti fájdalomcsillapítás nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e aneszteziológus szakorvos. Egyes kórházakban a nap 24 órájában, máshol, ha épp szerencsénk van, jelen van, vagy csak császármetszés esetén tarthatunk rá igényt. Nagy a szórás.

A gátmetszés is a kórházi protokolltól függ. Azt gondolom, hogy a nőgyógyásszal és/vagy szülésznővel érdemes letisztázni még a várandósgondozás alatt, hogy a kismama mit szeretne, az megvalósulhat-e, és ha igen, akkor milyen módon.

A szülőszoba felszereltsége ugyancsak változatos és javulóban van, de sok helyen nem használják ki kellőképpen az eszközöket, a rendelkezésre álló teret. Értem ezalatt azt, hogy pl. hiába a kád, szülőszék, ha nem engedik meg azt használni a vajúdó édesanyának, és görcsösen ragaszkodnak a „jól bevált hiedelmekhez”! 

10 lépés az eredményes szoptatásért a WHO szerint: 

  1. who-logo.jpgA kórház teljes mértékben tartsa be az anyatej helyettesítők nemzetközi forgalmazási kódexét és az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó határozatait. Legyen írásos csecsemőetetési protokoll, amelyről rendszeres tájékoztatást kapnak a személyzet tagjai és a szülők. A csecsemők táplálását folyamatosan megfigyelő ellenőrző rendszert állít fel.
  2. Biztosítani kell, hogy a személyzet megfelelő ismeretekkel, kompetenciával és készségekkel segítse a szoptatást.
  3. A várandósoknak és családtagjaiknak adjon tájékoztatást a szoptatás fontosságáról és mikéntjéről.
  4. Támogassa az azonnali és folyamatos bőr-bőr kontaktust, valamint a szülés után a lehető leghamarabb megkezdett szoptatást.
  5. Támogassa az anyákat a szoptatás elkezdésére és fenntartására, valamint nyújtson támogatást a szoptatási nehézségek kezelésére.
  6. Ne adjon a szoptatott újszülötteknek semmilyen más táplálékot vagy folyadékot, mint anyatej, kivéve, ha annak kifejezett orvosi oka van.
  7. Lehetővé teszi, hogy anya és újszülött gyermeke a nap 24 órájában együtt maradjanak.
  8. Adjon segítséget az anyák számára, hogy felismerjék és megfelelően tudjanak reagálni a csecsemő éhségjeleire.
  9. Az anyáknak adjon megfelelő felvilágosítást a cumisüvegek és cumik használatának kockázatairól.
  10. Tegye lehetővé, hogy a szülők és az újszülöttek megfelelő időben férhessenek hozzá a szükséges és folyamatos támogatáshoz, segítséghez. 

Mit gondolsz, befolyásolja-e a családbarát protokoll bevezetése a szülés lefolyását és a sikeresebb anyatejes táplálást? 

Mindenképp! Csak az a nem mindegy, hogy milyen irányba. Látok javulóban lévő intézményeket, és látom azokat is, amelyek az elmúlt években kicsit lejjebb adták, pedig nagyon jól működtek. A vezetőségen sok múlik. Hiába a protokoll, ha nincs, aki betartsa, betartassa, és nem utolsó sorban példát mutatva vezesse a beosztottakat. 

Milyen szerepet tölt be a kísérő a szülőszobán? Miért fontos az ő jelenléte?

A kórházi közeg kiszolgáltatott helyzet mindenkinek. Szülés közben a cél az, hogy a vajúdó nő minél jobban befelé tudjon fókuszálni. Ha egy ismerős ember jelenléte biztosított, akkor lazábbak vagyunk, zökkenő mentesebb lehet a vajúdás és a szülés. Kevesebb beavatkozásra lehet szükség, kevesebb gyógyszert igényelhetünk, ami a szoptatás miatt is előnyös. És nem beszéltem még a kisbabáról, aki okkal jobb állapotban születhet meg.

Ha az édesapa a kísérő, akkor Ő is átélheti a születés csodáját, aktívabb szerepet vállalhat alakulóban levő családjában, és pozitívan hat mindez a szülők lelkére és az újszülöttre. 

birth-dads-stories-narrow.jpg

Azt gondolom, nagyon nagy segítség lenne az újszülött osztályokon a laktációs (szoptatási) tanácsadás lehetősége az újdonsült kismamáknak. Te mit gondolsz erről?

Egyre több szülészeten, koraszülött intenzíven érhetőek el a laktációs tanácsadók. Ők azok az emberek, akik a szülészeti team munkáját segíthetik az első percektől. Megmutatja a kismamának a szoptatási pozíciókat, probléma esetén segít megtalálni azt a pontot, ahol elakadt az anya-baba páros. Ha koraszülött a baba, segít beindítani a tejtermelést, hiszen egy koraszülött kisbabának kiemelkedően fontos az anyatej. Életmentő - minden túlzás nélkül!

A kórházban ingyenesen elérhetőek a laktációs tanácsadók. Ismerek olyan kórházat, ahol a tanácsadó telefonszáma kikerül a kórtermekbe és bármikor felhívhatják a kismamák. De alapvetően folyamatosan ott vannak az osztályon, és járják a kórtermeket ők is. 

42-56116496_c1_w1200.jpg

Mit tanácsolsz a kismamáknak, mi az, amit feltétlenül vigyenek magukkal a szülészetre?

Vajúdáshoz: a kényelmes ruha elengedhetetlen. Lehetőleg olyan, ami elöl gombolós vagy átlapolós. Lényeg, hogy könnyedén szabaddá tudjuk tenni a mellkast a kitolási szakban, hogy a bőrkontaktus minél könnyebben megvalósuljon.

Érdemes megkérdezni a helyi szokásokat, hogy lehet e ropogtatni, folyadékot fogyasztani ebben a szakaszban. A szőlőcukor, energiaszelet, csoki mindig jól jön, és nem terheli le a gyomrot sem. Szénsavmentes víz ajánlott a folyadékpótlásra. Hosszú hajúaknál hajgumi mindenképp legyen, mert vajúdás alatt zavaró lehet az arcba lógó, nyakat fűtő haj. Gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy egy zokni is fokozhatja a komfortérzetünket. Jó pár olyan kismamával találkoztam, akinek nagyon fázott a lába.

Már a szülőszobára vihetünk a babának olyan törölközőt, polártakarót, kis sapkát, amit nem sajnálunk, és betakarhatjuk vele a hátát, fejét, így lentről édesanya védi, fentről pedig ezekkel segítünk melegen tartani.

howmany_babyclothes_header_pnu2x1.jpg

Szoptatáshoz igazából két mell szükséges. Nem árt a várandósság alatt beszélni védőnővel, laktációs tanácsadóval, és átbeszélni a szoptatás alapjait. Megnyugtató az édesanyának is, ha a fontosabb lépcsőfokokat ismeri. Főleg, ha egy olyan intézményben szül esetleg, ami kevésbé támogatja a szoptatást. Vita megy arról, hogy szükséges-e mellszívót bevinni. Azt szoktam tanácsolni, hogy jó, ha velünk van. Nem foglal nagy helyet és kéznél van. Jelenleg a régi protokollhoz képest kevesebbet, 48 órát kell bent tölteni a szülészeten, így a hazamenetellel egy időben a tejbelövellés is megvalósul. Tehát nem biztos, hogy az osztályon használjuk a gépet, sokkal inkább az első 1-2 napban a kézi mellfejést javasoljuk. De itt is azt tudom mondani, hogy egyén- és kórházfüggő. A szoptatós párna se maradjon otthon, főleg a császármetszésnél, de ikerszüléskor és minden olyan egyéb esetben jól jöhet, ami az anya-baba egység komfortérzetét javítja.

A gyermekünknek érdemes a gyermekágyas osztályra egy csomag (1-es méretű) pelenkát, egy csomag törlőkendőt, egy csomag pelenkázó alátétet, 3-4 db textil pelenkát, 3-4 db évszaknak megfelelő bodyt és rugdalózót, valamint hazamenős ruhát vinni. Apuka pedig a hazamenetel napján ne hagyja otthon az autós babahordozót

...a cikk folytatását ITT találod!

lifestyle01_1.jpg

***********************************************************

Tipp:

Úton van a pici? Nem is gondolnád, mi mindenre lesz szükséged a baba első hónapjaiban. Szerezz be nálunk mindent egy helyen! Foglalj facebook oldalunkon időpontot PRIVÁT BABAKELENGYE TANÁCSADÁSRA, és szakértő eladónk 1 órán keresztül csak neked segít.
Kérdezz, informálódj, válogass zavartalanul...!

A privát babakelengye tanácsadásról az információkat a képre kattintva megtalálod!

privatkelengye_banner.jpg

***********************************************************

Kapcsolódó cikkek:

***********************************************************

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!   

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr6416602488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása