Babaszafari

Környezettudatosan gyerekszemmel

2021. április 20. - Babaszafari Móni

close-up-adorable-girl-hugging-tree-trunk.jpg

Manapság egyre több forrásból halljuk azt, hogy nagy bajban van a Földünk, és ha MOST nem kezdünk el tenni érte, akkor lehet, hogy már késő lesz! Sajnos valós probléma, hogy mi, emberek rengeteg szemetet termelünk és nagymértékben szennyezzük a környezetünket, így veszélyeztetjük a saját élőhelyünket.

Nagyon sokféleképpen tudunk tenni a Földünkért, és már egy apró lépés is rengeteget számít, mert hát tudjuk: sok kicsi, sokra megy. Azt gondolom, a legjárhatóbb út, ha gyermekeinket a környezettudatos életre neveljük. A legeslegelső lépés ehhez az „ÉRZÉKENYÍTÉS”! 

A környezettudatosság fogalmát, jelentését bizonyára mindenki ismeri, így azt nem ecsetelném, inkább arról beszéljünk, hogyan tudjuk elültetni a csemetéink fejében és lelkében azt, hogy mennyire fontos megóvni a környezetünket. Lássunk néhány egyszerű lépést, amit, ha a szülő tudatosan betart, akkor már biztosan rengeteget tett azért, hogy gyermeke is rálépjen a környezettudatosság útjára.

1. Mutassunk példát!

Azt gondolnánk, hogy ennél mi sem egyszerűbb, mert hiszen nem szemetelünk az utcán, és erre megtanítjuk a gyerekeinket már egész kicsi kortól, de ez csak a környezettudatos életmód alapja. Ezt még mi, szülők is csak kapizsgáljuk. Gondoljunk csak a szelektív hulladékgyűjtésre, ami hazánkban csak néhány éve létezik. Viszont, ha a gyermek azt látja, hogy törekszünk a helyes cselekedetre, jó eséllyel ő is követni fogja ezt a mintát.

A példamutatás része az is, hogy bevonjuk őt a teendőkbe. A legegyszerűbben úgy taníthatjuk meg a gyerekeknek megvédeni a környezetünket, ha velünk együtt teszik ezt. Például segíthet szelektálni a hulladékot, megtölteni a komposztálót. Elültetni a virágokat, fákat.  family-with-with-little-sons-are-planting-tree-yard.jpg

2. Beszélgessünk a témáról!

Szükség van az ok-okozati összefüggésekre a gyerkőcnek, hogy megértse, miért is tesszük, amit teszünk. Szuper gyerekkönyvek, oktató mesék léteznek különböző korú gyerekeknek a témával kapcsolatosan, melyek az ő nyelvükön, szintjükön játékosan informálnak. De ha rákeresünk az interneten, vagy akár a videómegosztó oldalakon, ott is találunk a témához anyagot. 

Néhány ötlet:

3. Hasznosítsunk újra!

Hogy régi jó barátomat, Rocky-t idézzem a Mancs őrjáratból: „Minden régiből lehet valami új!”:)) Rengeteg jópofa dolgot lehet készíteni háztartási hulladékból, mellyel szintén a környezettudatosságra neveljük a kicsiket, és nem mellesleg még jó móka is. 

Összegyűjtöttem néhány ötletet neked, kukkants bele a képgalériába! 

4. Nézzük meg a gyakorlatban!

Számos olyan lehetőség nyílik a családok számára, ahol élőben megfigyelhetjük környezetünket, illetve megtudhatjuk azt, hogy hogyan tehetjük zöldebbé, élhetőbbé a Földünket. Üzemek, természetvédelmi parkok, ökogazdálkodások teszik lehetővé, hogy ellátogassunk hozzájuk, és bepillantást nyerhessünk abba, hogy milyen lehetőségek rejtőznek egy zöldebb élet megvalósításában.

Néhány tipp egy jó kis "öko" családi programra:

szelektiv_hulladek.jpg

Csak azzal, hogy érzékenyítjük magunkat és gyermekeinket a környezet megóvására és a környezettudatos életmódra már rengeteget tettünk a jövőnkért. Ezt elsősorban nem magunk miatt kell meglépnünk, hanem azért, hogy a mi utódjainknak is élhető legyen a világ. 

...................................................................................................................

Tudtad, hogy a Munchkin Miracle 360 itatópohár csomagolása 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült, és minden termék megvásárlásával a gyártó támogatja a veszélyeztetett fajok fenntartását?

  • 17422_orca_2_2.jpgTökéletes választás a kicsik első poharának, segítségével könnyen megtanulják az önálló ivás folyamatát.
  • Puha szilikonból készült, így nem sérti a növésben lévő fogakat és az ínyt, biztonságos a használata.
  • 360°-os kialakításának köszönhetően a gyerkőc bármelyik oldalról tud inni, és a pohár teljes mértékben szivárgásmentes.
  • A pohár automatikusan bezárja magát, amikor a gyerek ivott belőle.
  • Könnyen tisztán tartható, nem kell apró alkatrészeket tisztogatni hozzá.
  • 177 ml és 266 ml-es kiszerelésben kapható.
  • Mosogatógépben is tisztítható.
  • 100%-ban újrahasznosítható anyagokból készült a csomagolás, mely a továbbiakban is újrahasznosítható.

...................................................................................................................

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr8516502906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása