Babaszafari

Cumi, kell vagy nem kell a babának?

2021. január 19. - Babaszafari Móni

tree-2479640_1920.jpg

Valójában a cumit már évszázadokkal ezelőtt is használták őseink. Habár ezek nagyon különböztek a mostani formájuktól, és a baba egészségre gyakorolt hatása is erősen vitatott, arra azért viszonylag korán rájöttek az emberek, hogy a szopási ösztön minden babában meg van, és ez nyugtatólag hat rájuk.

A kőből, fából, állati csontból vagy textilből készült darabokat az 1900-as években felváltotta a gumi, kb. ekkor beszélhetünk a mai értelembe vett cumi megszületéséről. 

A cumi karrierje akkor kezdett felfelé ívelni, amikor a 19. század közepén egy manhattani gyógyszerész, Christian W. Meinecke szabadalmaztatta a mai formájában ismert cumit rugalmas gumiból, ami már hasonlított egy női mellbimbóhoz. 

cumi_fejlodese.jpg

Azóta a cumi, mint babatermék, kapott hideget és meleget a gyakorló anyukáktól. A legtöbbször a fogproblémát emlegetik a cumiellenzők, melyre a gyártók már találtak megoldást a fogszabályzós cumi kifejlesztésével. Cumi hiányában az ujjszopás azonban jóval nagyobb károkat okozhat a fogakban, főleg, ha ezt a szokását a gyermek 3 éves kora felett sem hagyja el. 

Kutatások bizonyítják azonban, hogy a cuminak számos előnye is van, ilyen például a bölcsőhalál kockázatának csökkentése az újszülötteknél. Illetve a fogzás és hasfájás okozta kellemetlen érzetek enyhítésére is kiváló eszköz.

Erről tudnék én is mesélni, ugyanis a lányom megszületése előtt én is cumiellenes voltam, és az volt az elvem, hogy az én gyerekem nem fog cumizni. Ezzel a hozzáállással kitartottam a szülés után pontosan 2 hétig, amikor is kezdődött a hasfájós időszak. Borzasztó volt nézni, ahogy a pici szenvedett, kipróbáltunk mindent, cseppeket, pocakmasszázst és a szélcsövet is. Az utóbbi kettő néha hasznosnak bizonyult, de ami igazán megnyugtatta az a cumi volt. Szóval így lett a cumi a mindennapjaink és éjszakáink része. Az igaz, hogy amint lehetett, leszoktattam róla, így a lányom kb. 1 éves korára a cumi amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az életünkből, de ki merem jelenteni, hogy addig egy áldás volt.:) 

Mi főleg a Nuvita cumijait használtuk, azért, mert nagy választék van 0 és 6 hónapos kor közötti, illetve 6 hónapos kor feletti babák részére. Léteznek kifejezetten fogszabályzós példányok is köztük, sőt a személyes kedvencem volt a sötétben fluoreszkáló cumi, ami éjszakai használatnál hasznos tulajdonság. És persze az olasz minőség és design is erősen mellette szólt. ;) 

baby-air55.jpg

A Nuvita Air.55 cumijaira jellemző, hogy a pajzs 55%-a levegő, ami azt jelenti, hogy optimális a szellőzése, a száj körüli bőrt kevésbé irritálja a baba nyála, és nagy melegben sem pálik be a bőre alatta. Ebből van egyszerű szimmetrikus és fogszabályzós is.

Az 1 db-os Nuvita AIR.55 Cool! modellekhez van védőkupak is, ami nemcsak óvja a cumit a szennyeződésektől, de ha vizet teszünk bele, akkor a mikróban való sterilizálásra is alkalmas. A Nuvita AIR.55 Explorer szett pedig 2 különböző színű és mintájú cumit tartalmaz nagyon kedvező áron. 

air_55_cumik.jpgPraktikus kiegészítőként pedig cumitartó szalagok patentos és gyűrűs kivitelben is elérhetőek, mellyel egyszerűen rögzíthetjük a cumit a baba ruhájához vagy akár a táskánkhoz, hogy mindig kéznél legyen.

cumiszalagok.jpg

cumifa-03.jpg

Érdekesség:

Hallottál már a cumi-fáról? Magyarország néhány pontján található egy olyan fa, ami játékos formában segít a gyerekeknek elhagyni a cumit. Saját maga akaszthatja fel a féltve őrzött kincsét, hogy aztán a "cumifa tündér" elvigye. Szerintem szuper kezdeményezés. A fotón a Nyíregyházi Állatpark cumi-fája látható.


Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!  

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7316385768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása