Babaszafari

Nem jön össze a baba, mit tegyünk?

2020. szeptember 22. - Babaszafari Móni

meddoseg_image01.jpg

A babavárás csodálatos dolog, de sajnos nem minden párnak adatik meg természetes úton a fogantatás. Talán a kitolódott életkor, talán az egészségtelen táplálkozás vagy a túlzott stressz a felelős azért, hogy az elmúlt években gyakorlatilag kétszer annyi pár néz szembe a meddőség fogalmával.

Hogyan ismerjük fel a helyzetet? Milyen egészségügyi okok állhatnak a gyermekvállalás útjába? Mit tehetünk a sikeres fogantatás érdekében?petho_boglarka.jpg

A felmerülő kérdések megválaszolásában Dr. Pethő Boglárka, az Istenhegyi Géndiagnosztika, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szülész-nőgyógyásza volt segítségemre.

Mikor beszélhetünk meddőségről?

Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet ellenére egy év alatt nem jön létre terhesség.

Van-e statisztikai adat arra vonatkozóan, hogy Magyarországon milyen arányban létezik a jelenség?

A meddőség előfordulása a világban több nagy tanulmány adatai szerint is nőtt az utóbbi években, évtizedekben. Egyes becslések szerint ez a szám ma 15-20% körülire tehető. A hazai adatok is hasonlóképpen alakulnak, mely szerint minden 6. párt érinti valamilyen mértékben a probléma.  

Fontos hangsúlyozni, hogy a meddőségi kivizsgálás során a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni, mivel a kiváltó okok feltárása során nagy általánosságban 40 %-ban találunk női tényezőket, 40 %-ban férfi tényezőket és 20%-ban a pár mindkét tagját érintő eltéréseket, melyek a meddőség okának tekinthetőek.  

A női reproduktív időszak a 15-45. életévig terjedő életszakaszra tehető. Persze az egyedi esetek ettől szélesebb skálát is mutathatnak, statisztikailag spontán teherbeesésre elsősorban ebben az idősávban számíthatunk. Napjainkban a gyermekvállalás időszaka egyre inkább kitolódik, gyakran a 35. életév után történik az első gyermek születése. Fontos kihangsúlyozni, hogy a reproduktív időszak utolsó éveiben a fogamzóképesség nagyjából a felére csökken.

meddoseg_diagram.jpg

Mik a leggyakoribb egészségügyi okok, melyek befolyásolhatják a meddőség kialakulását?

A meddőségi kivizsgálás során fontos kitérni a páciensek orvosi kórtörténetére, krónikus betegségek fennállására, mert sok esetben ezek ismerete vagy akár a családi kórelőzmény feltárása választ adhat vagy legalábbis segít az elindulásban, hogy megfelelő irányú célzott vizsgálatok történhessenek meg. 

Az ismerten meddősséggel összefüggésbe hozható nőgyógyászati betegségeken túl (pl. endometriózis) fontos a belgyógyászati háttér feltárása is, mert mind teherbeesési nehézségekhez, de még inkább terhességi szövődményekhez, akár vetéléshez vezethetnek. Erre példa a teljesség igénye nélkül a cukorbetegség, a magasvérnyomás betegség, az autoimmun betegségek köre, véralvadási zavarok. Számba kell venni a krónikus betegségek kapcsán rendszeresen alkalmazott gyógyszereket is, melyek mind a női, mind a férfi oldalon hátrányosan befolyásolhatják a fertilitást. 

Az egészséges életmód, az optimális testsúly, a káros szenvedélyek kerülése mind - mind lényegesek, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a fogantatáshoz. Optimális esetben a testtömeg-index 18-25 ttkg/m2 között van. Mind a túlsúly, mind az alacsony BMI értékek korrigálandóak a tervezett teherbeesés előtt. Javasolt az élvezeti szerek (dohányzás, túlzott alkohol- kávéfogyasztás, drogok) elhagyása már a tervezett teherbeesés előtt!

dohanyzas-terhesseg-alatt-862x485.jpg

fotó: Istenhegyi Géndiagnosztika, és Nőgyógyászati Családtervezési Centrum

 

Napjainkban az endometriózis betegség sajnos a nők 10%-át érinti. Milyen esélyük van a gyermekvállalásra azoknak a nőknek, akik ebben a betegségben szenvednek?

Az endometriózis részben mechanikai úton (tubaelzáródás, kismedencei összenövések), részben a petevándorlás, a megtermékenyülés és beágyazódás gátlása révén okozhat meddőséget. A fogamzási nehézségekkel küzdő nőknél jóval gyakrabban fordul elő endometriózis, mint az átlag populációban - náluk mintegy 30-40%-ra tehető az arány. Fontos azonban azt is kihangsúlyozni, hogy a kapcsolat nem obligát, azaz az endometriózisnak a meddőségben játszott okozati szerepe nem minden esetben igazolható. Jó példa erre a császármetszés során véletlenszerűen észlelt endometriózis. Ismert endometriózis mellett a legjobb esélyek a teherbeesésre az endometriotikus szövetek eltávolítását célzó műtét után lehetnek, mivel az endometriózis egy krónikus betegség, melyben a méhen kívül elhelyezkedő endometriotikus szövetek visszatérésére számítani kell.

Mit javasol, mennyi idő után érdemes szakember segítségét kérni, és hova fordulhatnak a párok?

Egy év sikertelen próbálkozás után mindenképp érdemes a pár mindkét tagját kivizsgálni. 35 éves vagy idősebb nőknél pedig már fél év sikertelen próbálkozás után érdemes lépéseket tenni. A kivizsgálás - nőgyógyászati háttér feltárásának első lépései történhetnek abban a rendelőben, nőgyógyásznál, akinél addig is rendszeresen zajlottak az éves szűrések, általános vizsgálatok. Amennyiben az alapvető vizsgálatok eltérést mutatnak, vagy a meglévő eredmények nem adnak választ a problémára, érdemes mielőbb meddőséggel foglalkozó szakembert, speciális centrumot felkeresni.

kariotipizalas.jpg

fotó: Istenhegyi Géndiagnosztika, és Nőgyógyászati Családtervezési Centrum

 

A cikk az Istenhegyi Géndiagnosztika, és Nőgyógyászati Családtervezési Centrum közreműködésével készült.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7716204102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása