Babaszafari

Hogyan lendüljünk túl a szoptatási nehézségeken? - 2. rész

2020. augusztus 03. - Babaszafari Móni

28-1377694964-08-1373278176-babycare4.jpg

Ebben a részben, az 1. részhez hasonlóan Csetneki Julianna szülésznő, szakértővel tovább boncolgatjuk a szoptatással kapcsolatosan felmerülő problémákat, nehézségeket. Beszélgetünk az igény szerinti szoptatásról, a testi eredetű nehézségekről és a leválasztásról.

A lelki hátterű szoptatási nehézségek mellett, milyen egyéb testi problémák léphetnek fel? 

A legritkább eset az, ha valakinek konkrétan kevés a tejmirigye, és ezért egyáltalán nincs teje vagy csak nagyon kevés tejet képes termelni.

Néha valamilyen probléma lép fel a kezdetekkor, amire az anyuka nem számított és szakértő segítség híján nem sikerül megoldani. Ilyen például koraszülöttség, izomtónus-problémák, sárgaság vagy rövid nyelvfék.

A leggyakoribb problémát azonban az okozza, ha az anyát nem készítik fel rá, hogy a szoptatás az első időkben bizony fájdalmas, kellemetlen is lehet. Senki nem említi, hogy ez nem feltétlenül fog elsőre menni, hanem tanulni, gyakorolni kell a babának is (bár a szopómozgást ismeri, de bizony neki is össze kell szokni az anyukával).

A mellbimbó felkészítése a várandós időszakban

Lehet, hogy hallottál nagymamádtól, idősebb asszonytól, hogy régen az volt a gyakorlat, hogy a mellbimbót és környékét a várandós anyák fürdés után frottír törölközővel, körkörös mozdulatokkal dörzsölve edzették. No, ez egy fájdalmas és nagyon helytelen gyakorlat volt. Ezt ma már nem ajánljuk, sőt bizonyított, hogy abortuszt, koraszülést indíthat be! A mellbimbó mechanikai ingerlésére oxitocin hormon szabadul fel az agyalapi mirigybe, és ez méh-összehúzódásokat okozhat. A mellbimbó bőre idegvégződésekkel sűrűn ellátott terület, ezért a szoptatáskor keletkező apró sérülések is fájdalmasak lehetnek.

Ahogy telnek a várandósság hetei csodálkozva nézed, hogy a pocakod mellett egyre nő melled mérete is. Ezzel egyidőben gyakran előfordul, hogy száraz lesz a bimbód és bimbóudvarod bőre. Ezt az állapotot meg kell szüntetni, ha lehet meg kell előzni, mert a száraz, repedezett bőr nehezebben bírja a szopás közbeni hatásokat.

A babád szopás során 2-3-szorosára nyújtja a bimbód, összepréseli és hullámmozgással egészen hátra, a lágy szájpadlásáig juttatja el a bimbót a bimbóudvar egy részével együtt. Ezzel a mozdulattal, de döntően a szájában lévő vákuummal, üríti ki a tejet. Ezek a mozdulatok és a nyelvecskéjén lévő ízlelőbimbók úgy érhetik - az eddig finom, puha melltartóba „bugyolált” - melled, mintha finom smirglivel dörgölgetnéd.

A régi kor asszonyai durva szövésű anyagból készült ruhában jártak, amihez számtalanszor dörzsölődött hozzá mellbimbójuk, ezért mire eljött a szoptatás időszaka az semmilyen plusz terhelést nem rótt a mellre. Szóval nem vagy „nyafka”, ha az első napokban érzékeny szoptatáskor a melled, hiszen a szoptatás lesz az első olyan mechanikai hatás, amivel eddig még nem találkozott a bimbód.

Várandós időszakban a bimbó sérülésének megelőzésére csaknem 35 éve javasoljuk a bőrszövet puhítását, hidratálását már akár a várandósság félidejétől. Különösen igaz ez, ha bimbód száraz, érzékeny. A szülés előtt néhány héttel egyszer-egyszer jó hatású, ha zuhanyzás után bekened a bimbód 100% tiszta lanolinnal. Pucérkodj pár percig, majd tegyél rá átlélegző tulajdonságú melltartóbetétet, amit a melltartódban fixálsz. A következő zuhany előtt vedd csak le, meglepődve látod, hogy kevésbé érzékeny, puhább és hidratáltabb lesz a bimbód.

Tipp:

A Lansinoh bimbóvédő krém elnyerte az Angol Allergia Alapítvány támogatását. Egyedülálló tisztítási technológiájának köszönhetően, a bimbókrém érezhetően különbözik bármely más lanolin bimbókrémtől hatékonyságát illetően. 

Tulajdonságai:

  • 100% ultra tiszta HPA lanolin
  • szagtalan és íztelen ezért a babát nem zavarja
  • színtelen, ezért nem zavar téged sem
  • adalékanyag-mentes, nem tartalmaz tartósítószert
  • segít megnyugtatni és megvédeni az érzékeny, repedezett mellbimbót
  • azonnali fájdalomcsökkentő hatású
  • a bimbó varasodás, hegesedés nélkül gyógyul
  • nem kell szoptatás előtt eltávolítani

la10305_uk_10ml_brandbank_2400dpi_group_landscape_awards_1000x1000.jpg

A szoptatás időszakában, annak végén mindig préselj 1-2 csepp anyatejet a bimbódra, kend el rajta és hagyd rászáradni. A csodás anyatejben lévő immunanyagok, zsírok védik a bimbót, és nem engedik a nyitott tejcsatornán feljutni a kórokozókat a melledbe. 

Saját, több éves tapasztalatom alapján állíthatom, hogy azoknál, akik a várandós időszakban használták a 100% tiszta lanolint jóval ritkábban és kisebb mértékben fordult elő mellbimbó sérülés a szoptatási időszakban.

A lanolin elzárja a levegőt az érzékeny bimbó felől, és a bőr mélyebb rétegeiben lévő folyadékkal hidratálja, gyógyítja a bimbót. Olyan környezetet hoz létre, amelyet a szakmai nyelv nedves sebgyógyulásnak nevez.

Kérlek, ne használj színes, szagos vagy olyan bimbókrémet, aminek íze van, mert azt mindenképpen szoptatás előtt el kell távolítani. A bimbó apró vájataiból csak dörzsöléssel tudod a kenőcsöket, színes krémeket kitörölni, amivel több sérülést okozol, mintha nem használsz semmit.

A nedves sebgyógyulás előnyei:

  • A bőr megtartja a benne lévő nedvességet és ezzel felgyorsítja a gyógyulást
  • A sejtnövekedés nedves körülmények között a leggyorsabb, a bőr megújítja magát
  • Nem jöhet létre kérges var. Azok a sebek, amelyek száraz levegőnek vannak kitéve, mindig varasodnak. A var nem az egészséges gyógyulás jele, hanem akadálya annak, hogy a bőr újra ép legyen
  • Növeli a sérült mellbimbó rugalmasságát, ami fontos feltétele a szoptatás folytatásának
  • Hegesedés nélkül gyógyul a bimbó, ami esztétikailag is előnyös

nedves_sebgyogyulas.jpg

abam0583.jpgAz anyatej értékesebb az aranynál

A csodás kolosztrumot, az előtejet, az anyamell már a várandósság alatt elkezdheti termelni, de a szülés után már az újszülötted rendelkezésére áll. Ez a koncentrált táplálék a kórokozókkal szemben ellenanyagot is tartalmaz, ezért az egészségügyi világszervezet a „baba első védőoltásának” is nevezi. A színe narancssárgás, sűrűbb állagú, magas fehérje tartalmú. Az előtejnek hashajtó hatása is van, segíti a kátrányszerű zöldes-fekete széklet kiürülését. 

A tejtermelés beindulása

A 2-5. nap között a tej mennyisége növekedni kezd, ezt nevezik tejbelövellésnek. Előfordulhat, hogy a tej mennyiségének növekedésére a melled feszessé, fájdalmassá válik. Ezen állapot kialakulásának megelőzésére, ha van rá lehetőséged babádat minél gyakrabban tedd mellre. A tej mennyiségének növekedését jelzi az is, hogy picidnek többször lesz nedves pelenkája, de széklete is lehet akár minden pelusában.

Az érett tej nem csak nagyobb mennyiségű, de színe sárgásfehér és állaga hígabb, valamint kevesebb fehérjét, de több tejcukrot tartalmaz és magasabb a zsírtartalma is, mint az előtejé. 

A melled túlfeszülését a következő módszerekkel csökkentheted:

  • theragyongy_mellparna_1_db.jpgÚjszülötted a szülés után lehetőleg azonnal szoptasd meg, mert ilyenkor a legerősebb a szopási ösztöne.
  • A kicsit igény szerint szoptasd, akár 1,5-2 óránként és ha szükséges éjjel is.
  • Túltelítődött melledből óvatosan fejj ki annyit, hogy a bimbóudvar és környéke fellazuljon és babád helyes technikával tudja bekapni és rá tudjon harapni.
  • Szoptatás illetve fejés előtt tegyél meleg mellpárnát a melledre, vagy zuhanyozz meleg vízzel. Kapható olyan mellpárna is, ami a mikrohullámú készülékben 15 mp alatt felmelegszik és a mellszívó szívóharangjához rögzítheted, mert a meleg könnyíti a tejleadás beindítását.
  • Szoptatás után rendszeresen fejd le a bent maradó tejet lehetőleg olyan mellszívóval, ami a baba szopását utánozza. Nagyon előnytelen olyan mellszívók használata melyek „erőből” szívnak és nem stimulációval. A kemény, kis tölcsérű mellszívók használata során csak a bimbó környékéről ürül ki a tej ugyanakkor a bimbóudvar is megduzzad, fájdalmassá válik.
  • thera.jpgTúltelítődött, feszülő mellnél a mellbimbó átmenetileg ellaposodhat, befelé fordulhat. Ez az állapot nehezíti a hatékony mellre helyezést. Kapható olyan bimbókiemelő eszköz, amivel közvetlen mellre helyezés előtt, karodon a babával egy kézzel ki tudod emelni a bimbót. A mellbimbó feszülését, duzzanatát is csökkentheted a speciális bimbókiemelő eszköz használatával.
  • A kicsit változatos testhelyzetekben tedd mellre, mert így más-más tejöblök ürülnek ki és az esetlegesen elzáródott tejcsatorna is megnyílik.

Lapos vagy befele fordult mellbimbó

Fontos, hogy már a várandósság elején figyeld meg mellbimbód alakját és azt, hogy ingerlésre mennyire emelkedik ki. Abban az esetben, ha lapos vagy befele forduló a bimbó előfordul, hogy szoptatási nehézséget okoz. A bimbó a várandós időszak végén és a szülést követő időszakban jobban nyújthatóvá válik.

  • mellbimbo.jpgFontos! Nem kell a várandós időszak alatt nyújtani a befele fordult mellbimbót, mert az akár méhösszehúzódásokhoz vagy extrém esetben a méhlepény leválásához is vezethet!
  • Ne hagyd, hogy önbizalmadat és hitedet megingassák abban, hogy képes leszel eredményesen szoptatni gyermekedet!
  • A szülést követően kérd, hogy minél előbb történjen meg a bőrkontaktus és mielőbb tedd mellre újszülötted, hogy melledre tapadjon.
  • Minden gyakorló csecsemőápoló és védőnő ismer jó néhány praktikát, amivel segíteni tudja a lapos vagy befelé forduló mellbimbó esetén is a mellre tapadást. Amikor ezek nem eredményesek akkor szükségessé válik közvetlen mellre helyezés előtt a bimbókiemelő használata.

dualconelatchassistprod.jpgTipp:

A Lansinoh bimbókiemelő 2 méretű tölcsérrel gyengéden, átmenetileg kiemeli a befele forduló vagy lapos mellbimbót, ezzel segíti a babát a rátapadásban, a hatékony szopásban.
Egyedülálló, hogy két méretű tölcsére van, amely lehetővé teszi, hogy a kényelmesebbet és hatékonyabbat válaszd.

Gyógyászati segédeszköz.

Mellgyulladás

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint két féle emlőgyulladás fordulhat elő, a nem fertőző elzáródott tejcsatorna okozta és a fertőző bakteriális eredetű. Tüneteik hasonlóak. Amikor nem sikerül a nem fertőző mellgyulladást hatékonyan kezelni, az emlőt kiüríteni, főleg ha sérült a mellbimbó, a gyulladás fertőzővé válhat.

Mik hajlamosítanak a mellgyulladásra:

  • berepedezett, gyulladt mellbimbó
  • az emlő túltelítődése, későn elkezdett, ritka, órarend szerinti szoptatás
  • ha a baba gyenge és nem szopik hatékonyan
  • elzáródott tejcsatorna
  • az anyatej túltermelése miatti tejpangás
  • az emlő megnyomása pl. szoros melltartóval vagy biztonsági övvel
  • stressz, kimerültség miatti gátolt tejleadás
  • a baba vagy a mama betegsége
  • korán megkezdett vagy hirtelen elválasztás

Szülésznői tanácsok a megelőzésre:

  • caam0098.jpgAz újszülöttet a szülés után lehetőleg azonnal szoptasd meg.
  • A kicsit igény szerint szoptasd, akár 1,5-2 óránként és ha szükséges éjjel is.
  • Szoptatás, illetve fejés előtt vagy alatt tégy meleg borogatást a melledre. Kényelmes és hatékony, ha erre speciális mikrohullámú készülékben is melegíthető mellpárnát használsz.
  • Masszírozza a mellét a bimbó felé irányuló körkörös, gyengéd mozdulatokkal.
  • A túltelítődött mellből óvatosan fejj ki annyit, hogy a bimbóudvar és környéke fellazuljon, hogy a babád helyes technikával tudjon rátapadni.
  • Változatos testhelyzetekben tedd mellre a picid, így más-más tejöblök ürülnek ki. Az elzáródott tejcsatorna is könnyebben megnyílik, ha babád álla a beteg terület felé néz.
  • A túltelítődött mellbimbó feszülését, duzzanatát csökkentheted speciális bimbókiemelő eszköz használatával.
  • Szoptatás után fejd le a bent maradó tejet. Olyan mellszívót használj, aminek stimuláló és fejő üzemmódja is van, ezért kíméletesen fej. 
  • Különösen fontos a higiénés szabályok betartása. Kezedet mindig alaposan mosd meg mielőtt melledhez nyúlsz. Gyakran cseréld a melltartóbetétet.
  • Tévhit, hogy a lázzal járó emlőgyulladás esetén nem szabad szoptatni. A szoptatás folytatása nem jelent veszélyt, hiszen ugyanazokat a baktériumokat hordozza a mama és a baba. Kicsid tudja legkíméletesebben kiüríteni a melled, segíthetnek megoldani a tejpangást, túltelítődést.
  • Abban az estben, ha piros a melled, fájdalmad van, nem ürül megfelelően az anyatej, vagy lázas vagy ne késlekedj, kérd orvos és védőnő segítségét, nehogy emlőtályog alakuljon ki, mert akkor bizony már nem lehet szoptatni!

Tipp:

A Lansinoh theragyöngy mellterápiás párna a mellterápia egyedülálló eszköze! Számtalan szoptatási nehézség megoldásában segíthet. A theragyöngyöt melegen vagy hűtve is használhatod. Speciális kialakítása miatt a mellszívóra is rögzítheted.

  • MELEGÍTVE mikrohullámú készülékben (15mp):
  • Felszabadítja az elzáródott tejcsatornát és megelőzi a tejpangást
  • Szoptatás és fejés előtt a tejelválasztás megindítására és a tej áramlásának fokozására
  • Fejés alatt a mellszívó szívófejéhez a védőhuzaton lévő patenttal rögzítve gyorsítja és növeli a tejleadást, csökkenti a fejésre fordított időt
  • Szélgörcsök csökkentésére a baba pocakját is melegítheted vele
  • HŰTVE mélyhűtőbe huzat nélkül:
  • Enyhíti az emlőgyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot

Mik az igény szerinti szoptatás előnyei a 3 óránkénti szoptatással szemben?

Minden újszülött is már önálló személyiség, másként szopik, sír, alszik. Nem kell aggódnotok, hiszen nincs két egyforma ember, tehát csecsemő sincs. Nincsenek egyértelmű szabályok, mert még a testvérek is gyakran más módon és más mennyiséget szopnak. Az anyatej gyorsabban emésztődik, mint a tápszer, nem terheli meg a kisbaba éretlen emésztőrendszerét, ezért általában gyakrabban igénylik a szoptatást, mintha tápszert kapnának. Eredményes lesz a szoptatás, ha igazodsz a baba igényeihez és nem ragaszkodsz okvetlenül a 3-4 óránkénti etetéshez. Tapasztalatom szerint az sem szerencsés, ha a baba óránként mellre kerül, mert akkor mindig a félig emésztettre szopik rá és fájni fog a pocakja. A baba több hetes korában a rövid idejű gyakori szopizások nem ürítik ki a mellet, és nem fokozzák az anyatej termelődését. Arról nem is beszélve, hogy a baba mindig csak a szomjoltó első tejet kapja meg, aminek a kalória tartalma alacsony, ezért így elmaradhat a súlygyarapodás.

A csecsemőknek kéthetes, hathetes és három hónapos koruk körül gyorsabb növekedési időszakuk van. Ekkor általában gyakrabban szopnak, hogy szükségletüknek megfelelően emelni tudják a belakmározott anyatej mennyiséget. 

Az elválasztás is egy kardinális probléma az édesanyák körében. Mit tanácsolsz, hogyan csináljuk, hogy a babának és anyának is kevésbé rossz élmény legyen? 

Az elválasztást nagyban segíti az új csecsemőtáplálási irányelv, ami már 5. hónaptól javasolja a babák etetését. Minden hónapban egy-egy szoptatást letudtok váltani etetésre. Akkor, ha az a cél, hogy 1 éves korban már ne szopjon a baba, akkor addigra már, az új irányelv szerint, el tudtok jutni a 3 főétkezés és 2 kisebb étkezési gyakorlathoz. Ilyenkor már a baba szomját vízzel is olthatjátok! 

A HOZZÁTÁPLÁLÁS GYAKORISÁGA:                               

hozzataplalas_tablazat.jpg

Forrás: Szakmai irányelv a 0-12 hónapos gyermek táplálásához - 2019. évi Egészségügyi Közlöny 18. szám

 

Abban az esetben, ha a baba nem akarja elfogadni a vizet, hanem mindenképpen szopni akar akkor az anyukának kellene tőle távol maradni. Akkor, ha nem látja a mamát a papától vagy a nagymamától nem kéri a cicit.

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr2516083038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása