Babaszafari

Hogyan lendüljünk túl a szoptatási nehézségeken? - 1. rész

2020. július 27. - Babaszafari Móni

newborn01_1.jpg

Ugyan a csapból is az folyik, hogy a szoptatás a világ legtermészetesebb és legszebb dolga, és ez valóban így is van, egészen addig, amíg porszem nem kerül a gépezetbe, és akkor borul minden….

A legtöbbször látható, tapasztalható probléma merül fel, például tejcsatorna elzáródás, befelé forduló mellbimbó, fogzás, stb., amit lehet orvosolni. Azonban nagyon sokszor mi édesanyák hiába bújjuk a szakirodalmat és az internetet, mégsem jövünk rá, hogy mi lehet a probléma.

Ilyenkor egy szoptatási tanácsadó nagyon sokat tud segíteni, valahogy mégis kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

Annak idején én is úgy voltam vele, hogy a szoptatási tanácsadás nem fontos, úgyis ösztönből fogom tudni, hogy kell csinálni, aztán persze én is rengeteg problémával szembesültem. Amikor évekkel később a munkámból adódóan végig hallgattam Csetneki Julianna szoptatási tanácsadását, akkor jött a felismerés, hogy számtalan dolgot csinálhattam volna jobban is, bárcsak elmondta volna ezt akkor nekem valaki…! 

Éppen ezért bátorkodtam Csetneki Julianna, szülésznő, szakértőnek feltenni a kérdéseimet, hogy ezek az információk minél több újdonsült anyukához eljussanak.

Mit javasolsz, ha a szülés után a tejbelövellés nem történik meg időben? Ilyenkor is van remény arra, hogy tudunk majd szoptatni?

A tejbelövellés kicsit eltolódhat első babádnál és akkor is, ha „nehéz” szülésed volt, hosszan vajúdtál, több vért veszítettél, császármetszéssel szültél vagy egyéb más probléma merült fel. Leggyakrabban az késlelteti és teszi intenzívvé a tejbelövellést, ha nem lehetsz együtt kisbabáddal, és ezért nem tudod rendszeresen megszoptatni. Az is késlelteti a tejbelövellést, ha félsz, aggódsz, fájdalmad van és nagyon elfáradtál.

A gyakori szoptatás a legjobb orvosság tejbelövellés idején! Annak ellenére, hogy kicsid erőteljes és mindketten ügyesek vagytok, mégis előfordulhat, hogy kellemetlenül feszülőnek érzed a melled, akár még a hónaljad alatti részt is.

anyatejgyujto.jpgHa nem lehetsz együtt kisbabáddal, vagy késik a tejbelövellés használhatsz egyszerű, de nagyszerű anyatejgyűjtő és szilikon mellszívó eszközt vagy hatékony mellszívót. Ilyenkor stimulálni kell a melled, hogy minél előbb beinduljon tejed termelődése. Előfordulhat az is, hogy picid a szülést követő napokban aluszékony, ezért nem tud még szopni. Ilyen esetekben igen nagy segítség az anyatejgyűjtő illetve mellszívó használata. 

Az alábbiakra figyelj, ha mellszívót választasz:

  • Legyen stimuláló fázisa is, ami kis erejű, gyors szívásokkal beindítja a tejleadó reflexet.
  • A fejő/ürítő fázisa is hatékony, állítható szíváserősségű legyen.
  • Akkor, ha melled a várandós időszak vége felé 90C méret nagyságú vagy azt meghaladó, akkor szükséged lehet a mellszívódhoz nagyobb szívótölcsérre. Nézz utána, hogy tudsz-e elfogadható áron nagyobb méretű tölcsért vásárolni hozzá.
  • Ha mellbimbód nagyobb, mint az átlag, akkor is nagyobb szívótölcsérre lehet szükséged, mert annak nagyobb a bimbócsatornája is. Mellbimbód a fejés közben nem érhet a bimbócsatornához, mert az kidörzsölheti, de még bele is szorulhat.
  • A szívótölcsér semmiképp ne legyen kemény anyagú, mert az nem fekszik fel a melledre és így minden apró mozdulattól megszűnhet a vákuum.
  • A legjobb mellszívókkal közvetlenül az anyatejes zacskóba fejhetsz.
  • Legyen a „márkának” olyan forgalmazója, aki biztosítja az alkatrész utánpótlást.

Miért fontos a gyermekágyi időszak szülés után? Hogyan befolyásolja a szoptatást és a tejtermelődést? 

A szülést követő első 6 hét a gyermekágy időszaka, amikor nagyon fontos regenerációs folyamatok zajlanak le igen rövid időn belül, hiszen a testedben a várandósság és szülés alatt történt változások ekkor fognak helyreállni. Csodálatosan fejezi ki ez a szó azt, ami ennek az időszaknak a lényege: a gyermek, a pihenés és a nyugalom. Ebben az időszakban tényleg ezekre lesz a legnagyobb szükséged: babád közelségére, és mindeközben megnyugodni testben és lélekben is. Ebben az időszakban ismerkedsz össze a család legújabb tagjával, a gyermekeddel. Megismered jelzéseit, megtapasztalod, mire hogyan reagál. Neki és neked, illetve párodnak is új élet kezdődik. 

Fontos, hogy a korai gyerekágyas időszak alatt párod és családod mindennel lásson el titeket. Neked „egyetlen” dolgod legyen a szoptatás! Ez hidd el, hogy nem kevés, mert az első napokban lehet, hogy 1,5-2 óránként kéreckedik babátok mindkét melledre. Éjszakád sem biztos, hogy alvással töltöd. Igény szerinti szoptatás mellett a babák éjjel is szopnak. Akkor, ha átaludnak akár 4-5 órát is ne izguljatok, pihenjetek ti is nyugodtan.

Honnan tudjuk, hogy a babánk eleget szopott? Jó-e, ha folyton méregetjük a súlyát?

Az első 1-2 napban a nem hatékony szopás, a csak néhány csepp előtej mennyiség természetes, de ez kielégíti babátok igényét. Ilyenkor a vizelet és székletürítéseinek számából, mennyiségéből és színéből is következtethettek arra, hogy megfelelő-e a szopott anyatej mennyisége számára.

  • Az egészséges, jól gyarapodó csecsemőnél a születési súly elérése és a látványos súlygyarapodás megindulása után, az első hónapban hetente-kéthetente mérjétek a súlyát.
  • Csak az 5. életnap után észlelt, 2-3 napnál tovább tartó súlystagnálás/fogyás esetén kell mérni a 24 óra alatt szopott anyatej mennyiségét.

Elvárt minimum értékek az első élethéten:szopasi_ertekek.pngForrás: Gárdos L, Kovács T, Nádor Cs, & Szabó M (2017) Az egészséges újszülött- és koraszülött –táplálás – irányelveken alapuló gyakorlati útmutatója

Annak érdekében, hogy fel tudjátok becsülni csecsemőtök fejlődésének ritmusát, az első hetekben hetente, majd kéthetente, utána pedig havonta ajánlott megmérni a testsúlyát. A babák nem gyarapodnak minden nap egyenletesen, ezért a napi mérés nem ad nektek valós információt, sőt félrevezető is lehet!

Kicsitek megszületése után szükség lehet a szopott anyatej mennyiségének objektív ismeretére. Ilyenkor meg kell mérni babátokat a szoptatás előtt és után, mert nyilvánvalóan a kettő különbsége a szopott mennyiség.

Jó, ha tudod!

Az első napon ne várj mérhető szopási eredményt. Még a másodikon is ritkán jelez a mérleg, 5-10 grammot. Akkor mérjétek a picit, ha a gyermekorvos javasolja, vagy bizonytalanok vagytok és aggódtok amiatt, hogy hatékonyan szopik-e. Túl nagy jelentőséget ne tulajdonítsatok a szopott tej mennyiségének, mert különböző napszakokban más az összetétele. Reggel több tejed van, de annak magasabb a híg elsőtej aránya. Ahogy telik a napotok és Te is fáradtabb leszel, egyre csökken a tejed mennyisége, viszont a zsíros, kalóriadús hátsótej aránya megnő. Emiatt kevesebb mennyiség is elég belőle babátoknak. Picitek heti súlygyarapodását viszont hasznos ellenőrizni.

Akkor kell aggódni, ha 

  • a havi hízás az első félévben 300 gramm alatt van
  • egyáltalán nem hízik a baba 1 hónapig
  • kevésnek tűnik a tej
  • a csecsemő étvágytalan, rosszkedvű, aluszékony, sápadt
  • ritka vagy nehézkes a székelése
  • nincs naponta legalább 5-6 pisis pelusa
  • fáj a hasa
  • a lassú hízás mellett rendszeresen sokat bukik
  • nagyon sírós és nem tudjuk miért

Mindenképpen fontos, hogy az anyai megérzéseidre hallgass! A legtöbb esetben ugyanis, a jókedvű, kiegyensúlyozott babák szüleit riogatják túletetéssel vagy éppen lassú hízással, miközben semmilyen szervi oka nincs, az orvos vagy a védőnő által nem megfelelőnek talált súlygyarapodásnak.
Éppen ezért érdemes gyanú esetén másik orvost vagy szoptatási tanácsadót is megkérdezni. 

Miért nem jó, ha rágörcsölünk a szoptatásra, milyen hatásai lehetnek?

A mai kor édesanyáinak számos elvárásnak kell megfelelniük, ennek ellenére az anyák saját maguktól gyakran a tökéletességet várják el.

Hazánkban a szakmai ajánlások szerint a csecsemőket lehetőleg 1 éves koráig szoptassák, természetesen nem kizárólagosan. Ehhez képest a 6-12 hónapos magyar babák több, mint 60%-át már nem szoptatják.

„Az édesanyák jelentős részénél a pszichés nyugalom az alapfeltétele annak, hogy legyen elegendő teje. Az ő esetükben a szoptatás kudarcának leggyakoribb oka a teljesítményszorongás” állítja Dr. Kovács Dóra, pszichiáter.

A köztudatba beívódott a „szoptatási kudarc” jelenség, miszerint aki nem szoptat az rossz anya! Sokszor okoz problémát, hogy különböző szoptatási tanácsot kapnak ugyanarra a kérdésükre a szoptató édesanyák a gyermekorvostól, védőnőtől, a laktációs tanácsadótól, a szülésznőtől vagy a barátnőtől. Hidd el, hogy nem csak az igaz, hogy nincs két egyforma ember, hanem az is, hogy minden baba önálló személyiség és másként szopik. Nincsenek mindenkire egyformán igaz, kőbe vésett szoptatási szabályok.

Sokkal eredményesebb és nyugodtabb leszel, ha az ismeretszerzés mellett a szoptatás és csecsemőtáplálás gyönyörű és felejthetetlen időszakában is hagyod érvényesülni csodás anyai ösztönödet.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a félelem, a fáradtság csökkenti az anyatej mennyiségét, mivel a tejleadó reflex beindítása ellen hatnak.

Mit tehetünk, ha nincs elég tej, de szeretnénk szoptatni? Milyen tejserkentő praktikákat és készítményeket ajánlasz?

2_az_1-ben_elektromos_dupla_mellszivo.jpgAz édesanyák gyakran aggódnak, hogy kevés a tejük. A félelem és az aggódás, valóban gátolja a tejleadó reflex működését és előbb-utóbb a nagy fáradtság és aggodalom következményeként valóban csökken a tej mennyisége. Az anyukák minden áron teljesíteni akarnak, kizárólag szoptatni szeretnének. Rossz anyának érzik magukat, ha eleinte kicsit „döcög” a szoptatás.

A legnehezebb elfogadni és betartani azt az alapszabályt, hogy ne idegeskedj, reagáld le a baba minden hangocskáját, mozdulatát! Bízz magadban és próbálj pihenni, amikor a baba is nyugodt! Biztosan elvégezhető a legfontosabb háztartási tennivaló 1-2 órával később is.

Babád mellett saját magaddal is törődj! A szoptatás után, ha szükséges ürítsd ki a bennmaradt tejet. Amikor a tejet kizárólag mellszívóval kell lefejni, akkor az elektromos mellszívó a jobb megoldás. A dupla mellszívóval való fejés a leghatékonyabb és a leggyorsabb. 

Módszerek tejed mennyiségének növelésére:

  • Bízz abban, hogy tudsz szoptatni! Légy türelmes!
  • Kezdeményezd a szoptatást akkor, amikor picid nyugodt, mert ilyenkor jobban szopik.
  • Csecsemődet helyes pózban tedd mellre, hogy hatékonyan tudjon szopni. Fontos, hogy kicsid az oldalán feküdjön, a fejecskéje és a hasa is teljesen a melled felé forduljon, szája a mellbimbóddal egy magasságban legyen.
  • Babádat megzavarhatja, ha cumisüvegből etetitek. Fontos, hogy az első hetekben lehetőleg szoptatásbarát eszközzel (svéd itató, Spilly Spoon) adjatok pótlást, és azzal is csak akkor, ha okvetlen szükséges.
  • Abban az esetben, ha pontosan, időponthoz igazítod a táplálást az is akadályozhatja a „kereslet-kínálat” elvének működését és emiatt a tejképződést.
  • Kicsid akkor szoptasd meg, ha éhséget jelez, ne amikor lejárt a 3-4 óra.
  • Ne szoptasd túl rövid ideig, mert akkor csecsemőd nem kap elegendő mennyiséget a kalóriadúsabb „hátsó” tejből. Rövid szoptatási idő esetén nem ürül ki a tej megfelelően és emiatt annak mennyisége is csökkenni fog.
  • Babád növekvő anyatejszükségletét úgy elégítheted ki, ha néhány napig gyakrabban szoptatod, mert így stimulálod a tejképződést. Mindkét mellből szoptass, minél gyakrabban, lehetőleg éjjel is. Akkor, ha ez nem sikerül, fejd le a bennmaradó tej minden cseppjét.
  • Fogadj el – ha van rá lehetőséged – segítséget ebben a kritikus időszakban, hogy kicsit tudj pihenni.
  • Használj hatékony mellszívót. Azok a legjobbak, melyeknek stimuláló üzemmódja is van, amely segít beindítani a tejleadást.
  • Azok az édesanyák, akiknek az átlagosnál kisebb vagy nagyobb volt a mellük a nem várandós időszakban, azoknak különösen fontos, hogy olyan mellszívót vásároljanak, amihez hozzá van csomagolva vagy külön tudnak hozzá venni kisebb, vagy nagyobb szívótölcsért. Nagyon fontos a megfelelő méretű szívótölcsér használata, mert ha túl kicsi a szívóharang és annak bimbócsatornája, akkor sérülhet a bimbó. Amikor túl nagy a szívóharang, nem lesz megfelelő a tömítés és a bimbót is nagyon beszívhatja a bimbócsatornába és megnyújthatja azt.
  • Próbálj kérni és elfogadni segítséget, hogy tudj minél többet pihenni, mert akkor sokkal nagyobb esélye van, hogy több tej termelődik és eredményesen tudod folytatni a szoptatást.

Nem „bűncselekmény” az indokolt hozzátáplálás

Semmi oka nincs arra egyetlen anyának sem, hogy kudarcként, szégyenkezve élje meg, ha nem sikerül babáját 5 hónapos koráig kizárólag szoptatni. Általában nem könnyű dolog eleinte a szoptatás, de csodás, semmihez nem hasonlító érzés és rendkívül hasznos! 

Nagyon fontos, hogy az első hónapokban csak akkor adj pótlást, ha az indokolt. Ne feledd mindig szoptatással kezdd az etetést az első 4-5 hónapban, mert akkor van rá esély, hogy olyan mennyiségű anyatejet kapjon tartósan a kicsi, ami megvédi a fertőzésektől, kórokozóktól.

Bő félévvel ezelőtt jelent meg az új csecsemőtáplálási irányelv, ami már 5. hónapos, de legkésőbb 6. hónapos babánál kéri táplálásának megkezdését. Ennek legfőbb oka, hogy csak szoptatott babáknál a 6. hónapra kiürülnek a vasraktárai, ezért, ha nem kap gyümölcs-, zöldség- és húspürét, akkor vashiányos anémiája lehet. Az ételallergiával küzdő babák és gyermekek száma is igen nagy hazánkban, ezért az allergizáló ételek adását is meg kell kezdeni nagyon kis mennyiségben, lehetőleg a délelőtti órákban és a gyermekorvos vagy a védőnő jelenlétében. Szakember jelenlétére csak akkor van szükség, ha a családban előfordul ételallergia.

A 2. részben a testi eredetű szoptatási nehézségekről, igény szerinti szoptatásról és az elválasztásról beszélgettünk, melyet ITT olvashattok.

Tipp:

A Lansinoh 2 fáziusú kézi mellszívó minden feltételnek megfelelnek, amit a La Leche Liga megfogalmazott az ideális mellszívóval kapcsolatban!

  • lansinoh_mellszivo_jpg.jpgStimuláló és fejő mód a nagyobb tejleadás érdekében
  • Egyszerű, könnyű használat, tisztítás és összeállítás
  • Easy Express ergonomikus, könnyed karral használata kevésbé fárasztó
  • Tartalmaz természetes hullámvonalú etetőcumit, ami segít fenntartani a bevált szoptatási módot  
  • Állítható 2 fázisú technológia: 
  • Stimuláló fázis - gyors, rövid, kis szívóerejű szívás, hogy beindítsa a tejleadó reflexet
  • Fejő fázis – lassabb, mélyebb, ürítő szívások a maximális tejleadás érdekében
  • Kevesebb alkatrész, tartós használat
  • Csendes, kicsi és könnyű – diszkréten használható, hordozható
  • ComfortFit szívófej – jobban illeszkedik, ezért hatékonyabb

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr3716042776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása