Babaszafari

A gyógyító ölelés, avagy a babahordozás jótékony hatásai

2020. június 30. - Babaszafari Móni

new-mom.jpg

 

Paul Coelho, brazil író tökéletesen megfogalmazta, hogy miért is öleljük meg gyermekünket, amennyiszer csak lehet: 

„Egy ölelés sokkal többet jelent két test érintkezésénél. Egy ölelés azt jelenti: nem vagy fenyegető, nem félek ennyire közel kerülni hozzád, el tudok lazulni, otthon érzem magam, védett helyen, ahol megértenek. A hagyomány szerint valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk.” 

Az embernek már a megszületése pillanatában szüksége van arra, hogy édesanyja a karjaiba zárja, éppen ezért már a szülőszobán is az a protokoll, hogy még a köldökzsinór elvágása előtt az édesanya mellkasára teszik a csecsemőt, hogy az új világban az élete boldogan kezdődjön. 

Azt nyilván már mindenki tudja, hogy az ölelésnek rengeteg jótékony hatást tulajdonítanak, és ez nem is vitatható, de egy baba, kisgyermek szempontjából ez hatványozottan igaz. 

Bizonyára hallottál már arról is, hogy a bőr-bőr kontaktus, vagyis, hogy az édesanya bőre a baba bőrével érintkezik (ezt édesapa és gyermeke esetén szokták viccesen szőr-bőr kontaktusnak is hívni) mennyire fontos a baba első hónapjaiban.

A bőr-bőr kontaktus segít a szoptatási nehézségek lekűzdésében, a hasfájás, és egyéb diszkomfort érzet enyhítésében, és nem utolsó sorban az édesanya lelkét is karbantartja. 

Nagyjából 200 évvel ezelőtt Viktória királynő idejében terjedt el a babakocsi használata, amely akkoriban a felső réteg státuszszimbólumává vált. Ma már mindenki számára elérhető, és nagyon hasznos dolog, bizonyos élethelyzetekben, azonban ahogy válnak a szülők egyre tudatosabbá, és ahogy fejlődik a tudomány, úgy szivárog egyre jobban vissza a modernkori édesanyák életébe is a hordozás fogalma. 

Az, hogy a hordozással folyamatos testkontaktust tudunk biztosítani babánknak, ezáltal szellemileg és testileg is meg tudjuk teremteni számára az egyensúlyt, megfizethetetlen egy ilyen rohanó, ingerekkel teli világban. 

Így az ölelés egyik legbensőségesebb formája, a babahordozás újra aranykorát éli. Habár sok fejlődő országban és közösségben mindig is a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy babájukat magukra kötve jönnek-mennek az édesanyák, sőt így dolgoznak a földeken is. Talán az is közrejátszik, hogy a „szükség nagy úr”, és nincs más választásuk, de talán azért van így, mert nekik és gyermekeiknek ez így jó, és kész. 

Korábbi Babahordozás, de hogyan...? című bejegyzésünkben már írtam erről a témáról, és a hordozási lehetőségekről, most azonban az előnyeit emelném ki, melyhez számos, hordozást alkalmazó édesanya is segítségemre volt! 

baby-sling-wrap-carrier-49.jpg

15 érv a hordozás mellett (vélemények tőletek): 

1. A legtökéletesebb eszköz a kötődés erősítésére szülő és gyermeke között (nemcsak az édesanyákra vonatkozik, hanem apukák és nagyszülők is gond nélkül alkalmazhatják). 

„Én hordozós nagymama vagyok. Nekem is fantasztikus érzés ilyen közel kerülni az unokáimhoz. Mivel én anno nem élhettem át ezt, most nagymamaként mégis megadatott” 

„Nagyon szerettem érezni a szuszogásukat, nem is tudom hogyan fogalmazzam meg, hogy visszaadja azt az érzést, amit nyújtott. Míg kicsik voltak, kicsit olyan volt, mintha még pocakban lettek volna.” 

„…párom is előszeretettel használta a hurci eszközöket, ő is szerette, így sokszor neki is sokkal könnyebb volt, főleg, mikor rájuk bíztam a srácokat, és egyedül maradt velük.” 

2. Csecsemőkorban az izomzat és csontozat természetes fejlődését is elősegíti. 

„…amikor elfárad a séta végén vagy olyan helyre megyünk, ahova sietni kell, a hátamra kötöm, és van 2 szabad kezem, ő pedig mindent lát. Mind a kötődésben, mind a mozgásfejlődés terén is csak pozitív hatást figyeltünk meg.” 

3. Testhőmérséklet szabályozásában is segíti a babát. 

4. Bizonyítottan az érzelmi és értelmi fejlődésre is pozitívan hat. 

„…kiegyensúlyozott, csendes, nyugodt gyerekek voltak, és én is mert közben tudtam csinálni a dolgom mégis együtt voltunk.” 

5. A szoptatási nehézségekben és az igény szerinti szoptatásban is szuper társ egy hordozóeszköz, valamint a folyamatos testkontaktus fokozza a tejtermelődést. 

6. A baba bioritmus beállításában is segédkezik. 

„Biztonságban érezték magukat, érezték az illatomat, a szívverésemet és én is tudtam, hogy biztonságban vannak rajtam.” 

7. Az altatás is pofonegyszerű lesz vele. 

„Nyűgösebb napokon (fogzás, oltás után, láz, stb) fokozottan igényli a testközelséget, ilyenkor is megváltás a hordozás, hiszen nem kell tartanom a 9 kilóját huzamosabb ideig, eloszlik rajtam a terhelés, össze tudunk bújni és még a két kezem is szabad.” 

8. A hasfájás, kólika, reflux enyhítésére is szolgál. 

„Nem tudom hordozás nélkül elképzelni a mindennapjainkat. Kertészkedés, háztartás, bevásárlás, hasfájás, fogzás, betegség mindent könnyen megold a hordozás nálunk.” 

„Pocakfájós volt, szóval kb 1 hónapig ezen is segített, kijöttek a pukik :)…” 

„Mikor pici volt és sírós napja volt (pl. hasfájás miatt) a kendőben kb. 2 perc alatt elaludt és megnyugodott.” 

9. A baba idegrendszerének fejlődését is elősegíti. 

„4 év, 3 gyermek, 1 kendő. Mindig kihúzott a bajból. Kis korkülönbségnél receptre írnám fel!” 

10. Az 1-2 éves gyermekeknél a beszédmegindítás és beszédfejlesztésében is hatékony szerepet játszik. 

„Még most majdnem 2 évesen is alkalom adtán előkerül a hordozó. Pl. amikor beteg és nem akar rólam leszállni. Vagy a strandon, ha nem szeretne délután aludni, a csatos hurciban mindig elaludt akaratlanul is” 

11. A szabályos „M” tartás a hordozóban megelőzi illetve orvosolja a csípőproblémákat. 

12. A bölcsőhalál kockázatának csökkentésére is alkalmas a gyakori hordozás. 

13. A baba egyensúlyérzéke észrevétlenül fejlődik a hordozás alkalmazásával. 

14. Az a praktikusság, hogy az édesanya mindkét keze szabad, is a hordozás mellett szól, főleg, ha van nagyobb tesó is. 

„Leginkább a bátyó oviba hordásánál, sétálásnál használjuk, könnyebb, mint babakocsival bukdácsolni. Esős időben pláne.” 

„Mikor már ketten voltak nagy segítség volt játszóterezésnél is, mert tudtam a nagy után menni és a kicsit is vinni.” 

„Mindenhová el tudtunk menni, mi például sokat kirándulunk a természetben, de a tömegközlekedés is sokkal könnyebb így, a nagytesóval. A játszón is egyszerűbb volt, nem kellett a kicsit magára hagyni a babakocsiban mikor a nagy után rohangáltam.” 

15. A laposfejűség kialakulásnak esélye is kisebb, ha minél többször magunkra kötjük babánkat.

Tipp:

A Nandu ÖKO Totyogó Mei Tai hordozó biztosítja az anatómiailag helyes testtartást, és a szabályos "M" terpesztartást a kisbabád számára.

A baba testét a hordozó mindenhol egyenletesen öleli át és támasztja meg. A kicsi testsúlyát a széles pántok egyenletesen oszlatják el, a derék részen is körbeöleli viselőjét, így a hosszú séták sem lesznek megterhelőek. 

4 hónapos kortól egészen a gyerek 20 kg-os súlyáig kényelmesen használhatjuk, elől, később hátunkon viselve egyaránt.

nandu_mei_tai_3.jpg

Játsz velünk, és töltsd ki a babahordozásról szóló kvízünket.

A kvíz indításához kattints a képre. take-the-quiz.png

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem!   

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr3415973214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása