Babaszafari

10 tipp a csecsemő fürdetéséhez

2020. március 16. - Babaszafari Móni

baby_bathing.jpgSajnos tapasztalatból tudom, hogy a kórházak a legminimálisabb információt adják át az újdonsült anyukáknak a pici gondozásával kapcsolatosan. Ha szerencséd van, akkor a védőnő segítőkész, és fordulhatsz hozzá tanácsért. Az enyém közölte, hogy ő nem az a kijárós fajta, ha kérdésem van, hívjam fel. Egyszer éltem a lehetőséggel, de inkább ne tettem volna, de ezt most hagyjuk is. Nem szeretnék általánosítani, mert természetesen vannak szakemberek, akiknek tényleg fontos a hivatásuk.

Az is előfordul sokszor, hogy nem merünk kérdezni, mert azt gondoljuk ciki, pedig, dehogy az. Ugyan honnan tudnánk, mit hogyan kell csinálni, igenis bátran merjünk segítséget kérni, ha elakadunk!

Arra gondoltam, hogy megosztok veletek néhány gondolatot, amire jó odafigyelni a fürdetésnél az első hetekben.

1. Kell-e a csecsemőt minden nap fürdetni? 

A fürdetés szempontjából (meg amúgy is) érdekes tény, hogy a csecsemők kb. 4 hetes korukig egyáltalán nem izzadnak. No meg, mivel az ilyen pici babákat babakocsiban nyakig felöltöztetve visszük ki levegőzni, ezért piszkosak sem lesznek, így nem indokolt a naponta fürdetés.

Azonban sok családban a „pancsolás” mégis a napi rutin részévé válik, vajon miért?

A mi családunkban a válasz egyértelmű volt. Azért, mert így apának is kijut a baba körüli teendőkből, ami szerintem sokat nyom a latba a kötődés kialakulásában. A fürdetés a mi családunkban apa feladata a mai napig (habár már 4 éves a lányunk).

Egy szó, mint száz, elég nekik a 2-3-szori fürdés hetente, de ha ti úgy gondoljátok, hogy ez egy jó móka, akkor a napi teendőkbe nyugodtan építsétek bele.

2. Magzatmáz: lemossuk vagy ne mossuk? 

A magzatmáz egy fehéres, faggyúszerű anyag, melyet a terhesség 5. hónapjától a szőrtüszők faggyúmirigyei termelnek. Küldetése, hogy megvédje és hidratálja a baba érzékeny bőrét a kiszáradástól, kórokozóktól, valamint hőszigetelő funkciót is betölt.

Látványra kicsit bizarr, de annál hasznosabb ez a természetes anyag a baba testén. A magzatmáz - ha nem távolítják el a születés után - néhány nap alatt magától felszívódik.

Sajnos, kis hazánkban még sok szülészeti osztály protokollja az, hogy az újszülöttet születés után megtisztítják, kvázi eltávolítják a magzatmázat a bőréről. Sok fejlett országban azonban nem mossák meg a babát legalább 1 napig, így hagyva, hogy a magzatmáz végezze a dolgát.

Szóval, érdemes szülés előtt informálódni a kórházban magzatmáz kérdésben, és ha lehetőség van rá, kérjétek, hogy ne mossák le azt. Igaz, ami igaz, az első fotókon nem lesz facebook és instagram kompatibilis, de ez most legyen másodlagos.

they-are-covered-in-a-cheesy-white-stuff.jpg

3. Mi a helyzet a köldökcsonkkal?

Szuper dolog az is, hogy a szülőszobán már nem rögtön a baba megszületése után vágják el a köldökzsinórt, hanem amíg pulzál, addig hagyják, hagy tegye a dolgát.

Amikor viszont megtörténik az „elszakadás”, utána a néhány centis csonkot egy köldökcsattal elszorítják. Ez a csonk általában 1-2 héten belül leszárad és leesik magától. Azonban amíg ez nem történik meg, ügyeljünk ennek tisztántartására. Általában elegendő egy fültisztító pálcikával megtisztítani, a váladékot kitörölni. Néhány éve még gyógyszertári alkohollal kellett kezelni, azonban manapság ezt már nemigen ajánlják. Törekedjünk arra, hogy az első héten minél kevesebb víz érje, de ha mégis vizes lenne, nem kell kétségbe esni, egy steril gézlappal töröljük szárazra.

4. Milyen az ideális víz- és szobahőmérséklet?

A fürdővíz hőmérsékletét a lazább szülők leellenőrizhetik a jó öreg könyökteszttel is, de én azért javasolnám a vízhőmérő használatát. Léteznek már olyan szuper babakádak is, amelyekbe bele van építve a vízhőmérő, így folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a víz hőfokát.

Az ideális vízhőmérséklet a csecsemőnek 36-38 °C. A szobában, ahol a fürdetést végezzük, legyen minimum 24-25 °C.

vizhomero.jpg

5. Milyen fürdetőkrémet használjunk?

Az első hónapokban ajánlott festék- és illatanyagmentes fürdetőt használni. Mi speciel a receptre felírt, gyógyszertári kenőcsöt használtuk. Ebből egy borsószemnyit kell belekeverni a fürdővízbe, és ezzel átmosni a babát.

Amikor már kicsit nagyobb (1-2 hónapos) használhatunk egyéb csecsemőknek ajánlott fürdetőket is, persze felmérve a babánk bőrének érzékenységét.

A babaolajok, hidratálókrémek használata is indokolt lehet száraz kirepedezett bőr esetén, illetve, összekötve a jót a hasznossal, babamasszázs alkalmazásakor.

6. Miben fürdessük a babát?

A legegyszerűbb és legelterjedtebb a babakádban való fürdetés. Azonban ma már nem csak egyszerű kádakat lehet beszerezni a célra, hanem számos olyan termék van, ami valami pluszt is ad, ezzel megkönnyítve a szülő dolgát.

Léteznek babatartóval ellátott kádak, amelyek előnye, hogy használatával az egyik kezünk felszabadul, hiszen nem kell tartani a picit fürdetés közben. Sőt, ha tovább nézelődünk, találunk olyat is, amibe sampon és fürdetőkrém adagoló is be van építve, vagy éppen a zuhanyrózsát tudjuk hozzácsatlakoztatni.

Számos megoldás létezik, a lényeg, hogy kényelmes és biztonságos legyen a szülőnek és babának egyaránt.

kadak.jpg

7. Melyik napszak a legideálisabb?

Az, hogy melyik napszakban fürdetjük a kisbabánkat, ilyen pici korban még mindegy, amikor nektek a legalkalmasabb. Itt két fontos dolgot emelnék ki, amit nem árt betartani:

  • a napi rutin nagyon fontos egy csecsemő számára, vagyis, hogy legyen egy bevett napirend, és próbáljuk meg, amennyire lehet, tartani, mert ha ez felborul, az kihat a baba viselkedésére. Ez vonatkozik a fürdetésre is, ezért igyekezzük úgy alakítani, hogy a fürdetés mindig ugyanabban az időben legyen.
  • a másik fontos dolog, hogy ha éhes a baba, előbb etessünk, aztán fürdessünk, mert különben végig üvölti a fürdetést, és ha ezt sokszor eljátsszuk, a fürdést összeköti a rossz élménnyel.

8. Tetőtől talpig

Ugyan a pici baba még nem „koszolódik”, mégis fontos, hogy bizonyos testrészei alaposan meg legyenek mosva. Amivel célszerű kezdeni, az az arca, ezt nedves ronggyal törölgessük át, és innen haladjunk lefelé.

A második legfontosabb testrész a kezecskék. A babáknak sokat van a szájukban a kezük, így a nyáltól a kosz könnyebben ráragad és megül a redőkben. Mindig keménydió rávenni egy csecsemőt, hogy  mutassa  meg a tenyerét, ugyanis szinte folyamatosan ökölbe van szorítva a keze, és nem is gondolnád, milyen erővel tudnak szorítani. Ha nem együttműködő, próbáljuk meg elérni, hogy rámarkoljon a fürdetőrongyra vagy szivacsra.  

Fontos még, hogy ne felejtsük ki a sorból a hajlatokat, és az egész nap a pelenkában bújkáló testrészeket sem!

9. Meg kell-e mosni a baba haját?

A hajjal született babáknál indokolt lehet a hajmosás, azonban ezt csak újszülöttek számára kifejlesztett samponnal tegyük, mert nagyon érzékeny a fejbőrük és könnyen kiszáradhat.

Sok babánál koszmó is megjelenhet a fejbőrön, ettől nem kell megijedni. A koszmó a faggyúmirigyek túlműködéséből fakadó jelenség. Általában a hajas fejbőrön sárgásbarnás lerakodás, amit javasolt koszmó elleni samponnal kezelni, mert a sokáig nem kezelt koszmó gombás fertőzést is okozhat.

10. Hogyan és mivel töröljük meg?

kifogo01.jpgTörölközésre a legmegfelelőbb egy puha, pamut ún. „kifogó”, amely úgy van kialakítva, hogy a kádból kiemelve a picit ráfektetjük és mint egy tortilla-ba, bele bugyoláljuk, a fejére pedig ráhúzzuk a kapucnit, így az is védve van. Ebből léteznek nyakba akasztható változatok, amelyek még jobban megkönnyítik a fürdetés utolsó lépéseit.

baba szárazra törlése az utolsó és egyben lényeges lépése a fürdetésnek. Itt is nagyon fontos, hogy a redőket, hajlatokat szárazra töröljük, ellenkező esetben bepállhat vagy kiszáradhat a pici bőre. Amennyiben indokolt, bekenhetjük egy kis hidratáló krémmel vagy babaolajjal. Ha a haja vizes lett, alaposan töröljük azt is szárazra.

Az első hetekben sok babának diszkomfort érzete van fürdetés közben, és végig bömbölik. Ettől ne ijedjetek meg, ez nem azt jelenti, hogy rosszul csináljátok, és utálni fogja hátralévő életében a vizet. Megszokja, és pár hónap múlva pedig úgy kell majd kiimádkozni onnan! 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, és kövess minket, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr9315523518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása