Babaszafari

Sokszor beteg a gyerek, kell aggódnom?

2020. február 03. - Babaszafari Móni

sick-child_cover.jpg

Köztudott tény, hogy a közösségbe járó gyerekek egymásnak adogatják a vírusokat és bacikat, sőt előfordul, hogy a nagyobb tesó haza is viszi azt, és akaratán kívül megfertőzi a kistesót is.

Van, amelyik kisgyermek lazán átvészeli a betegséget egy kis hőemelkedéssel, náthával. Van azonban olyan csöppség, akit akár 2 hétre is ledönt a lábáról egy ilyen kórokozó. Ilyenkor azt mondjuk, „még nem érett az immunrendszere, majd idővel megerősödik”.

De hogy is működik ez a folyamat a gyerekeknél, és hogyan tudjuk azt természetes módon elősegíteni?

Kérdéseinkre Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyásza, orvos-igazgató válaszol.

Mi az immunrendszer? A gyerek hány éves korára fejlődik ki teljesen?

Az immunrendszer a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezését biztosító sejtek, szövetek, szervek együttese.

A gyermekek védekező-rendszere (immunrendszere) egy fejlődési, érési folyamaton megy keresztül, és körülbelül 10-12 éves korra éri el a felnőttkori érettséget. Részben ez magyarázza, hogy a gyermekek miért esendőbbek a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, és miért pont a legkisebb korosztály veszélyeztetett.

A másik olyan tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyermekek különböző időszakokban vannak kitéve ezeknek a többnyire egyszerű fertőzéseknek. Könnyű belátni, hogy az a csecsemő, akinek nagyobb testvére éppen bekerült az óvodai közösségbe, a testvér „hazavitt” betegségei miatt jóval hamarabb találkozik kórokozókkal, mint az a baba, aki a család védett mikrokörnyezetében tartózkodik. 

Mint már azt jeleztem az immunrendszer különböző egységeinek is át kell esni egy bizonyos érési folyamaton, ahhoz, hogy a későbbi életkorokban minél teljesebben betölthessék szerepüket. Ennek az érési folyamatnak a része, hogy bizony találkozni kell vírustörzsekkel, baktériumtörzsekkel ahhoz, hogy a későbbi találkozásokkor már sokkal hamarabb reagálhasson a kórokozó jelenlétére a szervezet, akár már annak bejutását, a megtelepedését is meggátolja, de mindenképpen gyorsabban és enyhébb következmények mellett kell, hogy legyőzze azokat.

A közösségbe frissen bekerült gyermekek esetében az évi 8-12 alkalommal bekövetkező megbetegedési számot nem tartjuk kirívóan soknak, kórosnak, ha azok a szokványos ütemben, komoly szövődmények nélkül gyógyulnak a megszokott terápiára, és a megbetegedések száma fokozatosan csökken. 

Hogyan tudjuk elősegíteni az immunrendszer megfelelő működését?

Az immunrendszer megfelelő működéséhez bizonyos vitaminokra, ásványi anyagokra, mikroelemekre van szükség. A változatos étrenden lévő, egyébként krónikus betegeségben nem szenvedő gyermek esetében nem kell számítani ezek hiányára, vagyis különösebben nem kell törekedni ezek pótlására. A mi éghajlati viszonyaink mellett azonban a D-vitamin pótlásra mindenképpen érdemes figyelmet fordítani. Étvágytalan, fáradékony gyermekek esetében sokszor igazolódik vashiányos vérszegénység a tünetek hátterében, ezt is mindenképpen indokolt korrigálni.

Természetesen a megfelelő gyakoriságú szellőztetés, a szabad levegőn tartózkodás azt a célt szolgálja, hogy egy adott légtérben minél kisebb koncentrációban forduljanak elő a potenciálisan megbetegedést kiváltó kórokozók. Az alapvető higiéniai rendszabályok betartását (zsebkendőbe történő tüsszentés, hatékony orrfúvás, gyakori kézmosás, felületfertőtlenítés) minél hamarabb meg kell tanítani a gyermekek számára. Ugyanakkor az sem elhanyagolható felelősség, hogy a beteg gyermeket ne vigyük közösségbe, hiszen számára ápolásra van szükség, ráadásul a társait se fertőzze!

Melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek erősítik a szervezet védekező képességét?

Klasszikus értelemben vett immunerősítő nem létezik és nincs is rá szükség. A normális immunműködéshez szükségesek a korábban említett anyagok, de alapvetően immunhiányos megbetegedésben nem szenvedő gyermek esetében az immunrendszer az életkornak megfelelően, normálisan működik. A normális működés alatt azt az egyensúlyi helyzetet értem, hogy a fertőzésekkel szemben az elvárható védekezési mechanizmusok beindulnak, azok felveszik a harcot a kórokozóval és az adott fertőzésre jellemző gyógyulási idő alatt, szövődménymentesen gyógyul a gyermek. Az immunrendszer fokozottabb működése allergiás és autoimmun megbetegedéshez vezetnek, ami szintén nem előnyös a szervezet számára.

Hogyan erősíthetjük természetesen a gyermekünk immunrendszerét?

Az egészséges étkezés biztosítja a szervezetünk számára azokat a korábban is említett vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, melyek az immunrendszer hatékony működéséhez kellenek. Ezért is elengedhetetlen a kellően változatos étrend a gyermek számára.

vitaminchart-revised.jpg

Az enyhe lefolyású megbetegedéseknél melyek azok a házi praktikák, amelyek hatásosak lehetnek?

Ilyen esetekben úgynevezett tüneti kezelésre van csak szükség. Ez alatt azt értjük, hogy törekszünk az orrjáratok átjárhatóságára (orrfúvás, orrszívás, orrcseppek alkalmazása), a megnövekedett folyadékszükséglet kielégítésére, szükség esetén a sópótlásra is, köhögéscsillapítókkal mérsékelhetjük orvosi javaslatra a kínzó köhögést vagy elősegíthetjük köptetőkkel a légúti váladék feloldását.

A magas sótartalmú oldatok inhalálása elősegíti a légúti gyulladás kapcsán megduzzadt nyálkahártya lelohasztását, a légúti nyák oldását, ezáltal pedig a hatékonyabbá teszi a levegő áramlását a légutakban. Az illóolajok csökkenthetik a kiváltódó köhögés mértékét, de alkalmazásuk csak olyan kórképekben javasolt, ha a váladék kívánatos felköhögését nem gátoljuk velük.

Télen, a fűtési szezonban a száraz levegő is problémát jelenthet. Milyen hatásai lehetnek ennek? Hogyan tudunk ellene tenni?

A száraz nyálkahártyáról könnyebben kiváltódik a köhögési reflex, ezért száraz köhögést provokálhat. Egyszerű szobai páratartalom mérővel ellenőrizhető a lakás páratartalma. Ugyanakkor azt is megjegyezném, hogy a tartósan nagyon magas páratartalom a falpenész megjelenésének is kedvez, ami viszont légúti allergiát okozhat.

Abban az esetben, ha a levegő párásítására van szükség, akkor a legegyszerűbb a kimosott ruhákat abban a helyiségben szárítani, ahol a gyermek tartózkodik. Természetesen szobai párásítók, inhalátorok is használhatóak. Abban az esetben, ha a túl magas páratartalom csökkentése a cél, akkor azt gyakori szellőztetésekkel, elektromos páramentesítőkkel érhetjük el.

Tipp:3_1823-new_humidif_right_side_ergebnis.jpg

A Nuvita ezüst ionos hidegpárásítója tökéletes megoldás a levegő tisztítására és páratartalmának növelésére. 

  • Ezüst ion technológia és az aktív szénszűrő segítségével egyszerűen és hatékonyan szűri a vizet a baktériumoktól
  • Rendkívül csendes, éjszaka is használható készülék. 
  • Akár 2 liter folyadék is beletölthető, ezzel 9 órás folyamatos használatot biztosít
  • Automatikusan kikapcsol, ha elfogy belőle a víz
  • Állítható a gőz intenzitása és iránya
  • Kerámiaszűrő gondoskodik a víz tisztításáról

A cikk a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet közreműködésével készült.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, és kövess minket, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr4715446302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása