Babaszafari

Belégzéssel a tiszta légutakért

2020. január 23. - Babaszafari Móni

nuvita_image_5076.jpg

Tudtad, hogy már az ókori népek is alkalmazták az inhalálást?

A rómaiak felfedezték, hogy a sós vízgőz tisztítja a légutakat, az egyiptomiak különböző növényekből, ásványokból nyert főzet belélegzésével enyhítették a megfázásos tüneteket. A kínaiak pedig már időszámításunk előtt 2000 környékén használták az eljárást többek között vérnyomáscsökkentésre.

A mai értelemben vett inhalátor készülékek hatékonyan használhatóak az alábbi tünetek kezelésére:

  • alsó- illetve felső légúti megbetegedések
  • krupp
  • allergia
  • arcüreggyulladás
  • asztma
  • hörghurut

A baktériumos megbetegedések esetén, ha a korai stádiumban elkezdjük az inhalátor használatát, szinte biztos, hogy elkerülhetjük az antibotikumos kezelést.

Használható sóoldattal, gyógyvízzel vagy erre kifejlesztett terápiás szerekkel. Előnye, hogy természetes módon kezeljük a problémás területet, ellentétben azokkal a gyógyszerekkel, melyek a gyomorból szívódnak fel. Az inhalátor porlasztott folyadék (aerosol) formájában juttatja a légutakba a terápiás készítményt, Így gyorsabban, mellékhatások nélkül fejti ki a hatását. A készülék már 3 hónapos kortól alkalmazható, csecsemőknél maszk, nagyobb gyerekeknél pedig a szájcsutora használata ajánlott. 

Működési elvüket tekintve megkülönbeztetünk kompresszoros, ultrahangos és rezgőmembrános inhalátorokat.

Kompresszoros

nuvita-kompresszoros-inhalator_1.jpgA készülék a kompresszor segítségével sűrített levegőt állít elő. A levegő átáramlik a gyógyszeroldaton, és apró cseppekké, aeroszollá alakítja át azt.

A kompresszoros inhalátorok a felső légúti megbetegedésekben a leghatékonyabbak. Használatát tekintve hosszabb kezelési időre van szükség (15-20 perc), hogy elérjük a kívánt hatást.

Általában hálózati áramról működtethető, így otthoni használatra a legalkalmasabb. Működése zajos, így az a kisebb gyerekeket zavarhatja, bizalmatlanságot kelthet bennük.

Ultrahangos 

ultrahangos_laica.jpgAz ultrahangos inhalátor a piezzo elektromos kristályok rezgésével alakítja át a terápiás készítményt könnyen belélegezhető párává.

Egy kis akkumulátor segítségével ultrahanghullámot hoz létre, így képes nagyon apró méretű részecskékből álló köddé porlasztani a benne lévő folyadékot.

Előnye, hogy kicsi a mérete, így akár egy kisebb női táskában elfér, azonban a méretéből adódóan a térfogata és kapacitása is jóval kisebb.

Rezgőmembrános

nuvita_5076.jpgAz apró - szabad szemmel nem látható - lyukakon keresztül a membrán átpréseli a folyékony sóoldatot, terápiás szert vagy gyógyszert, ezzel elporlasztva azt, így köd (aerosol) keletkezik, mely belélegezve eljut a problémás területre, és közvetlenül ott fejti ki a hatását.

Előnye, hogy kicsi részecskékre porlasztja a gyógyszert, így az hatékonyan eljut az alsó légútakba is. Kicsi és könnyű a készülék, mely saját tápegységről működtethető, így bárhová magunkkal vihetjük. Működése csendes, akár TV nézés közben is használható, és a kisebbeket sem riasztja el a hangja. Egyszerű alkalmazása miatt a nagyobb gyerekek egyedül is kezelhetik.

5076_ambientata_1.jpgTipp:

A Nuvita rezgőmembrános inhalátor gyors és hatékony készülék, mely alkalmas gyulladt felső légutak (megfázás, és eldugult orr), valamint alsó légutak (hörgők és tüdő) kezelésére. A Nuvita inhalátor készülék gyorsan és hatékonyan porlasztja el az olaj alapú, illetve vízbázisú gyógyszeres oldatot egyaránt. A készülék 2 db AA elemmel és hálózati adapterről is működtethető, ennek köszönhetően az inhalátort, akár útközben is lehet használni. Az időzítője 20 percre állítható, maximális kapacitása 8 mlEgyszerűen szétszedhető és tisztítható. Használata 3 hónapos kortól ajánlott.

A csomag tartalmaz egy elektromos készüléket, hálózati kábelt, egy kisebb és egy nagyobb méretű maszkot, valamint egy szájcsutorát.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, és kövess minket, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr9315421088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása