Babaszafari

Baba vs. háziállat a családban

2019. október 03. - Babaszafari Móni

dogs-and-babies.jpg

Van egy kissé elcsépelt mondás, hogy „a kutya az ember legjobb barátja”, ami bizonyára így is van, azonban sok pár életében ez a nézet gyökeresen megváltozik, amikor gólya koma bezavar a „családi” képbe.

Joggal aggódik a szülő, hogy most hogyan tovább, hiszen a háziállat is családtag, de hát a gyerek az gyerek, és az ő egészsége és biztonsága az elsődleges.

Nem kell, hogy választás elé állítsuk magunkat, néhány óvintézkedéssel és odafigyeléssel, a kutyával, macskával, gyerkőccel lesz kerek a család.

Arról, hogy mire kell odafigyelnünk, és mik azok a sztereotípiák, amit el kell hessegessünk, ahhoz, hogy felelősségteljes szülők és állattartók legyünk egyben, Németh Rékát, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület elnökét kérdeztük.

Melyek azok a kutya- illetve macskafajták, amelyek pici baba mellé a leginkább ajánlottak?

Vannak olyan kutyák, akikről a közvélekedés úgy tartja, hogy jobban megfelelnek kisgyermekek mellé. Ilyenek a társasági kutyák, illetve a retrieverek, de valójában nem annyira a fajta, mint az adott egyed habitusa, illetve a gazda hozzáállása az, ami a békés együttélést meghatározza. A macskák szuverénebb lények, ott nagyon stabil és szociális egyed kell ahhoz, hogy valóban passzoljon a legkisebbhez is. 

Mire kell odafigyelnünk, ha lakásban tartjuk a háziállatot?

A lakásban tartott állat ugyanúgy a "falka" részévé válik, mint ahogy a család többi tagja. Ennek megfelelően teret kell adnunk neki, egyértelműen ki kell jelölnünk a szabályokat, és be kell illeszteni a napirendbe. Egy állat számára a kiszámíthatóság nagyon sokat jelent, így ha nem tudjuk biztosítani ezt számára, illetve ha mindig ő lenne az, akitől időszűkében lecsalunk értékes perceket, akkor nem vagyunk készek egy háziállat tartására. Ez a kiindulási pont.

A kutyák az utcáról hozhatnak be dolgokat, de nem másokat, mint amiket mi is a cipőnkön, ruházatunkon. Ha rendszeresen féreghajtva, bolha- és kullancs ellen kezelve vannak, akkor aktív parazitás fertőzéstől nem kell félnünk - erre nagyobb esélyt adnak a városi, felügyelet nélküli homokozók és a kóbor macskák. Egy felelős gazda nem a kisgyermek, hanem a kutya miatt oltatja a kedvencét a veszettség oltáson túli fertőző betegségek ellen is. Macskák esetében is indokolt ez, ahogy nálunk a cicabetegségekre való teszt is fontos. Mivel a macskák nem kijárósak, így esetükben a behurcolt kórokozóktól nem kell tartanunk, viszont náluk az alom az, amelyik kritikus pontot jelent. A gyereknek egészen biztosan nem szabad lehetőséget biztosítani arra, hogy bármi módon az alommal kapcsolatba kerüljön!

1794537_719488398084588_229385042_n.jpgfotó: Háfra Beáta

Igaz az, hogy a lakosság kb. egyharmada hordozza a macskák által is terjesztett toxoplazmózis fertőzést? Macska mellett a terhes nő és magzata fokozottabban ki van téve a parazita-fertőzés veszélyének, hogyan tudunk ez ellen védekezni, hogy megóvjuk a magzatot?

A toxoplazma fertőzést nem lehet "hordozni", nem gondolom, hogy ez a helyes megfogalmazás. Az emberek egy része egészen biztosan átesik ezen a miniatűr, egysejtű parazita által okozott fertőzésen, de egészséges immunrendszer mellett különös tüneteket nem okoz, a legtöbben észre sem veszik. Az immunrendszer viszont választ alakít ki a betolakodóval szemben, és ez az immunválasz nagyjából a jövőre nézve védettséget is biztosít a tudomány mai állása szerint. Azt, hogy van-e ilyen jellegű ellenanyag a szervezetünkben, szerológiai vizsgálattal ki lehet szűrni. Akinek van, annak nem valószínű, hogy lesz újrafertőződése, tehát a magzata ilyenformán nincs veszélyben. Azoknál, akik viszont nem találkoztak a T. Gondii-val korábban, ott fontos a megelőzés a várandósság időszaka alatt is. A lakásban élő macska a semmiből viszont nem tudja ezt prezentálni, tehát az alap higiéniai előírások betartása mellett nem jelenthet nagyobb veszélyt. A kint élő macskák esete más, ők ki vannak téve a fertőzésnek, és így azt továbbadni is képesek. De nem csak ők, hiszen ez az egysejtű nagyjából mindenhol megtalálható. Olyanoknak is lehet korábbi fertőzöttségre utaló ellenanyag lenyomata, akik soha nem találkoztak macskával. A kertészkedés, a szennyezett zöldségek-gyümölcsök ugyanúgy hordozók, mint mondjuk egy élő állat. 

Sokszor indok a várandósság a macskák leadására, de egy felelős gazda pontosan tudja, hogy macska mellett is lehet biztonságosan élni akkor is, ha történetesen az ember gyermeket vár.

22496363_1553473374737453_7883417348552114867_o.jpgfotó: Gál Ildikó

Létezik-e féltékenység a háziállatoknál, ha a baba később érkezik a családba, mint az állat? Ha igen, milyen módon lehet azt kezelni?

Létezik, hiszen felborul a falkasorrend. Minden esetben fontos, hogy a falka irányításáért felelős személy rendezze ezeket a helyzeteket. Vannak állatok, akiknek elsőre megy a befogadás, de vannak, akik egyáltalán nem értik a gyermekeket, hogy miért sírnak, miért mozognak furán, illetve hogy miért változik meg az addig megszokott életritmus. Ha a kutya napi ritmusa szétesik, a változás számukra még inkább ijesztő lehet.

Mit tegyünk, ha az állat nem fogadja el az újszülött családtagot? Van-e remény a változásra? Kihez fordulhatunk ebben az esetben?

Az állatok számára egy új jövevény érkezése mindenképpen változást jelent, ami az ő életükre is kihatással van. Sokszor egészen átalakul a hely, ahol addig éltek, kevesebb lesz a nyugalmuk, illetve a rájuk jutó idő is megváltozik. Ezt nekik is fel kell dolgozni, hiszen a "babavárás" folyamatát ők nem értették, nem élték meg, ők a végeredménnyel szembesülnek. Lehet az elején morgás, komolyabb gondok is, de egy stabil falkasorrend esetén ezek rendeződnek. Ha nagyon nem működik, akkor érdemes tréner segítségét kérni.

Van-e lehetőség menhelyi állatot örökbe fogadni pici baba mellé? Mire kell ebben az esetben odafigyelni a választásnál?

Van, példa is van rá. Nyilván felelősség, de ha a gazda felelősen hozza meg a döntést, nem lesz belőle gond. Igazából a kutya habitusa fontos, bántalmazott, szocializációs hiányokkal küzdő vagy tudottan agresszív kutyát nem adunk ilyen helyre. De minden más csak a gazdán múlik.

Bármelyik állat örökbeadható gyerek mellé, ha az örökbefogadó felnőtt felelős gazda. Ha nem az, akkor egyik sem fog megfelelni.  De alapvetően jól szocializált, stabil idegrendszerű kutyákat ajánlanánk. Semmiképpen sem munkavonalas kutyákat, mert nekik túl nagy az ösztönkésztetésük, és ezt gyermek mellett csak nagyon kevesen tudják levezetni. Bár ha aktív a család valamelyik tagja, ez is szóba jöhet.

Ha fajtatiszta kutyát vagy macskát szeretnénk a gyerkőc mellé, milyen lehetőségek adottak?

Ha vásárolni szeretnénk, akkor számlával, szerződéssel és törzskönyvvel tegyük azt meg. Nyolc hetes kor alatt egyik kölyök sem elválasztható - jogszabály szerint sem! A tulajdonosváltás feltétele az egyedi azonosító chip, illetve egy 8 hetes kölyöknek már két oltással rendelkezni kell + igazoltan parazitamentesítettnek kell lennie, bár még azt egy darabig ismételni kell úgyis. A kiskutya a teljes védettség kialakulásáig nem mehet az utcára, így ha 8 hetesen elhozunk egy kölyköt, számítsunk a szobatisztasági gondokra, illetve arra, hogy nem is sétáltathatjuk, mert úgy kitesszük a fertőzéseknek. 

Ha a kutyának nincs chipje, nincsenek oltásai, a szülei nem megismerhetők, nincs törzskönyve és a szerződés is hiányzik, akkor jó eséllyel szaporítóval van dolgunk, akit a legkevésbé érdekel a kisállat sorsa, csak a pénz motiválja. Míg egy tenyésztős állat ellenértéke százezrekben mérhető, addig a szaporítók tipikusan pár tízezres nagyságrendben mozognak, de biztosan a tenyésztői ár fele alatt. A szaporítós kiskutyák ilyen módon történő átvétele önmagában jogszabályba ütköző cselekmény, hiszen az egyedi azonosító chip alól nincs felmentés! Ami viszont fontosabb, hogy semmit nem fogunk tudni a hozzánk kerülő állat genetikai és egészségügyi hátteréről, hazárdjátékot játszunk.

A fajtamentő szervezeteknél ritkán van kölyökkutya, illetve törzskönyves is, így ott fajtajellegű kutyákról beszélhetünk, de a habitusuk alapján mindegyik szervezet meg tudja állapítani, hogy ki az, aki gyerekek mellé is örökbefogadható.

Mi azt mondanánk, hogy a fajtatisztaság a legutolsó szempont, amit figyelembe vennénk, ha gyermekünk mellé keresnénk kutyatársat.

maxresdefault.jpg

Melyek azok a macska- illetve kutyabetegségek, amelyek veszélyesek lehetnek egy csecsemőre?

Az állatokkal viszonylag kevés közös betegségünk van, az ő fertőzéseik alapvetően nem jelentenek veszélyt az emberekre. A parazitás fertőzések ezek alól kivételt képeznek. A bolhák csípése zavaró, egy kisgyermek számára kritikus is lehet, de a különböző bélférgek, egyéb férgek már az embert is képesek megbetegíteni. Ezek ellen a megfelelő parazitamentesítéssel tudunk védekezni. Gyerekek mellett a féreghajtás ütemezése legyen sűrűbb, három havi.

Valóban igaz, hogy ha a gyermek kutyával vagy macskával nő fel, kisebb az esélye az allergia illetve asztma kialakulásának?

Ehhez lehet találni a neten számadatokat, kutatásokat. Az biztos, hogy a kutya révén több ingerrel találkozik, mint egy steril lakásban. Nem csak azért, mert a kutya szőrén-bőrén hoz dolgokat, hanem egészen más aktivitások kapcsolódnak egy kutyát tartó családhoz, mint egy állatmenteshez. Ha csak a napi többszöri kutyasétáltatásra gondolunk, meg is értjük.

hanna_kutyakkal_vagott.jpgfotó: Gál Ildikó

Léteznek olyan kutya- és macskafajták, amelyek szőre antiallergén. Tudnál erre példákat mondani, melyek azok a fajták, amelyek ilyen esetben gyermek mellé ideálisak?

A társasági kutyák ide tartoznak: a máltaiak és a coton de tulear is ilyen. Az uszkárok nem hullajtják a bundájukat, ezért szokták őket ajánlani, továbbá mind kutyában, mind macskában vannak szőrmentes fajták.

Köztudott tény, hogy az állatok gyógyító hatással is lehetnek a gyermekekre. Milyen jellegű terápiára használható egy négylábú társ?

A fogyatékkal élő vagy traumán átesett gyerekek mellett tökéletes terápiás társak. Az autistáknak például egészen speciális kapcsolata tud lenni a kutyákkal, bár egy jelentős részük viszont fél minden kutyától, így ez nem csak az állaton, hanem nagymértékben a gyermeken is múlik.

dog-3602808_1920.jpg

Azt mondják, hogy az állattartás pozitívan hat a gyermek szociális és egyéb készségeire. Milyen módon tudjuk ezt elősegíteni, hogyan lehet a nagyobb gyermekeket bevonni a háziállatok körüli teendőkbe? Hány éves kortól ajánlott ezt elkezdeni?

A gyerekek egészen kicsi kortól bevonhatók a háziállatok körüli dolgokba. A 3 év alatti gyerekeket még inkább választási szinten - melyik pórázzal sétáljunk aznap pld. - de ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább. Viszont ami mindig nagyobb felelősség lesz, minthogy egy gyermek egyedül végezhesse, az a kutyasétáltatás. Még akkor is, ha a saját kutyánk tökéletesen működik, elsőre szót fogad, és könnyen kezelhető, adódhatnak olyan helyzetek, amelyeket egy gyermek nem tud kezelni. Gondoljunk csak egy felelőtlen gazdára, aki a behívhatatlan, de agresszív kutyáját engedi a miénkre, vagy ha valaki beleköt a gyermekbe, mert valamit nem jól csinál szerinte vagy nem jó helyen sétáltat - ezeket a gyerekek nem mindig tudják feldolgozni, mert egyrészről ott van a gyermek-felnőtt alá-fölérendeltség, másrészről viszont az is, hogy nem értik, mi az adott helyzetben velük szemben az elvárás.

1798117_719489408084487_1749476050_n.jpgfotó: Háfra Beáta

Tipp:

051300_2.jpgA Lindam Easy Fit Plus Delux Tall biztonsági ajtórács segítségével fixen zárhatóak a bejáratok, ahol nem szeretnénk, ha a gyermek átmenne. Egyszerűen használható technikával nyitható akár egy kézzel. Csak meg kell nyomni a gombot és felhúzni a fogantyút, és nyitható is. Extra, 91,4 cm magassága még nagyobb biztonságban tartja gyermekét, illetve a nagyobb méretű kutyákat is a szobán kívül tarja. Tripla záródási lehetőség, egyszerre fent és lent is záródik. 4 ponton rögzül az ajtófélfához, és masszív tartást ad úgy, hogy a felületet nem kell megfúrni hozzá. Jelző található rajta, amely a megfelelő telepítést biztosítjaKét irányba nyitható ajtó, és felhelyezésnél dönthettek róla, hogy melyik irányból nyíljon az ajtó (jobbról vagy balról). Erős acél elemei tartóssá teszik az ajtórácsot.

 Mérete: 75x75 cm.

75-82 cm közötti ajtónyílásba illeszthető. Kiegészítővel 110 cm-ig bővíthető.

Megfelel az EN 1930:2011-es európai szabványnak.

A cikk az Eszkuláp Állatmentő Egyesület közreműködésével készült, az egyesület örökbefogadható állatait ITT megtalálod!

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, és kövess minket, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7315172402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása